Hatalmas áradások bénítják meg Kínát, tízezreket evakuáltak

Vágólapra másolva!
Körülbelül hatvanezer embert evakuáltak otthonaikból Kuangtungban, a napok óta tartó heves esőzések hatalmas áradásokat okoztak Kína legnépesebb tartományában. Eddig tizenegy tűnt el.
Vágólapra másolva!

Hatalmas károkat okoztak a napok óta tartó esőzések Kína legnépesebb tartományában. Az áradások miatt körülbelül hatvanezer embert evakuáltak otthonaikból Kuangtungban, tizenegy ember eltűnt, halálos áldozatokról egyelőre nincs hír

 - számolt be róla a BBC.

Az országban több nagy folyó kiöntött, az árvíz óriási területeket öntött el. A mentősök derékig érő vízben, csónakokon szállítják az embereket. 

Kuangtung nagy része ki van téve az áradásoknak a tengerszint emelkedése és az óriási hullámok miatt.

árvíz, áradás, Kína, evakuálás, áradásKína
A 2024. április 21-én készült légi felvételen egy víz alá süllyedt terület látható Hanguang városában, Qingyuan városában, a dél-kínai Kuangtung tartományban.
Fotó: AFP

A terület jelentős gyárközpont Kínában és az ország egyik legsűrűbben lakott régiója, Kuangtung körülbelül 127 millió ember él.

A tartomány fővárosát, Kantont, és két kisebb várost, Shaoguant és Heyuant sújtotta a legjobban az árvíz. Tartományszerte mintegy 1,16 millió háztartásban szűnt meg az áram a hétvégén, de vasárnap estig 80 százalékban helyreállt az áramellátás.

A folyamatos esőzések miatt töröltek rengeteg járatot a Baiyun nemzetközi repülőtéren, jó pár pedig késett. 

árvíz, áradás, Kína, evakuálás, áradásKína
Evakuálják az embereket Qingyuanban
Fotó: Getty Images

A természeti katasztrófa következtében hidak is összeomlottak. 

A heves esőzések elöntötték a házunk első emeletét. Tehetetlennek érzem magam

- írta valaki egy közösségi oldalon. 

A kínai meteorológiai hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a heves esőzések legalább keddig tartanak. Nemrég Dubajban volt szokatlan áradás, egy nap alatt annyit esett az eső, mint máskor egész évben