Újabb hatalmas sztrájk jön Németországban

Snow In Cologne cologne deutchland koeln nur photo weather yingphotography yingtang ICE express train Cologne Central Station snow day January 17 2024 Ying Tang NurPhoto photography public transport Deutsche Bahn high-speed train travel infrastructure rai
A vasutak miatt óriási káosz tört ki Németországban
Vágólapra másolva!
Ismét sztrájkba lépnek a mozdonyvezetők Németországban, hatalmas közlekedési káosz várható. Mindezzel párhuzamosan pedig folytatódik a gazdák tiltakozása a baloldali kormány megszorításai ellen. 
Vágólapra másolva!

A német vasút áruszállítási részlegénél 2024. január 23-án, kedden 18 órától sztrájk kezdődik. Ezt követően másnap két órától a személyszállítási rész is sztrájkba lép - írta a Bild. A mozdonyvezetők által szervezett sztrájk a tervek szerint január 29-én, hétfőn 18 óráig tart. Még múlt pénteken a Deutsche Bahn megpróbálta megakadályozni, hogy a szakszervezetek ismét sztrájkba lépjenek, és ezért új ajánlatot nyújtott be nekik.

Többek között a Deutsche Bahn emellett augusztustól 4,8 százalékos, 2025 áprilisától pedig további 5 százalékos béremelést ajánlott a szakszervezeti tagoknak, de ezt visszautasították. Éppen két héttel ezelőtt a mozdonyvezetők három napra szüntették be a munkát.

Ismét leállnak a német vasutak Forrás: NurPhoto via AFP/Ying Tang/NurPhoto/Ying Tang

Folyamatos tüntetések

Mint arról korábban beszámoltunk, Németországban lassan két hete tartanak a tüntetések, ugyanis a német gazdáknak és a fuvarozóknak is elegük van a kormány politikájából. A demonstráló gazdák mellett a fuvarozók és iparosok is kivonultak teherautóikkal az utcákra. A berlini rendőrség becslései szerint már jóval több mint 4000 traktor és teherautó érkezett a városközpontba. Súlyos gazdasági problémák, összeomló költségvetés, elszabadult migráció és energiaárak, folyamatos koalíciós viták - így lehetne a legjobban összegezni a német baloldali kormány eddigi teljesítményét. Mindez pedig elvezetett a gazdák lassan két hete tartó demonstrációjához.

A gazdák folytatni akarják a tiltakozást

A német gazdák kitartanak, sokan csütörtökön is Berlinben voltak, és hamarosan ismét tízezrek lesznek az utakon, ha nem lép a kormány. Márpedig úgy tűnik, hogy a Scholz kancellár vezette kormány nem teljesíti a gazdák követelését. A korábbi tiltakozások voltak az „előrengés" – figyelmeztet Joachim Rukwied, a Német Gazdaszövetség elnöke.

idézi a FAZ az elnököt. A gazdálkodók gázolajkedvezményeivel kapcsolatos konfliktus beárnyékolta a berlini mezőgazdasági szakvásár kezdetét. A gazdaszövetség már a jövő héten újabb országos akciókkal fenyegetett, ha a kormány nem veti el a mezőgazdasági gázolaj-támogatások tervezett csökkentését.

A gazdák sem fejezték be a tiltakozásokat a baloldali kormány megszorításai ellen Forrás: MTI/AP/Ebrahim Noruzi

A kormány a gazdálkodók kedvezményét fokozatosan megszüntetné

Csütörtökön egyeztető ülésen tárgyalta a Bundestag költségvetési bizottsága a 2024-es költségvetést és a tervezett megtakarításokat, amelyek a mezőgazdasági gázolajat is érintik. A kormány a gazdálkodók kedvezményét fokozatosan megszüntetné. Ez ellen gazdálkodók ezrei tiltakoznak traktorokkal és gyűlésekkel hetek óta. A gazdaszövetség a tervek visszavonását kéri.

– mondta Rukwied. Folyamatosan telefonálnak és azt kérdezik:

A mezőgazdasági dízel kérdését le kell venni az asztalról a mezőgazdaság érdekében. Csak ha ez megoldódott, akkor lehet további témákat megvitatni - üzente a gazdaszövetség elnöke.

A Berliner Zeitung még múlt csütörtök reggel pedig azt jelentette, hogy a brandenburgi gazdálkodók elnöke, Henrik Wendorff bejelentette, hogy további tiltakozások lesznek Berlinben. A traktorok még mindig egy, a Brandenburgi kapuhoz közeli utcában parkolnak. Napok óta itt alszanak a tüntetők, a berliniek kenyeret, kalácsot visznek nekik. Úgy tűnik, a gazdálkodók be akarják tartani ígéretüket, és nem hagyják abba a tiltakozást, hacsak a kormány nem változtat irányt.