Az utolsó, Kijevbe vezető híd felrobbantására készülnek az ukránok

Események

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, Irpiny, PUTYIN, Vlagyimir
Irpiny, 2022. március 5. Lerombolt híd alatt várakoznak az Irpiny folyón átkelni szándékozó emberek a Kijev közelében lévő Irpinyben 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Emilio Morenatti
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az ukrán-orosz konfliktus tizenegyedik napjáról. A 12. eseméneiről ITT írunk részletesen.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül89 bejegyzés
05:00
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz blokád alatt Mariupol, nincs áram, víz és fűtés sem

A dél-ukrajnai Mariupol "humanitárius blokád" alatt áll - jelentette ki szombat este a kikötőváros polgármestere az ukrán televízió műsorában

Vadim Bojcsenko szerint az orosz csapatok elvágták a várost ellátó mind a tizenöt áramvezetéket, így Mariupolban már ötödik napja nincs áramszolgáltatás. Mivel a hőerőművek áramot igényelnek, ezért az emberek fűtés nélkül maradtak a hidegben.

Áram nélkül a távközlési hálózat is összeomlott. A polgármester szerint a város vízellátását biztosító fővezetéket még a harcok előtt elvágták, és a tartalékrendszer is felmondta a szolgálatot. Mint fogalmazott,az orosz fél módszeresen leválasztotta a várost mindenféle szolgáltatásról, hogy így növelje a belső nyomást.

Bojcsenko állítása szerint a bombázás és a tüzérségi támadások következtében ezrek sebesültek meg a 440 ezres lakosú városban. Hozzátette, hogy a halottak számát nehéz megbecsülni, mivel hatodik napja folyamatosan lövik Mariupolt.

A polgármester elmondta, hogy a város romokban hever, hatalmas pusztítás keletkezett.
Az a Mariupol, amelyet ismertek, már nincsen- mondta.

05:23
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Putyinnal, majd a német kancellárral tárgyalt az izraeli kormányfő

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök szombat este, moszkvai látogatását követően a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélése tartalmáról tájékoztatta Olaf Scholz német kancellárt Berlinben.

"A kilencvenperces beszélgetés központjában a kormányfő Putyin elnökkel szombaton folytatott moszkvai egyeztetésének eredményei álltak" - közölte vasárnapra virradóra Steffen Hebestreit német kormányszóvivő.

Elmondta: Bennett és Scholz tartani fogják a kapcsolatot az ügyben. A közlés szerint a két politikus "minden erővel azon lesz", hogy "a lehető leghamarabb véget érjen az ukrajnai háború".

Bennett a Putyinnal folytatott háromórás tárgyalása után azonnal Berlinbe repült. Szerdán Scholz Jeruzsálemben járt kancellári beiktatása utáni első hivatalos izraeli látogatásán.

Bennett és Putyin Moszkvában megbeszélte az Ukrajnában zajló háború kérdéseit, benne az izraeliek és a zsidó közösségek nehézségeit az izraeli sajtó szerint.

Bennett a tárgyalások tartalmáról telefonon értesítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, aki korábban többször is személyes közvetítésre kérte fel őt Oroszországgal.

05:38
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

A Visa és a Mastercard is felfüggeszti oroszországi tevékenységét

A Visa és a Mastercard kártyakibocsájtók felfüggesztik oroszországi tevékenységüket az Ukrajnában zajló orosz hadművelet miatt - jelentette be szombat este a globális fizetési technológiákra szakosodott két társaság.

A Visa közleménye szerint ügyfeleivel és partnereivel egyeztetve
a napokban le fog állítani minden tranzakciót Oroszországban.
Figyelmeztetett, hogy az Oroszország területén kívül működő pénzintézetek által kiállított Visa bankkártyák nem fognak többé működni Oroszországban, illetve az orosz bankok által kiállított bankkártyák sem külföldön.

A Mastercard hasonló bejelentést tett, hogy megszünteti az orosz bankok által kiállított bankkártyák hálózati támogatását. Hozzátette, hogy
a külföldön kiállított Mastercard bankkártyák nem fognak működni az orosz üzletekben, illetve ATM-ekben.

A Visa és a Mastercard már korábban felfüggesztették tranzakcióikat a nyugati szankciós listára került orosz bankokkal. A Wall Street Journal című amerikai lap nemrég közölte, hogy 2020-ban Oroszországban a bankkártyás fizetések mintegy 74 százalékát a Visa és a Mastercard hálózatán keresztül bonyolították.

06:02
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Atomerőmű után most vízerőművet próbálnak elfoglalni az oroszok

Az orosz csapatok a kanivi vízerőművet próbálják bevenni a Dnyeper folyón, 150 kilométerre délre Kijevtől - közölte vasárnapra virradóra az ukrán vezérkar.

Az orosz csapatok a hadművelet eddigi menete soránaz ukrán energetikai infrastruktúra számos létesítményét semmisítették meg, támadták meg vagy foglalták el.Az orosz ellenőrzés alá vont létesítmények közé tartozik a zaporizzsjai atomerőmű, amely a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét biztosítja.

Az ukrán vezérkari jelentés szerint az orosz erők nem próbálkoztak meg Kijev délnyugati külkerületeibe betörni. A fővárosban azonban vasárnapra virradóra többször is légiriadót rendeltek el. Az orosz csapatok mindemellett a Kijev környéki Brovari települést a Boriszpili nemzetközi repülőtérrel összekötő autópálya felé próbálnak előretörni.

A Kijevtől mintegy hetven kilométerre északkeletre lévő Kozelec település térségéből is orosz csapatmozgásokat jelentettek.

Az orosz csapásmérő erők fő célja továbbra is Kijev, a keleti Harkov és a déli Mikolajiv városok körülzárása.

06:52
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Maradnak és harcolnak a Klicsko testvérek

Vitalij Klicsko, kijevi polgármester és öccse, Volodimir Klicsko Ukrajnában akarnak maradni és tovább harcolni az orosz csapatok ellen

A két profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnok a Welt am Sonntag című német, vasárnaponként megjelenő hetilapnak nyilatkozott. Vitalij Klicsko úgy fogalmazott, hogy "igazán kínos" lenne számára, ha megválasztott polgármesterként elhagyná a hazáját ebben a helyzetben.

"Ha most elmennék, az árulás volna, és nem tudnék többet tükörbe nézni" - jelentette ki a kijevi polgármester. A legendás ökölvívótestvérek szerintaz ukrán katonák és civilek harci szelleme töretlen."Megható látni, hogy embereink hogyan harcolnak a jogukért" - mondta Vitalij Klicsko.

Egyetértettek abban is, hogy Kijevben maradnak és támogatni fogják egymást. "Nemcsak Ukrajnáról van szó, hanem a világbékéről" - húzta alá Volodimir Klicsko.Ha az egyik atomerőművünk felrobban, az Európa végét jelentheti- tette hozzá.

Az Instagram üzenetküldő szolgáltatáson angol nyelven megjelent egyik videóüzenetükben felszólították a világ vallási vezetőit, így Ferenc pápát és a dalai lámát is Ukrajna támogatására.

08:06
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

500 kilós bombákat dobnak lakónegyedekre az oroszok

Oroszország bombákat dobott Csernyihiv város lakónegyedeire – közölte egy regionális tisztviselő.

Vjacseszlav Chaus közzétett egy fényképet egy fel nem robbant FAB-500, szovjet tervezésű, 500 kg-os levegőből ledobott bombáról.

Általában ezt a fegyvert katonai-ipari létesítmények és erődök ellen használják
- mondta Chaus, a csernyihivi régió vezetője.

– De Csernyihivben a lakónegyedek ellen - tette hozzá.

A hatóságok szerint 17 ember vesztette életét a bombázásban.

08:26
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Kanada felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Oroszországot

Kanada vasárnap felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Oroszországot, amíg kereskedelmi szállítóeszközökkel erre még lehetőségük van a kiszámíthatatlan biztonsági helyzetben, amely váratlanul rosszabbra is fordulhat.

"A repülőjáratok elérhetősége rendkívül korlátozott, (...) nagykövetségünk lehetősége, hogy konzuli szolgáltatást nyújtson adott esetben, szintén korlátozottá válhat" - olvasható a kanadai külügyminisztérium utazási figyelmeztetésében.

Kanada számos nyugati országhoz hasonlóan komoly gazdasági szankciókkal sújtotta Oroszországot.

08:33
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Beszünteti oroszországi tevékenységét a Szabad Európa Rádió

Beszünteti oroszországi tevékenységét az Egyesült Államok által finanszírozott Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) - közölte szombat este Jamie Fly, a RFE/RL elnöke.

Fly egyebek között a rádió ellen indított csődeljárással, az orosz rendőrség újságírókkal szembeni fellépésével és a pénteken elfogadott, rémhírterjesztést és a szankciófelhívást büntető orosz törvénnyel indokolta a döntést. Mint fogalmazott, a rádióra rá lett kényszerítve a döntés "a Putyin-rezsim igazság elleni támadása" nyomán. Hozzátette, hogy külföldről folytatják Oroszország katasztrofális ukrajnai inváziójának tudósítását.

A Szabad Európa Rádió helyi irodája 1991 óta működik Oroszországban. "A Kreml, amely kétségbeesetten próbálja gátolni az orosz állampolgárokat abban, hogy megtudják az igazságot az Ukrajnában indított illegális háborúról, újságíróink évek óta tartó fenyegetését, megfélemlítését és zaklatását követően most becsületes újságírókat bélyegez árulókként" - jelentette ki Fly.

09:30
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint kétezer ukrajnai menekült érkezett vonattal szombaton Budapestre

Az ukrajnai háború elől március 5-én 2248 ember, köztük 512 gyermek érkezett Budapestre vonattal.A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 17 ember, köztük kilenc gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - írta a rendőrség.

09:47
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Tucatnyi lakóházat romboltak földig orosz rakéták szombat éjjel, halálos áldozat is van

A portál a hatóságok tájékoztatására hivatkozva azt írta, szombat éjjel a Kijevtől mintegy 140 km-re fekvő

Ovrucs városban 15 lakóépület semmisült meg, míg egy másik támadásban, Korosztenyben tíz házat ért orosz rakétatalálat,

amelyben egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült.

09:52
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Háromezer amerikai önkéntes, közöttük veteránok harcolnának az oroszok ellen

A katonák egy nemzetközi zászlóalj részeként harcolnának az oroszok ellen - írta az ukrán Nexta. Az önkéntesek között vannak szép számmal veteránok is, akik

Irakban, vagy más háború sújtotta övezetben harcoltak.

10:08
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán kórházakat is támadás ért

Megerősítette a WHO, hogy több ukrajnai klinikát is támadás ért, ezeknek halálos áldozatai és sérültjei is vannak - írja a The Guardian. "Az egészségügyi intézmények vagy dolgozók elleni támadások sértik az orvosi semlegességet, és sértik a nemzetközi humanitárius jogot" - írja a Twitteren Tedrosz Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.

10:23
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Nem tudták elhagyni a civilek Mariupolt

Nem tudták humanitárius folyosón elhagyni Mariupol városát a civilek szombaton. A tervek szerint több mint 200 ezer ember biztonságos áthaladását tették volna lehetővé a tűzszünet alatt. 

Máshol is folytatódtak a harcok, például Kijev külvárosában, miközben az orosz erők folyamatosan előrenyomulnak keletről. Harkov és Csernyihiv városaiban továbbra is zajlanak a harcok, miközben Mikolajiv is ostrom alá került - írja a Sky News.

10:32
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna ellenállása meglepi az oroszokat

Az ukrán ellenállás továbbra is meglepi Oroszországot - írja brit katonai hírszerzésekre hivatkozva a The Guardian.

Nem számítottak akkora civil ellenállásra, amely képes lenne feltartóztatni a katonai előrenyomulást is,

amelyre válaszul támadták meg többek között Harkovot és Mariupolt.

A hírek szerint az oroszországi utánpótlásvonalak továbbra is fő célpontoknak számítanak, hogy ezzel is lassítsák az orosz katonák előrenyomulását.

10:36
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna állítja, már 11 ezer orosz katonával végeztek

Ukrajna állítása szerint már több mint 11 ezer orosz katonát öltek meg a háború kirobbanása óta. Ezen felül 285 harckocsit és 48 helikoptert semmisítettek meg - írja ukrán forrásokra hivatkozva a Sky News.

Az orosz hadsereg nem erősítette meg ezeket az információkat.

10:45
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Tűzszünetet tartanak Mariupolban

Mariupolban ma ideiglenes tűzszünetet tartanak, hogy a civileknek lehetőségük legyen elhagyni a várost - írja a városi tanácsra hivatkozva a Sky News. Az ideiglenes tűzszünet helyi idő szerint 10 órakor kezdődik, és várhatóan 21 óráig tart. Ez idő alatt 400 ezer civil hagyhatja el a várost.

A lakosságnak már tegnap humanitárius folyosót akartak nyitni, de folytatták a város ostromát, ezért a civilek nem tudtak távozni.

11:04
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok megsemmisítettek egy ukrán légi bázist

Nagy hatótávolságú fegyverekkel mértek csapást az oroszok a sztarokosztjantyinivi légi bázisra - közölte az orosz védelmi minisztérium. 

Igor Konashenkov, a védelmi minisztérium szóvivője elmondta azt is, hogy szintén megsemmisítettek egy S-300-as rakétarendszert is. Hozzátette, Oroszország 10 ukrán repülőgépet és helikoptert lőtt le az elmúlt 24 órában - írja a The Guardian.

11:31
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Kettős ügynök ülhetett az ukrán delegációban

Kettős ügynök lehetett Denisz Kirejev, aki részt vett hétfőn Fehéroroszországban a tűzszünetről tárgyaló ukrán delegációban. A férfit szombaton vádolták meg hazaárulással.

Az első hírek szerint a férfit az ukrán belügyi hírszerző szolgálat,

az SZBU különleges erői lőtték le, amikor szökni próbált a letartóztatása elől.

További részleteket ebben a cikkben olvashatnak.

11:37
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna miniszterelnök-helyettese: Hadseregünk erősebb, mint valaha

Ukrajna egyik miniszterelnök-helyettese, Stefanishnya Olha Sophie Raworthszal beszél a BBC One-on vasárnap reggel. A helyettes azt mondta, hogy

az ukrán hadsereg erősebb, mint valaha.

11:42
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Európa legnagyobb atomerőművében sértetlenek a biztonsági rendszerek

Sértetlenek a zaporizzsjai atomerőmű biztonsági rendszerei - közölte az ukrán nukleáris szabályozó hatóság. Az atomerőmű péntek hajnalban került orosz irányítás alá, de a sugárzás továbbra is normális szinten maradt –  írja a BBC.

A hatóság azt is közölte az ENSZ-szel, hogy sikerült kapcsolatba lépni az erőmű személyzetével, és a hat reaktorból kettő már működött. Ukrajna másik három atomerőműve is biztonságosan működik - tette hozzá az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-hatósága, de a biztonság érdekében fontosnak tartják, hogy a személyzet eleget pihenjen, a műszakváltás pedig zavartalan legyen.

Ezt annak tükrében tették hozzá, hogy a múlt héten elfoglalt csernobili erőműben dolgozók állítólag 11 napig voltak a helyszínen anélkül, hogy műszakot válthattak volna.

11:59
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 1,5 millióan menekültek el eddig Ukrajnából

Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa azt közölte, az elmúlt 10 napban több mint 1,5 millió menekült érkezett a szomszédos országokba Ukrajnából. Hozzátette,

a második világháború óta nem volt ekkora menekültválság Európában.

12:12
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Egyedül menekült Ukrajnából egy kisfiú

Egyedül lépte át az ukrán-szlovák határt egy 11 éves zaporizzsjai kisfiú. Szülei úgy indították útnak, hogy a kezére felírták szlovákiai hozzátartozói telefonszámát.

A kisfiú történetéről itt írtunk részletesebben.

12:23
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Egy szétlőtt harckocsigyárban húzták meg magukat az ukrán katonák

Egy Youtube-ra feltöltött videó szerint néhány ukrán katona kénytelen volt egy elhagyott harckocsigyárban meghúzni magát éjszakára. Az egyik ukrán a videóban elmeséli, hogyan élték túl az éjszakát.

12:27
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz erők civilekre lőnek Irpinyben, legalább 3 civilt megöltek

Sajtóértesülések szerint az orosz csapatok szándékosan vettek célba egy hidat, amelyet civilek evakuálására használtak. Legalább 3 ember meghalt, köztük 2 gyerek - írja a Kijev Independent a Twitteren.

12:42
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök szerint Odessza lehet a következő célpont

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök televíziós beszédéből idézett a The Guardian. A portál azt írja, hogy az elnök szerint Odessza lehet az oroszok következő célpontja.

12:50
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint kétezer objektum megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Az orosz haderő az Ukrajna ellen elindított háború kezdete óta az ukrán katonai infrastruktúra 2203 objektumát semmisítette meg - közölte vasárnap Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov azt mondta, hogy

az elmúlt egy nap alatt tíz ukrán vadászgépet, harci helikoptert és hat drónt semmisítettek meg, valamint hogy rakétacsapással megsemmisítettek egy Sz-300-as rakétavédelmi rendszert és egy katonai repülőteret. Tájékoztatása szerint az általa "különleges hadműveletként" emlegetett háború kezdete óta 69 ukrán gép semmisült meg a földön, 24 pedig a levegőben.

A szóvivő által ismertetett orosz hadijelentésben szerepelt

még 111 megsemmisített légvédelmi rakétarendszer, 71 lokátorállomás, 778 harckocsi és páncélozott harcjármű, 77 rakéta-sorozatvető, 279 ágyú és aknavető, 553 különleges jármű és 62 pilóta nélküli repülőgép.

Eduard Baszurin, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese bejelentette, hogy a körülvett Mariupolnál és Volnovahánál az orosz hadsereg által támogatott szakadár erők ismét humanitárius folyosót nyitottak a távozni akaró polgári lakosok számára. Kifejezte abbéli reményét, hogy az ukrán parancsnokok kiengedik a menekülni akarókat.

Kiégett páncélozott harci jármű roncsa Makarivban, 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában Forrás: MTI/EPA

Szombaton történt már egy hasonló kísérlet a humanitárius folyosók megnyitására. A kudarcért a szemben álló felek egymást tették felelőssé. Három orosz állami hírügynökség, a TASZSZ, az Interfax és a RIA Novosztyi is idézett vasárnap egy névtelenül nyilatkozó, az orosz Külső Hírszerző Szolgálatra (SZVR) is hivatkozó forrást, amely

azt állította, hogy Ukrajna, két évtizedig tartó titkos nukleáris fejlesztések nyomán, mindössze "néhány hónapra volt attól", hogy minden feltétele meglegyen saját nukleáris fegyvere kifejlesztéséhez.

Az egyik "kompetens szervet" képviselő, "jól értesült" informátor szerint a 2014 után felgyorsult programja keretei között Kijev mind uránium, mind plutónium alapú nukleáris robbanószerkezet kifejlesztésén dolgozott. A feltételes módot gyakran használó illetékes az állította, hogy

a kezdeti szakaszban Ukrajna az Egyesült Államoktól kapott "megfelelő minőségű" plutóniumot, és egyéb technológiákat is beszerezhetett titokban Nyugatról.

Az informátor, aki kijevi, harkovi, odesszai és lembergi tudományos intézeteket is megemlített a fegyverprogram részvevői között, azt hangoztatta, hogy a csernobili zónában, ahol megemelkedett a sugárzási háttér, titokban végezték az ilyen munkát: "piszkos bomba" előállítását és a plutónium leválasztását. A rakétafejlesztésben az orosz hírügynökségek által egyhangúlag terjesztett anyag szerint Ukrajna Törökországgal és Szaúd-Arábiával működött együtt.

12:53
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Németország állampolgárságtól függetlenül mindenkit befogad Ukrajnából

Németország állampolgárságtól függetlenül mindenkit befogad az orosz invázió miatt Ukrajnából elmenekülő emberek közül - mondta a szövetségi belügyminiszter egy vasárnapi interjúban, amelyben hangsúlyozta, hogy a legfontosabb feladat a menekültek elosztása az Európai Unió tagországai között.

- mondta Nancy Faeser a Bild am Sonntag című lapban közölt interjúban, rámutatva, hogy a menekültek túlnyomó többsége ukrán állampolgár, vagy ukrajnai tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi, akik ezt a jogállást "magukkal hozzák", így mentesülnek a hosszadalmas menekültügyi eljárás alól.

Az orosz invázió elől elmenekült, és ukrajnai tartózkodási engedéllyel nem rendelkező külföldiek valószínűleg igen kevesen vannak, ők menedékjogot kérhetnek és védelmet kaphatnak az EU-ban

- tette hozzá a miniszter.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A szociáldemokrata (SPD) politikus kiemelte, hogy közösségi szinten a legfontosabb a menekültek ellátása és elosztása az EU-tagok között. Így kerülhető el, hogy túlterhelődjön bármely tagország menekültügyi rendszere. Nancy Faeser rámutatott: első alkalommal fordul elő, hogy az összes uniós ország háborús menekülteket fogad be, "különösen keleti szomszédaink".

Ez "teljesen más helyzet, mint ami eddig Európában volt"

- mondta. A tagországok belügyminisztereinek megállapodása az ukrajnai menekülthullám közös kezeléséről "történelmi jelentőségű" - tette hozzá, kiemelve:

A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség adatai szerint az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió kezdete óta 27 491 menekült érkezett a kelet-európai országból Németországba. Ez a szám az ENSZ-hez tartozó Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint meredeken emelkedhet a következő időszakban, és akár a 225 ezret is elérheti. A szövetségi kormány és a menekültek ellátásának gyakorlati ügyeiért felelős tartományi kormányok jól felkészültek az újabb menekülthullámra - nyilatkozott Reem Alabali-Radovan, a szövetségi kormány menekültügyi és társadalmi integrációs kérdésekkel foglalkozó megbízottja az ARD országos köztelevízió egy szombati összeállításában.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A szociáldemokrata (SPD) politikus - aki államtitkári beosztásban, a kancellári hivatal szervezeti keretében látja el feladatait - elmondta: a szövetségi kormány lehetővé kívánja tenni, hogy minden Ukrajnából Németországba menekülő ember részt vehessen egy integrációs tanfolyamon. Kifejtette, hogy ha egy ember nem tud visszatérni a hazájába, akkor ösztönözni kell az integrációt, a németországi beilleszkedést, ami azt is jelenti, hogy meg kell nyitni a munkavállalás és a szociális támogatások, juttatások megszerzésének lehetőségét.

12:53
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Óriásit bakizott a háború miatt üvöltöző műsorvezető - videó

Az indiai Times Now angol nyelvű hírcsatorna műsorvezetője és az egyik vendége kiabálva esett egymásnak, amikor az orosz-ukrán háborúról beszélgettek - írja a Híradó.hu.

Az ukrán válságról szóló adás vendégei Daniel McAdams, egy amerikai civil szervezet vezetője és Bohdan Nahajlo, egy ukrajnai angol nyelvű lap főszerkesztője voltak. A videó nagy részében a műsorvezető vitába keveredik az amerikai féllel, és kiabálva elhordja mindennek az Egyesült Államok szerinte elhibázott külpolitikája miatt. Eközben

a másik vendég egy darabig türelmesen vár, majd kiborul, amiért megállás nélkül üvölt vele a műsorvezető.

A műsorvezető ezután közli vele, hogy nem vele kiabál, hanem Mr. McAdamsszel. A meglepetés pedig ekkor jön, hiszen az addig ukránnak hitt fél közli vele, hogy: „De én vagyok Mr. McAdams!"

13:18
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Elkezdődött a lakosság kimenekítése Mariupolból

Helyi idő szerint délben indulhatott el a menekülő lakosság Mariupolból. A hosszú kocsisort a Vöröskereszt vezeti, utánuk buszok szállítják a civileket, majd azok mögé sorolhatnak be autóval a menekülő polgárok.

13:37
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Babakocsikat hagytak a lengyel nők a vasútállomáson az ukrán anyáknak

13:53
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Történelmi értékeket mentenek Ukrajnában

Önkéntesek vállalták, hogy minél több történelmi értéket megpróbálnak megmenteni Ukrajnában. Az egyik Jézus-szobrot bunkerba szállították; erre a második világháború óta nem volt példa - írja a The Guardian.

14:08
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Macron elnök vasárnap is felhívta Putyint

Vasárnap ismét telefonon beszélt egymással Emmanuel Macron francia államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök. 

Macron legutóbb csütörtökön beszélt az orosz elnökkel, akkor a francia államfő azt mondta, a legrosszabb még hátravan az Ukrajna ellen a múlt héten elindított orosz háborúban.

Vasárnap fél 1-kor Macron ismét felhívta Vlagyimir Putyint, amit a francia elnöki hivatal is megerősített, azonban részleteket egyelőre nem közöltek arról, hogy a két elnök miről beszélt egymással telefonon.

 

14:13
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb ukrán várost kerítenének be az oroszok

A Sky News egy ukrán biztonsági tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy

Dnyipro városának körbevételére készülnek az orosz katonák.   

A tisztviselő hozzátette, hogy a figyelem most a déli frontra fordul.

14:27
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Alig maradt valami a házakból Zsitomir megyében

Házak semmisültek meg Zsitomir megyében, miután éjjel rakétatámadás érte a környékbeli városokat. Korosztenyben egy halálos áldozatról lehet tudni - írja a Sky News.

Ovrucs városából nem jelentettek áldozatokat, de a házakat itt is szinte a földig rombolták a bombázások során.

14:31
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország és Ukrajna egymást hibáztatja, mert Mariupol kiürítése ismét kudarcot vall

Az oroszbarát szakadárok és az ukrán nemzeti gárda azzal vádolták egymást, hogy vasárnap nem sikerült humanitárius folyosót létesíteni az ukrán Mariupol városából, a felek már másodszor kísérelték meg ennek megszervezését - írja a The Guardian. Hozzáteszik: az Ukraine 24 televízió a Nemzeti Gárda Azovi Ezredének egyik harcosát mutatta be, aki szerint a mintegy 400 ezres kikötővárost körülvevő orosz és oroszbarát erők folytatták a biztonságosnak szánt területek ágyúzását.

Az Interfax hírügynökség a donyecki szeparatista adminisztráció egyik tisztviselőjére hivatkozott, aki azzal vádolta az ukrán erőket, hogy nem tartják be a korlátozott tűzszünetet.

A szeparatista tisztviselő szerint

mintegy 300 ember hagyta el a várost.

Az ukrán hatóságok korábban azt mondták, több mint 200 000 ember evakuálását tervezik Mariupolból.

14:36
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin szerint a konfliktus csak akkor szűnik meg, ha Ukrajna felhagy a harcokkal, és teljesíti Oroszország követeléseit

Oroszország csak akkor állítja le hadműveletét, ha Ukrajna abbahagyja a harcot, és teljesíti Moszkva követeléseit

– áll a Kreml közleményében, amely a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Tayyip Erdogan török elnök közötti beszélgetésről számol be. A The Guardian szerint Putyin kijelentette, hogy

a hadművelet a terveknek és az ütemezésnek megfelelően zajlik, és reméli, hogy az ukrán tárgyalópartnerek konstruktívabb megközelítést alkalmaznak a tárgyalásokon, és figyelembe veszik a helyszíni valóságot

– közölte a Kreml.

14:41
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Sorozatban tagadják meg a harcot a fehérorosz katonák, lemondott a vezérkari főnök

Lemondott a belarusz vezérkari főnök; Viktor Gulevics azt írja, hogy katonái tömegesen tagadják meg a harcot - írja a Mandiner.  A hírt egy ukrán újságíró közölte vasárnap délelőtt és mellékelte a lemondólevelet is. A hírt egyelőre minszki hivatalos források nem erősítették meg.

Az ukrán UNN hírügynökség által közölt híranyagban azt írták: Putyinnal együtt ő is felelős az Ukrajnát ért támadásért, de most már nem akarta, hogy belarusz katonák menjenek át a szomszédos országba harcolni és embereket megölni. A levélben egyebek között azt írta, hogybelarusz katonák tömegesen tagadják meg a harcot, így nem tudják összeállítani azokat a csapásmérő zászlóaljakat, amiket eredetileg átirányítani akartak.

Hiába cserélik le a parancsnokokat, az sem hoz eredményt. Ezekre tekintettel kérem, hogy fogadja el lemondásomat" – közölte a levél végén a vezérőrnagy.

14:48
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Erdogan sürgős tűzszünetet követel Putyinnal folytatott tárgyalása után

Tayyip Erdogan török elnök felszólította orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint, hogy hirdessen tűzszünetet Ukrajnában, nyissa meg a humanitárius folyosókat és írjon alá békemegállapodást – közölte hivatala.

A török elnökség egyórás telefonbeszélgetést követő közleményében azt közölte, hogy Erdogan Putyinnak elmondta, hogy

Törökország kész hozzájárulni a konfliktus békés megoldásához, hozzátéve, hogy a tűzszünet enyhítené a humanitárius helyzettel kapcsolatos aggodalmakat.

– közölte hivatala.

A két vezető a kétoldalú kapcsolatokról is tárgyalt. Erdogan sürgős tűzszünetet követel Putyinnal folytatott tárgyalása után:

14:55
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Drámai felvétel: Egy orosz helikoptert lőttek le az ukránok Kijev közelében

Egy orosz Mi24 helikoptert lőtt le Ukrajna Kijev közelében:

15:04
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

38 gyerek vált eddig a háború áldozatává

Ukrán közlés szerint 38 gyermek halt meg a harcok kirobbanása óta, és 71 sebesült meg.

Az egyik legfiatalabb áldozat egy másfél éves kisfiú,

aki Mariupol bombázása során halt meg – közölte a Kyiv Independent hírportál Ljudmila Deniszova, az Ukrán Legfelső Tanács emberi jogi biztosára hivatkozva.

15:16
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Lebombázták Vinnicja repülőterét - videó

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szavait idézte a Sky News. Az elnök szerint az oroszok megtámadták és megsemmisítették a Vinnicja regionális repülőteret. Vinnicja egy város Nyugat-Közép-Ukrajnában, és több mint 250 km-re délnyugatra található Kijevtől.

Az ukrán elnök új videóbeszédében

sürgette a NATO-t, hogy zárják le a légteret és vezessenek be repülési tilalmat.

15:18
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz bankok áttérnek a kínai UnionPay fizetőrendszer használatára

Több orosz bank bejelentette vasárnap, hogy hamarosan megkezdi a kínai UnionPay kártyaüzemeltető rendszerét használó kártyakibocsátást, amelyhez társul Oroszország saját Mir-hálózata.

A kínai fizetőrendszerre való áttérésre azután döntöttek az orosz bankok, hogy a Visa és a MasterCard közölte: felfüggeszti oroszországi tevékenységét.

A Visa és a MasterCard kártyái országon belül továbbra is működnek, viszont külföldön nem lehet vásárolni velük. Nem működnek a külföldön kibocsátott Visa- és MasterCard-kártyák sem Oroszországban. A UnionPayre való átállásról vasárnap a Sberbank, Oroszország legnagyobb hitelezője, valamint az Alfa Bank, a Raiffeissen Bank orosz leányvállalata, az MKB és a Tinkoff adott ki közleményt. A Roszszelhozbank, a Pocsta Bank, a Gazprombank, a Szankt-Petyerburg Bank, a Promsvyazbank, a VBRD, a Primszocbank, a Zenit és a Szovkombank edig is használta a rendszert.
A UnionPay egy 2002-ben létrehozott nemzetközi fizetési rendszer, amely 2005-ben vált nemzetközivé. Alkalmazásával 180 országban lehet fizetni, egyebek között Magyarországon, Svájcban, Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Mexikóban, Cipruson, Thaiföldön, Indiában, Izraelben, Portugáliában, Horvátországban, Lengyelországban, Szerbiában és Ausztriában.

15:20
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Oroszország besorolását a Moody's

Nagyon magas adóskockázatot jelző szintre rontotta Oroszország besorolását vasárnap a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a várakozásával indokolta a lépést, hogy az ukrajnai háború miatt elrendelt nyugati szankciók és az ezek nyomán érvénybe léptetett tőkekorlátozások hatással lesznek a külföldre irányuló fizetésekre, köztük az orosz államadósság-szolgálati kötelezettségek törlesztésére is.

15:58
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Térképen mutatjuk az orosz csapatmozgásokat

Frissülő térképen követhető, hol érték súlyosabb támadások Ukrajnát.

A térképről leolvashatóak többek között az eddigi rakéta-, tank- és légitámadások, illetve a fegyveres összecsapások helyszínei is Forrás: Liveuamap.com
16:10
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

A Pécsi Tudományegyetem fogadja a menekült diákokat

A Pécsi Tudományegyetem külön jelentkezési felületet nyitott meg azon hallgatók számára, akik az ukrajnai háború elől menekülnek, de szeretnék folytatni tanulmányaikat.

Hozzátették, a hallgatókautomatikusan mentesülnek a jelentkezési díj megfizetése alól.

 

Részleteket az egyetem weboldalán olvashatnak.

16:19
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Egy macskát is besoroztak az ukrán hadseregbe

A Basya nevű állat Lvivben szolgál bajtársai oldalán

- írja a Blikk.

A katonák elmondása szerint a macska éjjel-nappal velük van, és megbízhatóan őrzi gazdája gépfegyverét és golyóálló mellényét. Esténként éjjeli üzemmódra kapcsol, és éjjeli őr módjára járja körbe a katonák szálláshelyét.

16:24
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Úton az ukrán erősítés - videó

16:26
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Ez az oka annak, hogy a nyugati vezetők vonakodnak a repüléstilalmi zóna bevezetésétől Ukrajna felett

Volodimir Zelenszkij elnök és mások arra szólították fel a NATO-t, hogy vezessenek be repüléstilalmi zónát Ukrajna felett az orosz katonai repülőgépek fenyegetéseinek ellensúlyozására - írja a The New York Times. A NATO-vezetők egyelőre azt mondták, hogy

nem hajlandók, mert attól tartanak, hogy egy ilyen lépés egy szélesebb körű háborúba sodorhatja őket Oroszországgal.

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy minden nemzet, amely repüléstilalmi zónát próbálna bevezetni Ukrajna felett, valójában „részt vesz a fegyveres konfliktusban", ami felveti az orosz megtorlás veszélyét. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára pénteken kijelentette, hogy a NATO tagjai elutasították a repülési tilalmi zónát, mert attól tartanak, hogy az „teljes értékű háborúhoz" vezethet Európában - emlékezetet a portál. Zelenszkij korábban azt mondta, hogy az, hogy a NATO megtagadta ezt a lépést, „zöld utat" adott Oroszországnak a háború folytatására.

16:29
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter: Magyarország energiaellátása jelenleg zavartalanul, menetrendszerűen, a megkötött szerződéseknek megfelelően történik

Magyarország energiaellátása jelenleg zavartalanul, menetrendszerűen, a megkötött szerződéseknek megfelelően történik. Ennek keretében naponta 10 millió köbméternyi földgáz érkezik délről a Törökország-Bulgária-Szerbia útvonalon keresztül - közölte a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebookon, azt követően, hogy Mevlüt Cavusoglu török kollégájával telefonon egyeztetett a földgázszállítások fenntartásának feltétlen szükségességéről.

16:33
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Szentkirályi Alexandra: Magyarország senkit sem hagy segítség nélkül

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kiemelte, hogy folyamatosan fejlesztik a segítségpontot a Beregszász közelében fekvő asztélyi határátkelőn, ahol melegedősátor is rendelkezésre áll, és napokon belül felépül egy vizesblokk, ami eddig hiányzott a határátkelő ukrán oldalán.

A segélyszervezet képviselői a határ ukrán oldalán megkérdezik a sorban álló menekülteket, hogy mire van szükségük Magyarországon, így

az ottani segítők idejében felkészülhetnek és a lehető leggyorsabban konkrét segítséget nyújthatnak.

Szentkirályi Alexandra Lehel Lászlóval, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatójával és Gerevich Jánossal, a szervezet beregszászi képviseletének vezetőjével közösen járt az ukrán oldalon található, a nap 24 órájában működő segítségponton, ahol meleg teával, szendviccsel, frissítőkkel és alapvető higiéniás cikkekkel várják a magyarországi belépésre érkező menekülteket.

16:57
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Így néz ki most a lebombázott vinnicjai repülőtér

A fotókat a város polgármestere osztotta meg a Facebook-oldalán.

17:00
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Védelmi miniszter: Franciaország elkötelezett a NATO keleti szárnyának védelmében

A francia katonák romániai jelenléte újabb bizonyítéka annak, hogy Franciaország elkötelezett a NATO keleti szárnyának védelmében - hangoztatta a francia védelmi miniszter Romániában vasárnap. Parly leszögezte:

senki sem fenyegeti Oroszországot, de a NATO-nak meg kell mutatnia, hogy egysége megbonthatatlan, megvédi szövetségeseit.

A Romániában francia vezetéssel alakuló új NATO-harccsoportba Belgium, Lengyelország és Portugália is küld katonákat.

17:09
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin: Ukrajna a felelős a zaporizzsjai atomerőmű körüli provokációért

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta Emmanuel Macronnak, hogy Ukrajna "felelős a Zaporizzsja atomerőmű körüli provokációért" - írja a Kremlre hivatkozva a Sky News.

A francia és az orosz elnök ma közel kétórás telefonbeszélgetésen tárgyaltak.

Az Európa legnagyobb atomerőműve elleni orosz támadás után az EU és a NATO külügyminiszterei újabb szankciókat fontolgattak Oroszországgal szemben. Az ENSZ atomfelügyelő szervezete szerint radioaktív anyag nem került a levegőbe.

Csütörtök éjszaka az orosz csapatok ágyúzni kezdték a zaporizzsjai atomerőművet, ami miatt tűz ütött ki a létesítmény területén. A tüzet eloltották, a reaktor nem sérült meg. Az atomerőmű biztonsági rendszerei péntek hajnalban kerültek orosz irányítás alá, az ukrán nukleáris szabályozó hatóság szerint a sugárzás továbbra is normális szinten marad.

17:34
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

A brit hadsereg főparancsnoka szerint felesleges Ukrajnába menni és harcolni

Tony Radakin, a brit hadsereg főparancsnoka azt nyilatkozta a BBC-ben, hogy illegális és értelmetlen a briteknek Ukrajnában harcolni az oroszok ellen. Ez káros a brit hadseregnek, és káros a brit népnek is

- fogalmazott, utalva arra, hogy az ukrán elnök korábban bejelentette, várják az önkénteseket, akik harcolnának Ukrajnában. 

További részleteket ebben a cikkben olvashatnak.

17:34
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Harkovban egy olyan fizikai kutatóintézetet lőttek az oroszok, amelynek kísérleti reaktora van

Az orosz erők rakétákat lőttek ki egy Harkovban található fizikai kutatóintézetre, amely nukleáris anyagokat és egy kísérleti reaktort tartalmaz – közölte az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat, amely szerint

a támadás „nagyszabású ökológiai katasztrófához" vezethet.

A közlés szerint az oroszok rakéta-sorozatvetőből lőtték a várost – ezek egyáltalán nem pontos fegyverek, ezért tartanak attól, hogy egy eltévedő rakéta eltalálja az intézetet.

17:41
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Már 540 millió forint gyűlt össze a kárpátaljai menekülteknek

„Köszönet mindenkinek, aki a 1357-es nemzeti adományvonalon, vagy a 11711711-22222222-es bankszámlaszámon adományt ajánl fel!" – írta közösségi oldalán Magyarország Kormánya.

17:50
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin saját tisztviselői pénzének lefoglalásáról szóló új törvényt írt alá

A Sky News szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényt, amely

lehetővé teszi a pénzeszközök lefoglalását a tisztviselők bankszámláiról, ha a betétek összege meghaladja a három év alatt bejelentett jövedelmüket, és illegálisnak bizonyul

- közölte vasárnap az állami televízió.

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén egy orosz légicsapásban kigyulladt logisztikai centrumban, Kijevben, 2022. március 3-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában Forrás: MTI/AP/Efrem Lukackij
17:52
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor menekült családokkal beszélgetett Beregsurányban

Orbán Viktor miniszterelnök gyerekekkel beszélget a háború miatt Ukrajnából Magyarországra menekülők számára kialakított segítségponton Beregsurányban. Erről osztott meg egy videót a közösségi oldalán.

18:11
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az idegenrendészet megnövelt létszámmal segíti a menekülteket

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság megnövelt létszámmal továbbra is jelen van a pályaudvarokon, az első vonat érkezésétől az utolsóig.

 

A főigazgatóság az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta, a helyszínen a társszervekkel együttműködve segítik az ukrajnai háború elől menekülők informálását, koordinálását és minden egyéb szükséges feladatot ellátnak. A gyűjtőpontokon továbbra is éjjel-nappal jelen vannak annak érdekében, hogy a kérelem benyújtásának gördülékenységét biztosítsák az Ukrajna felől az országba érkezést követően. A főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdetétől vasárnap délig 1026 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált - írták.

18:30
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Varsó magasabb uniós támogatást szorgalmaz az Ukrajnával határos országoknak

Az Ukrajnával határos országoknak a bejelentettnél határozottan nagyobb uniós támogatásra van szükségük a menekültáradat kezelésére - hangsúlyozta a varsói kormányfői hivatalban vasárnap rendezett sajtóértekezleten Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes.

 

Az Ukrajnából érkező menekültáradat miatt az Európai Unió (EU) frontországai - Lengyelország mellett Szlovákia, Magyarország, Románia, valamint Moldova is, amely nem uniós tagállam - óriási kihívásokkal szembesülnek - fogalmazott Jablonski. A jelenleg bejelentett uniós támogatás "határozottan nem elegendő" - tette hozzá. Közölte, hogy az EU Tanácsa hétfői miniszteri értekezletén "rendszerszintű, valódi", a szükségletekkel arányos uniós támogatást fog sürgetni, olyat, hogy a humanitárius segítséget szervező tagállamok reális támogatást kapjanak Brüsszeltől.

18:35
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Tüzet nyitottak az oroszok az ukrán tüntetőkre Nova Kahovka városában

A lövöldözésben öt ember sérült meg

- írja a SkyNews.

Körülbelül 2000 ember vonult az utcákra, hogy tiltakozzanak a dél-ukrajnai város orosz megszállása ellen. Ukrán zászlókat lengettek, és távozásra szólították fel az orosz erőket.

18:45
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Molotov-koktélokkal, tankcsapdákkal várják az oroszokat

Molotov-koktélokkal, útlezárásokkal és katonai ellenőrző pontokkal készülnek az ukrán katonák a Kijev elleni orosz előrenyomulásra.

18:50
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Olaszországban 30 százalékkal is drágulhat a kenyér és a tészta a háború miatt

Bezárás fenyegeti az olaszországi pékségeket a korábban Ukrajnából és Oroszországból érkezett búzaszállítmányok megakadása miatt a La Repubblica napilap vasárnapi beszámolója szerint, amely a kenyér és a tészta 30 százalékos drágulását várja.

A tizenegyezer tagot tömörítő Consorzio Agrari d'Italia (CAI) agrárszövetség adatai szerint az ukrajnai háború utóbbi tizenegy napja alatt a bolognai árutőzsdén a közönséges búzaliszt ára 12 százalékkal emelkedett, a kukoricáé 14,5 százalékkal. Egyedül a nagyrészt Kanadából importált és a tésztákhoz használt durumbúza ára maradt stabil.

19:39
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Romokban Vinnicja reptere - videó

19:51
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok vették át az irányítást a zaporizzsjai atomerőműben

Továbbra is üzemel a zaporizzsjai atomerőmű Ukrajnában, azonban a komplexum irányítását az oroszok vették át - írja a Guardian.

21:09
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az American Express felfüggeszti tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban

A közlemény szerint a globálisan kibocsátott American Express kártyák a továbbiakban nem működnek az oroszországi kereskedőknél vagy ATM-eknél, míg az orosz bankok által Oroszországban helyben kibocsátott kártyák nem működnek az országon kívül az American Express globális hálózatán.

21:13
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

A magyar gazdák folyamatosan küldik az utánpótlást Kárpátaljára

Az ukrán határ túlsó oldalán elfogyott a burgonya, a hagyma és más zöldségek, a magyar gazdák ugyanakkor folyamatosan küldik az utánpótlást - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke vasárnap az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke elmondta, a Magyarországra menekülők mellett a Kárpátalján maradtakról is gondoskodniuk kell, s ebben az egyházak is nagy segítséget nyújtanak.
Kiemelte, a Magosznak a határ közelében vannak telephelyei, raktárai, így nincs akkora árumennyiség, amelyet ne tudnának fogadni, olajozottan működik a rendszer.
A szövetség elnöke példaként említette, hogy jövő héten a magyarországi malmok 24 tonna lisztet küldenek Kárpátaljára a Magyarok kenyere program keretében.Hangsúlyozta, a segíteni akaró magyar gazdák a Magosz honlapján találhatják meg azokat a csatornákat, amelyeken keresztül megtehetik a felajánlásaikat.

21:37
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin biztosította Macront, hogy nem áll szándékában atomerőműveket támadni

Vlagyimir Putyin orosz elnök arról biztosította francia kollégáját, Emmanuel Macront, hogy nem áll szándékában megtámadni atomerőműveket Ukrajnában - közölte vasárnap a francia elnöki hivatal a két ország vezetőjének újabb telefonos egyeztetését követően.

 

A csaknem kétórás megbeszélésen az Elysée-palota tájékoztatása szerint Emmanuel Macron a zaporizzsjai nukleáris erőműnél péntekre virradóra történt bombázást követően "súlyos aggodalmának" adott hangot az ukrajnai atomerőművek biztonsága miatt. Az orosz elnök kijelentette, hogy nem áll szándékban megtámadni atomerőműveket, és kész tiszteletben tartani a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) az atomerőművek védelmét érintő rendelkezéseit - olvasható a francia elnöki közleményben, amely szerint Putyin beleegyezett, hogy "a NAÜ, Ukrajna és Oroszország között párbeszéd kezdődjön az erőművek biztosításáról". Hétfőn a NAÜ Kormányzó Tanácsa javaslatokat szeretne tenni ennek érdekében. A közlemény szerint Putyin tagadta, hogy az orosz hadsereg civileket céloz, szerinte a felelősség az ukránokat terheli amiatt, hogy hagyják elindulni a lakosságot a körbevett városokból.

21:54
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Fidesz-KDNP: A baloldal ne öntsön olajat a tűzre!

A Fidesz-KDNP ismét felszólítja a baloldalt, hogy ne öntsön olajat a tűzre - mondta a kormánypártok nevében Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője vasárnap az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában.

 

A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott,nem telik el nap anélkül, hogy a baloldal ne élezné az így is nehéz helyzetet: fegyvereket és katonákat küldenének a háborúba, veszélyeztetnék hazánk energiaellátását, és mondataikkal veszélybe sodorják a kárpátaljai magyarság biztonságát.Kiemelte, "amikor ilyen feszült a helyzet, nem kiabálásra, agresszivitásra van szükség, hanem nyugodtságra". "A baloldal fejezze be a felelőtlen viselkedését!" - zárta nyilatkozatát Nacsa Lőrinc.

22:12
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

A Budapesti Corvinus Egyetem is fogadja az Ukrajnából menekülő hallgatókat

Az általa oktatott tudományterületeken biztosítja az Ukrajnából menekülő hallgatók számára a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE), hogy folytathassák egyetemi tanulmányaikat, az érvényben lévő szabályzatok keretei között - közölte az intézmény vasárnap.

Korábban a Pécsi Tudományegyetem jelezte, hogy külön jelentkezési felületet nyitott meg azon hallgatók számára, akik az ukrajnai háború elől menekülnek, de szeretnék folytatni tanulmányaikat.

22:15
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Számunkra Magyarország biztonsága az első - kép

22:21
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Biológiai fegyver fejlesztésével vádolta meg Ukrajnát az orosz katonai szóvivő

Az orosz katonai tárca vasárnap az ukrán egészségügyi minisztériumtól származó iratokat hozott nyilvánosságra. Az orosz támadás napján, február 24-én kiadott utasítás értelmében a poltavai és a harkivi laboratóriumok munkatársainak sürgősen meg kell semmisíteniük a pestis, a lépfene, a tularémia (nyúlpestis), a kolera és más halálos betegségek ott őrzött kórokozóit.

– A birtokunkba jutott dokumentumok megerősítik, hogy ukrán biológiai laboratóriumokban, Oroszország területének közvetlen közelében biológiai fegyverek összetevőinek kifejlesztése zajlott – mondta Igor Konsenkov vezérőrnagy.

Konasenkov szerint a katonai célú biológiai programot a Pentagon finanszírozta. A tábornok a bakteriológiai (biológiai) és toxinfegyverek tilalmáról szóló ENSZ-egyezmény megsértésével vádolta meg Ukrajnát és az Egyesült Államokat. Az elmúlt években Moszkva többször is azzal vádolta meg Washingtont, hogy volt szovjetköztársaságok területén ismeretlen rendeltetésű biológiai laboratóriumokat üzemeltet.

22:27
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Az utolsó, Kijevbe vezető híd felrobbantására készülnek az ukránok

Kijevtől mindössze 25 km-re van Bilogorodka város, ahol az utolsó híd található ami az ukrán fővárosba vezet. Az ukránok most ezt készülnek felrobbantani, hogy az orosz tankok ne tudjanak rajta átmenni – írja a Le Figaro.

22:30
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Putyinnal, Zelenszkijjel, Olaf Scholz-cal és Macronnal is tárgyalt az izraeli kormányfő

Naftali Bennett izraeli miniszterelnökük vasárnap a közvetítő tárgyalások újabb fordulóján telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel - jelentette az izraeli Kan közszolgálati műsorszolgáltató vállalat.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnökük vasárnap a közvetítő tárgyalások újabb fordulóján telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel Forrás: AFP/Gil Cohen-Magen

A reggel Németországból visszatért Naftali Bennett azt mondta az izraeli kormány szokásos vasárnapi ülésén a szombati közvetítő tárgyalásokról, hogy

a Putyinnal tartott megbeszélését teljes mértékben egyeztette az amerikaiakkal.

Azt azonban nem részletezte a kormányfő, hogy mi történt a négyszemközti tárgyaláson a Kremlben.

– Továbbra is próbálkozunk, még akkor is, ha nem nagy az esély – nyilatkozta közvetítői erőfeszítéseiről, melyek részeként az elmúlt 24 órában háromszor beszélt telefonon Zelenszkij ukrán elnökkel, háromszor tárgyalt telefonon, személyesen is Moszkvába és Berlinbe utazott szombaton, noha vallásos zsidóként csakis emberélet védelmében szegheti meg a szombati munkavégzés tilalmát.

Az izraeli közvetítő munka részeként Jaír Lapid külügyminiszter hétfőn villámlátogatásra Lettországba utazik, hogy ott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel találkozzon.

22:36
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Már több mint egymillió menekült érkezett Lengyelországba

Vasárnap este a lengyel határőrség a Twitter közösségi oldalán közölte: meghaladta az egymilliót az Ukrajnából Lengyelországba a háború kitörése óta elmenekülők száma.

– Ez egymillió emberi tragédia, egymillió, otthonából a háború miatt száműzött ember – olvasható a bejegyzésben.

Michal Dworczyk, a kormányfői hivatal vezetője úgy becsülte: a Lengyelországba érkező menekültek száma növekedni fog. E folyamat dinamikáját azonban nem lehet előre felmérni - fűzte hozzá.

Mint magyarázta,

Ezért továbbra is fontos lesz a lengyel civil társadalom szerepvállalása a segítségnyújtásban - hangsúlyozta Dworczyk.

22:54
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Nyolcan haltak meg evakuálás közben Irpinynél

Nyolc ember halt meg Irpinynél, miközben próbálták elhagyni a várost - közölte Oleksandr Markushyn. A város polgármestere azt is hozzátette:

négy embert láttot ma meghalni, közülük kettő gyerek volt.

Markushyn beszámolója szerint a Kijev mellett található település egy részét már az oroszok ellenőrzik, de mint fogalmazott: Irpiny nem adta meg magát, Irpiny harcol.

23:15
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Megérkezett az első menekülteket szállító repülő Izraelbe

Izraelbe érkezett az ukrajnai menekülteket szállító első repülőgép, és a következő hetekben több ezer újabb menekültet várnak - jelentette a Háárec című újság honlapja vasárnap.

Az első gép Moldovából érkezett 150 utassal a fedélzeten.  Később Lengyelországból és Romániából is érkezett egy-egy gép. Vasárnap így összesen mintegy 400-an landoltak az izraeli hatóságok szervezett járataival, köztük száz olyan gyermek, akik családjaikat hátrahagyva kerültek Izraelbe.

Az első repülőn főként odesszaiak voltak, a legidősebb egy 94 éves férfi, és a legfiatalabb egy 11 napos kisbaba, aki az orosz invázió napján született. 

A 86 éves Zoja és 88 éves Michael Trachtenbergnek már harmadszor kellett elmenekülne életük során a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet beszámolója szerint. 

23:19
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Egy 500 kilós bomba zuhant egy házra Csernyihiv városban - fotó

Egy 500 kilogrammos orosz bomba zuhant egy lakóépületre az Csernyihiv városában. A bomba nem robbant fel – közölte Ukrajna külügyminisztere. Dmytro Kuleba egy fotót is megosztott a Twitteren.

23:49
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Több száz ukrán orvos vett részt egy online sebészeti tanfolyamon

Több száz ukrán orvos vett részt egy brit, online szervezett háborús sebészeti kurzuson - írja a BBC. A rendszerint öt napos személyes tanfolyamot ezúttal egy 12 órás Zoom-hívásba foglalták össze,

amely során érintették az érsebészetet, az égési sérülések ellátását, a ballisztikát és az idegsebészetet is.

A kurzust szervező specialista, David Nott azt mondta, hogy a háborús körülmények között elvégzett beavatkozás mindentől különbözik, amit egy orvos addig látott, az ellenséges körülmények, a rendkívüli idő- és errőforráskényszer miatt. 

00:42
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Távozik a Bolsoj Színház karmestere

Lemond a moszkvai Bolsoj Színház főkarmesteri posztjáról Tugan Sokhiev, miután

nyomás alá helyezték, hogy ítélje el Oroszország Ukrajna elleni háborúját

- írja a Sky News.

A zenész azt közölte, hogy lemond a franciaországi Toulouse-ban betöltött zeneigazgatói címéről, miután a város tisztviselői felszólították, hogy tisztázza a háborúval kapcsolatos álláspontját.

00:51
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Mindenkit meg fogunk büntetni, aki atrocitásokat követett el

Mindenkit meg fogunk büntetni, aki atrocitásokat követett el - idézte a The Guardian Volodomir Zelenszkij vasárnap esti beszédét. Az ukrán elnök úgy fogalmazott: nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Mindenkit meg fogunk büntetni.

00:52
március 06, 2022
Vágólapra másolva!

Korlátozták a zaporizzsjai atomerőmű munkatársainak kommunikációját

Aggodalmát fejezte ki vasárnap Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója amiatt, hogy ukrajnai források szerint az orosz erők korlátozták az ország délkeleti részén fekvő Zaporizzsjai területen található atomerőműben dolgozók kommunikációját a külvilággal.

A NAÜ főigazgatója úgy értesült, hogy az oroszok blokkolták egyes mobiltelefon-hálózatok és az internet elérhetőségét is, és emiatt alig lehet közvetlenül a helyszínről érkező, megbízható információkhoz jutni, a zaporizzsjai atomerőmű munkatársai gyakorlatilag nem tudnak kommunikálni a külvilággal.

Grossi szerint továbbá az erőműben dolgozóknak az üzem működésével kapcsolatos minden lépéshez az orosz parancsnokság előzetes jóváhagyását kell kérnie. A főigazgató hangsúlyozta: az atomerőmű biztonságos üzemeltetéséhez elengedhetetlen, hogy az ott dolgozók stabil körülmények között, külső nyomásgyakorlás nélkül végezhessék a munkájukat.

05:17
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

A Netflix és a TikTok is felfüggesztette oroszországi működését

A Netflix a "helyi körülményekre" hivatkozva felfüggesztette oroszországi működését, de annak hátteréről részleteket nem közölt. Ugyancsak vasárnap jelentette be a TikTok kínai videómegosztó szolgáltató, hogy felhasználói Oroszországból nem tudnak ezentúl új tartalmakat közzétenni, illetve nem tudják a más országokból megosztott videókat megtekinteni.

Közleményében a vállalat azt írta: azért kényszerültek ezt a döntést hozni, mert Oroszországban pénteken törvényt fogadtak el az orosz hadsereg műveleteire vonatkozó rémhírek terjesztésének szankcionálására. A TikTok jelenleg vizsgálja, hogy milyen következményei lehetnek az új orosz jogszabálynak. Egyúttal hozzátették, hogy a felfüggesztés az üzenetküldési szolgáltatást nem érinti.

Az orosz hatóságok péntek este jelentették be, hogy az addigi lassítás után teljesen hozzáférhetetlenné tették Oroszországban a Facebook közösségi oldalt.

05:36
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Franciaország jódtablettákat küldött Ukrajnának

Franciaország különböző egészségügyi termékeket, köztük 2,5 millió adag jódtablettát küldött Ukrajnának az orosz hadsereggel szembeni harcok során esetlegesen bekövetkező nukleáris baleset okozta vészhelyzet esetére - jelezte vasárnap a francia külügyminiszter. Jean-Yves Le Drian azt is kijelentette: hisz Ukrajna végső győzelmében az orosz invázióval szemben.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter Forrás: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Ahogy beszámoltunk róla, vasárnap délután Emmanuel Macron francia államfő ismét beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel "a nukleáris védelem szavatolása" érdekében. A csaknem kétórás megbeszélésen a francia elnöki hivatal tájékoztatása szerint Emmanuel Macron "súlyos aggodalmának" adott hangot az ukrajnai atomerőművek biztonsága miatt. Az orosz elnök kijelentette, hogy nem áll szándékában megtámadni atomerőműveket, és kész tiszteletben tartani a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az atomerőművek védelmét érintő rendelkezéseit.

05:47
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az Oroszországra kivetett szankciók nem elégségesek

Bírálta a nyugati országok vezetőit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amiért szó nélkül hagyták Oroszország arra vonatkozó bejelentését, hogy hadiüzemeket fog támadni.

- mondta vasárnap késő este közzétett videóüzenetében Zelenszkij.

Volodimir Zelenszkij Forrás: AFP

"Az orosz agresszornak ez az arcátlansága egyértelmű jelzés kell, hogy legyen a Nyugatnak arra nézve, hogy az Oroszországra kivetett szankciók nem elégségesek" - tette hozzá. Kiemelte: az ukrajnai hadiüzemekben több ezren dolgoznak, ezek a létesítmények városokban működnek, és több százezer ember él a közelükben.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap azt közölte, hogy az orosz haderő nagy pontosságú fegyverekkel csapást készül mérni ukrajnai hadiüzemekre. Emiatt arra figyelmeztették ezeknek a katonai ipari létesítményeknek az alkalmazottjait, hogy hagyják el az üzemek területét.

05:54
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Kivonul Oroszországból a KPMG és a PricewaterhouseCoopers

Kivonul Oroszországból az ukrajnai háború miatt a világszerte "Négy Nagyként" emlegetett multinacionális könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó vállalat közül kettő, a KPMG és a PricewaterhouseCoopers (PwC) - jelentették be a cégek vasárnap.

A KPMG tájékoztatása szerint az orosz mellett a fehéroroszországi székhelyű vállalatukat is felszámolják. Az intézkedés összesen 4500 alkalmazottat érint. A PwC több mint 30 éve működött Oroszországban mintegy 3700 munkavállalóval.

A "Négy Nagy" csoportjába tartozó két másik vállalat, a Deloitte és az Ernst & Young egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, és nem válaszolt az ezzel kapcsolatos újságírói megkeresésekre.

06:04
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Elhagyja Ukrajnát az utolsó nemzetközi EBESZ-megfigyelő is

Csaknem teljesen befejeződött az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi megfigyelőinek átmeneti evakuálása Ukrajnából, a misszió vezetői is hamarosan elhagyják az országot - derült ki a szervezet jelentéséből.

Az EBESZ február végén döntött úgy, hogy átmenetileg felfüggeszti megfigyelői tevékenységét Ukrajnában, és kihozza onnan külföldi munkatársait az Oroszország által indított háború miatt. A donyecki szakadárok egyik képviselője múlt héten kedden megerősítette, hogy elhagyta Donyecket az EBESZ különleges megfigyelői missziójának minden járműve.

Nincs tűzszünet, amit felügyelhetnének az EBESZ munkatársai Forrás: AFP/Aris Messinis

A nagyjából 500 fős misszió feladata a Kijev és az oroszbarát szakadárok közötti tűzszünet betartásának ellenőrzése volt Kelet-Ukrajnában.

06:16
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Még szigorúbb szankciókra készül az Egyesült Államok

Vizsgálja az amerikai képviselőház annak lehetőségét, hogy törvényt fogadjanak el az orosz kőolaj és egyéb energiatermékek importjának betiltásáról az ukrajnai háború miatt - közölte Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke egy törvényhozóknak címzett levelében.

A házelnök kiemelte: olyan szigorú törvény kidolgozásán munkálkodnak, amellyel még jobban el tudnák szigetelni Oroszországot a globális gazdaságban. A tervezett jogszabályban hatályon kívül helyeznék az Oroszországgal és Fehéroroszországgal fennálló bevett kereskedelmi kapcsolatokat, és megindítanák Oroszország kizárásának folyamatát a Kereskedelmi Világszervezetből (WTO) is. A terv szerint a képviselőház arra is felhatalmazná Joe Biden elnököt, hogy emelje az orosz importtermékekre kivetett vámokat.

A kongresszus ezen a héten jóváhagyja a Biden-adminisztráció kérését, hogy különítsenek el 10 milliárd dollárt (3575 milliárd forintot) Ukrajna humanitárius, katonai és gazdasági támogatására.

06:39
március 07, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt a közvetítésünket befejeztük

Az orosz-ukrán háború eseményeiről ITT folytatjuk a beszámolónkat percről percre.