Minden 18 éven felüli fiatalt el akarnak küldeni az ukrán háborúba?

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.06., UkránOroszháború
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Manfred Weber háborúpárti politikus minél több fiatalt küldene Ukrajnába meghalni. Javaslatát egyre több európai uniós ország követi. A megfelelési kényszer könnyen tragédiák sorozatához vezethet.
Vágólapra másolva!

Brüsszel egyre hisztérikusabb: közvetlenül az új Európai Parlament, és az új bizottság felállítása után megkezdenék a Weber-terv megvalósítását, vagyis az Európai Unióban kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását. Az intézkedés népszerűtlen a legtöbb országban, hiszen az emberek jelentős többsége nem akar háborúba menni - és legfőképp nem akarja, hogy fiai, lányai, unokái háborúba menjenek. Ezért történhetett meg, hogy már a kampányidőszakban is bedobták a témát, hogy a polgárokat hozzászoktassák a gondolathoz.

Minden 18 év felettit elvisznek? 

Az Oroszországgal határos Lettországban az elmúlt évig önkéntes alapon toboroztak utánpótlást a hadseregbe, 2024-től viszont már minden 18-27 év közötti férfit besoroznak. A sorkatonai kiképzés – amelyre a nők önként jelentkezhetnek – tizenegy hónapig tart. A tervek szerint 2028-tól évente 7500 férfit toboroznának a hadseregbe: a NATO adatai szerint nagyjából ennyi hivatásos katona dolgozik most az országban. A lettek ezt a számot tovább akarják növelni.

Litvánia szintén gyorsan reagált a Krím annektálására, és már 2015-ben újra előírta a kötelező katonai szolgálatot, pedig csak néhány évvel korábban szüntette meg. Jelenleg évente nagyjából 3500 állampolgárt soroznak be. Több politikus viszont arról beszélt, hogy ezt a számot növelni kell.

(Az egyébként nem uniós) Szerbiában idén januárban a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállítását kezdeményezte a hadsereg vezérkara. A kötelező sorkatonai szolgálatot 2010-ben függesztették fel Szerbiában. A vezérkar úgy véli: a szerb hadsereg védelmi erejének növelése érdekében az aktív és a tartalékos állomány utánpótlására és fiatalítására van szükség, ezt pedig a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésével lehetne a leghatékonyabban elérni. A vezérkar a kezdeményezést, miszerint a kötelező szolgálatnak négy hónapig kellene tartania, már továbbította is a köztársasági elnöknek, aki egyúttal a hadsereg főparancsnoka is. A kötelező sorkatonai szolgálatot 2010-ben függesztették fel Szerbiában. 

Horvátországban idén februárban felkérték Ivan Anusic védelmi minisztert, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét: milyen formában lehetne újra bevezetni a sorkatonai szolgálatot. Felelősen kell cselekednünk, és nem téli álmot aludnunk akkor, amikor válsággócok vannak mindenütt – hangsúlyozta Andrej Plenkovic horvát kormányfő. „Fel kell emelnünk a fejünket, és körülnézni, milyen világ veszi körül Horvátországot” – mondta, utalva Oroszország Ukrajna elleni agressziójára, az izraeli-palesztin konfliktusra és arra, hogy Koszovóban az újabb feszültségek majdnem háborút okoztak. Horvátországban 2008-ban törölték el a kötelező katonai szolgálatot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!