Oroszország a front több pontján előretört, Ukrajna katonai toborzást indított

Oroszország, Moszkva,
Az ukrán hadseregtől lefoglalt páncélozott járművekből nyílik szabadtéri kiállítás Moszkvában
Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 792. napjáról.

 

04:27
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:32
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 24-én az ukrán-magyar határszakaszon 4561 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4822 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:43
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Hat hónap lemaradásban

Napi videójában az ukrán elnök köszönetet mondott minden amerikainak, aki támogatásával vagy munkájával hozzájárul ahhoz, hogy Ukrajna mielőbb megkapja a számára szükséges katonai felszerelést.
"Mindent megteszünk, hogy kompenzáljuk azt a hat hónapot, amely viták és kétségek között telt el. Meg kell fordítanunk a kezdeményezést a fronton és ellensúlyozni mindazt, amit az oroszoknak sikerült ez idő alatt elérniük" - mondta Volodimir Zelenszkij.

05:35
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz vétó

Oroszország megvétózta az Egyesült Államok által kidolgozott határozatot az ENSZ-ben, amely felszólítja az országokat, hogy akadályozzák meg a fegyverkezési versenyt a világűrben.
A Biztonsági Tanács szavazását követően az Egyesült Államok azt sugallta, hogy Oroszország "bizonyára titkol valamit", miután már megvádolta Moszkvát egy űralapú műholdellenes nukleáris fegyver kifejlesztésével. Oroszország tagadta és viccnek nevezte a vádakat.

06:30
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Szigorúbb szabályok

Az ukrán kormány jóváhagyta azokat a szabályokat, amelyek értelmében katonai korú férfiak számára csak az országon belül lehet útlevelet kiállítani. Ez a mozgósítási szabályok további szigorítását jelenti, miután Dmitro Kuleba külügyminiszter bírálta a külföldön tartózkodókat a szolgálat elmulasztása miatt.

07:06
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai rakéták

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója megerősítette azt az értesülést, miszerint az Egyesült Államok nagy hatótávolságú rakétákat küldött Ukrajnába.
"Ukrajna területet veszített az elmúlt hat hónapban. Az ukrán csapatokra komoly nyomás nehezedett a csatatéren, és Oroszország további taktikai előnyökre tehet szert" – figyelmeztetett.

08:09
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Kijevnek több pénz kell

Egy katonai szakértő szerint Kijevnek sokkal többre lesz szüksége az Egyesült Államok által jóváhagyott 61 milliárd dollárnál egy évekig tartó harchoz.
Bradley Bowman, a Demokráciák Védelméért Alapítvány védelmi stratégiai és szakpolitikai elemzője szerint a finanszírozás elősegíti az ukrán erők szétválasztását, de a siker nem garantált.
Az elkövetkező hónapok reális céljai között szerepel a nagyvárosok elvesztésének elkerülése, Oroszország lendületének lelassítása, valamint további fegyverek eljuttatása Kijevbe, amelyek segítségével 2025-ben támadásba lendülhetnek.
 

08:52
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

A béke korszaka véget ért

Ukrajna külügyminisztere lelkesen méltatta az amerikai politikusokat, amiért jóváhagyták az Ukrajnának szánt, régóta halogatott, 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot, de kijelentette, hogy a nyugati szövetségeseknek fel kell ismerniük, hogy „az európai béke korszaka véget ért”, és Kijevnek elkerülhetetlenül több segítségre lesz szüksége a harchoz.

09:45
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Egy csomag nem elég

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kijelentette, hogy Ukrajna szövetségeseinek át kell térniük az ukránokkal szembeni részvétnyilvánításról és együttérzésről, valamint az újjáépítésben való segítségnyújtás ígéretéről az emberéletek védelmére és az ország pusztulásának megakadályozására.
Azt mondta, hogy a mostani amerikai katonai segély nem elegendő Oroszország legyőzéséhez. „Egyetlen csomag sem állíthatja meg az oroszokat. Ami megállítja az oroszokat, az egész Ukrajna és minden partnerének egységes frontja” - fogalmazott.

10:42
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz mozgósítás

Ukrajna és a legtöbb elemző úgy véli, hogy a háború valószínűleg nem fog hamarosan véget érni, és a következő évben folytatódik. Oroszország várhatóan nyári offenzívát indít, és további 100 000 embert mozgósít a harcra.
 

11:43
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz ütött ki egy olajterminálban

Az orosz sajtó szerint április 25-én tűz ütött ki a szibériai Omszk városában egy olajkitermelő létesítményben. 
A TASZSZ állami sajtóorgánum, Vitalij Hocenko Omszk megye kormányzójára hivatkozva közölte, hogy a tüzet közepes veszélyűnek értékelték, és a katasztrófavédelem dolgozói a helyszínen vannak.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata közleménye szerint három 200 literes kőolajtartály égett.
 

12:19
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás Cserkasziban

Ihor Taburets, Cserkaszi megye kormányzója azt mondta, hogy Oroszország csapást mért és megrongált egy kritikus infrastruktúra-létesítményt, de nem részletezte, mi az. Taburets közölte, hogy halálesetről nem számoltak be, de hat ember fordult orvoshoz.

13:02
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország megvétózta a nukleáris fegyverkezés tilalmát

Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) április 24-i határozatát, amelynek célja a világűrben zajló nukleáris fegyverkezési verseny megakadályozása volt.

Az ENSZ BT-tagjai közül 13-an szavaztak igennel, míg Oroszország nemmel szavazott. Kína tartózkodott.
 

13:55
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Szumit támadta

Oroszország 4 települést támadott meg Szumiban. A regionális közigazgatás április 24-i jelentése szerint az orosz erők hat különböző támadásban négy csapást mértek Szumira.
 

14:38
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

500 millió euró drónokra

Az Egyesült Királyság és Lettország által közösen vezetett drónkoalíció több mint 500 millió eurót (535 millió dollárt) gyűjtött össze drónok vásárlására Ukrajnának – írta Andris Spruds lett védelmi miniszter április 24-én X-en. 

15:20
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Donyecket támadta

Oroszország a Donyeck megyei Udacsne és Kurakhivka településeket támadta április 25-én. A támadások során három civil meghalt, egy pedig megsebesült – mondta Vadim Filaskin regionális kormányzó.

16:06
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO nukleáris fegyverei orosz célponttá válnak

Az orosz külügyminiszter-helyettes arra figyelmeztetett, hogy a NATO nukleáris fegyverei és létesítményei célponttá válnak, ha azokat Lengyelországba telepítik.

Szergej Rjabkov az állami TASS hírügynökségnek azt mondta, hogy a NATO közös nukleáris missziói az orosz határ közelében veszélyt jelentenek az orosz határ biztonságára.

Lengyelország elnöke a héten azt mondta, hogy az ország készen áll a NATO-szövetségesek nukleáris fegyvereinek befogadására, válaszul arra, hogy Oroszország atomfegyvereit a szomszédos Fehéroroszországba helyezi át.

17:01
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok titokban több mint 100 ATACMS-t küldött Ukrajnának

Az Egyesült Államok titokban több mint 100 nagy hatótávolságú ATACMS rakétát szállított Ukrajnának a múlt héten, amelyek egy részét azonnal bevetették a Krím-félszigeten, a Dzsankojban lévő orosz katonai repülőteret támadták az ukránok.

18:14
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Egyre több drónt használ a fronton az orosz hadsereg

Az elmúlt három hónapban legalább megduplázódott az Oroszország által a frontvonalakon használt drónok száma - jelentette az Ukrajinszka Pravda április 25-én katonai forrásaira hivatkozva.

18:40
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Szumi városát támadták az oroszok

Az orosz erők KAB irányított légibombát vetettek be az északkelet-ukrajnai Szumi városa ellen - közölték az ukrán hatóságok április 25-én.

A szumi területi katonai közigazgatás a Telegramon közzétett bejegyzése szerint a kárfelmérés jelenleg folyamatban van.

19:25
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz támadások érték Donyeck és Harkov térségét

A kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő településeket lőtt ágyúval az orosz hadsereg csütörtök délután, a támadásban legalább négy ember meghalt, hatan pedig megsebesültek - közölte Vadim Filaskin, a megye kormányzója a Telegram közösségi oldalon.

Oleh Szinyehubov, a szomszédos Harkov megye kormányzója arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg csütörtökön támadást intézett a Kupjanszk melletti Novooszinove település ellen, aminek következtében egy 70 és egy 73 éves nő megsebesült. Hozzátette, hogy az elmúlt nap alatt az orosz erők mintegy 15 települést ágyúztak a régióban.

 

20:17
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint nem befolyásolják az orosz célok elérését az amerikai ATACMS rakéták

Nem fogják befolyásolni Oroszország hadműveleti céljainak elérését a Washington által Kijevnek szállított, megnövelt hatótávolságú ATACMS műveleti-taktikai rakéták - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön Moszkvában újságíróknak.
"El fogjuk érni, amit akarunk, de ez (a fegyverszállítás) magának Ukrajnának fog nagyobb problémát okozni" - hangsúlyozta Peszkov.

Rámutatott, hogy a fegyverszállítási ügyekben alkalmazott amerikai és uniós eljárás már kiszámítható.

"Amint elkezdenek tárgyszerűen beszélni valamiről, az azt jelenti, hogy ezt a szállítást már végrehajtották. Tehát az, hogy ezeket a szállításokat mennyiben hajtották végre és fizették ki az Amerikai Egyesült Államok belső törvényeinek megsértésével, valószínűleg nem a mi problémánk" - mondta a Kreml szóvivője, hozzátéve, hogy a kérdés az amerikai kongresszusi képviselők és szenátorok illetékességébe tartozik, "ha valaki ezzel akar foglalkozni".
 

Az amerikai védelmi tárca, a Pentagon szerdán megerősítette a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek, hogy Ukrajnának ATACMS megnövelt - mintegy 300 kilométeres - hatótávolságú műveleti-taktikai ballisztikus rakétákat adtak át áprilisban, ukrán területen.

21:02
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz tüzérségi támadás érte Nikopolt

Ukrajna dnyipropetrovszki régiójában lévő Nikopol város elleni orosz tüzérségi támadásban április 25-én egy 74 éves nő és egy 46 éves férfi megsérült - közölte Szerhij Liszak kormányzó.

21:18
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Litvánia segítene az országban tartózkodó ukrán hadköteles férfiak hazajuttatásában

Litvánia követni akarja Lengyelország példáját a külföldön tartózkodó hadköteles ukrán férfiak ügyében - közölte csütörtökön Laurynas Kasciunas nemzetvédelmi miniszter.

A politikus lengyel hivatali kollégája, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz előző napi nyilatkozatára utalt, mely szerint Varsó kész segíteni Kijevnek a mozgósítási parancs által érintett ukrán állampolgárok hazajuttatásában.

"Természetesen figyelembe kell vennünk a belügyminisztérium álláspontját, de úgy gondolom, hogy ez helyes irány" - jelentette ki a litván tárcavezető újságíróknak nyilatkozva. "Ukrajnának sürgős szüksége van mozgósítási tartalékokra, azokra az állampolgáraira, akik katonaköteles életkorban vannak, és kiutaztak az országból (...) A rejtőzködés külföldön igazságtalan azokkal az állampolgárokkal szemben, akik harcolnak hazájuk védelmében" - mondta Kasciunas, hozzátéve, hogy "Litvániában nem sok ilyen ember van".

21:49
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkva kiutasít két lett diplomatát

Oroszország kiutasít két lett diplomatát, ellenintézkedésként az orosz diplomaták nemkívánatos személlyé nyilvánítására - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

Az orosz diplomáciai tárcához csütörtökön bekérették a lett ügyvivőt, akinek az orosz fél határozott tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a lettországi orosz nagykövetség két diplomatája indoklás nélkül a persona non grata minősítést kapta.

"A kölcsönösség elve alapján, valamint a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961. évi bécsi egyezmény 9. cikkével összhangban bejelentés történt arról, hogy a lett nagykövetség két diplomáciai alkalmazottját kiutasították Oroszországból" - áll a dokumentumban.
    

Emellett a lett felet arról is tájékoztatták, hogy ha folytatja az orosz diplomatákkal szembeni ellenséges lépéseket, Moszkva "elkerülhetetlenül más, Riga számára fájdalmas lépéseket fog tenni".

23:54
április 25, 2024
Vágólapra másolva!

Négyen meghaltak a Tokmak elleni ukrán légicsapásokban

Négyre nőtt a zaporozsjei régióban található Tokmak város ukrán légicsapásainak áldozatainak a száma

 – jelentette a regionális egészségügyi minisztérium.

04:29
április 26, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.