Hatalmas tömeg tüntet Varsóban a lengyel baloldal agresszív törvénytelenségei ellen

Lengyel belpolitika, letartóztatás, Mariusz Kaminski, Maciej Wasik, Lengyelország, 2024.01.10.
Varsó, 2024. január 10. Tüntetők a rendőri intézkedés ellen tiltakoznak Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest ábrázoló transzparensekkel a varsói elnöki palotánál 2024. január 9-én, órákkal az után, hogy a rendőrség letartóztatta és elvezette Kaminskit és Wasikot az elnöki palotából. Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt két képviselőjét a jelenlegi házelnök egy büntetőügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva megfosztotta mandátumától, ami Andrzej Duda államfő szerint jogellenes, mert a két politikust ő korábban elnöki kegyelemben részesítette. MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka
Vágólapra másolva!
A hideg idő ellenére legkevesebb kétszázezren gyűltek össze Lengyelországban a varsói parlament előtt, hogy tiltakozzanak Donald Tusk tisztogatásai ellen. Az emberek rendkívül feszült állapotban vannak, és hangosan skandálnak különféle szlogeneket. A megmozdulás azóta már nevet is kapott: a szabad lengyelek tüntetéseként emlegetik. A demonstrálók kifogásolják a köztévé és a közrádió jogellenes megszállását. A tömeg az igazságtalanul bebörtönzött politikai foglyok, Mariusz Kaminski volt belügyminiszter és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettes felszabadítását követeli. „Megvédjük Lengyelországot!" – hallatszik. A Magyar Nemzetnek a tüntetés résztvevői közül többen is nyilatkoztak.
Vágólapra másolva!

Hatalmas tömeg gyűlt össze a varsói szejm épülete elé: mindannyian a Jog és Igazságosság (PiS) részvételével szervezett tüntetésre érkeztek, hogy felszólaljanak a Donald Tusk vezette kormány brutális politikai tisztogatása ellen - írta a Magyar Nemzet.

Forrás: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

A miniszterelnök előbb a köztévé és közrádió átalakítását célozta meg, majd az kavart nagy port, hogy kedd este az elnöki palotában letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest.

1989 óta ők az első politikai foglyok Lengyelországban – mindketten a PiS szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített képviselői.