Áttörtek az oroszok, az ukrán hadsereg kétségbeesetten menekül

Vágólapra másolva!
Elfoglalta Csasziv Jar város Szhidni negyedét a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be szerdán az orosz védelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

A tárca szerint az orosz fegyveres erők a hatból négy frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt nap folyamán és 15 ellenrohamot vertek vissza. 

Az orosz összesítés szerint az ukrán hadseregnek közel 1750 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.

orosz-ukrán háború
Háború Ukrajnában

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette meg egy harckocsiágyúkat és nagy kaliberű lőszereket gyártó vállalat egyik műhelyét,

hét tábori lőszerraktárt, egy, a német IRIS-T-SLM légvédelmi rakétarendszerhez tartozó indítóállást, egy, a Tunguszka légvédelmi rendszerhez tartozó harcjárművet, egy Mi-24-es helikoptert - Iszkander rakéta találta el egy, a poltavai régióban lévő reptéren -, egy cseh Vampire sorozatvetőt, három harckocsit, hét páncélozott harcjárművet, három amerikai M777 és egy M198-as, valamint egy brit FH-70-es tarackot, HIMARS sorozatvetők három rakétáját, továbbá három, Novorosszijszk felé tartó tengeri és 39 légi drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Herszon megyei Oleskiben egy pilóta nélküli repülőszerkezetekkel végrehajtott támadás megölte egy péküzem két alkalmazottját.

háború,
Háború Ukrajnában
Fotó: Anadolu via AFP/2024 Anadolu

A Roszatom közölte, hogy Enerhodar városban az ukrán fél három dróncsapást mért a települést árammal ellátó Raduga alállomásra. Ennek következtében a zaporizzsjai atomerőmű nyolc dolgozója megsérült. 

Az orosz atomenergetikai vállalat az erőmű dolgozói elleni tudatos támadásnak minősítette a történteket, amely álláspontja szerint nemcsak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) biztonsági elveinek megsértését jelentette, de "demonstratív jogsértés" is volt.

Orosz tüzérek 152 milliméteres Mszta-B ágyúval lövik az ukrán állásokat
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium

Egyre inkább körvonalazódik az orosz győzelem

Az orosz hadsereg ma bejelentette, hogy elfoglaltak másik két települést: győzelmet arattak a harvkovi Sztyepova Novoszelivkáért és a donyecki Novopokrovskéért folytatott küzdelemben is. Moszkva brutális támadást hajtott végre tegnap is: Kijev légi erejét támadták.

Míg az ukránok azért akarnak egyre több több fegyvert és lőszert, hogy megnyerhessék a háborút, az európaiak többsége szerint azért kell fegyvert és lőszert adni Ukrajnának, hogy Kijev jobb tárgyalási pozícióba kerüljön a háború befejezése érdekében.

Az Oroszország oldalán harcoló Ahmat különleges műveleti egység parancsnoka tegnap elmondta, hogy úgy látja, idén vége lesz a háborúnak, az orosz „különleges művelet” eléri célját.

A svájci békekonferenciának semmi értelme nem volt, Ukrajna még több fegyvert és pénzt kapott, viszont a béke még távolabb került, és egyre félőbb, hogy az oroszok bármelyik pillanatban súlyosan visszavághatnak

Élő közvetítésünket az orosz-ukrán háborúról itt olvashatja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!