Pusztító az oroszok új fegyvere, menekülhetnek az ukrán katonák

Fotó: Wikipedia
Vágólapra másolva!
Az orosz hadsereg közlése szerint egy új orosz tüzérségi harcjármű debütált a harkovi fronton. A 2S43 Malva egy kerekes, nagy mobilitású tüzérségi harceszköz, aminek egyedi tulajdonságai miatt az ellenség számára rendkívül nehéz a felkutatása és megsemmisítése.
Vágólapra másolva!

A Ria Novosti cikke szerint a háború tapasztalatai egyértelműen bebizonyították, hogy a mobilitás a túlélés legfőbb garanciája. 

A harctér fölött mindkét oldalon olyan nagy a drónok száma, hogy az első lövés után szinte azonnal észlelik az azt leadó tüzérségi járművet. Ahhoz, hogy elkerüljék a „válaszcsapást”, annak gyorsan el kell hagynia a tüzelőállást. Egy vontatott vagy lánctalpas lövegnek ez azonban időbe telik, ami gyakran nem áll rendelkezésre.

2S43 "Malva"
Fotó: Wikipedia

A 2S43 "Malva" számára ez nem jelent gondot, ez Oroszország első kerekes tüzérségi járműve. Könnyebb és mozgékonyabb, mint az orosz hadsereg ugyanilyen kaliberű fő lánctalpas tüzérségi járműve.

A motorja egy YaMZ-8424.10 típusú dízelüzemű, 470 lóerős egység.

A harcjármű országúton akár 80 kilométer/órás sebességre is képes felgyorsulni. Hatótávolsága ezer kilométer, terepen is kiválóan képes közlekedni. 

A Malva mindenféle 152 milliméteres kaliberű lőszert használhat, lőtávolsága a lövedék típusától függően változó.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!