Fabrice Leggeri, a Frontex korábbi vezetője: Az Európai Bizottság egyfajta trójai falóvá alakította át a Frontexet

illegális migráció, migráns
Hatalmas veszélyt jelent a migrációs paktum
Fotó: Costas METAXAKIS / AFP
Vágólapra másolva!
A NatCon konferencián Orbán Viktor mellett Fabrice Leggeri, a Frontex korábbi vezetője is felszólalt. Leggeri jövő héten érkezik a CPAC Hungary-re is.
Vágólapra másolva!

Fabrice Leggeri, a Frontex korábbi vezetője, aki a francia Nemzeti Tömörülés (RN) EP-listájának 3. helyén van, a beszélgetésen arra mutatott rá, hogy az Európai Bizottság egyfajta "trójai falóvá" alakította át az ügynökséget, hogy megfigyeljék, mit tesznek a tagállamok és a nemzeti hatóságok az illegális migráció megfékezésére, és hogy ellensúlyozzák azokat az intézkedéseket, amelyeket a tagállamok a határok védelme érdekében akarnak meghozni. 

Fabrice Leggeri, A Frontex korábbi vezetője
Fotó: Stefano RELLANDINI / AFP 

Azt is hozzátette, hogy a migránsok jogait védő civil szervezetek azzal a "hamis narratívával" működnek, miszerint "törvénybe ütköző a migránsok illegális határátlépésének megakadályozása". Véleménye szerint az új migrációs paktum "természetesnek veszi annak elfogadását, hogy a migránsok partra szálljanak Európában."

Felidézte, hogy a Frontex ügyvezető igazgatójaként a tengerből kimentett migránsok harmadik országokban történő partra szállását akarta előirányozni, de ez heves ellenállásba ütközött Brüsszel részéről. 

Reputációs kérdést csináltak ebből, a migránsokat Európába kellett vinni, annak ellenére, hogy az észak-afrikai partok közelében mentették ki őket a tengerből

 – jelentette ki. 

Fabrice Leggeri
Fotó: CPAC Hungary 

Leggeri szimbolikus párhuzamot vont az uniós mezőgazdaság és a migráció kérdése között.

 Az Európai Bizottság azt mondja a migrációról, hogy nincs ok az aggodalomra, megteremtjük a szabad mozgást az EU-n belül, de van külső határunk. Ugyanezt mondják a kereskedelemmel vagy a mezőgazdasággal kapcsolatban is. Viszont azt az úgynevezett külső határt a bizottság fokozatosan lebontja

 – mondta Fabrice Leggeri.