Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Gyorsan terjed Japánban a húsevő baktérium, százával szedi áldozatait

Vágólapra másolva!
Feltűnően gyorsan terjed Japánban a húsevő baktérium által okozott megbetegedés, az év első felében feljegyzett esetek száma máris meghaladta a tavalyi rekordot - közölte a japán járványügyi intézet kedden.
Vágólapra másolva!

Az országban idén már 977 húsevőbaktérium-fertőzést regisztráltak, a legtöbbet - 145-öt - Tokió prefektúrában. A megbetegedést a Streptococcus pyogenes baktérium okozza. 

A hatóságok közlése szerint egyre több olyan fertőzést észlelnek, amelyet a baktériumtörzs még könnyebben és gyorsabban terjedő változata okoz, különösen a Tokiót is magában foglaló Kantó régióban.

Tavaly egész évben 941 esetet jegyeztek fel, ami az eddigi rekord volt. A húsevő baktérium az esetek túlnyomó többségében valamilyen Streptococcus törzs. 

Azért különösen veszélyes, mert a fertőzött szervezetben nagyon gyorsan, órák alatt elpusztítja a kötőszövetet, a lágyrészeket és a zsírszövetet.

Kikucsi Ken, a tokiói orvostudományi egyetem professzora elmondta, hogy a baktérium sok esetben egy lábon lévő kisebb sérülésen keresztül fertőzi meg a szervezetet, és idősebb betegek esetén akár 48 órán belül halált is okozhat.

Magyarországon sem ismeretlen a betegség és elég lehet egy apró seb, hogy egy addig ártalmatlan mikroba új terepre kerülve "húsevő" baktériummá váljon. De mi van mögötte? Hogyan lesz egy hétköznapi kórokozóból "húsevő" baktérium? - Itt írtunk róla!

Beszámoltunk arról is, hogy húsevő baktérium fertőzésben halt meg egy beteg Budapesten is. Egy négyéves kislány azonban legyőzte a rettegett baktériumot.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről