Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Itt a legújabb őrült brüsszeli terv: halálba küldenék az európai fiatalokat

Ukajna, aknavető
Kiképzésen lévő ukrán katona lő egy aknavetővel
Fotó: AFP/Wojtek Radwanski
Vágólapra másolva!
Miután a nyugati társadalmak továbbra sem kívánnak katonának állni, így maradt a sorkatonaság visszaállítása – mondta Rotyis Bálint az Origónak adott interjúban. A Nézőpont Intézet elemzője arról is beszélt lapunknak, hogy néhány, a háborús pszichózis tüneteitől szenvedő európai parlamenti képviselő egy újabb fórumon próbálja az európai országokat belerángatni a háborúba. Elmagyarázta: a francia elnök, Macron tervei azért felelőtlenek, mert jelenleg a NATO európai szárnya képtelen felvenni a versenyt az orosz háborús hadigépezettel, így csupán az USA-val szembeni kiszolgáltatottságunkat fokoztuk. A szakember szerint kár arra várni, hogy a háborúpárti elit elismeri saját vereségét, helyette június 9-én kell békepárti politikusokkal megtölteni Brüsszelt, és akkor talán az Európai Unió újra a béke és a jólét projektje lesz. Az atomháborús veszélyről azt mondta, hogy a veszélyt sosem szabad alábecsülni, hisz egy háború kirobbantásáról mindig a politikai vezetés dönt. Ezért lenne nagyon fontos, hogy a mostani európai parlamenti választások alkalmával a békepárti szavazók hallassák a hangjukat, hisz egy világos, békepárti győzelem olyan kényszerhelyzet elé állítaná a háborúpárti politikai elitet, amit nem tud megkerülni.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben Németországban egyre többet beszélnek arról, hogy visszavezetnék a kötelező sorkatonaságot. Miért annyira aktuális most ez a kérdés, miért éppen most akarják ezt visszahozni?

A Szovjetunió megszűnése után a nyugati világ úgy gondolta, hogy nem maradt több katonai nagyhatalom, ami a NATO tagállamainak biztonságát veszélyeztetné. Ennek eredményeként az európai hadseregek méretei jelentősen csökkentek, és a képességeket a terrorellenes és békefenntartó műveletek igényeihez igazították. Az Ukrajnában folyó háború viszont bebizonyította, hogy az elhúzódó anyagháborúk kora még nem ért véget, amihez nemcsak fegyver és lőszer kell, hanem katona is. Miután a nyugati társadalmak továbbra sem kívánnak katonának állni, így maradt a sorkatonaság visszaállítása. Ugyanakkor azt fontos tisztázni, hogy 

a sorkatonaság visszaállításához szükséges anyagi, technikai és fizikai feltételek továbbra sem adottak, azok megteremtése éveket vehet igénybe.

A júniusi európai parlamenti választások után felálló új EP-ben az első témák között tárgyalhatják majd a kötelező európai sorkatonaságot. Elképzelhető, hogy ezt minden tagállamnak kötelezővé tennék? Mit tehetne ez ellen hazánk?

Az Európai Parlament továbbra is szereptévesztésben van, hisz az Európai Uniónak gyakorlatilag semmi beleszólása nincs a tagállamok hadügyeibe. Pusztán arról van szó, hogy 

néhány, a háborús pszichózis tüneteitől szenvedő európai parlamenti képviselő egy újabb fórumon próbálja az európai országokat belerángatni a háborúba. A jogi kompetencia hiánya ellenére természetesen nem szabad félvállról venni ezeket a háborúpárti akciókat. 

A békepárti magyar kormánynak és a békepárti magyar képviselőknek az Európai Parlamentben is a tűzszünet és a béketárgyalások fontosságát kell hangsúlyozniuk. 

Sőt, a mostani európai parlamenti választások alkalmával a választók vállát is komoly felelősség nyomja, hisz a szavazatukon múlik, hogy békepárti, vagy éppenséggel háborúpárti, baloldali politikusok alkotják a következő európai parlament többségét.

Manfred Weber nemcsak a kötelező sorkatonaságról beszélt, hanem európai atomfegyverről is. Miért erőlteti ezt annyira az Európai Néppárt vezetője?

A háborús pszichózis egyik hatása, hogy a nyilatkozók egyre agresszívebb viselkedési mintát mutatnak,  és egyre inkább eltávolodnak a valóságtól. A nyugati atomhatalmak és Oroszország már most is rendelkezik elegendő atomtöltettel ahhoz, hogy a világunkat elpusztítsák, ebből kifolyólag ezek a nyilatkozatok a katonai erőviszonyokra nincsenek hatással, csupán a háborús hangulatot gerjesztik. Manfred Weber kijelentése mögött inkább személyes szempontok állhatnak. 

Weber újfent a háborúpárti baloldalnak akar megfelelni, arra vágyik, hogy a mainstream, balliberális sajtó elismerően írjon személyéről. Weber abban bízik, hogy az európai parlamenti választások után jobb pozíciót harcolhat ki saját magának.

Ha a brüsszeli vezetők a halálba küldik a férfiakat, a fiatalokat, unokákat, milyen hatással lesz ez Európa jövőjére?

Az európai országok számára egy hagyományos, nagy hadseregek által vívott elhúzódó háború katasztrofális következményekkel járhat. Európa országainak lakossága így is csökken, amennyiben egész generációk pusztulnak el egy háborúban, az akár visszafordíthatatlan következményekkel is járhat. Intő példa Ukrajna, ugyanis 

keleti szomszédunk egyre inkább egy kietlen pusztaság képét mutatja, ahonnan, aki csak tud, menekül, gyakorlatilag egyre inkább kérdéses, hogy Ukrajnának van-e még jövője, vagy már azt is felélte a háborúban.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.10., UkránOroszháború, összefoglaló galéria, összefoglalógaléria
Ukrán katonák lőnek a donbaszi Csasziv Jar irányába
Fotó: Anadolu via Getty Images/Diego Herrera Carcedo

A Macron-féle háborúpárti tervek, és az a háborús pszichózis, amely eluralkodott, hogyan eszkalálja tovább a konfliktust?

A Macron-féle háborús tervek mindössze arra jók, hogy Oroszország még inkább fokozza a háborús intézkedéseket. Ahelyett, hogy a háborút keretek közé szorítottuk volna, mostanra felfegyverzett NATO és orosz katonák néznek farkasszemet egymással több ezer kilométer hosszan. 

Macron tervei azért is felelőtlenek, mert jelenleg a NATO európai szárnya képtelen felvenni a versenyt az orosz háborús hadigépezettel, így csupán az USA-val szembeni kiszolgáltatottságunkat fokoztuk.

Macron után egy újabb francia politikus először mondta ki, hogy francia fegyverekkel kell megtámadnia Ukrajnának az oroszokat. Erre valóban sor kerülhet?

Nem zárhatjuk ki, hogy a francia katonai doktrínában változás áll be. A háborús pszichózis hatására egyre több mindent engednek meg maguknak a felek. Először csak sisakokat és egyéb, az élet kioltására nem alkalmas eszközöket kapott Ukrajna, majd jöttek a lőszerek, kézifegyverek, aztán a páncélozott járművek, rakéták és tankok. Sokáig a nyugati országok kikötötték, hogy a nyugati fegyvereket kizárólag Ukrajna területén szabad alkalmazni, majd ahogy látjuk, ez a kitétel fokozatosan megszűnik.

Miért aggasztó, hogy az európai vezetők egyre többet beszélnek atomfegyverről, és arról, hogy el kell rettenteni Oroszországot?

Minden atomnagyhatalom egy nagyon komoly protokollt dolgozott ki ahhoz, hogy valóban csak az utolsó utáni pillanatban vessék be ezeket az eszközöket. Mindebből kifolyólag nem várható, hogy bárki atomfegyvereket alkalmazna, de attól még számolni kell az atomfegyverek bevetésének kockázatával. Az, hogy az európai vezetők egyre többször beszélnek az atomfegyverekről, sajnos csak arra jó, hogy növeljék egy atomháború kirobbanásának kockázatát. Nem beszélve arról, hogy Oroszországot, mint atomnagyhatalmat ezzel eltántorítani háborús terveitől már nem lehet, hisz ő maga is egy atomnagyhatalom.

NerodRF, Nerod RF, rádiófrekvenciás fegyver
A franciáknak már van rádiófrekvenciás fegyverük, a Nerod RF
Fotó: AFP/Jean-Philippe Ksiazek 

Egy újabb kutatás szerint is az emberek békét akarnak. Miét nem veszi ezt figyelembe a brüsszeli elit?

Az európai elit több száz milliárd eurót, rengeteg fegyvert és több százezer életet pazarolt el ebben a háborúban a győzelem érdekében, ami viszont nem következett be. Ezek után nagy bátorság kellene ahhoz, hogy az európai elit kiálljon és elismerje, hogy ez a rengeteg áldozat gyakorlatilag értelmetlen volt, nem beszélve arról, hogy ezzel a teljes nyugati háborús propaganda is kártyavárként dőlne össze. 

Ezért kár arra várni, hogy a háborúpárti elit elismeri saját vereségét, helyette június 9-én kell békepárti politikusokkal megtölteni Brüsszelt, és akkor talán az Európai Unió újra a béke és a jólét projektje lesz.

Mennyire veszélyes most a helyzet, valóban közel az atomháború?

Az egyes országok katonai vezetését hivatásos katonák alkotják, akik tisztában vannak a saját hadseregeik képességeivel, illetve egy atomháború következményeivel, rajtuk a háborús pszichózis még nem uralkodott el. Mindez pozitívum, hisz így a háborús nyilatkozatok megmaradnak a kommunikációs térben. 

Ugyanakkor a veszélyt sosem szabad alábecsülni, hisz egy háború kirobbantásáról mindig a politikai vezetés dönt. Ezért lenne nagyon fontos, hogy a mostani európai parlamenti választások alkalmával a békepárti szavazók hallassák a hangjukat, hisz egy világos, békepárti győzelem olyan kényszerhelyzet elé állítaná a háborúpárti politikai elitet, amit nem tud megkerülni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről