Idén megdőlhet a mindenkori hórekord Alaszkában - videó

Vágólapra másolva!
Még sohasem esett le ilyen korán több mint 2 és fél méteres hó az alaszkai Anchorage-ben. A hatóságok a hó súlya alatt roskadozó háztetők beomlásának veszélyére figyelmeztettek.
Vágólapra másolva!

A várost jelenleg már 2,65 méteres hó borítja, csak az elmúlt napokban 43 centi friss havat hozott magával a viharos időjárás. Jó esély van rá, hogy idén megdőljön a mindenkori hórekord, és a lehullott hó magassága meghaladja a 342 centimétert a városban.

A hóhelyzet miatt a tanítás is csak online folyik, akárcsak annak idején a koronavírus-pandémia alatt.

Hóeltakarítást hirdető tábla az alaszkai Anchorage-ban 2024. január 29-én Forrás: MTI/AP/Mark Thiessen

Tavaly 274 centi hó esett Anchorage-ban. Utoljára az 1950-es évek közepén fordult elő, hogy két egymást követő évben több mint 254 centi hó lepte be a várost.

A roppant hóréteg miatt már beomlott négy raktárépület teteje, de személyi sérülés nem történt.

Tavaly 16 épület teteje szakadt be, és egy ember életét vesztette egy edzőteremben.

A helyi illetékesek arra figyelmeztették a lakosságot, hogy lapátolják le a tetőről a havat, mert a hó súlya négyzetméterenként több mint 146 kilót nyom.

Alaszka fővárosában, Juneau-ban januárban már szintén csaknem kétméteres hó hullott le.

Háza elől lapátolja a havat egy nő az alaszkai Anchorage-ban 2024. január 29-én. Még sohasem esett le ilyen korán több mint 2 és fél méteres hó a városban, csak az elmúlt napokban 43 centi friss havat hozott magával a viharos időjárás Forrás: MTI/AP/Mark Thiessen

A rekordot egy 2021-es mérés tartja, akkor 2 nap alatt 3,65 méter hó eshetett Alaszkában, a Chugach hegységben, amelynek a legmagasabb pontja a Marcus Baker hegy.