Merénylet Robert Fico ellen: minden, amit eddig tudunk a kegyetlen támadásról

Vágólapra másolva!
Merénylet történt Robert Fico szlovák békepárti miniszterelnök, Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségese ellen egy kihelyezett kormányülést követően. Az elkövető a 71 éves szlovák férfi, Juraj Cintula. A radikális baloldali, ultraliberális költő egy videófelvételen arról is beszélt, azért lőtt rá a szlovák miniszterelnökre, mert nem értett egyet a jelenlegi kormány politikájával. Ficót mentőhelikopterrel szállították kórházba, több mint 3 órás műtét után sikerült csak stabilizálni az állapotát, de a teljes gyógyulás hosszú folyamat lesz.
Vágólapra másolva!

Robert Fico ellen szerda délután Nyitrabányán (Handlova), a kormány kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet egy idősebb férfi, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség. A kormányülés után a közelgő európai parlamenti választások miatt a helyszínen szimpatizánsok gyűltek össze, Fico épp kezet akart fogni egyikükkel, amikor valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”, ekkor dördültek el a lövések. A Denník N helyszíni tudósítója szerint annyit lehetett látni a lövések után, hogy 

a testőrök felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik.

Az elkövetőt a rendőrség elfogta. A szlovák miniszterelnököt a karján és gyomrán érték találatok. Ficót életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai Roosevelt kórházba szállították, ahol még a szerda esti órákban is zajlott a műtétje. Végül egy majdnem 4 órás műtétet követően sikerült stabilizálni az állapotát. Tomáš Taraba környezetvédelmi miniszter a BBC-nek adott rövid interjúban szerda este arról beszélt, Fico túl van az életveszélyen, miután a műtét sikeresnek bizonyult. 

Súlyosan megsérült: az egyik golyó a gyomrába fúródott, míg a másik egy ízületet ért. Azonnal kórházba szállították, majd megműtötték

– tette hozzá.

Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb ápolásra szorulna, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át, a szlovák sajtó Robert Kalinákot tartja a legesélyesebbnek e feladat ellátására. 

Ki az elkövető?

A merénylő neve Juraj Cintula. Léváról származik. 1953-ban született. Ő az LK Dúha egyik alapítója. Amikor a klubot polgári társulássá alakították át, ő lett az elnöke. Három verseskötetet írt. Tagja a Szlovák Írószövetségnek. 

A merénylő, Juraj Cintula
(Photo by RTVS / AFP)

Az Ujszo.com azt írta, a Denník N információira hivatkozva, hogy a támadó a Dúha (Szivárvány) irodalmi klub egyik alapítója volt. Korábban biztonsági őrként dolgozott egy bevásárlóközpontban. Nyolc évvel ezelőtt azt tervezte, hogy politikai pártot alapít „Mozgalom az erőszak ellen” névvel.

A merénylőről előkerült egy döbbenetes videó, amelyen az látható, hogy Juraj Cintula megbilincselve, vérző fejjel arról beszél, hogy miért lőtte le Robert Fico szlovák miniszterelnököt. 

Azért, mert nem értett egyet a jelenlegi kormány politikájával. 

Mint ismert, Orbán Viktor után Robert Fico az egyetlen, nyíltan háborúellenes európai uniós vezető. A TV JOJ később azt írta, a merénylő feleségét is kihallgatták, a nő nem nyilatkozott, az arcát reklámújságokkal takarta el.

A következő napokban a biztonságpolitikai szakértők szerint a lehető

legfontosabb kérdés annak tisztázása, hogy magányos elkövetőről van-e szó, vagy állnak mögötte segítők, támogatók, esetleg egy csoport, valamilyen szervezet, vannak-e mögötte belföldi finanszírozók, lehet-e felfedezni valamilyen külföldi szálat?

 

FICO, Robert
A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testõrei intézkednek a lõfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvõ Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én
MTI/AP/TASR Slovakia/Radovan Stoklasa

Hibázhattak Fico biztonsági emberei 

Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint ilyenkor a fő probléma az, hogy egy kisvárosban, alapvetően békés környezetben a biztonságiak is hajlamosak arra, hogy rutinból dolgozzanak. Ilyenkor nem elég élesek, és amikor a vezető a programból kilépve, az előre egyeztetett útvonalat akár felrúgva odalép a választóhoz, a biztonságot ellátó szakembereknek két dolgot kell mindig figyelembe venniük. Az egyik, hogy a választó ne lássa, hogy a védett vezetőt hermetikusan körbeveszik a biztonsági emberek, a másik, hogy a biztonsági szerveknek ennek ellenére meg kellett volna találniuk azt a középutat, de legalábbis törekedni arra, hogy minél közelebb legyenek a vezetőhöz – vélekedett a szakember, aki hangsúlyozta, 

ebben az esetben, mialatt az elkövető előrántotta a fegyvert és öt lövést leadott, közbe kellett volna avatkozni.

Túl nagy volt a távolság, a reakcióidő pedig túl hosszú. Öt lövést leadni sok – mondta Horváth József. Azt is furcsának találja, hogy a biztonságiak, mintegy pánikszerűen, először egy személyautóba tuszkolták be Robert Ficót, noha egy haslövést kapott ember esetében ez többet árthat, mint használhat. 

A biztonságiak között mindig kell lennie legalább egy felcsernek vagy egy orvosnak, aki ilyen esetekben azonnali, akár életmentő beavatkozásra is képes

 – tudatta. Hozzátette, hogy a közelben kellett volna lennie egy mentőautónak vagy egy mikrobusznak, amiben van egy hordágy. A felvételek alapján úgy tűnt, hogy a biztonsági emberek nem voltak megfelelő mentális állapotban, sokkot kaptak, zavartak voltak.

Egész Európa és a világ vezetői is elítélték a brutális merényletet

Az ANO cseh ellenzéki mozgalom elnöke, Andrej Babiš is kommentálta a merényletet. "Szörnyű hír Szlovákiából. Imádkozom Robert Ficóért, sok erőt neki" – írta a volt cseh kormányfő.

Martina Šimkovičová szlovák kulturális miniszter szerint a támadásért az ellenzék okolható, akik a gyűlöletkeltés politikáját folytatják.

"Határozottan elítélem a Robert Fico miniszterelnök elleni aljas támadást. Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük a társadalmunkban, és aláássák a demokráciát, a legértékesebb közjót. Gondolataim Fico miniszterelnökkel és családjával vannak" - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök pedig azt nyilatkozta: "Sokkoló hírek Szlovákiából. Robert, gondolataim veled vannak ebben a nagyon nehéz pillanatban".

A világ vezetői közül Vlagyimir Putyin azt mondta, Robert Ficót bátor és lelkiekben erős embernek ismeri, az orosz elnök szerint szörnyű bűncselekmény a szlovák kormányfő elleni merénylet, amelyre nem lehet mentség. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: az ilyen erőszakos cselekmények aláássák a demokráciát. Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel üzenetében azt írta: 

Soha semmi sem igazolhatja az erőszakot vagy az ilyen támadásokat.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejegyzésében azt írta: sokkolta és megrázta a szlovák kormányfő elleni lőfegyverrel elkövetett támadás. "Erőt kívánok neki a mielőbbi gyógyuláshoz" - fogalmazott a NATO-főtitkár, majd hozzátette: gondolatai Robert Ficóval, szeretteivel és Szlovákia lakosságával vannak.

Olaf Scholz német kancellár megdöbbenéssel fogadta a szlovák miniszterelnök elleni merénylet hírét, gyáva tettnek nevezte azt, és hangsúlyozta, hogy "az európai politikában nincs helye az erőszaknak".

Mindeközben a telex, 444, hvg olvasói örülnek a Robert Fico elleni merényletnek. 

Békepárti miniszterelnök, Orbán Viktor szövetségese Robert Fico

Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon reagált a példátlan eseményre. Mint írta: "Mély megdöbbenéssel értesültem a Robert Fico barátomat ért szörnyű támadásról. Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért."

Robert Fico, RobertFico, Szlovákia, szlovák jogász, baloldali politikus, merénylet, lövés, 2024. 05. 15.
Robert Fico szlovák miniszterelnököt életveszélyes állapotban szállították kórházba Besztercebányán
Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák / MTI/AP/TASR Slovakia/Jan Kroslák

Mint ismert, Robert Fico Orbán Viktor mellett egyike az utolsó európai békepárti politikusoknak, aki Brüsszel ellen is felvette a harcot. 

Még idén januárban jelentette ki, hogy

Magyarország jogainak bármiféle korlátozásához az összes európai tagállam egyetértésére van szükség (...) és én, Robert Fico, a szlovák kormány elnöke, mondom, hogy a Magyarország elleni ilyen támadással soha nem fogok egyetérteni, mert ez ellentétben áll a szuverenitás és a nemzeti érdekek védelmével kapcsolatos elképzelésemmel az Európai Unión belül.

Megválasztását követően pedig arról beszélt, hogy Ukrajnának humanitárius segítséget kell nyújtani, de ellene vannak a fegyverszállításnak, békepártiak és mindent megtesznek azért, hogy az Ukrajnában zajló tragédia lezárása érdekében minél hamarabb megkezdődjenek a tárgyalások.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is reagált a támadásra. Ahogy írta:

"Sokkoló és megdöbbentő a Robert Fico miniszterelnököt ért merénylet. Ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?! Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben s imádkozunk is érte. Nagy szükség van Robert Ficora a szlovák és az európai politikában".

Robert Fico előre hetekkel korábban megjósolta a merényletet

Robert Fico szlovák kormányfő már április közepén, a szlovák államfőválasztás után beszélt arról, hogy attól tart, meggyilkolnak egy kormánypolitikust.

Az utcán undorító módon szidják a koalíciós politikusokat és én csak arra várok, mikor torkollik ez a Denník N, Sme és Aktuality által intenzíven fűtött frusztráció egy magas beosztású koalíciós politikus meggyilkolásába

 – mondta Fico miniszterelnök.