Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

Vágólapra másolva!
A segélycsomag lehetővé teszi, hogy Ukrajna majd többet tud lőni, de nem teszi lehetővé az aktív védelmi taktikát, ami az oroszok számára adott. Ezzel szemben Ukrajna jelentősen alul fog maradni.
Vágólapra másolva!

A nap folyamán a Biden-adminisztráció világossá tette, hogy mit fog tartalmazni az a bizonyos elsősegély, aminek az összértékét 1 milliárd dollárra becsülik:

1. Légvédelem: kizárólag rövid hatótávolságú eszközök (RIM-7, AIM-9M, Stinger)
2. Tüzérségi lőszerek: 155 és 105 milliméteres tüzérségi gránátok, továbbá 60 mm-es aknagránátok. A HIMARS rendszerből indítható eszközök. (A dokumentum nem pontosítja az eszközök típusát, ezért nem egyértelmű, hogy a hosszú hatótávolságú ATACMS is a csomag része-e, és ha igen, melyik változat).
3. Precíziós levegőből indított lőszerek
4. Páncélelharítás: Javelin, TOW és AT-4.
5. Platformok: Bradley lövészpáncélosok, aknavédett kerekes járművek, HUMVEE terepjárók, továbbá logisztikai járművek.
6. Aknák: gyalogsági és páncélelhárító.
7. Egyebek

A Mandiner megjegyzi, hogy a dokumentum nem jelöl meg a konkrét mennyiségeket

Az elsősegélycsomag egyértelműen a védelem céljait szolgálja, és nem képez alapot semmiféle átmenethez a támadásba a taktikai szint felett.

 

Igen beszédes az is, hogy mi az, ami nem került bele az elsősegélycsomagba:

1. Közepes hatótávolságú légvédelmi eszközök a síklobombák jelentette fenyegetés elhárítására és hosszú hatótávolságú fejlett légvédelmi rendszerek a ballisztikus illetve kvázi-ballisztikus rakéták elleni védelemre.
2. Tüzérségi eszközök vagy legalábbis ágyúcsövek a lőszerátadással természetesen megnövekedő elhasználódás ellensúlyozására.
3. Hosszabb hatótávolságú páncélelharító fegyverek.
4. Elektronikai hadviselési eszközök.
5. Páncélosok, önjáró lövegek stb. egy aktív védelem eszközeiként.

Ukrajna, orosz-ukrán háború
Az ukrajnai csomag hiányossága, hogy nem teszi lehetővé az aktív védelmi taktikát
Fotó: Origo

Az amerikai elsősegélycsomag elég lesz arra, hogy az ukránok többet lőjenek, azonban a csomag legnagyobb hiányossága, hogy 

nem nyújt megoldást sem a csapatlégvédelem, sem a hátország légvédelmének a problémájára, továbbá nem teszi lehetővé egy hatékony, aktív védelmi taktika alkalmazását.

Ebből kifolyólag igen valószínű, hogy az ukrán védelem teljesen más képet fog mutatni, mint az oroszok a fő védelmi vonalak előtt végrehajtott aktív védelme. Az ukrán hadsereg nem a vonalak előtti fedező-biztosító övezetben fog aktív védelmet kifejteni, hanem statikusan, magán a fő védelmi vonalon.”