Kadhafi "politikai hulla" az oroszok szerint - tudósítás percről percre

Események

Vágólapra másolva!
Lassan egyedül marad Moamer Kadhafi líbiai elnök. Hugo Chávez venezuelai államfő nem ítéli el nyíltan a líbiai vezetőt, úgy véli képmutatás lenne részéről, ha csatlakozna a líbiai elnököt elítélők kórusához. Oroszország eközben "politikai hullának" nevezte Kadhafit, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pedig pénzt kért a líbiai helyzet megoldásához. Több líbiai városban harcok dúltak, Kadhafi serege, két a felkelők kezére került várost próbált meg visszaszerezni sikertelenül. Anglia Kadhafi 900 millió fontját tartotta vissza attól félve, hogy a pénzt a hadsereg felfegyverzésére költenék. Egyes hírek szerint még az EU-embargó előtt Fehéroroszország fegyvereket adott el Líbiának, amiért aranyban és gyémántban fizettek.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül114 bejegyzés
01:09
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Valószínűtlen a külföldi katonai akció

A BBC tudósítója szerint csökkent a valószínűsége annak, hogy katona fellépés induljon Líbia ellen, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja, Oroszország egyértelművé tette, hogy nem támogatja az ENSZ-ben felmerült líbiai repülési tilalmat.

01:22
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Egyiptomban kész a választási menetrend

Egyiptomban március 19-én tartják a népszavazást az új alkotmányról, júniusban rendeznék a parlamenti választásokat, és hat héttel később az elnökválasztást - mondta egy fiatal aktivista, miután a hatalmat képviselő katonai tanáccsal tárgyalt - írta a Reuters. A hadsereg egyelőre nem erősítette meg a menetrendet.

01:58
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nehézfegyverekkel támadja a hadsereg Miszuratát

"Most épp ágyútűz alatt van Miszurata külvárosa, a dél-nyugati városrészt pedig a légierő támadja. Helikopterekről a helyi rádióállomást is bombázni próbálják" - nyilatkozta az al-Dzsazírának egy szemtanú, a Tripolitól 200 kilométerre fekvő város lakosa. Elmondta azt is, hogy időnként heves tűz alá veszik a tüntetőket is, tankokkal és repülőkkel lőve a tömegbe. "Vannak fegyvereink, hogy védjük magunkat, de ezek normális kis fegyverek, nem hasonlíthatók össze a nehézfegyvereikkel" - mondta.

02:00
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi az épelméjűség határán egy szakértő szerint

Az ausztrál ABC News egy amerikai elmeszakértőt kérdezett arról, hogy épelméjűnek nevezhető-e Moammer Kadhafi. A professzor válasza egy mosoly kíséretében ez volt: "igen vagy nem." Kifejtette, hogy jelenleg az épelméjűség határán van a líbiai vezető. Korábban szerinte racionális döntéseket hozott Kadhafi, például akkor, amikor lemondott a tömegpusztító fegyverekről - akkor épelméjűnek volt nevezhető. Most, szorongatott helyzetben azonban elvesztette a kapcsolatot a valósággal, ezért átcsúszott a határon - vélte.

02:02
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

BBC: Százezer menekült

A BBC szerint megközelítőleg százezren hagyták el eddig Líbiát a polgárháború elől menekülve.

07:23
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Bengázi lakói légitámadástól tartanak

A kelet-líbiai Bengázi lakói szerint Moammer Kadhafi líbiai elnök bármelyik pillanatban bevetheti a légierőt a város ellen. A légitámadások kivédésére a felkelőkhöz átállt katonák légvédelmi ütegeket helyeztek készenlétbe.

A líbiai légierő támadásokat hajtott végre a Bengázitól 15 kilométerre fekvő Er-Radzsma település, illetve a 160 kilométerre délre fekvő Adzsdábíja város ellen. Mindkét helyen lőszer- és fegyverraktárakat támadtak.

07:32
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Egy szaúdi kórházban kap kemoterápiás kezelést Mubarak

Egy állami kézben lévő egyiptomi lap, az Al-Ahbár azt írta szerdán, hogy Hoszni Mubarak volt egyiptomi államfő vastagbél- és hasnyálmirigyrákban szenved, és ötnaponta a szaúdi Tabúk város katonai kórházában kap egyórás kemoterápiás kezelést. A lap úgy tudja, hogy Mubarak a katonai kórház magánbetegek részére fenntartott különszárnyában van elhelyezve családtagjaival együtt.

A 82 éves Mubarak egészségi állapotával kapcsolatosan gyakorta jelennek meg találgatások a sajtóban, kiváltképpen azóta, hogy a múlt márciusban epehólyagműtéten esett át egy németországi klinikán. A hatalomból való távozásáig azonban elképzelhetetlen volt, hogy állami kézben lévő újság írjon ilyesmiről.

07:33
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Hugo Chávez közvetíteni akar

"Remélem, hogy meg tudunk alakítani egy bizottságot, amely Líbiába megy, hogy tárgyaljon a kormánnyal és az ellenzéki vezetőkkel" - mondta Hugo Chávez venezuelai államfő hétfői tévébeszédében, és megjegyezte, hogy jobb politikai megoldást találni a válságra, mint hadihajókat küldeni az észak-afrikai ország partjaihoz.

A venezuelai elnök szerint képmutatás lenne részéről, ha csatlakozna a Moammer Kadhafi líbiai elnököt elítélők kórusához, és emlékeztetett arra, hogy régóta baráti viszonyt ápol a líbiai vezetővel.

07:40
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Új Kadhafi-ellenes szervezet formálódik Tripoliban

A magát Tripoli Fellázadt Fiatalságának nevező szervezet szerdán kiadta első közleményét, amelyben arról tájékoztat, hogy a főváros lakói támogatják a Muhammed Abdel Dzsalil volt líbiai igazságügyi miniszter vezetésével Bengázi városában megalakult Átmeneti Nemzeti Tanácsot, és a Kadhafi-rezsim ellen fegyveres felkelésre készülnek, amely az elkövetkező napokban veszi kezdetét.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió tudósítása szerint Tripoliban feszült a helyzet. A főváros Tadzsura negyedében az elmúlt két napban a helyi lakosok többször összetűztek a biztonsági erőkkel.

08:03
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi menesztette kémfőnökét

Az ellenzéki városban, Bengáziban kiadott Kurina című líbiai lap internetes kiadásában azt írta, hogy Kadhafi menesztette a hírszerzés főnökét, Abdullah al-Szanuszit, és egyik testőrét, Manszúr al-Kahsit jelölte helyére. Hivatalos forrásból nem erősítették meg ezt a hírt.

Az újság szerint Szanuszi a líbiai vezető féltestvére, és Kadhafi "jobbkezének" számított, kulcsszerepet játszott az ellenzéki tüntetések elfojtásában. A lap szerint ő felelős az 1996-os tripoli börtönlázadás leveréséért, amelyben több mint ezer fegyenc vesztette életét.

08:51
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi pótolta a felkelőkhöz átállt minisztereit

Moammer Kadhafi líbiai vezető új minisztereket nevezett ki két olyan helyére, aki átállt a felkelőkhöz - jelentette szerdán az állami televízió. A belügy- és az igazságügy-minisztert pótolta Kadhafi, valamint a főügyészt is, mert ő is lemondott a múlt héten, és a felkelők közé állt - tette hozzá a tévé.

08:58
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Hivatalos sajtóbejárás

Forrás: Reuters/Chris Helgren
Egy tank vigyáz a rendre a líbiai Tripoli egyik kereszteződésében. A kép egy hivatalos sajtóbejáráson készült.

09:33
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Robbanás Tripoliban

Több nagy erejű robbanás történt Tripoliban. A BBC helyszínen tartózkodó riportere szerint hatalmas a füst, az utcán rendőrök és tűzoltók dolgoznak. Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a robbanást.

09:50
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi körének egymilliárd eurója pihen osztrák bankokban

Egymilliárd eurót meghaladó pénze van osztrák bankokban Moammer Kadhafi köréhez tartozó líbiaiaknak - mondta kedden az osztrák rádióban a nemzeti bank elnöke, Ewald Nowotny. Ez azonban csak a bankbetét, a különböző ingatlanok, üzletrészek, alapítványokban való részesedések nagyságrendje egyelőre nem ismert. Kadhafi második legidősebb fiának, Szaif al-Iszlám Kadhafinak például vagyonokat érő ingatlanja van Bécs Grinzing nevezetű kertvárosi részében.

Ausztriában zárolták Kadhafi, öt családtagja és mintegy húsz vezető líbiai politikus vagyonát. Ugyanezt már megtette az Egyesült Államok, Svájc és Nagy-Britannia kormánya is.

10:28
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Üzemanyagszállító teherautó robbant

Pánik tört ki a lakosok között, amikor kigyulladt, majd felrobbant egy teherautó Tripoliban. A BBC szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy szabotázs vagy baleset történt. A külföldi tudósítókat nem engedik közel a robbanás helyszínéhez.

10:42
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Lelépett a nővérke, elveszett egy reptér

Több jele is mutatkozik, hogy egyre gyengül Moammer Kadhafi líbiai vezető hatalma. Vasárnap hazautazott Ukrajnába a vezér elhíresült ukrán ápolónője, Galina Kolotnyicka. Hétfőn pedig az al-Dzsazíra katari hírtelevízió meg nem erősített forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az orszég második legfontosabb, Bengázi közelében fekvő katonai repülőtere, az al-Banin is a diktátor távozását követelők ellenőrzése alá került.

Galina Kolotnyickát a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai iratokban "kéjsóvár szőkeségként" jellemzik, aki a líbiai vezető egyik legközelebbi bizalmasa és talán szeretője is. Az ápolónő vasárnap kora reggel érkezett meg Kijevbe az ukrán védelmi minisztérium által az ukrán állampolgárokért küldött repülőgépen. A nő, az egyik ukrán lapnak nyilatkozó, Kijevben élő lánya szerint csendes volt. Kolotnyicka kilenc évig szolgált Kadhafi személyes ápolójaként több honfitársával együtt, állítólag ő ismerte a legjobban a vezér napi szokásait, és szinte mindenhová elkísérte.

Ha szeretne többet tudni az arab forrongások által érintett országokról, klikkeljen a térképre! Az egyes országokra kattintva megtudhatja, hogy mit érdemes tudni róluk dióhéjban, mi történt ott eddig, és azt, miért fontos, mitől lehet érdekes a továbbiakban.

http://www.origo.hu/s/teszt/tibikem/middle_east.html
10:42
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Magyar segélyszervezet repül Líbiába

Líbiába repülnek délután a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai. A szervezet ezzel megkezdi a líbiai humanitárius konfliktus elől menekülő emberek segélyezésének előkészítését, és felméréseket végez a líbiai kórházak felszereltségéről.

10:46
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Ostromra számítanak az-Závijában

A Moammer Kadhafihoz hű katonák ostromára számítanak hétfőn a Tripolitól 50 kilométerrel nyugatra fekvő az-Záviját birtokló líbiai felkelők. A várost kétezer katona veszi körül. Vasárnap több száz fős tömeg ünnepelt a városban, ahol előző csütörtökön véres ellencsapást hajtottak végre a líbiai vezetőhöz hű erők: a harcoknak 23 halottja és 44 sebesültje volt.

11:01
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi olajfinomítókat bombázhat?

Paolo Romani olasz gazdasági miniszter egy az olasz tv-nek adott interjújában nem zárta ki annak a lehetőséget, hogy Kadhafi emberei olajfinomítókat bombázhatnak - írja a BBC. "Ez egy lehetőség, méghozzá valós lehetőség. Kadhafi bajban van, ez is elképzelhető, mint egy utolsó elkeseredett lépés, hogy kihúzza a fejét a hurokból" - mondta Romani.

11:07
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Így tüzeli híveit Szejf al-Iszlám Kadhafi - videó

Hétfőre virradó éjszaka került fel az internetre ez a videó Szejf al-Iszlámról, Moammer Kadhafi fiáról. Szejf al-iszlám a híveit tüzeli.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=C32ZhW7XQSogEF3O

"Az ellenség azt a pletykát terjeszti, hogy a rendőreink és a biztonsági erőink átálltak a huligánokhoz. Ez nem igaz. Ma megmutatjuk nekik, hogy a rendőrség Líbia mellett áll... Hozok nektek erősítést, utánpótlást, ételt, fegyvert, mindent, amire szükségetek van. Jól csináljuk. Ma hoztam nektek húst és rizst. Ez a ti országotok. Mindenünk megvan, amire szükségünk van, de az országotoknak szüksége van rátok" - mondta az al-Dzsazíra szerint a vezér fia.

Aztán közösen kiabálták: "Veled vagyunk! Allah hatalmas, Allah, Moammer és Líbia - feláldozzuk magunkat érted."

11:08
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Titkos föld alatti fogdát találtak Bengáziban

Titkos föld alatti fogdákat fedeztek föl a kelet-líbiai Bengáziban a katonai bázisra benyomuló felkelők. A páncélozott ajtók mögött két élő foglyot is találtak - jelentette az MTI Hírcentruma. A két idős embert válságos állapotban vitték kórházba. Egyikük megvakult a föld alatt töltött évek alatt. Fogalmuk sem volt, hogy most éppen milyen évet írnak, azt sem tudták, pontosan hol raboskodtak. Az egyik férfi rokonait hamar felkutatták, kiderült, hogy őt 1989 óta keresi a családja. Bengáziban rengeteg eltűntet tartanak nyilván, az elmúlt évtizedekben ugyanis gyakran egyik-napról a másikra veszett nyoma embereknek, feltehetőleg a titkosszolgálat hurcolta el őket.

11:18
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

" Allah boldog, hogy Kadhafi visszaszorulóban van"

Bengáziban szép napos idő van, a tenger nyugodt. Az emberek szerint az elmúlt napok esői azt jelzik: Allah boldog, hogy Kadhafi visszaszorulóban van - jelentette a Kadhafi-ellenes lázadók kezén lévő városból a Twitteren Ben Wedeman, a CNN tudósítója.

11:41
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Hatra emelkedett az ománi tüntetések áldozatainak száma

Egy helyi orvos szerint hatra emelkedett a vasárnapi ománi tüntetések áldozatainak száma. Vasárnap Ománra is átterjedtek az egész arab világot megrázó tüntetések. Az omániak az egyiptomiakhoz, a tunéziaiakhoz, az algériaiakhoz, a jemeniekhez, a bahreiniekhez, az iránaikhoz, és a líbiaiakhoz hasonlóan politikai reformokat, munkahelyeket, és magasabb fizetéseket követelnek.

A tüntetők hétfőn lezártak több utat is, többek között egy egyik legjelentősebb exportkikötőt és egy olajfinomítót sem lehet elérni az ország északi részében fekvő Szohar közelében. A vasárnapi zavargásokban a településen felgyújtottak több kormányhivatalt, illetve egy nagy bevásárlóközpontot, amelyet előtte kifosztottak, és megrohamozták a városi rendőrkapitányságot is. A rendőrség a köveket dobáló tüntetők közé lőtt, egyes források szerint éles-, más beszámolók szerint gumilövedékekkel. A hivatalos ománi hírügynökség szerint az összecsapásnak egy halálos áldozata van - jelentette a Reuters.

Ománban, ahol több mint négy évtizete uralkodik Kábusz bin Szad al-Szaid szultán, nem engdélyezettek az ellenzéki pártok. A szultán szombaton átalakította kormányát, vasárnap pedig új munkahelyeket, és havi 80 ezer forintnak megfelelő összegű munkanélküli segély bevezetését ígérte.

11:44
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi hívei visszafoglaltak egy várost

Kemény harcok árán visszafoglaltak szerdán egy kisebb várost az ország keleti részét ellenőrzésük alatt tartó felkelőktől a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők.

A fővárostól, Tripolitól 800 kilométernyire keletre fekvő Marsza el-Brega elveszítéséről a lázadókat vezető katonai parancsnokok számoltak be. Egyes hírek szerint a harcokban legkevesebb 14 ember meghalt.

11:48
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

A bankok és a kenyérboltok előtt állnak sorban az emberek

Hosszú sorok kígyóznak a bankok előtt Bengáziban, miután Kadhafi líbiai vezető "hangulatjavító intézkedésként" bejelentette, hogy alanyi jogon jár minden állampolgárnak ötszáz dínár - jelentette az MTI Hírcentrumának stábja a helyszínről. Beszámoltak arról is, hogy hírek szerint Tripliban a kenyérboltok előtt állnak az emberek, bár a készletek fogyóban vannak, egyelőre nincs élelmiszerhiány.

Kimerülőben vannak viszont a gázpalackkészletek, a napokban szinte már lehetetlen volt ezeket beszerezni. Valószínűleg az emberek azért vásárolták föl, mert az összecsapások miatt attól tartanak, hogy gázhiány lesz az országban, és akadozhat az áramellátás is.

11:53
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Az ENSZ segítségét kérte a bengázi kormány

Martin Chulov, a Guardian tudósítója Twitteren azt írta, hogy a felkelők ideiglenes kormánya Bengáziban hivatalosan is az ENSZ segítségét kérte a a Kadhafit támogató erők légicsapásai miatt.

12:02
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Két várost is visszafoglaltak a Kadhafihoz hű erők

Két másik várost, a Tripolihoz közeli Gharijánt és Szabratát is visszafoglalta a Kadhafihoz hű katonaság - írja a BBC. Gharijánt péntek éjjel foglalták el a felkelők, a város stratégiailag fontos szerepet tölt be a hegyekben. A két városban lévő felkelők nagy része hadifogságba került.

12:14
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Egekbe szöktek az élelmiszerárak Tripoliban

Rendkívül megdrágultak az alapvető élelmiszerek árai a líbiai fővárosban - jelentette az AP. A rizs ára például egy helyi lakos beszámolója szerint ötszáz százalékkal emelkedett, egy öt kilogrammos csomagért nyolcezer forintnak megfelelő összeget kell fizetni. Az emberek hosszú sorokban állnak a pékségek előtt, hogy hozzájussanak a jegyre adott kenyérhez.

12:17
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Irán óva intette a Nyugatot a katonai beavatkozástól

Ramin Mehmanparaszt, iráni külügyminisztériumi szóvivője szerint nem szabad, hogy Kadhafi erőszakos fellépése ürügyül szolgáljon más országok katonai beavatkozására. Irán szerint tartózkodni kell minden olyan kísérlettől, mely az észak-afrikai országot katonai támaszponttá változtatná - hangzott el az iráni állami televízió angol nyelvű adásában.

Az Egyesült Államok két hadihajója szerdán - útban a Földközi-tenger felé - megkezdte átkelését a Szuezi-csatornán. Ez újabb jele a Líbiára gyakorolt amerikai nyomásnak, még ha egyelőre úgy tűnik is, hogy Washington nem akar katonai beavatkozást az afrikai országban.

12:21
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Lelőttek egy harci gépek a felkelők Miszuratában

A Kadhafi-ellenes felkelők lelőttek egy harci gépet, személyzetét pedig elfogták a Tripolitól 200 kilométerre keletre fekvő Miszuratában - jelentette a Reuters, amelynek beszámolóját több Twitter-üzenet is közvetítette.

12:30
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Bahreinben eltorlaszolták a parlament épületét a tüntetők

Több száz kormányellenes tüntető alakított élő láncot a bahreini parlament körül, amivel megakadályozták, hogy a testület jóváhagyja az uralkodó által kinevezett negyven új képviselő mandátumát. A bahreini események hátteréről itt tájékozódhat bővebben.

12:48
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nem kérnek Kadhafiból a tengerészkadétok

A miszuratai tengerészeti akadémia diákjai megtagadták, hogy csatlakozzanak Kadhafi hadseregéhez - jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió. A városban összecsapások kezdődtek a líbiai vezetőhöz hű és a hatalma ellen lázadó erők között.

12:54
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Majdnem egymilliárd fontnyi líbiai dinárt akart kivonni Nagy-Britanniából Líbia

Közel 900 millió fontnyi (287 milliárd forint) összeget kíséreltek meg kivonni líbiai dínárban Nagy-Britanniából a múlt héten - jelentette az al-Arabíja a brit Timesra hivatkozva. George Osborne brit pénzügyminiszter előbb logisztikai akadályokat gördíttetett a pénztranszfer elé, amíg a brit kormány elfogadott egy rendeletet a Líbiába irányuló pénzkiviteli tilalomról.

13:03
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Segélyszállítmányt küld Bengáziba Franciaország

Két repülőgépnyi segélyszállítmányt küld a Kadhafi-ellenes tüntetők kezén lévő Bengáziba Franciaország. Francois Fillon francia miniszterelnök szerint néhány órán belül elindulnak a gépek, amelyeken orvosokat, gyógyszereket és orvosi felszerelést küldenek. Fillon szerint ez még csak a kezdete "a felszabadult területekre irányuló jelentős segélyakciónak".

13:06
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Mubarak nem utazhat külföldre

Az egyiptomi főügyész megtiltotta, hogy Hoszni Mubarak lemondott elnök és családtagjai külföldre utazzanak - jelentette az al-Dzsazíra. A főügyész szóvivője megerősítette, hogy egyúttal befagyasztották a Mubarak család vagyonát is. Az egyiptomi események hátteréről itt tájékozódhat.

13:20
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Tumultus a határon

Kritikus a helyzet a líbiai-tunéziai határon, az ENSZ szerint külföldi állampolgárságú emberek tízezrei próbálnak átjutni Líbiából a szomszédos országba. Egyes számítások szerint minden órában mintegy kétezer ember hagyja el az országot. A segélyszervezetek  munkatársai arról panaszkodnak, hogy egyre nehezebb megküzdeniük a tömeggel - írja a BBC.

13:24
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Repülési tilalmat javasolnak Líbia fölött az ENSZ-ben

Repülési tilalom elrendelését javasolta az ENSZ emberi jogi bizottságának hétfői rendkívüli ülésén Kevin Rudd ausztrál külügyminiszter. Az ülésen a líbiai eseményekről tanácskoznak a tagállamok képviselői. Rudd a tanácskozáson elmondott beszédében a volt Jugoszláviában és Ruandában történt korábbi mészárlásokhoz hasonlította a líbiai eseményeket.

Forrás: AFP
Kevin Rudd

13:28
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Misznkben vélték látni Kadhafi gépét

A BBC a Belaruszkij Partizan fehérorosz lap meg nem erősített jelentésére hivatkozva azt jelentette, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető gépe szombaton leszállt Minszkben, a fehérorosz fővárosban, majd másnap elrepült. A gépet állítólag repülőgép-rajongók szúrták ki, feltehetően a vezér családtagjait és némi pénzt szállított.

13:43
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Emberiség elleni bűnök miatt vizsgálja Líbiát a hágai törvényszék

Előzetes vizsgálatot indít a hágai nemzetközi törvényszék a Líbiában feltehetően elkövetett emberiség elleni bűntettek miatt, miután megkapta az ENSZ jelentését a líbiai eseményekről - jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió.

13:45
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Tüntetők Ománban - kép

Forrás: AFP

13:50
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Zászlócsere a nagykövetségen

A CNN írása szerint a líbiai nagykövetség Washingtonban úgy döntött, hogy lecseréli a mostani líbiai zászlókat arra, amelyeket még Kadhafi 1969-es hatalomra kerülése előtt használtak.

13:57
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nemzeti egységkormányt javasol a jemeni elnök

Jemenben nemzeti egységkormány kihirdetésére készül Ali Abdullah Szaleh elnök. Az elnök erről jemeni vallási vezetőkkel beszélt, akikkel hétfőn folytatott tanácskozást. Az elnök az al-Dzsazíra jelentése szerint 24 órán belül kihirdeti az egységkormányt, ám az ellenzék közölte, a javaslat túl későn érkezett, és nem elégszenek meg vele, radikális változást követelnek. A jemeni események hátteréről bővebben itt olvashat.

14:10
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Tünetők Bahreinben - kép

Forrás: AFP

14:15
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Összecsapások Ománban

Újabb összecsapások alakultak ki Ománban a tüntetők és a rendőrök között. Vasárnap állítólag hat ember halt meg, amikor a rendőrök a tüntetők közé lőttek. Hétfőn több utat lezártak a tiltakozók.

14:27
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Légvédelmi gépágyúkkal lőnek a tüntetőkre Miszuratában

Miszuratában légvédelmi gépágyúkkal lövik a Kadhafi-ellenes tüntetőket - jelentette a BBC szerint egy helyi orvos. Az orvos szerint a mentőket sem merik kiküldeni a sérültekért, mert azokra is lőnek a líbiai vezérhez hű milíciák a fővárostól 200 kilométerre keletre fekvő városban.

14:29
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kígyóznak a sorok a határnál

Forrás: REUTERS
Líbiából elmenekült egyiptomiak állnak sorba élelemért egy menekültek számára létesített sátortáborban a líbiai határ közelében fekvő tunéziai Rász-Dzsir határátkelőhelyen

14:30
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kivégzés

Forrás: Reuters/Suhaib Salem
Kivégzésekhez használt szoba a Kadhafihoz hű biztonsági erők börtönében

14:45
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

EU-szankciók Líbia ellen

Hétfőn várhatóan soron kívül aláírják az EU vezetői a Moammer Kadhafi és Líbia elleni szankciókat - jelentette a Reuters. Ezek várhatóan fegyverszállítási tilalmat, utazási tilalmat jelentenek majd. Az ENSZ emberi jogi bizottságának genfi ülésén Guido Westerwelle német külügyminiszter azt javasolta, hogy 60 napra fagyasszanak be minden Líbiába irányuló pénzmozgást.

14:47
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi nem tartja elnöknek magát

Moamer Kadhafi líbiai vezető kijelentette, hogy valójában nem is ő gyakorolja a hatalmat, mert azt az 1969-es forradalmat levezénylő tisztek 1977-ben átadták a népnek. Kadhafi Tripoliban népes hallgatóság előtt, zárt helyen rendezett nagygyűlésen azt fejtegette, hogy ő nem elnök, tehát nincs miről lemondania. A rendezvényen éppen annak a fordulópontnak a 34. évfordulóját ünnepelték, amelynek során a hatalomgyakorlást a tömegekre ruházták át. Azóta az emberek - Kadhafi elmélete alapján - népi bizottságok megválasztott tagjai révén saját maguk kormányozzák Líbiát.

14:48
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Minszk tagadja, hogy ott járt volna Kadhafi gépe

A BBC szerint a fehérorosz külügyminisztérium tagadta azokat a híreket, amelyek szerint szombaton Minszkben szállt volna le Moammer Kadhafi repülőgépe. A minisztérium szóvivője hazugságnak és gyanúsítgatásnak nevezte a hírt.

14:51
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Gyógyszereket várnak Bengáziban

Segélyeket, elsősorban gyógyszereket szállító európai repülőgépek érkezését várják a kormányellenes felkelők Bengázi repülőterén - jelentette a kelet-líbiai városból az MTI Hírcentrum. Eltávolították a leszállópályáról azokat az akadályokat, amelyeket azért emeltek, hogy a Moamer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők gépei ne tudjanak leszállni a felkelők fellegvárának tartott Bengáziban. A repülőtér katonai részén láthatóan nagy a készültség, helikopterek egész délelőtt harci bevetést gyakoroltak, de a részletekről a helyszínen tartózkodó katonák nem akartak nyilatkozni.

14:53
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi-ellenes tüntetés kezdődött Tripoliban

"Nem hiába folyt a mártírok vére" - többek között ezt skandálják a BBC arab adásának tudósítója szerint azok a tüntetők, akik a líbiai főváros, Tripoli egyik negyedében, Tadzsúrában tüntetnek Kadhafi uralma ellen hétfőn.

15:01
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Oroszország is beáll a szankcionálók közé

Oroszország támogatja a Kadhafi-rezsim elleni nemzetközi szankciókat és kész csatlakozni ezekhez a büntetőintézkedésekhez, mert megengedhetetlennek tartja a líbiai hatóságok eljárását - közölte kedden egy meg nem nevezett kremlbeli forrás újságírókkal.

Egy katonadiplomáciai forrás vasárnap azt közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy a Líbiára az ENSZ Biztonsági Tanácsa által meghirdetett fegyverszállítási tilalom Oroszországnak mintegy négymilliárd dollárnyi veszteséget okoz. Jelenleg mintegy kétmilliárd dollárnyi fegyverszállítási szerződés van érvényben, és lezárás előtt állnak a tárgyalások további 1,8 milliárd dollár értékű légi technika és légvédelmi eszközök szállításáról.

15:04
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs már olaja Kadhafinak

Kadhafi elvesztette az ország olajkészletei fölötti ellenőrzést - közölte az AFP szerint Günther Oettinger, az EU energiaügyi főbiztosa.

15:19
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nem adja oda Kadhafi pénzét Anglia

900 millió angol fontot akart Moamer Kadhafi rezsimje angliai számlákról kimenekíteni, de az angol pénzügyminiszter közbelépése után az akciót leállították - értesült a Független Hírügynökség. David Cameron brit miniszterelnök bejelentése szerint vasárnap derült ki a pénzkiviteli kísérlet, azt az érintett pénzintézet jelezte a hatóságoknak. Az egyébként legális kézpénzfelvétel után azért lépett közbe a kincstár, nehogy a pénzt az ellenzék leverésére felfogadott zsoldosok kifizetésére fordítsák Líbiában. Az óriási mennyiségű készpénzt igénylő líbiai hatóságokat a britek először arról tájékoztatták, hogy egyelőre nem áll rendelkezésükre repülő a 900 millió fontnyi készpénz elszállításához, majd amikor az észak-afrikai ország felajánlotta, hogy elküldi érte saját gépét, azt a délkelet angliai Kent repülőterére irányították annak ellenére, hogy a pénzt a szigetország északkeleti részén tárolták.

15:20
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi szerint nem ő gyakorolja a hatalmat

Moammer Kadhafi líbiai vezető azt mondta, hogy valójában nem is ő gyakorolja a hatalmat, mert azt az 1969-es forradalmat levezénylő tisztek 1977-ben átadták a népnek. Kadhafi Tripoliban népes hallgatóság előtt, zárt helyen rendezett nagygyűlésen azt fejtegette, hogy ő nem elnök, tehát nincs miről lemondania.

15:24
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi egy politikai hulla Oroszország szerint

Élő politikai hullának nevezte az Interfax orosz hírügynökség szerint Oroszország vezetése Moamer Kadhafi líbiai vezetőt, akinek a Kreml szerint nincs helye a civilizált világban, és távoznia kell az ország éléről. A hírügynökséget tájékoztató forrás - akit nem neveztek meg - azzal magyarázta a nyilvánvalóan lassú orosz reakciót, hogy bár Dmitrij Medvegyev elnök kezdetektől negatívan viszonyult a kormányellenes tüntetők elleni kemény fellépéshez, csak az után szólalhatott meg, hogy a Líbiában tartózkodó orosz állampolgárokat kimenekítették az észak-afrikai országból.

15:27
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Jótékony célra fordítja a Kadhafiéktól kapott fellépti díjat Nelly Furtado

Nelly Furtado kanadai énekesnő a Twitteren jelentette be, hogy jótékony célra ajánlja fel azt az egymillió dolláros fellépti díjat, amelyet egy olasz szállodában 2007-ben megtartott 45 perces műsorért kapott a Kadhafi-klántól.

15:39
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Föld alatti bunker Kadhafi palotája alatt

Két fürdőszoba is volt abban a föld alatti bunkerben amelyet Moammer Kadhafi egyik villája alatt találtak a líbiai al-Baidában. Az al-Dzsazíra videoriportja szerint a levegőszűrős szellőztetőberendezéssel, hatalmas páncélajtókkal és vészkijárattal ellátott bunkerben hosszabb távon is meghúzhatta volna magát a líbiai vezető. A svájci és amerikai berendezésekkel felszerelt létesítmény működését utoljára január 14-én tesztelték.

15:50
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Segélyszállítmányokat várnak a felkelők a Bengáziban

Segélyeket, elsősorban gyógyszereket szállító európai repülőgépek érkezését várják a kormányellenes felkelők Bengázi repülőterén - jelentette a kelet-líbiai városból az MTI Hírcentrum stábja. Eltávolították a leszállópályáról azokat az akadályokat, amelyeket azért emeltek, hogy a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők gépei ne tudjanak leszállni a felkelők fellegvárának tartott Bengáziban, Líbia második legnépesebb városában.

15:51
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Harcok Tripoli közelében

A felkelők által elfoglalt területek visszaszerzésére törekszik a Kadhafi melletti tüntetők egy csoportja - írja a Guardian. Kadhafi elvesztette az uralmat Líbia keleti része felett a két hete kezdődött zavargások óta. A szemtanúk állítása szerint a tüntetők által elfoglalt Zawiyah és Miszrata városát támadták meg Kadhafi emberei hétfő éjjel. A támadásban tankokkal, gépfegyverekkel és légvédelmi ágyúkkal a katonaság is részt vett. Mindkét város a tüntetők kezén maradt, áldozatokról nem érkezett hír. "Stratégiailag túl fontos Zawiyah, hogy feladjuk a védelmét. Újra megpróbálják majd megszerezni, de nem fogjuk feladni. Lelkesebbek voltunk a támadóknál, ezért tudtuk visszaverni őket" - nyilatkozta az Associated Pressnek Zawiyah egyik védője. A város 40 kilométerre van Tripolitól nyugati irányban.

15:56
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nemzetközi segítségre vágynak Tripoliban Kadhafi ellenfelei

Élénk forgalmat jelentett a líbiai főváros utcáiról Twitter-csatornáján Nick Robertson, a CNN tudósítója. Sok üzlet ugyanakkor zárva van, a bankok előtt viszont hosszú sorok állnak: az emberek arra várnak, hogy megkaphassák a kormány által kiadott 300 dolláros azonnali segélyt - írja. A tudósítónak a Kadhafi uralmát elutasítók azt mondták, a tripoli tüntetések kifulladtak, mert nincs nemzetközi segítség, és a rezsim itt túl erős. Mások azonban tartanak a nemzetközi beavatkozástól és az erőszaktól. Nick Robertson szerint egy ember azt mondta neki, legközelebb péntekre terveznek nagyszabású demonstrációt.

16:01
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Az Európai BIzottság elnöke szerint Kadhafinak mennie kell

Ideje, hogy távozzon a hatalomból Moammer Kadhafi líbiai vezető - közölte José Manuel Barroso az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben. Sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte a líbiai vezetés elmúlt hetekben tett intézkedéseit. Nyilvánvalóvá vált, hogy Kadhafi a probléma része, nem a megoldásé - fogalmazott Barroso. Bejelentette azt is, hogy a napokban elkülönített hárommillió eurós humanitárius gyorssegélyét a bizottság 10 millió euróra emelte. Ebből elsősorban élelmet és gyógyszert vennének a rászorulóknak.

16:03
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Befagyasztották az egyik Kadhafi-fiú számláját

A német hatóságok befagyasztották Kadhafi egyik fiának kétmillió eurós bankszámláját. A német gazdasági miniszter, Rainer Brüderle azt nem árulta el, hogy melyik Kadhafi fiú számlájáról, illetve melyik német bankról van szó.

16:09
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Több mint százezer ember menekült el Líbiából

Óránként ezer ember hagyja el Líbiát csak Tunézia felé - mondta a BBC-nek a két ország határán az ENSZ menekültügyi főbiztosságának helyi képviselője. A becslések szerint csak Tunéziába 60 ezer ember érkezett február 20. óta - zömében külföldi munkavállalók -, de ez a szám percről perce emelkedik, miközben tumultuózus jelenetek közepette igyekeznek az emberek átjutni a határon.

Forrás: Reuters/Zohra Bensemra

16:15
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Magyarország nem tervez katonai lépéseket

A magyar Honvédelmi Minisztérium szerint sem az Európai Unió, sem Magyarország nem tervez katonai lépéseket a líbiai helyzet megoldására - tájékoztatott a Független Hírügynökség. Bár az EU állampolgárainak evakuálásában részt vesznek katonai repülőgépek és hadihajók is, a jelenlegi problémák - a magyar honvédség szerint - nem a fegyveres erők alkalmazásával orvosolhatóak.

16:22
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Az Arab Liga a líbiai helyzetről tanácskozik

Az iraki külügyminiszter szerint a líbiai válság arab belügy, és ezért nem akarják, hogy külföldi országok beavatkozzanak. Hosjar Zebari Kairóban, az Arab Liga ülésének megnyitóján beszélt. Hosjar Zebari kijelentette, hogy a líbiai vezetésnek merész döntéseket kell hoznia az erőszak megállítása érdekében, továbbá tiszteletben kell tartania a nép "törvényes jogait". Amr Músza, az Arab Liga főtitkára "tragikusnak" és "elfogadhatatlannak" nevezte a líbiai helyzetet.
16:30
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Clinton: Minden megoldást mérlegelnek

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter szerint a líbiai nép kinyilvánította, itt az ideje, hogy Kadhafi azonnal távozzon. Clinton szerint Kadhafi zsoldosokat vetett be saját népe ellen. A politikus az ENSZ emberi jogi bizottságának hétfői genfi ülésén azt is mondta, minden lehetséges megoldást mérlegelnek, amíg Kadhafi kormánya civileket fenyeget és gyilkol.

16:40
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

A francia és brit hadsereg segít az egyiptomiak kimenekítésében

A brit hadsereg még szerdán légihidat létesít, hogy kimenekítse a tunéziai-líbiai határon várakozó több ezer egyiptomit. Ezt a brit miniszterelnök közölte a londoni Parlamentben.

A francia haditengerészet egyik hajója már megindult Líbia felé, ahová várhatóan két napon belül érkezik meg, és csütörtökön a légierőerő több gépet is küld az észak-afrikai országba. Az a céljuk, hogy öt nap alatt legalább ötezer egyiptomi vendégmunkást hazajuttassanak.

16:46
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Tömeg a reptéren

Forrás: AFP/Stringer
Tömegek várják a hazajutást a líbiai reptereken

16:55
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Zöld könyveket égetnek Bengáziban

Máglyát raktak és meggyújtották a Kadhafi elnök ideológiai alapvetéseit tartalmazó zöld könyveket Bengáziban. Az MTI Hírcentrum tudósítója beszámolt arról, hogy reggel felszólították az embereket, hogy mindenki vigye a nála lévő összes zöld könyvet a város egy bizonyos pontjára. A máglya mellett az emberek tapsoltak, fütyültek, és azt skandálták, hogy "le Kadhafival" és "szabadságot Líbiának!"

16:57
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

A szabad Líbiáról beszélgetnek az emberek Bengáziban

Sok bolt kinyitott, élénk a forgalom az utcákon, és új bizottságokat állítanak fel a helyiek a bíróság épületében - jelentette a BBC tudósítója a Líbia keleti felében lévő Bengáziból. Az épületeken a Kadhafi-éra előtti zászló lengedez, és az emberek szabad Líbiáról beszélgetnek izgatottan.

17:01
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Tízezrek várakoznak Tunézia és Líbia határán

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint február huszadika óta 70-75 ezer ember menekült Tunéziába Líbiából. A szervezet szóvivője szerint Líbia és Tunézia határán kritikus a helyzet. Hétfőn 14 ezren lépték át a határt, kedden újabb 10-15 ezer emberre számítanak. A határ tunéziai oldalán tízezrek várják, hogy elszállítsák őket, a líbiai oldalon pedig legalább ugyanennyien, hogy Tunéziába jussanak, néhányan közülük már három napja állnak a sorban - mondta a szóvivő.

17:03
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kétezer rendőr átállt a felkelőkhöz az-Zavijában

Átállt a Kadhafi ellen tüntetők oldalára kétezer rendőr az-Zavijában - jelentette a Twitteren a líbiai ifjúsági mozgalom nevű felhasználó. A rendőrök összefogtak a tüntetőkkel, és most barikádokat építenek, hogy megvédjék a várost a Kadhafihoz hű milíciáktól. A Kadhafi-ellenes tüntetők ellenőrizte településen már kora reggel arra számítottak, hogy a líbiai vezető fegyveresei ellentámadást indítanak.

17:14
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Több mint 30 ezer kínait menekítettek ki

Kína kimenekítette állampolgárai nagy részét Líbiából. A kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint 32 ezer kínai hagyta el Líbiát délután kettőig, közülük 9 ezren már visszatértek Kínába. Még 3 ezer kínai van Líbia déli részén, őket a kínai légierő, vagy külföldi légitársaságok evakuálják majd.

17:28
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Fegyverraktárakat bombáznak Kadhafiék Bengázi közelében

A BBC szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy a líbiai légierő két fegyverraktárt is bombázott Bengázi közelében hétfőn.

17:41
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kémfőnök tárgyalhat a lázadókkal Líbiában

A titkosszolgálat vezetőjét kérte fel Kadhafi, hogy tárgyaljon az ország keleti felét ellenőrző lázadók vezetőivel - jelentette az al-Dszazíra.

17:44
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Líbiából menekülők a tunéziai határon - kép

Forrás: Reuters/Zohra Bensemra

18:06
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Fehérorosz fegyverek Líbiában

Fehéroroszország fegyvereket adott el Líbiának, mielőtt az Európai Unió megtiltotta volna az ilyen irányú kereskedést az országgal - írja a Guardian. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Központ (Sipri) szerint február közepén egy fehérorosz gép fegyvereket vitt a líbiai sivatagba, cserébe a múlt héten egy líbiai repülő feltehetőleg aranyat és gyémántot vitt Fehéroroszországba.

18:20
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Robbanás rázta meg Brega városát

Erőteljes robbanás rázta meg szerda délután a kelet-líbiai Marsza el-Brega városát, ahol a Moammer Kadhafi vezetőhöz hűséges kormányerők ellentámadást folytatnak a kormányellenes lázadók ellen. Több szemtanú látta, amint egy vadászrepülőgép átsuhan az egyetem körzete felett, majd röviddel később füstfelhő emelkedett a magasba - így elképzelhető, hogy légicsapás történt. Áldozatokról nem érkezett jelentés. A lázadók azt állítják, a Kadhafi-hű erőket körbezárták az egyetem és egy olajtársaság területén.

A kormányt támogató erők szerda reggel indítottak támadást a Földközi-tenger partján fekvő, kulcsfontosságú olajkikötővel rendelkező - korábban a lázadók kezére jutott - város ellen, a harcok kimenetele napközben bizonytalannak tűnt. Ez az első komoly jele annak, hogy a kormányerők megpróbálják visszaszerezni az ellenőrzést az ellenzék kezére jutott területek - az országnak szinte a teljes keleti fele - felett. A fővárostól, Tripolitól 740 kilométerre keletre fekvő Brega elfoglalása az eddigi legjelentősebb katonai sikere lenne a Kadhafihoz hű erőknek a líbiai lázadás két héttel ezelőtti kitörése óta. A településtől 75 kilométerre lévő nagyobb városban, Adzsdábíjában a helyi lakosok megkezdték a felkészülést a védekezésre, attól tartanak ugyanis, hogy a Kadhafi-hű erők Brega után ellenük indulnak meg. (MTI)

18:26
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Pénzt kér Hillary Clinton

Líbia vagy békés demokráciává válik, vagy elhúzódó polgárháború elé néz - jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, aki felszólította a törvényhozókat, hogy ne csökkentsék a diplomáciai tárca válságkezelő alapját. "Az egész (közel-keleti) régió átalakulóban van, és fontos, hogy erre Amerika erős és stratégiai választ adjon" - jelentette ki a külügyminiszter.

18:27
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Az USA szerint megoldás lehet Kadhafi száműzetése

A Fehér Ház szerint "lehetséges megoldás" Moammer Kadhafi líbiai diktátor számára, hogy száműzetésbe megy. Jay Carney, az amerikai kormányzat szóvivője azonban nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok segítene-e Kadhafinak a szökésben.

18:30
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot kezd Líbia ügyében a Nemzetközi Büntetőbíróság

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze szerdán közölte: hivatalos vizsgálatot kezdeményez, hogy a Kadhafi-rezsim követett-e el emberiesség elleni bűncselekményeket Líbiában.A testület ezzel példátlanul rövid idő alatt reagált a Líbiával kapcsolatos megkeresésre, ugyanis az ENSZ BT a hétvégén döntött úgy, hogy a bíróság elé terjeszti az ügyet. Az ICC ügyészei többnyire hónapok alatt döntik el, hogy indítsanak-e vizsgálatot lehetséges háborús bűnök ügyében, de volt már olyan eset, hogy évekig mérlegeltek.

Közleménye szerint Luis Moreno-Ocampo ügyész "a rendelkezésre álló információk előzetes áttekintése alapján" döntött a vizsgálatról. A következő lépés az lesz, hogy csütörtökre az ügyész elkészít egy összegzést "az esetleg felelősségre vonható személyekről és jogi személyekről, s figyelmezteti őket, hogy tartózkodjanak a további bűncselekményektől". (MTI)

18:40
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nelly Furtado jótékony célra ajánlja a Kadhafitól kapott fizetségét

Nelly Furtado Twitter-bejegyzésében reagált a líbiai forradalomra - hívta fel a figyelmet a BBC. Az énekesnő azt írta: "2007-ben 1 millió dollárt kaptam egy 45 perces fellépésért a Kadhafi-klántól egy olasz szállodában. Jótékony célra ajánlom ezt a pénzt".

18:48
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nincsenek áldozatai a Bregánál történt légicsapásnak

Két rakétát lőtt ki a líbiai légierő egyik harci gépe szerdán a kelet-líbiai Marsza el-Brega városára, de a légicsapás a jelek szerint nem követelt áldozatokat - jelentette az AFP francia hírügynökség egyik újságírója. A támadás egy olyan tér közelében történt, ahol a lakosok a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hűséges kormányerők ellentámadásának bukását ünnepelték. A kormányerők szerda reggel indítottak ellentámadást, hogy visszaszerezzék az ellenőrzést a kormányellenes lázadók kezére jutott város felett.

18:52
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kevés az élelem Líbiában az ENSZ szerint

Egyre súlyosabb az élelmiszerhiány Líbiában - közölte az ENSZ Világélelmezési Programjának vezetője. Sok üzlet bezárt, sok üzemben leállt a termelés, szinte teljesen megszűnt a halászat, jórészt azért, mert az ország gazdaságában fontos szerepet játszó külföldi vendégmunkások elmenekültek az országból.

19:14
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Az ellenzék légicsapásokat kér a kormánykatonák ellen

Líbiai ellenzékiek azt kérték az ENSZ-től, hogy adjon felhatalmazást légicsapásokra a zsoldosok ellen, akik Moammer Kadhafi vezető oldalán harcolnak a civilekkel. Ezt a Nemzeti Tanács szóvivője jelentette be. Adbel-Háfiz Goga szerint a zsoldosok Nigerből, Maliból és Kenyából érkeznek, és Kadhafi ezredes azért toborozza őket, hogy visszafoglalják a felkelők kezére került városokat.

19:18
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Katonai tanácsot alakítottak a felkelők

A líbiai felkelők a keleti Bengáziban katonai tanácsot alakítottak, a testület várhatóan a leendő líbiai hadsereg magja lesz. Szalva Bugaigi ügyvéd, a felkelés egyik vezetője közölte, a bizottság az éjszaka alakult meg, hatáskörét kiterjesztik a Kadhafi-ellenes erők kezén lévő városokra. A bizottság összetételét még nem határozták meg teljes egészében. Az viszont biztos, hogy nem lesz tagja Abdel-Fattáh Júnisz tábornok, Moammer Kadhafi egykori minisztere, aki átállt a felkelők oldalára. Fathi Tirbil, egy másik neves líbiai ügyvéd azt hangoztatta, hogy az átállt tisztek közül elsősorban azokat veszik be a testületbe, akik kezdettől fogva kiálltak a forradalom ügye mellett.

19:21
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Amerikai hadihajók indultak Líbia felé

Az Egyesült Államok felkészül egy gyors katonai reagálás lehetőségére, hadihajókat és a légierő egységeit telepíti Líbia köré - írta a BBC. "Átcsoportosítjuk erőinket, hogy rugalmasan reagálhassunk, ha megszületik egy döntés" - közölte Dave Lapan, a Pentagon szóvivője.

19:23
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Jogvédők szerint hatezer halálos áldozat is lehet

Az Emberi Jogok Líbiai Ligája szerint a kormányellenes tüntetések elleni fellépések halálos áldozatainak száma elérte a hatezret, ebből csak Tripoli városában kétezren vesztették életüket.

Közben Kadhafi líbiai vezető párizsi emigrációban élő egykori protokollfőnöke azt mondta, hogy szerinte diktátor Tripoliban van, de ott állandóan lakóhelyet vált, soha nem fog külföldre távozni és végig harcolni fog.

19:37
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Külföldre menekítenék a sebesülteket

A Bengáziban dolgozó orvosok súlyos sebesülteket igyekeznek kimenekíteni külföldre a városból, amelynek kórházaiban több mint ezer sebesültet ápolnak. Rohamtempóban végeznek el műtéteket, csak kedden  85 százalékkal több operációt vittek végbe mint egy átlagos napon, de hozzávetőleg száz beteg olyan sebészi beavatkozásra szorul, amely csak külföldön lehetséges - mutatott rá az egyik városi közegészségügyi vezető. Mint közölte: kórházi adatok alapján nem lehet megállapítani, hogy hányan haltak meg a zavargásokban, mert sok holttestet Kadhafi-hű erők szállítottak el, míg más tetemeket a családtagok temettek el, anélkül, hogy erről bejelentést tettek volna a hatóságoknál.

19:41
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Fellegi jelentette be az Unió Líbia elleni szankcióit

Fellegi Tamás, az Unió soros elnöksége nevében a hétfői uniós energiatanács-ülés utáni a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az Európai Unió többek között fegyverembargót vezet be Líbia ellen, és az ENSZ BT szombati határozatán túlmenően elrendeli azoknak az eszközöknek a szállítási tilalmát is, amelyeket a lakosság elleni erőszakos fellépések esetében lehet igénybe venni. A tagországok utazási tilalmat vezetnek be a líbiai rezsim több vezetője, köztük Kadhafi ezredes és öt családtagja ellen. Az említett intézkedéseken túl zárolják számos líbiai személy európai bankokban nyitott számláit és vagyonát.

20:04
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi: Ki hagyná el a szülőföldjét?

Moammer Kadhafi interjút adott a BBC-nek, amelyben azt mondta: "minden (líbiai) ember szeret engem. Inkáb meghalnának, hogy megvédjenek." A diktátor, aki a BBC tudósítója szerint addig tudja fenntartani hatalmát, ameddig fizetni tudja a zsoldosokat, nem ismerte el, hogy Tripoliban tüntetések lennének.

Kadhafi továbbra is úgy beszélt a tüntetőkről, mint bedrogozott fiatalokról, akiket az al-Kaida terrorszervezet irányít. Arra a kérdésre, hogy elhagyná-e Líbiát, először nevetett, majd azt mondta: "ki hagyná el a szülőföldjét?" (A Fehér Ház korábban a száműzetés lehetőségét említette).

A szorongatott elnök szerint az elmúlt években jó kapcsolatot kezdett ápolni egyes nyugati országokkal, amelyek most - úgy érzi - elárulták őt. A BBC szerint a diktátor azt állította, hogy ezek az országok megpróbálták gyarmatosítani Líbiát.

A BBC szerint az interjút egy tripoli étteremben vették fel, Kadhafit hosszú autókonvoj kísérte, a diktátor pedig kipihentnek látszott a beszélgetés során. Kadhafi azt mondta, nem tud lemondani, mivel a líbiai politikai rendszer értelmében nem ő a vezető.

20:09
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Megvásárolható a nyugalom?

Forrás: AFP
Kadhafi mindenkinek 500 dínárt utalt ki hangulatjavító intézkedésként

20:25
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Vita a NATO-tagállamok között a líbiai katonai beavatkozásról

Amerikai hadihajók érkeztek szerdán a Földközi-tengerre, miközben a NATO-ban még arról vitáznak, legyen-e katonai beavatkozás Líbiában. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már korábban felvetette, hogy repülésmentes zónát hoznak létre az észak-afrikai ország légterében, hogy Kadhafit visszatartsák a népe elleni légitámadásoktól. London szerint a légtérzárhoz az ENSZ jóváhagyására sem lenne szükség.

Alain Juppé frissen kinevezett francia külügyminiszter szerint egy líbiai katonai beavatkozás Európa ellen fordíthatná az arab-világot, és kitartott amellett, hogy bármiféle művelethez - így a légtérzárhoz is - ENSZ-megerősítés kell. A francia kormány megerősítette álláspontját a NATO-nagykövetek brüsszeli ülésén is. Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes az EU brüsszeli főhadiszállásán azt mondta, országa nem ragaszkodik a repülési titlalom bevezetéséhez, de minden eshetőségen el kell gondolkodni.

20:37
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Iszlamista csoportot engedélyeztek Tunéziában

Harminc évvel megalapítása után törvényesen működhet az Ennahda (Újjászületés) nevű iszlamista csoport Tunéziában - írja a BBC. A nem a szélsőségek között számon tartott csoportosulás Zin el-Abidin ben Ali elnök ideje alatt be volt tiltva. A mozgalom vezetője, Rasid Gannúsi néhány hete tért vissza Tunéziába 22 éves száműzetése után. Rasid Gannúsi nem rokona a vasárnap lemondó Mohamed Gannúsi miniszterelnöknek.

20:48
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Könnygáz Iránban

Könnygázt vetettek be Irán fővárosában a hatóságok a felkelők megfékezésére - írja a BBC. Az ellenzéki megmozdulás azután tört ki, hogy állítólag letartóztatták és börtönbe zárták a reformisták két legismertebb vezetőjét, Mehdi Karubit és Hoszein Mir Muszavit. A kormány tagadja, hogy letartóztatták volna a két politikust. Washington elfogadhatatlannak minősítette a történteket, Párizs a szabadon engedésüket követelte, Berlin pedig legalább azt, hogy kapcsolatba léphessenek a hozzátartozóikkal és ügyvédet fogadhassanak.

20:51
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Nem vetnének be mustárgázt

"Az ilyen fegyverek annyira szörnyűek" - mondta Kadhafi egy kérdésre, amelyben azt tudakolták tőle az újságírók, hogy bevetne-e mustárgázt a tüntetők ellen. Hozzátette, hogy nem érti azokat, akik ilyet használnak fegyverként.

21:04
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Meglőttek egy tüntetőt Ománban

Az ománi Szuhárban egy sérültje van a tüntetők és a katonaság összecsapásának - írja az Alarabiya.net. Egy szemtanú szerint nagyjából háromszázan torlaszolták el a város kikötőjének bejáratát, ekkor lőttek a levegőbe a rendőrök, egy tüntetőt el is találtak. Az országban négy napja tartanak a megmozdulások, a tüntetők munkát és politika reformokat követelnek. Vasárnap Kábúsz bin Szaid asz-Szaid szultán 50 ezer új munkahelyet, nagyobb munkanélküli-segélyt, és a parlamenti feladatokat ellátó testület jogkörének kiszélesítését ígérte.

21:12
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Sorba kell állni a kenyérért

Egy pakisztáni mérnök szerint Tripoliba sem ki, sem bejutni nem lehet, pedig alig van forgalom az úton - írta a BBC. A piacok zárva, alig lehet élelmiszert és vizet vásárolni. Elmondása szerint egyedül kenyeret lehet venni, de azt is 300-700 forintnak megfelelő dínárért árulják, és három órát kell sorban állni érte.

21:34
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Mégsem bombázták a kelet-líbiai várost

"Két katonai repülő körözött Dzsabija város fölött, majd visszafordultak" - közölte Fati Abidi, a felkelők kezébe került Bengázi várost irányító hatóság tagja. Korábban azt közölte - mint kiderült tévesen -, hogy a repülők támadást indítottak a kelet-líbiai város ellen.

21:35
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Helikopterekkel szállítják harcolni a Kadhafihoz hű embereket

A Kadhafi erői által hétfőn éjjel megtámadott líbiai Zawiya egyik védője nyilatkozott a BBC honlapjának. A férfi elmondta, hogy hétfőn egész nap szolgálatban van, a várost a helyi felkelők 5-10 fős csoportjai védik. Állásaikat a város déli részén építették ki. Elmondása szerint a Kadhafihoz hű embereket az akcentusok és a viselkedésük alapján ismerik föl. A líbiai vezető katonáit helikopterekkel szállítják a Tripolitól 40 kilométerre lévő városhoz - mondta.

21:41
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

A kormány tárgyalna a tüntetőkkel

A líbiai külügyminiszter-helyettes szerint próbálják felvenni a kapcsolatot a tüntetőkkel, de ha ezek kimerülnének, "jól vezetett erőt fognak alkalmazni a nemzetközi szabályok betartásával".

21:53
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

30 milliárd dollárt zárolt az USA

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma 30 milliárd dollár értékű líbiai vagyont zárolt - jelentette az AFP. A BBC szerint ugyanakkor Kadhafit ez nem érinti, saját bevallása szerint neki és családjának nincs vagyona az USA-ban.

22:04
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Tuareg lázadókat toboroz Kadhafi

Maliban és Nigerben toboroznak tuareg zsoldosokat a felkeléssel küzdő líbiai rendszer számára - közölték az országok vezetői az AFP-vel. "Nagyon nyugtalanok vagyunk. Ezek a fiatalok tömegével mennek most Líbiába. Ez nagyon veszélyes számunkra, mert akár ellenáll Kadhafi, akár elesik, annak hatása lesz a térségre. A helyi állami hatóságok megpróbálják lebeszélni őket - főként a régebbi lázadókat -, de ez nem könnyű, főként azért, mert dollárhoz és fegyverhez juthatnak. Félek attól a naptól, amikor visszatérnek ugyanezekkel a fegyverekkel, hogy felforgassák a Szahelt" - mondta Maliban a Kidal régió gyűlésének elnöke, aki szerint már Líbiában van a tuareg lázadók egyik volt főnöke.

22:23
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Plágiummal vádolják Kadhafi fiát

A London School of Economics megerősítette, hogy vizsgálatokat folytatnak Moamer Kadhafi fiának plágium ügyében - írja a BBC. A feltételezések szerint Szaif al-Iszlám a líbiai vezető második legidősebb fia nem egyedül írta Phd-jét, és a forrás megjelölése nélkül használta mások munkáit. Kadhafi fia 2003 és 2008 között tanult a patinás intézményben, ahol doktori címet szerzett közgazdaságtanból. Szaif al-Iszlám 2006-ban kritikákkal illette apja uralmát, emiatt elhagyta az országot, de később hazatért. Líbia modern arcának számít, de 2008-ban közölte, hogy nem érdekli a hatalom öröklése. Egy a WikiLeaks által kiszivárogtatott nagyköveti jelentésben azt írják róla, hogy sok líbiai fiatal tekintette követendő példaként, kulturáltsága és végzettsége miatt.

22:38
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Jelentősen emelkedett az olaj ára

Jelentősen növekedéssel zárt kedden a nyersolaj ára válaszul a líbiai politikai válság elhúzódásárá, illetve azokra a félelmekre, hogy a bahreini siíták zavargásai áterjedhetnek Szaúd-Arábia Bahreinnel határos körzeteire. Szaúd-Arábia rendelkezik a világon a legnagyobb pótkapacitással az olajexport növeléséhez, így az ottani politikai helyzet alapvetően befolyásolja a kőolaj árát. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 3,59 dollár emelkedéssel 115,39 dolláron zárt kedden. A nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2,63 dollárral 99,60 dollárra nőtt. Egy hete kedden a Brent 105,78 dolláron, a WTI 93,57 dolláron zárt.

22:40
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Rendkívüli EU-csúcsot hívna össze Nagy-Britannia és Franciaország

Nagy-Britannia és Franciaország rendkívüli uniós csúcstalálkozó összehívását kezdeményezte a líbiai események miatt - írta a Reuters egy közleményre hivatkova, amelyet Nicolas Sarkozy francia elnök adott ki. Az Európai Unió a líbiai események gyors lezárásában érdekelt két fő ok miatt: egyrészt a líbiai olaj nagy szerepet játszik egyes országok energiaellátásában, első sorban Olaszországéban, másrészt egy elhúzódó konfliktus miatti menekültáradat nehéz helyzetbe sodorná az európai szociális rendszert.

22:47
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Az utcára vonultak Tripoliban

Forrás: Reuters/Ahmed Jadallah
A Kadhafi-rezsim ellen tüntetnek Tripoliban

22:55
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Kadhafi meghívta az ENSZ-t Líbiába

Az ABC tévécsatorna interjúja szerint Moammer Kadhafi líbiai diktátor meghívta az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy egy tényfeltáró misszió vizsgálja meg az eseményeket. Kadhafi megerősítette a kormány korábbi álláspontját: szerinte a légierő katonai célpontokat bombázott, nem civileket.

23:01
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

A Szuezi-csatornánál két amerikai hadihajó

A BBC szerint egyiptomi hivatalnokok azt közölték, hogy két amerikai hadihajó szerda reggel fog áthaladni a Szuezi-csatornán, hogy Líbia felé vegyék az irányt. A hivatalos amerikai álláspont szerint a hajók a mentést és a humanitárius segélyezést segítik, ugyanakkor a gyors amerikai reagálást is lehetővé teszi a jelenlétük.

23:20
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Két embert megöltek Kadhafihoz hű fegyveresek

Az AFP hírügynökségnek két szemtanú azt írta, hogy Kadhafihoz hű fegyveresek tüzet nyitottak Miszurata városba igyekvőkre, s megöltek két embert.

23:51
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

Líbiát kitették az ENSZ-tanácsból

A Reuters szerint az ENSZ Közgyűlés kitiltotta Líbiát a szervezet Emberjogi Tanácsából a lázadásokra adott túlzottan kemény reakció miatt. A főtitkár Ban Ki-mun egyetértett a döntéssel, illetve azzal is, hogy a tanács vizsgálatot kezdeményezett a fegyveres konfliktus felderítésére.

00:32
február 28, 2011
Vágólapra másolva!

USA: Kadhafi "elszakadt a valóságtól"

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint Kadhafi "elszakadt a valóságtól". Susan Rice szerint csalódás volt, hogy a líbiai diktátor egy hétfőn adott interjúban "nevetett, miközben saját népét mészárolja."