Megfoszthatják címétől a férfit, aki elsőként végigfutotta Afrikát - videók

Megfoszthatják címétől a férfit, aki elsőként végigfutotta Afrikát.
Megfoszthatják címétől a férfit, aki elsőként végigfutotta Afrikát.
Fotó: Tribuna Expresso
Vágólapra másolva!
A férfit, aki elsőként futotta végig Afrikát, megfoszthatják a címétől. Egyesek azt állítják, hogy mégsem ő volt az első - 14 évvel ezelőtt valaki más is megtette ezt az őrült távot.
Vágólapra másolva!

Russ Cook vasárnap teljesítette a hihetetlen távot, de most azt állítják, hogy valaki más volt az első ember, aki lefutotta a teljes afrikai távot 14 évvel ezelőtt.

Russ Cook, akit az interneten a "Hardest Geezer" becenév alatt ismerhetünk, 352 napot töltött a Dél-Afrikától Tunéziáig tartó gigantikus jótékonysági futással, április 7-én, vasárnap érkezett meg a kontinens északi csücskéhez.

A nyugat-sussexi Worthingből származó Russ több mint 16 250 kilométert futott le, és most lépte át a célvonalat, amelynek eléréséhez majdnem egy évre volt szüksége. A Ras ben Sakka-i célvonalnál rengeteg ember volt, a tömeg éljenzett.

Az öröm azonban nem tartott sokáig, miután a világ egyik legnagyobb futószervezete azt állította, hogy valójában nem ő volt az első, aki ezt a távot megtette.

A World Runners Association azt állította, hogy egyik alapítója 14 évvel ezelőtt teljesítette a távot. Jesper Olsen dán atléta 2010-ben egy ultramaratoni kihíváson vett részt, amikor annak részeként 434 nap alatt futott az egyiptomi Tabából a dél-afrikai Good Hope-ba - írta a Daily Star.

Annak ellenére, hogy ez a táv rövidebb volt, mint Cook útja, a csoport egyértelműen azt hangoztatja, hogy Olsen volt az első ember, aki elérte ezt a mérföldkövet.

Phil Essam elnök tisztázta, hogy mivel Afrika hossza légvonalban 8000 km, a két futás távolságának különbsége érdemben nem számít. Phil Essam elmondta: 

A WRA elismeri a dán Jesper Kenn Olsent, mint az első embert, aki lefutotta Afrika teljes hosszát.

A szervezet egyik tagja, Marie Leautey azt mondta: 

Tényleg gratulálunk Russnak, de nem akarjuk, hogy Jesper teljesítménye háttérbe szoruljon miatta. Nincs problémánk azzal, hogy azt állítja, hogy ő volt az első, aki a legdélebbi ponttól a legészakibbig futott, de amikor azt olvassuk, hogy ő az első ember, aki végigfutotta Afrika teljes hosszát, az a tények szempontjából egyszerűen nem igaz.