Letelepedési és vízumbotrány Németországban

Annalena Baerbock német külügyminiszter
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Hamis papírokkal utazhatott több ezer ember Németországba, ráadásul a külügyminisztérium utasítására.
Vágólapra másolva!

Az Annalena Baerbock vezette német szövetségi külügyminisztérium több tisztviselője ellen is nyomoznak már több mint egy éve, derült ki nemrég – hívja fel rá a figyelmet a Tűzfalcsoport. A tényfeltáró portál azt írja, hogy a gyanú szerint 

utasították Pakisztánban az iszlámábádi német konzulátus munkatársait, hogy adjanak ki vízumot egy hamis útlevéllel rendelkező férfinak, Mohammad G-nek. 

A jelentés szerint a külügyminisztérium több afgán esetében figyelmen kívül hagyta a szövetségi rendőrség figyelmeztetéseit.

A berlini és a cottbusi ügyészség jelenleg is vizsgálja a vádakat, amelyek szerint a hivatal több munkatársa is törvényt sértett, ők utasíthatták a német nagykövetségek és konzulátusok alkalmazottjait, hogy 

engedélyezzék a hiányos vagy nyilvánvalóan hamisított dokumentumokkal rendelkező kérelmezők beutazását Németországba".

A Tűzfalcsoport azt is megjegyzi, hogy a külügyminisztérium eleinte nem kommentálta a vizsgálatok, a szóvivőjük később azt közölte, hogy a tárca három vizsgálatról tud. 

A BILD legalább 20 további, afgán állampolgároknak kiadott, rendkívül problémás vízumkiadásról szerzett tudomást, amelyek ügyészi vizsgálata jelenleg is folyamatban van. 

Andrea Lindholz, Friedrich Merz pártelnök helyettese a CDU/CSU parlamenti frakció élén a BILD-nek arról beszélt, hogy: 

Komoly a gyanú, hogy a Szövetségi Külügyminisztérium munkatársai bűncselekményeket követhettek el". 

Hozzátette, hogy a vízumkiadásnál a biztonságnak "elsőbbséget kell élveznie", és azt tanácsolta a szövetségi kormánynak, hogy "aktívan és nyíltan kommunikáljon" a vízumbotrányban. 

Mint mondta, a belügyminisztertől szerdán a belügyi bizottságban egy szó sem hangzott el az üggyel kapcsolatban, és "Baerbock asszony sem hallgathat egyszerűen erről".

Mohammad Ali G. ügye

Az egész vízumbotrány Mohammad Ali G. ügyével kezdődött. Az ő ügyében a Szövetségi Külügyminisztérium jogi osztálya összeveszett az iszlámábádi (Pakisztán) vízumhivatallal, mert a helyi tisztviselők megtagadták az állítólag Afganisztánból elmenekült férfitól a Németországba való beutazáshoz szükséges vízumot – emlékeztet a Tűzfalcsoport. 

Az ügyet kutatva a BILD  német lap rábukkant egy utasításra, amelyet a jogi osztály adott a pakisztáni vízumközpontnak, hogy Mohammad Ali G.-t engedjék be Németországba. Ebben ez állt: 

Valójában nincs kétség a kérelmező személyazonosságát illetően (...), hamis útlevél vagy sem (...)".

Libanonban szintén több százan használhattak hamisított dokumentumokat, hogy vízumhoz jussanak, és Németországba utazhassanak, amiben a patinás Goethe Intézet két csalója segédkezett, akik kijátszották a családegyesítésre vonatkozó szabályokat. Ehhez a kérelmezőknek más dokumentumokkal együtt nyelvvizsga-bizonyítványt kell benyújtaniuk a német vízumközpontokba. 

Ezt a bizonyítványt a Goethe Intézet állítja ki, és a libanoni fővárosban, Bejrútban 449 esetben hamisították meg ezt a dokumentumot 

– írja a tényfeltáró portál. 

Azt a rendszert addig tudták működtetni a csalók, amíg a libanoni német nagykövetség egyik munkatársa észre nem vette, hogy az egyik vízum-kérelmező nyelvtudása sokkal rosszabb volt, mint amit a bizonyítvány mutatott. 

A Szövetségi Külügyminisztérium megerősítette a Frankfurter Allgeimeine Zeitungnak: 

A bejrúti nagykövetség figyelmes munkatársainak köszönhetjük, hogy a bejrúti Goethe Intézetben a nyelvvizsga-bizonyítványok kiadásával kapcsolatos csalási eseteket sikerült leleplezni".

A csalókat azóta elbocsátották - ellenük okirat-hamisítás miatt folyik nyomozás.

Miután a csalás kiderült azoktól, akik még nem utaztak Németországba, visszavonták a vízumot, és megtiltották a belépést az országba. 

Ennek ellenére már mintegy 200 libanoni Németországban tartózkodik a megvásárolt vízummal. 

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a sorsuk, a bevándorlási hatóságok visszavonhatják a tartózkodási engedélyüket, de az is eshetőség, hogy Németországban leteszik a nyelvvizsgát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről