Emmanuel Macron elszigetelné Iránt

MACRON, Emmanuel
Emmanuel Macron francia elnök
Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes
Vágólapra másolva!
A francia elnök szerint Izrael győzelmének tekinthető az iráni csapásra adott válasz. Macron megerősítette, hogy Párizs is részt vett a védekezésben - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Emmanuel Macron francia elnök hétfőn megerősítette, hogy Párizs részt vett az Izrael elleni hétvégi iráni támadás meghiúsításában, és „Jordánia kérésére" fogta el a drónokat, amint azok átrepültek a légtere felett – írja a Magyar Nemzet.

irán, izrael, konfliktus, dtóntámadás
Robbanások láthatók a főváros egén, az iráni támadást követően Tel Avivban, Izraelben 2024. április 14-én
Fotó: Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images / Mostafa Alkharouf/Anadolu via Getty Images

Izraelnek „szinte az összes rakétát és drónt sikerült megállítania. Csak hét landolt, egy ember sérült meg

– mondta Macron, és „Izrael győzelmének" nevezte a műveletet.

A francia elnök ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a közel-keleti eszkaláció miatt, és ígéretet tett arra, hogy „mindent megtesz a fellángolás elkerülése érdekében", bejelentette, hogy a nap folyamán tárgyalásokat kíván folytatni Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. 

Célja pedig az, hogy meggyőzze Izraelt arról, hogy nem eszkalációval kell válaszolnia, hanem inkább Irán elszigetelésével, szankciókkal és Teherán nukleáris műveleteinek megerősített ellenőrzésével.

Irán Izrael elleni támadása Macron szerint „aránytalan válasz" volt a damaszkuszi iráni konzulátus ellen a hónap elején mért csapásra, amelyért Teherán Izraelt tette felelőssé.