Forrongó Egyiptom - tudósítás percről percre

2011.01.28., 17:49

Hétfőn szögesdróttal és betonakadályokkal lezárták a kairói tüntetések egyik fő helyszínét, az utcákat tankok lepték el, mégis ezrek gyülekeznek a központi Tahrír téren. Az elnök távozását követelő demonstrációk folytatódnak Egyiptomban, ahol kedden két helyszínre is egymillió fős tüntetést szerveznek. Közben Mubarak elnök kinevezte az új kormányt, és felfüggesztették a vasúti közlekedést. Pénteken és szombaton több tízezer tüntető csapott össze rendőrökkel és katonákkal Egyiptom több nagyvárosában, a vasárnap reggeli jelentések szerint 150-en meghaltak, több mint ezren megsebesültek.

8.50 |

Állampolgárainak kimenekítését tervezi az amerikai kormány

Több ezer amerikai állampolgárt akar hétfőn kimenekíteni Egyiptomból az amerikai kormány. Chartergépekkel vinnék el őket nem közvetlenül az Egyesült Államokba, hanem biztonságos külföldi városokba. A külügyi államtitkár szerint az akció napokig is eltarthat.

08.19 |

Szöges drót a tüntetők terén

Az Al Jazeera tudósítója azt jelentette, hogy a Tahrír tér (ahol korábban tüntetések voltak) le van zárva szöges dróttal. Egy katona a tudósítónak azt mondta, hogy a tér éjjel-nappal le lesz zárva. Zárva vannak a bankok, tankok vannak az utcán - jelentette a tudósító, aki szerint az egyiptomi kormány igyekszik összeszedni magát.

08.15 |

Izrael a Mubarak-kritika visszafogását kéri

Izrael a Mubarak elleni kritika visszafogására sürgeti az Egyesült Államokat és európai országokat a régió stabilitásának megőrzése érdekében - írja a Haaretz újság izraeli tisztviselők. Izrael (amelynek békeszerződése van Egyiptommal) hivatalosan nem kommentálja az eseményeket, de a Haaretz szerint a külképviseletek adott iránymutatás lényege az, hogy a diplomaták hangsúlyozzák a térség stabilitásának fontosságát.

08.07 |

El-Baradei hangosbemondóval szónokol - fotó

Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke
Mohamed el-Baradei hangosbemondóval szónokolt vasárnap

06.26 |

Mubarak elnök párbeszédet sürget az ellenzékkel

Az egyiptomi elnök azzal bízta meg az új kormányfőt, hogy kezdjen párbeszédet az ellenzékkel, és állítsa vissza a gazdaságba vetett bizalmat.

Hoszni Mubarak az állami televízió híradása szerint utasította a miniszterelnököt arra is, hogy őrizze meg az élelmiszerek szubvencióját, fékezze meg az inflációt, gondoskodjon új munkahelyek létrehozásáról, és határozottan szálljon szembe a korrupció minden formájával.

Forrás: AFP
Mubarak a tévében

00.25 |

Kevesebb mint ezren maradtak Kairó főterén

Tekintélyes bírák és az al-Azhar Egyetem tudósai is megjelentek a Tahrír téren vasárnap késő este, hogy támogatásukról biztosítsák a tüntetőket - jelentette az al-Dzsazíra. A hírtelevízió beszámolója szerint a demonstrációknak helyt adó központi téren kevesebb mint ezren maradtak éjfél után.

23.06 |

Énekelnek a Tahrír tér tüntetői

"Közeledik az éjfél Egyiptomban, a Tahrír téren tüntetők hirtelen éneklésbe kezdtek. Rendkívüli állóképesség" - írta vasárnap éjjeli Twitter-bejegyzésében a BBC helyszíni tudósítója. Az al-Dzsazira beszámolója szerint már csak alig 1000-en lehetnek Kairó főterén, kevesebben, mint a nap folyamán bármikor.

22.32 |

Hosszabb lett a kijárási tilalom

A kijárási tilalom egyórányi hosszabbítását rendelte el vasárnap az egyiptomi államfő. Hoszni Mubarak döntése szerint hétfőtől 16 óra helyett 15 órakor kezdődik a kijárási tilalom Kairóban, Alexandriában és Szuezben. A reggel 8 óráig érvényes kijárási tilalmat pénteken vezették be, miután minden korábbinál többen vonultak az utcára, majd elfajultak a biztonsági erők és a kormányellenes tüntetők közötti összecsapások.

21.51 |

Nyugalmat akar Mubarak

A nyugalom helyreállítását kérte Hoszni Mubarak egyiptomi elnök a kormányalakításra szombaton megbízást kapott új miniszterelnöktől, Ahmed Safíktól. A két politikus vasárnapi, másfél órás tárgyalásán az egyiptomi elnök a politikai reformok mellett a stabilitás helyreállását szabta az új kormányfő legsürgetőbb feladatául. 

Ayman Nour, az ellenzéki Al Ghad párt korábban bebörtönzött vezetője, az al-Dzsazírának nyilatkozva eközben azt mondta, hogy szerinte nem a kormányzattal, hanem közvetlenül a hadsereggel  kell tárgyalni. Ő és szövetségesei állítása szerint megállapodtak abban, hogy együttműködnek el-Baradeijel, és megpróbálják elérni, hogy a hadsereg álljon az ügyük mellé.

21.30 |

Felülvizsgálják a választási eredményeket

Egyiptomban felülvizsgálják a legutóbbi, az ellenzék által szabálytalannak minősített parlamenti választások eredményét - jelentette be Fati Szurur, a kairói törvényhozás elnöke. Az ellenzék fő erői a tavaly év végi egész választás érvénytelenítését követelték a csalások miatt, amelyek eredményeként Hoszni Mubarak elnök Nemzeti Demokrata Pártja több mint 80 százalékos többségbe került a parlamentben. A Népi Gyűlés elnöke szólt arról is, hogy a parlament feloszlatását is egyre többen követelik, de ezt a kérdést állítása szerint még vizsgálják a legfelsőbb semmítőszéken.

21.29 |

Elszórt lövöldözések Kairóban

A Guardian Tahrír téren tartózkodó tudósítója elszórt lövöldözéseket hallott vasárnap este a repülőtér és az elnöki palota irányából. A fegyverek hangjából a riporter a hadsereg akciójára következtetett. A hangok irányába tartó, gyorsan mozgó tankokat is látott a tudósító.

20.19 |

Kitart a tömeg Kairó főterén

Az al-Dzsazíra jelentése szerint néhány ezerre apadt a tiltakozók száma a központi tüntetések helyszínéül szolgáló Tahrír téren, az ott maradtak közül sokan viszont azt állítják, hogy egészen addig nem mennek el, amíg Mubarak elnök le nem mond.

20.59 |

Obama telefonon egyeztet a konfliktusról

Törökország, Izrael és Szaúd-Arábia vezetője után vasárnap a jordán királlyal és David Cameron brit miniszterelnökkel is tárgyalt telefonon Barack Obama amerikai elnök az egyiptomi konfliktusról. Az AFP és a Guardian Fehér Ház-i forrásokra hivatkozó jelentése Obama az egyiptomi nép törekvéseinek támogatására, szoros kapcsolattartásra és a helyzet közös értékelésére kérte politikustársait. A brit kormányfő hivatalának közlése szerint Cameron és Obama egyetértettek abban, hogy átfogó politikai reformra és rendezett átmenetre van szükség Egyiptomban.

20.29 |

Bírák és ellenzéki pártvezetők is a Tahrír téri tüntetők között

A legnagyobb egyiptomi ellenzéki párt, a Muzulmán Testvériség korábban börtönben ülő vezető alakjait is látták az al-Dzsazíra beszámolója szerint a Tahrír téri tüntetők között. (Az elmúlt két nap során több börtönből is kiszabadultak a korábban bebörtönzött politikusok.) A BBC tudósítása szerint a tüntetőkhöz időközben bírók tucatjai is csatlakoztak. Egyikük, Hosam Makawi korrupcióval és bizonyítékok megsemmisítésével vádolta meg a rendőröket. A korábbi értesülések szerint az utcákról péntek éjjel visszavont rendőrök hétfőn álltak volna ismét szolgálatba, de a BBC al-Arabijára hivatkozó beszámolója szerint már vasárnap este megjelentek.

20.10 |

Manszúrában is Mubarak távozását követelik

Az északkelet-egyiptomi Manszúrában is tízezrek követelik Mubarak távozását az al-Dzsazíra tudósítása szerint, és Alexandria utcáin is vonulnak a tüntetők a kijárási tilalom ellenére.

19.30 |

"Nem kell nekünk képviselet"

Egy vasárnap esti Twitter-bejegyzés szerint Baradei beszédét "nem kell nekünk képviselet!"-bekiabálások zavarták meg, amelyek miatt az ellenzéki vezető végül nem is tudta befejezni beszédét. Az állítást hírügynökségek tudósítói nem erősítették meg, de a Guardian kora esti beszámolója szerint többen megkésettnek nevezték a politikus felbukkanását, és fújolni kezdtek, amikor Baradei a szájához emelte a hangosbeszélőt. "Hogy lophatod el most a forradalmunkat?" - kiabálták néhányan az ellenzéki vezető felé a Guardian szerint.

18.20 |

Hétfőn visszatérhet a rendőrség Kairó utcáira

A rendőrség hétfőn visszatér az utcákra - mondták kairói biztonsági források a Reuters tudósítójának. Állításuk szerint a rendőrök nem azért térnek vissza, hogy bavatkozzanak a tüntetésekbe, hanem megszokott közlekedési, bűnügyi és egyéb teendőiket végzik majd. A rendőrséget még péntek éjszaka vonták vissza az utcákról, a döntés nyomán szinte rögtön megjelentek a fosztogatók.

18.02 |

"Új korszak, új Egyiptom"

"Néhány napon belül bekövetkezik a változás" - mondta a Tahrír téren összegyűlt tömegnek Mohamed el-Baradei. A Reuters tudósítása szerint az ellenzéki vezető türelmet kért az összegyűltektől, majd azt mondta, a legfontosabb követelésük, hogy a Mubarak-rezsim érjen véget, és kezdődjön új korszak Egyiptom életében. A tömeg "Le Mubarakkal!" - kiáltásokkal fogadta a csütörtökön hazatért politikus szavait.

17.55 |

Baradei: "Amit most elkezdtünk, nem lehet visszafordítani"

"Amit most elkezdtünk, nem lehet visszafordítani" - ezekkel a szavakkal fordult a Tahrír téren tüntető tömeghez az al-Dzsazíra tudósítása szerint az ellenzéki vezető.

17.29 |

Baradei megérkezett a Tahrír térre

Az ellenzéki vezető a Reuters tudósítása szerint megjelent a tüntetők között. Az információt az al-Dzsazira is megerősítette. A Guardian téren tartózkodó tudósítója szerint az emberek nagy várakozással néznek az este elé, a közvélekedés szerint utolsó óráit éli a Mubarak-rezsim.