Az elnöki palotából hurcolták el a PiS képviselőit - videó

vote Horizontal
Former President of European Council Donald Tusk talks to the press before voting in the second round of Polish Presidential Elections on July 12, 2020 in Sopot. (Photo by MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP)
Vágólapra másolva!
Teljesen felszámolná Donald Tusk, Lengyelország új miniszterelnöke az ellenzékbe került Jog és Igazságosság (PiS) pártot. Kedd este az elnöki palotában tartóztatták le a párt két, szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben részesített képviselőjét, Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszer-helyettest. A letartóztatott képviselők Andrzej Duda elnök vendégei voltak hivatalában.
Vágólapra másolva!

Több lengyel ellenzéki politikus államcsínynek nevezte a történteket – számolt be az MTI. A Magyar Nemzet azt írja: noha Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök csak csütörtökre hirdetett tüntetést, már kedd éjszaka demonstrálók jelentek meg a varsói rendőrség épülete előtt. Az esetről a közösségi oldalakon több videófelvétel is megjelent.

A rendőrség közleménye szerint egy bírósági végzésnek tettek eleget a letartóztatásokkal.

A Politico brüsszeli hírportál felidézte,

Kaminski és Wasik 2015-ben kaptak elnöki kegyelmet Duda elnöktől, miután 2007-ben a korrupcióellenes harc címén túlkapásokat követtek el.