Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Tűzijátékok robbantak fel a Fülöp-szigeteken, 27-en megsérültek

Vágólapra másolva!
Legalább 27 ember, köztük 19 rendőr és más kormányzati alkalmazott is megsérült, mert nagy mennyiségű, lefoglalt és elkobzott illegális tűzijáték robbant fel a Fülöp-szigetek déli részén, megrongálva házakat, szállodákat és egy nemzetközi repülőteret is - közölték kedden a hatóságok.
Vágólapra másolva!

A hétfő délutáni robbanás két áldozata súlyos állapotban fekszik kórházban a déli Zamboanga kikötővárosban, ahol a polgármester vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy a tűzijátékok rendőrségi tűzszerészek által tervezett, ellenőrzött megsemmisítése miért torkollt tragédiába.

A rendőrségi tűzszerészek a tűzijátékokat egy tengerészeti lőtér közelében lévő tisztáson halmozták fel ellenőrzött robbantáshoz, amikor hirtelen felrobbant

-  írja a Philippines News Agency. 

A detonáció olyan erős volt, hogy a tisztviselők és a szemtanúk szerint három kilométeres körzetben üvegablakok törtek be.

Kisebb károk keletkeztek a helyszíntől több mint két kilométerre lévő zamboangai nemzetközi repülőtér utasforgalmi termináljában,

 de sérültekről vagy járatkésésekről nem érkezett jelentés - számolt be a helyi polgári légi közlekedési hatóság. 

Az illegálisan gyártott tűzijátékokat egy zamboangai raktárból szállították el, ahol június 29-én robbanás következtében öt ember meghalt és többen megsérültek.

A hétfői balesetet megelőzően volt két ellenőrzött tűzijáték-megsemmisítés, de azok incidens nélkül zajlottak le - közölték a helyi hatóságok.

Sok babonás helybeli gyújt nagy erejű petárdát, különösen szilveszterkor, mert úgy véli, hogy a zajos ünneplés elűzi a balszerencsét és a gonoszt. A veszélyes hagyomány a kormányzati korlátozások és a gazdasági nehézségek miatt némileg csökkent, de sok területen a szokás továbbra is él.

2016-ban beszámoltunk róla, hogy ezer otthon égett le az újévi tűzijáték miatt a Fülöp-szigeteken és több mint 380 ember megsérült. 2021-ben Los Angelesben történt robbanás, egy illegális tűzijátékokat szállító teherautó robban fel, több autó és épület megrongálódott, illetve 17 ember megsérült.

Hétvégén egy tragédiáról írtunk: meghalt egy férfi a Dél-Karolina államban található Dorchesterben, miután egy égő tűzijátékot tett a fejére egy függetlenség napi ünnepségen.

A 41 éves férfi a tűzijátékot a kalapjára tette, amikor az felrobbant. 

A robbanás ereje miatt a férfi olyan súlyos felsérült szenvedett, amelyben azonnal belehalt, a helyszínre kiérkező mentők csak a halál tényét tudták megállapítani.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről