Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Óriási nemzetközi siker: az Unió soros elnökeként a béke érdekében tárgyalt Orbán Viktor Kijevben - videó

Orbán Viktor Kijevben, ORBÁN Viktor; ZELENSZKIJ, Volodimir, OrbánViktor,
Kijev, 2024. július 2. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatón Kijevben 2024. július 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
A EU-elnökség átvétele után az első utam ide vezetett, mert a béke kérdése nemcsak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában - mondta Orbán Viktor Kijevben kedden, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. A magyar kormányfő hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot. A találkozón a magyar miniszterelnök ismertette határidőhöz kötött tűzszüneti javaslatát az ukrán elnökkel, aminek nagy visszahangja lett a nemzetközi sajtóban is. A Foxnews szerint például Orbán Viktor látogatása ritka gesztus volt egy olyan kapcsolatban, amelyet régóta feszültségek jellemeznek.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország kormányfője kedd reggel érkezett Kijevbe, ahol Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón megköszönte az ukrán elnöknek a meghívást, jelezve, hogy múlt csütörtökön állapodtak meg a találkozóról Brüsszelben. A magyar kormányfő hangsúlyozta: 

az EU-elnökség átvétele után az első útja ide vezetett, mert a béke kérdése nemcsak Ukrajnában fontos, hanem egész Európában. Hozzátette: a háború, amit az ukránok most elszenvednek, mélyen érinti az európai biztonságot.

Orbán Viktor nagyra értékelte azokat a kezdeményezéseket, amelyeket Ukrajna elnöke tett a béke érdekében, ugyanakkor jelezte: megosztotta azt a véleményét Volodimir Zelenszkijjel, hogy ezek a kezdeményezések hosszú időt vesznek igénybe.

A nemzetközi diplomácia szabályai lassúak és komplikáltak. Azt kértem az elnök úrtól, hogy fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani, és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat. Egy határidőhöz kötött tűzszünet, amely lehetőséget ad a béketárgyalások felgyorsítására: ennek a lehetőségeit mértem föl"

– fogalmazott. Hozzátette: ezt tisztázta az ukrán elnökkel, és hálás az őszinte tárgyalásért és válaszokért. Azt is jelezte, hogy 

a tárgyalásról az Európai Unió Tanácsának, vagyis az uniós miniszterelnököknek egy jelentést készít, amelynek alapján megszülethetnek a szükséges európai döntések.

A magyar miniszterelnök Ukrajnának sok sikert kívánt, és azt ígérte, hogy a magyar EU elnökség alatt állnak Ukrajna rendelkezésére, amiben segíteni tudnak, segíteni fognak.

OrbánViktor, Orbán, Viktor, EU-csúcs, Brüsszelben, Brüsszel, Belgium, 2024. június 27., Volodimir, Zelenszkij, VolodimirZelenszkij,
Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Unió brüsszeli kétnapos csúcstalálkozójának első napján, 2024. június 27-én.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Lesz-e előrelépés a kétoldalú kapcsolatokban?

Orbán Viktor Magyarország és Ukrajna kapcsolatáról szólva hangsúlyozta: azzal a szándékkal érkezett Kijevbe, hogy a kétoldalú kapcsolatok ügyében előrelépést tegyenek. A magyar kormányfő konstruktívnak értékelte a tárgyalásokat a kétoldalú kérdésekről, hozzátéve, ideje volt, hogy megtörténjen a találkozó, mert 

számos olyan ügy van, amely rendezést kíván, 

és amelyről sokat tárgyaltak és vitatkoztak az elmúlt években. "A múlt vitáit megpróbáljuk magunk mögött hagyni, és az előttünk álló időszakra összpontosítunk" – hangsúlyozta. Orbán Viktor kijelentette: szeretné, hogyha a két ország között a kapcsolatok sokkal jobbak lennének, ezért Magyarország szeretne átfogó együttműködési megállapodást kötni Ukrajnával, olyat, amilyet már a többi szomszédos országgal kötött. Jelezte: Magyarország az erejéhez mérten szívesen vesz részt az ukrán gazdaság modernizálásában, és ehhez rendezett kereteket szeretne. 

Az Ukrajnában élő őshonos magyar kisebbség ügyében a magyar kormányfő azt mondta: esélyt lát arra, hogy előrelépést érnek el. A Magyarországon élő ukránokkal kapcsolatban pedig bejelentette: örömmel fogadta Volodimir Zelenszkij kezdeményezését, miszerint legyen ukrán iskola Magyarországon. Közölte: ennek a finanszírozását a magyar állam vállalja, és annyi iskolát fognak majd működtetni, amennyire szükség van. Ha egyet, akkor egyet, ha tízet, akkor tízet – tette hozzá.  Orbán Viktor emlékeztetett:

ukránok korábban is éltek Magyarországon, ukrán önkormányzat is van, de a menekültek magas száma miatt most sokkal többen tartózkodnak itt, mint korábban. 

Ezekről a családokról gondoskodni kell, munkára, megélhetésre, biztonságra van szükségük, a gyerekeknek pedig megfelelő iskolákra, jó tanárokra – tette hozzá a kormányfő, aki fontosnak nevezte, hogy az itt tartózkodó ukránok otthon érezzék magukat Magyarországon.

Volodimir Zelenszkij a magyar miniszterelnökkel kedden közösen tartott sajtótájékoztatón elmondta,

minden, amiről ma beszéltünk, alapjául szolgál egy államaink közötti jövőbeli kétoldalú dokumentumnak, amely kapcsolatunk minden szegmensét szabályozni fogja, és kölcsönösen előnyös lesz mindkét országnak."

Elmondta, felvetette, hogy nyissanak egy ukrán iskolát Magyarországon az ott élő ukrán gyerekek számára, és Orbán Viktor támogatásáról biztosította ezt a kezdeményezését.

orosz-ukrán háború
Mikor lesz vége a háborúnak?
Fotó: AFP

Orbán Viktor: A béke lesz a magyar uniós elnökség középpontjában

Európa békéhez történő közelebb vitelét nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a magyar uniós elnökség legnagyobb lehetőségének. A kormányfő – aki az után adott interjút Brüsszelben, hogy Alexander De Croo ügyvezető belga miniszterelnöktől hétfőn átvette az Európai Unió soros elnökségét – azt mondta, Európa legnagyobb gondja ma az orosz-ukrán háború, ez a következő időszak legfontosabb kérdése is. Közölte, hogy az amerikaiakat nem lehet kihagyni, ha Európa jövőjéről gondolkodnak, de nem Donald Trump programja, hanem a háború miatt, mert Európa legnagyobb gondja az orosz-ukrán háború. Elmondta, az amerikai elnökjelöltek vitájában a republikánus elnökjelölt, Donald Trump világosan megmondta, hogy 24 órán belül véget fog vet a háborúnak; ha ő győz, akkor minimum tűzszünet lesz. „Hogy abból lesz-e aztán tartós béke, az a jövő zenéje, de hogy nem az lesz, ami most van, az bizonyos” – jelentette ki a miniszterelnök. 

Orbán Viktor: A béke áll a magyar uniós elnökség középpontjában
Fotó: Facebook / Orbán Viktor

Ezért Európának fel kell készülnie arra a helyzetre, hogy előbb-utóbb az amerikaiak és az oroszok tárgyalni fognak egymással – jelezte. Hol lesz ebben a leosztásban Európa helye? Ki fogja képviselni az érdekeit? Egyáltalán melyek az érdekei? – sorolta a legfontosabb felmerülő kérdéseket. Orbán Viktor azt mondta, ezekre a kérdésekre Magyarország nem tud válaszolni, az unió soros elnökeként azt tudja tenni, ami a mindenkori elnök feladata, hogy javaslatokat tesz az asztalra, segíti a 27 miniszterelnök döntését. Úgy fogalmazott: „Minden, Európa szempontjából fontos helyszínen ott leszünk, minden helyzetet föltárunk, mindegyik helyzetről jelentéseket fogok készíteni az európai vezetők számára, amelyeket az Európai Tanács megtárgyalhat, és az európai vezetők döntéseket hozhatnak”. Jelezte, hogy a következő napokban „meglepő helyszínekről meglepő híreket” lehet majd hallani. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a legutóbbi uniós csúcson egyeztetett Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij. A magyar miniszterelnök a brüsszeli eseményről képeket osztott meg a Facebook-oldalán. Ezek között látható a találkozóról készült fotó is. Az X-re egy rövid videó is felkerült a találkozóról. Ezen az látszik, hogy valamiről élénken beszélgetnek. Arról sem a magyar kormányfő, sem az ukrán elnök nem osztott meg részleteket, hogy mi lehetett a téma.

Így reagáltak az oroszok Orbán Viktor kijevi látogatására

Arról korábban már beszámoltunk, hogy az orosz lapok is kiemelt helyet biztosítottak Orbán Viktor kijevi látogatásának. A Kremlnek nincsenek elvárásai Orbán Viktor kijevi látogatásával kapcsolatban –  ezt mondta újságíróknak Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár:

nem várunk el semmit, de egyértelmű, hogy Magyarországnak, amely ebben az időszakban lett az EU soros elnöke, természetesen teljesítenie kell a feladatait"

– mondta Peszkov. Hozzátette: Orbán Viktor magyar miniszterelnök tudja, hogyan kell nagyon határozottan megvédeni országa érdekeit.

Ebben az esetben úgy gondolom, hogy itt a brüsszeli érdekekkel kapcsolatos felelősségek fognak érvényesülni, nem pedig Magyarország nemzeti érdekei. Ebben a tekintetben természetesen Orbánt olyan politikusként ismerik, aki nagyon keményen védi országa érdekeit"

– hangsúlyozta Peszkov. A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége – húzta alá az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból – írja a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor egy nap alatt többet tett a békéért, mint sokan két év alatt

Az Origo arról is beszámolt, hogy Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója úgy értékelte a kormányfő kijevi látogatását, miszerint

Orbán Viktor egy nap alatt többet tett a békéért, mint Ursula von der Leyen, Manfred Weber és a többiek két év alatt."

A magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatától volt hangos a világsajtó 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslata bejárta a világsajtót is. Az RBC-Ukraine is Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij kijevi sajtótájékoztatójára hivatkozva írt a magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatáról. Orbán Viktor szerint a tűzszünet felgyorsíthatja a tárgyalások ütemét, fogalmaz az ukrán lap.

„Magyarország nagyra értékeli Zelenszkij elnök békekezdeményezéseit, ezért arra kértük, hogy fontolja meg a tűzszünet lehetőségét, mielőtt tárgyalásokat kezdene Moszkvával ”

– számolt be a Reuters.

A Lenta.ru szerint a magyar kormányfő kinyilvánította, hogy Budapest számos kérdésben érdekelt abban, hogy kétoldalú megállapodást írjon alá Kijevvel.

A Fox News  szerint Orbán Viktor látogatása ritka gesztus volt egy olyan kapcsolatban, amelyet régóta feszültségek jellemeznek.

Az NBC News  arról írt, hogy Zelenszkij biztonsági szolgálata hétfőn meghiúsított egy puccsot, amely „Oroszország kezére játszott volna”. Orbán Viktor látogatására egy nappal azután került sor, hogy Magyarország átvette az Európai Unió soros elnökségét, amely pozíció felhasználható a 27 tagországból álló blokk napirendjének alaphangjának meghatározására, tette hozzá az NBC.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről