Halálos párásítók miatt került börtönbe több cégvezető Dél-Koreában

Vágólapra másolva!
A szöuli legfelsőbb bíróság csütörtökön börtönbüntetésre ítélte párásító-fertőtlenítőszert gyártó vállalatok két korábbi vezetőjét mérgező termékek gyártásának és értékesítésének vádjával.
Vágólapra másolva!

Dél-Koreában 2011 óta érkeztek bejelentések olyan halálesetekről és megbetegedésekről, amelyek a száraz tél idején a háztartásokban széles körben használt párásítók fertőtlenítőszereihez kötődnek - írja a KBS.

2023-ban 5691 ember volt jogosult az ilyen jellegű mérgezésekkel kapcsolatos állami kártérítésre, közülük 1262-en meghaltak.

2019-ben más vállalati vezetők mellett Hong Dzsiho, az SK Chemical volt vezérigazgatója és An Jongcsan, az Aekyung Industrial korábbi vezérigazgatója ellen emeltek vádat a mérgező párásító-fertőtlenítőszer gyártása és értékesítése miatt, mivel

tüdőbetegségeket, például asztmát okoztak, valamint megnövekedett a fogyasztók körében a halálesetek száma.

2021-ben a kerületi bíróság nem találta bűnösnek a két vezérigazgatót, de a szöuli legfelsőbb bíróság csütörtökön négy év börtönbüntetésre ítélte őket. A bíróság szerint a vállalatok figyelmen kívül hagyták a fertőtlenítőszerekre vonatkozó mérgező vegyi anyagokat szűrő vizsgálati felhívásokat a cégen belül és kívül is és folytatták az érintett termékek értékesítését.

A vádlottak anélkül hozták kereskedelmi forgalomba a termékeiket, hogy bármilyen biztonsági tesztet elvégeztek volna, ami miatt az okok ismeretének hiányában sok embernek kellett szenvednie, és többen végül meghaltak - közölte a bíróság.