Ukrajna déli régiói össztűz alatt, robbanások rázták meg Zaporizzsja és Odessza városát

Események

Ukrán tüzérek egy 155 mm-es 2C22 „Bohdana” önjáró tarackból lőnek orosz állásokra Harkov régióban
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 789. napjáról.

 

04:32
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:37
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. április 21-én az ukrán-magyar határszakaszon 5147 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4830 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 39 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:42
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Hat hónapot vártunk

Az amerikai NBC tévécsatornának adott interjújában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megköszönte a Képviselőház támogatását, amellyel jóváhagyták az országának szánt 61 millió dolláros segélyt, egybe jelezte, hogy hasonló döntést vár a Szenátustól is.
"Hat hónapot vártunk, miközben folyamatosan harcoltunk. Most az a legfontosabb, hogy a leghasznosabb dolgokkal töltsük meg ezt a csomagot. Prioritást élvez a légvédelem és a stratégiai nagy hatótávolságú fegyverek, amelyekkel visszaszerezzük a harctéri kezdeményezést" - mondta Zelenszkij.

05:39
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem lesz Afganisztán

Az ukrán elnök azt mondta az interjúban, hogy az amerikaiak a segélycsomaggal nem "a háborút finanszírozzák", hanem "a szabadságot és a demokráciát védik egész Európában". A segítség megerősíti országát, egyben erős jelzést küld a Kremlnek, hogy Ukrajna nem lesz a második Afganisztán, amelynek nyugatbarát kormánya összeomlott az amerikaiak kivonulása után - fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

06:32
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Reagált a Kreml

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az Ukrajna számára elfogadott amerikai segélycsomag "gazdagabbá teszi az Amerikai Egyesült Államokat, tovább rombolja Ukrajnát, és még több ukrán halálát okozza".
Maria Zaharova külügyi szóvivő szerint Washington sokkal mélyebbre gázol a Moszkva elleni hibrid háborúban, amely a vietnami vagy az afganisztáni konfliktusokkal egyenértékű megaláztatással végződik majd számára.

07:08
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Megugró katonai kiadások

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (Sipri) jelentése szerint globális rekordot, 2440 milliárd dollárt értek el a katonai kiadások. Az agytröszt elemzői először rögzítették a katonai kiadások növekedését mind az öt földrajzi régióban: Afrikában, Európában, a Közel-Keleten, Ázsiában és Óceániában, valamint Amerikában.

Vezető kutatójuk szerint a katonai kiadások példátlan növekedése közvetlen válasz a béke és biztonság globális romlására. 

Az államok előnyben részesítik a katonai erőt, de ezzel az egyre ingatagabb geopolitikai és biztonsági környezetben cselekvés-reakció spirált kockáztatnak.

07:49
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Júniusi offenzíva

Ukrán tisztviselők arra figyelmeztetnek, hogy valószínűleg júniusban indul egy megújított orosz offenzíva, amelyik Donyeck megye kulcsfontosságú célpontjait célozhatja meg.

08:25
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Fegyverek egy héten belül

Az Egyesült Államok a hét végére megkezdheti a nagy hatótávolságú hadászati ​​harcászati ​​rakétarendszerek (ATACMS) átadását Ukrajnának, amíg a Fehér Ház jóváhagyja a Képviselőházban nemrégiben elfogadott katonai segélycsomagot - mondta Mark Warner amerikai szenátor a CBS-nek.

Az Egyesült Államok először 2023 októberében szállított ATACMS rakétákat Ukrajnának, de csak régebbi, 165 kilométeres hatótávolságú modelleket. 

Az ATACMS újabb változatai 300 kilométer körüli maximális hatótávolságúak, az új finanszírozási csomag már ezek küldését is lehetővé teszi.

09:03
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Előzetes célpont

Még a nagy offenzíva előtt egy kisebb, beláthatóbb célpont elérését tűzhették ki maguknak az oroszok. 

Valószínűleg a győzelem napja (május 9.) előtt be akarják venni a Bahmuttól nyugatra lévő Csasziv Jart. 

A majdnem üres, szinte már teljesen lerombolt város elfoglalása döntő lehet a Kosztantyinivka, Kramatorszk és Szlovjanszk elfoglalása felé vezető úton.

09:32
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Japán 12,1 milliárd dolláros segélyt jelentett be Ukrajnának

Japán által Ukrajnának nyújtott segélyek összege jelenleg 12 milliárd dollár – mondta Yoshimasa Hayashi, a japán kormány kabinetfőtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

Eddig a bejelentett segítség hivatalos adata 7,6 milliárd dollár volt.

 

09:59
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Raktárak és mezőgazdasági berendezések sérültek meg Odessza régióban

Raktárak és mezőgazdasági berendezések rongálódtak meg az ukrajnai Odessza régióban robbanások után - jelentette hétfőn az Ukrán Fegyveres Erők déli irányért felelős hadműveleti parancsnoksága.

10:37
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Külföldi fegyverekkel teli raktárat találtak Avdiivkában

Az FSZB DPR igazgatóságának alkalmazottai raktárakat fedeztek fel Avdiivkában, köztük olyanokat is, amelyekben külföldi fegyverek voltak – jelentette az FSZB regionális osztálya.

Az orosz FSZB DPR igazgatósága több ládát azonosított külföldi fegyverekkel, amelyeket az ukrán csapatok hagytak hátra Avdiivka városában a visszavonulás során

– közölte a minisztérium.


A raktárakban 27 db RGN gránátot, 41 db F1 gránátot, 50 db külföldi gyártású repeszgránátvető töltényt, 13 db PG7l és PG7s töltényt, valamint 47 db TG-50 töltényt találtak. Több mint 10 ezer külföldi gyártású kézi lőfegyver-lőszert, több mint 700 darab 155 mm-es NATO- lövedéket és 139 külföldi gyártmányú harckocsi-lövedéket is találtak.

11:26
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok elfoglalták az ukrán fegyveres erők állásait Vonovakta térségében

Orosz támadórepülőgépek foglalták el az ukrán fegyveres erők megerősített állásait Vonovakta térségében a különleges hadművelet déli donyecki irányában. Április 22-én az orosz védelmi minisztérium bemutatta, hogyan végzi egy rohamegység a felderítést.

 

12:14
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ellenőriznék a német segélyek felhasználását

A Bundestag (Németországi Szövetségi Köztársaság parlamentjének alsóháza) a segélyek felhasználása feletti ellenőrzés megerősítését javasolta Ukrajnában. Jevgenyij Schmidt, az Alternatíva Németország ellenzéki párt képviselője külön bizottság küldését javasolja Ukrajnába a katonai és egyéb segélyek szállításának felügyeletére. A képviselő elmondta, hogy a kormány információiból az következik, hogy Németország ellenőrzi az Ukrajnának szánt segélyeket, de nem felelős azok végső felhasználásáért.

Jogos aggodalomra ad okot, hogy itt helye lehet a korrupciónak. Ukrajna nagyon korrupt ország, és az, ahogy a német adófizetők pénzét mindenféle kontroll nélkül szórják el, sok kérdést vet fel

– mondta.

12:52
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Két ukránt mentettek ki a romániai hegyekből, a besorozás elől menekültek

A román mentőknek négynapi keresés után sikerült megtalálniuk két ukrán állampolgárt, akik a határátlépés után eltévedtek a hegyekben – írja az Adevarul.

Két 30 és 31 éves ukrán állampolgárt mentettek ki a Máramarosi-havasokban töltött négy nap után. A férfiak azért menekültek Romániába, hogy elkerüljék a besorozást

– írja a kiadvány.

13:25
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Lettország rövid hatótávolságú légvédelmi rendszereket ad át Ukrajnának

Lettország részt vesz az ukrajnai „légvédelmi koalíció” munkájában, bár nincsenek saját Patriot légvédelmi rendszereik, de vannak rövid hatótávolságú rendszereik, ezért ezeket küldik – mondta Andris Spruds, a köztársasági védelmi minisztérium vezetője.

 

14:04
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanásokról számoltak be Herszonban

Robbanások történtek az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött Herszon városában – jelentette hétfőn a „Public” ukrán tévécsatorna.

14:30
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Belgium az ukrajnai segélyek növelését javasolta

Belgium kész növelni az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget – mondta Aja Labib, a királyság külügyminisztere az EU külügy- és védelmi minisztereinek luxemburgi találkozóján.

Fel kell gyorsítani a fegyverszállítást. Belgium részt vesz a cseh kezdeményezésben, már 200 millió eurót különítettünk el erre a célra, van egy 1,7 milliárd eurós alapunk is az orosz befagyasztott vagyonból és több millió további kiutalását szorgalmazzuk, hiszen a prioritás Ukrajna légvédelmi rendszerekkel való ellátása

– mondta.

15:00
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

A NATO és az EU nyomást gyakorol Spanyolországra és Görögországra

Görögországra és Spanyolországra nagy nyomás nehezedik a NATO és az EU részéről, hogy légvédelmi rendszereiket Kijevnek adják át, mert „szükségleteik nem olyan nagyok, mint Ukrajnának” – írja a Financial Times a helyzetet ismerő forrásokra hivatkozva.

Görögországra és Spanyolországra erős nyomás nehezedik az EU-ban és a NATO-ban szövetségeseik részéről, hogy még több légvédelmi rendszert biztosítsanak Ukrajnának 

– áll a kiadványban.

Az EU vezetői állítólag arra használták fel a múlt heti brüsszeli csúcstalálkozót, hogy személyesen győzzék meg Spanyolország és Görögország miniszterelnökeit, hogy szállítsák át légvédelmi rendszereiket Kijevbe.

15:56
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Németország késedelmesen szállít

Németország 400 MRAP páncélozott jármű szállítását tervezte az Ukrán Fegyveres Erők szükségleteinek fedezésére, ebből 200-at 2024 januárja és októbere között. Jelenleg azonban még egyetlen darabot sem küldtek Kijevbe – közölte a Bild április 22-én a német védelmi minisztérium egyik forrására hivatkozva.

„A 2024 elejére vonatkozó szállítási ütemtervet elhalasztották. 200 jármű helyett idén csak 100 MRAP-t szállítanak le. A szállítások csak 2024 júniusában kezdődnek” – írja a lap.

16:48
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Norvégia újabb támogatást nyújt Ukrajnának

Norvégia újabb támogatásokat, többek között finanszírozást nyújt Ukrajnának az ország légvédelmének fejlesztéséhez - közölte Jonas Gahr Støre norvég miniszterelnök.

Støre elmondta, hogy "jelentős összegeket" fognak Ukrajna légvédelmére fordítani, de a pontos összeget nem részletezte.

Mivel Oroszország fokozta az Ukrajna energetikai infrastruktúrája és városai elleni légitámadásokat, az uniós kormányok nyomás alatt állnak, hogy több légvédelmi rendszert szállítsanak Kijevnek - írja a The Guardian.

17:31
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanásokról számoltak be Mikolajivban

Robbanások történtek az ukrajnai Mikolajivban – jelentette hétfőn a Strana című kiadvány.

Az ukrán minisztérium online térképe szerint azonban a régióban nem adtak ki légiriadót.

18:35
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán határőr szökött át Moldovába

A dél-ukrajnai Odessza megyében egy járőrszolgálatot teljesítő ukrán határőr átszökött Moldovába - közölte hétfőn a Sztrana ukrán hírportál.   

 A határőr megvárta, míg társa elalszik, civil ruhába öltözött át, és egyenruháját, fegyverét hátrahagyva átlépte a határt.

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője a nap folyamán korábban arról számolt be, hogy katonaköteles férfiak háromezertől tízezer dollárig (1,11-3,7 millió forint) terjedő összeget is hajlandók fizetni azért, hogy illegálisan átkelhessenek a határon.

A kijevi vezetés 2022 februárjában általános mozgósítást hirdetett, amelyet azóta ismételten meghosszabbított. A hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a hadköteles férfiak ne tudják elkerülni a katonai szolgálatot. 

Volodimir Zelenszkij elnök április 16-án aláírta a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt, amely egyes szigorítások mellett lehetővé teszi további ukrán állampolgárok százezreinek mozgósítását.

19:11
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Itt a legfrissebb orosz hadijelentés a háború állásáról

Az orosz hadijelentés szerint az elmúlt nap folyamán 16 ukrán ellenroham hiúsult meg, és az ukrán hadsereg a harci érintkezési vonal mentén csaknem 900 katonát veszített. Közülük a legtöbben, több mint 400-an az Avgyijivka körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a hétfőn megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett egy "légvédelmi pozícionálási területet", egy személyzet nélküli hajókat tároló raktárt, egy német Marder gyalogsági harcjárművet, egy brit FH-70-es vontatott tarackot, valamint 240 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. Belgorod megye légterében az orosz légvédelem délután lelőtt egy Tocska-U harcászati rakétát.

20:11
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők dróntámadást hajtottak végre Odessza megye ellen

Dróntámadást hajtottak végre az orosz erők hétfőre virradó éjjel a dél-ukrajnai Odessza megye ellen, találat ért egy agrárvállalkozást, ahol raktárépületekben és mezőgazdasági gépekben esett kár - közölte Oleh Kiper, a régió kormányzója a Telegramon.

A kormányzó hozzátette, hogy személyi sérülést nem okozott a támadás. Az ukrán légierő a Telegramon arról számolt be, hogy az éjjel hét darab Sahid típusú kamikaze drónnal és három Sz-300-as, illetve Sz-400-as légvédelmi rakétával támadta Oroszország Ukrajnát. 

Ezek közül a légvédelem öt drónt semmisített meg. A drónokat az orosz erők a megszállt Krím félszigetről, míg a rakétákat Donyeck megye orosz ellenőrzés alá került területéről indították.

Oleh Szinyehubov, a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy napközben az orosz erők csapást mértek Harkov városában egy televíziós infrastrukturális létesítményre, aminek következtében megszakadt a digitális sugárzású tévécsatornák közvetítése a megyeszékhelyen.

 A légiriadó alatt a létesítmény dolgozói az óvóhelyen voltak, így senki sem sebesült meg a támadásban.

20:59
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország azt állítja, hogy elfoglalta Novomihajlivkát, Ukrajna tagadja ezt

A helyzet Novomihajlivkában "feszült, de ellenőrzés alatt van" - mondta Jaroszlav Csepurnij, az ukrán 79. Különleges Légideszant szóvivője, miután Oroszország azt állította, hogy elfoglalta a települést.

21:41
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán és az amerikai elnök megvitatta az Ukrajnának szánt új amerikai fegyversegélyt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon megbeszélést folytatott hétfőn amerikai hivatali kollégájával, Joe Bidennel, miután az Egyesült Államok képviselőháza elfogadta a Kijevnek nyújtandó újabb katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot. Erről az ukrán államfő tájékoztatott az X-en.

Zelenszkij közlése szerint megbeszélték az amerikai katonai segélycsomag tartalmát, Biden pedig biztosította őt arról, hogy a törvényjavaslatot a szenátus jóváhagyása után azonnal aláírja.

"Az (amerikai) elnök biztosított arról, hogy a csomagot hamarosan jóváhagyják, és ez egy jelentős támogatás lesz, amely megerősíti légvédelmünket, valamint nagy hatótávolságú és tüzérségi képességeinket" - fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán elnök köszönetét fejezte ki az Egyesült Államok elnökének Ukrajna iránti megingathatatlan támogatásáért. 

23:46
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétafenyegetésre figyelmeztetnek Belgorodban

Rakétafenyegetést jelentett be Belgorod területén a városvezetés Telegram csatornája szerint.


 

00:11
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna felfüggeszti a külföldön élő katonakorú férfiakkal szembeni konzuli intézkedéseket

Az ukrán külügyminisztérium dokumentumot küldött a külföldön működő ukrán diplomáciai intézmények vezetőinek, amelyben követelik a katonai korú ukrán állampolgárokkal kapcsolatos konzuli intézkedés felfüggesztését, kivéve az Ukrajnába való visszatéréshez szükséges személyazonosító igazolvány kiállítását - írja az ukrán kiadvány „Zerkalo Nedeli”.

00:31
április 22, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint száz ember halt meg Belgorod bombázásában

A belgorodi régió kormányzója, Vjacseszlav Gladkov arról számolt be, hogy a belgorodi régióban összesen 120 lakos vesztette életét az ukrán fegyveres erők bombázása során, és 651 ember megsebesült.

04:36
április 23, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.