Most minden kiderülhet az ukrán katonákat szállító repülőgép tragédiájáról

Vágólapra másolva!
Megtalálták a Belgorod régiójában lezuhant orosz Il-76-os szállító repülőgép fekete dobozait. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemzetközi vizsgálatot kért - közölte a RIA Novosztyi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint mind a repülési paramétereket rögzítő készülék, mind a hangrögzítő jó állapotban van.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők Harkov régiójában, Lipci településről elindított légvédelmi rakétákkal lőtték le szerdán az orosz katonai Il-76-ost, amelynek fedélzetén a személyzet hat tagja, 65 kicserélésre szánt ukrán hadifogoly és három kísérő orosz katona tartózkodott.

Ahogy arról az Origo korábban beszámolt,

a repülőgép személyzete és valamennyi utasa meghalt.


Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár az orosz-ukrán hadifogolycsere folytatásával kapcsolatban azt mondta, hogy "erről egyelőre semmit nem lehet mondani".

"A fogolycsere egy olyan folyamat, amely teljes csendben zajlik. Az, hogy az ukránok megölték a foglyaikat, a saját állampolgáraikat, akik szó szerint egy napon hazaértek volna, nyilvánvalóan rettenetes cselekedet. Egyszerűen szörnyű" - mondta Peszkov.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azzal a szándékával kapcsolatban, hogy az incidens ügyében induljon nemzetközi vizsgálat, a szóvivő kijelentette:

- reagált a Kreml szóvivője.

Az ukrán elnöki hivatal hatáskörébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy Moszkva meg tudná-e magyarázni, hogy vajon miért döntött úgy Kijev, hogy lelövet egy ukrán katonákat szállító repülőgépet.