Csökkenti a támadásokat Oroszország Kijevben és Csernyihivben, véget ért a béketárgyalás Isztambulban

Események

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, támadás, megrongálódott, megsemmisült, orosz tank, harci jármű, roncs Trosztyanec, Ukrajna
Trosztyanec, 2022. március 29. Ukrán katonák mennek egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsa előtt a Kijevtől mintegy 400 kilométerre, délnyugatra fekvő Trosztyanecben 2022. március 28-án. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 34. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül58 bejegyzés
06:57
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Heves harcok több régióban is

A széles körű orosz támadásoknak ellenállni próbáló Ukrajnában "nagyon nehéz a helyzet" annak ellenére, hogy

az ukrán erők az elmúlt napokban értek el harci sikereket,

például visszavették az orosz csapatoktól a főváros határában, Kijevtől északnyugatra fekvő Irpiny települést - jelentette ki hétfő éjjeli videóüzenetében Volodimir Zelenszkij elnök.

Elhagyott orosz páncélozott jármű a Harkovtól keletre fekvő Mala Rogan faluban Forrás: AFP/Aris Messinis

Leszögezte, hogy az ország számos részében heves harcok zajlanak, így Csernyihiv, Szumi, Harkiv városoknál, a Donyec-medencében és Dél-Ukrajnában.

Kijev északi részét továbbra is az orosz erők ellenőrzik, és Irpinynél is folytatódnak az összecsapások.

Az elnök azt mondta, hogy a támadókat jelentős veszteségek érték, de ez nem állítja meg őket.

06:59
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Erősebb szankciókat vár

Volodimir Zelenszkij videóüzenetében ismét az Oroszország elleni szankciók szigorítására szólította fel a nemzetközi közösséget, és kifogásolta, hogy a büntetőintézkedések nagyobb mértékű fokozását egyelőre arra az esetre helyezték kilátásba, ha Moszkva vegyi fegyvert vet be. Az ukrán elnök egyebek között

az orosz olajexport átfogó korlátozását sürgette.

Bírálta Zelenszkij, hogy az orosz erők ismét megakadályozták több humanitárius folyosó működtetését, elsősorban Mariupol kikötővárosnál.

07:06
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Foszforbomba

Zelenszkij elnök azzal is vádolta az országa ellen február 24. óta háborút folytató Oroszországot, hogy foszforbombát vetett be. Ukrán tisztségviselők már korábban is illették ezzel a váddal a támadókat, egyebek között Harkovnál.

A fehérfoszfor lángja különösen nehezen eloltható, pusztító tűzzel ég, amíg csak oxigénhez jut. A füstje is erősen mérgező, ezért vegyi fegyvernek számít. Nemzetközi jog tiltja a használatát.

07:07
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva állításai

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfő éjjel a PBS amerikai televíziónak adott interjút, és ebben arról is beszélt, hogy Oroszország atomfegyvert csak abban az esetben vetne be, ha létében fenyegetné veszély, és "akármilyen legyen is az ukrajnai hadművelet kimenetele", erre nem lehet szükség. Megerősítette egyúttal, hogy Moszkva nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság illetékességét. Kijelentette azt is, hogy polgári lakóházakat az orosz erők nem támadnak.

07:08
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb tárgyalási forduló

Az orosz és az ukrán küldöttség kedden Isztambulban kezd újabb tárgyalási fordulót. Mint Dmitro Kuleba külügyminiszter elmondta, az ukrán fél legalább a humanitárius kérdésekben szeretne előrelépéseket tenni, de kiemelt céljuk továbbra is a tűzszünet elérése.

07:11
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Radarelhárító gépek kerülnek Németországba

Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy olyan repülőgépeket küldött Németországba, amelyekre elsősorban az elektronikai hadviselés terén számítanak. A hat Growler EA-18G típusú géppel a NATO védelmi pozícióját kívánják javítani, és nem tervezik bevetni őket az Ukrajnát támadó orosz erők ellen - emelte ki John Kirby szóvivő.

EA-18G Growler Forrás: AFP

A Pentagon tisztségviselői azt is jelezték, hogy a tárca további anyagi forrásokat szándékozik kérni az amerikai kongresszustól Ukrajna támogatásának növelése érdekében. Erre a célra a törvényhozás tagjai nemrégiben jelentős összegeket szavaztak meg, ugyanakkor az idei költségvetésben még nem kalkulálhattak a háború miatt megnövekedett szükségletekkel.

07:19
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Humanitárius tűzszünetet sürget az ENSZ-főtitkár

Kezdeményezte António Guterres ENSZ-főtitkár, hogy a több mint egy hónapja orosz támadás alatt álló Ukrajnában teremtsék meg egy humanitárius célzatú tűzszünet meghirdetésének feltételeit, és ezáltal tegyék lehetővé, hogy segélyt juttassanak el a rászorulókhoz, és érdemi tárgyalások kezdődhessenek a háború befejezéséről.

António Guterres Forrás: AFP/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A főtitkár megbízta a humanitárius ügyekért felelős helyettesét a tűzszünetre vonatkozó tárgyalások lebonyolításával, és Martin Griffiths már fel is vette a kapcsolatot a felekkel.

- fogalmazott Guterres, hozzátéve, hogy a háború "emberéletek ezreinek értelmetlen elvesztését" okozta, iskolákat, kórházakat, infrastrukturális létesítményeket tett tönkre, és világszerte felvitte az élelmiszer- és energiaárakat.

Az elmúlt hónapban az ENSZ humanitárius szervezetei a háború által sújtott közel 900 ezer embernek nyújtottak segítséget az élelmezés, valamint a fedélhez és a higiéniai ellátáshoz jutás terén.

07:32
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Japán újabb szankciókat vetett ki

Japán kedden közölte, hogy további büntetőintézkedésekkel sújtja Oroszországot. Így a jövő héttől megtiltja, hogy japán luxuscikkeket exportáljanak oda. A gazdasági minisztérium szerint ez járművekre, divatcikkekre és műtárgyakra is vonatkozik.

A kormány azt is közölte, hogy a japán cégeket arra szólították fel: ha Oroszország rubelben kérné a fizetséget a gazdasági műveletekért, utasítsák vissza a kérést.

07:56
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Sok remény nem kecsegtet

Több mint két hét után az első négyszemközti megbeszéléseket tartja Ukrajna és Oroszország. Az isztambuli helyszínre mindkét tárgyalódelgáció megérkezett, de elemzők nem fűznek komoly reményeket, hogy áttörést sikerülne elérni.

A megbeszélések az orosz és az ukrán elnöki tanácsadók között zajlanak, és nem érik el a külügyminiszterek szintjét, akik a hónap elején kudarcos béketárgyalásokat folytattak Törökországban. 

Ukrajna elnöke kijelentette, hogy hajlandó fontolóra venni országa semlegességet, de csakis egy népszavazás, illetve az orosz csapatok kivonása után. Ez még mindig messze van Oroszország követeléseitől.

08:17
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz delegáció már hétfőn este megérkezett

Az orosz tárgyalódelegáció már tegnap este megérkezett Isztambulba, az ukrán delegáció repülőgépe némi késéssel szállt le.

Az ukrán tárgyalókat szállító gép érkezése az isztambuli repülőtérre Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Islam Yakut
08:45
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Üzemanyagtárolók kerülhetnek az oroszok célkeresztjébe

Az ukrán fegyveres erők vezérkara legutóbbi jelentésében azt állítja, hogy az orosz erők továbbra is rakétacsapásokat indítanak az ország lakónegyedei ellen, és az üzemanyagtárolókra összpontosítanak, hogy „bonyolítsák a logisztikát".

Az elmúlt napokban a hírek szerint több városban, például a fővárosban, Kijevben, valamint Lvivben, Rivnében, Zsitomirban és Luckban üzemanyag-raktárakat találtak el.

09:20
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Újra Ukrajnában van Sean Penn

Ukrajnába látogatott Sean Penn, a holywoodi sztár Lviv kormányzójával, Makszim Kozickijjel közös képet osztott meg a Twitter-oldalán.

Sky News cikkében emlékeztetett, hogy a színész jótékonysági programokkal segíti az ukrajnai menekülteket.

Penn a háború kirobbanásakor Ukrajnában forgatott egy dokumentumfilmet,

a színész március elején gyalogosan, a lengyel határ felé tartó menekültekkel együtt hagyta le az országot.

09:33
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán hadsereg friss jelentése

Az ukrán védelmi erők folytatják a harcot az ország keleti, délkeleti és északkeleti részén: visszatartják az ellenséget, egyes területeken pedig sikeres ellentámadásokat hajtanak végre - írja kedd reggeli Facebook-bejegyzésében az ukrán védelmi minisztérium.

A közleményben

továbbra is azzal vádolják az orosz csapatokat, hogy újabb rakéta- és bombatámadásokkal akarják teljesen elpusztítani az ukrán városok lakónegyedit és infrastruktúráját.

Azt is írják, hogy Kijev, Zaporizzsja, Csernyihiv, Herszon és Harkov megyék megszállt részein az orosz erők terrorizálják a helyi lakosságot, fosztogatnak és civilek rabolnak el.

Az ukrán védelmi erők közlése szerint hét támadást vertek vissza erőik Donyeckben és Luhanszkban. Az itteni harcok során 12 harckocsit, 10 gyalogsági harcjármuvet és 3 gépjármuvet zsákmányoltak.

09:51
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Lakóházakba csapódtak be rakéták Harkov mellett

Rakétacsapást mértek az oroszok hétfőn a Harkovtól nyugatra található Ljubotyin ellen.

Az ukrán erők szerint

a támadásban több lakóépület megsemmisült,

hét ember megsebesült, egy embert pedig holtan húztak ki a romok alól.

10:13
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

A brit védelmi minisztérium friss jelentése

Az orosz erők továbbra is komoly fenyegetést jelentenek Kijevre, miközben a város északnyugati részén

- írja kedd reggeli jelentésében a brit védelmi minisztérium.

Az oroszok heves ágyúzással folytatják a Mariupol elleni offenzívát, de a brit védelmi tárca szerint a fontos Fekete-tengeri kikötőváros központja továbbra is ukrán ellenőrzést alatt van. Máshol az orosz csapatok védekező pozíciókat vettek fel, miközben próbálják újraszervezni az erőiket.

10:34
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint az oroszok már több mint 17 ezer embert vesztettek

17 200 embert veszítettek az orosz csapatok a háború február 24-i kezdete óta - írja az ukrán védelmi minisztérium. A keddi össesítés szerint

597 tank, 127 repülő, 129 helikopter és 1710 páncélozott harci jármű is a veszteségek között van.

10:45
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Már 2,3 millió menekült érkezett Lengyelországba

2 344 000 menekült érkezett Lengyelországba a háború február 24-i kezdete óta - írja kedd reggeli összesítésében a lengyel határőrség.

Hétfőn 21 ezer ember lépte át a határt,

ez 22 százalékos csökkenést jelent az elöző napi adathoz képest.

11:07
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Egy atomerőmű közelében lévő várost ért rakétatalálat

Rakétatámadások érték a Dnyeper-folyó partján fekvő Nikopol várost - írja a
The Kyiv Independent.

A lap a város illetékesi alapján azt írja, hogy a támadásoknak nincsenek áldozataik. A cikkben megjegyzik, hogy

a város a Zaporizsjai atomerőmű közelében található,

a létesítmény a Dnyepper-folyó túlpartján fekszik.

11:24
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Erdogan: A tárgyalásoknak eredményre kell vezetnie

A tárgyalásoknak eredményre kell vezetnie - mondta kedden Recep Tayyip Erdogan Isztambulban, az orosz-ukrán béketárgyalások előtt. A BBC beszámolója szerint a török elnök mind Zelenszkijt, mind Putyint "értékes barátnak" nevezte. Szerinte a mostani tárgyalások utat nyithatnak a két vezető személyes találkozója előtt, amelynek Törökország szintén szívesen adna otthont.

11:29
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Videón az ukrán delegáció érkezése

Videón az ukrán delegáció érkezése a tárgyalásoknak helyet adó isztambuli Dolmabahçe palotába.

11:55
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Három humanitárius folyosó nyílhat meg kedden

Ukrajna újranyitja a humanitárius folyosókat, hogy kimenekítse a civileket a háború sújtotta régiókból - monta az ukrán miniszterelnök-helyettes. A zöld folyosókat egy napra lezárták, mert Kijev "egy lehetésges orosz provokációtól" tartott. 

Irina Verescsuk kedden azt mondta, hogy keddre három folyosó megnyitásáról egyeztek meg.

Az egyik biztonságos folyosót a dél-ukrajnai Mariupolban próbálják meg kialakítani. A város polgármestere korábban azt mondta, 160 ezer civil rekedt mindenféle energiaszolgáltatás nélkül az Azovi-tenger partján fekvő kikötővárosban, ahol humanitárius katasztrófa fenyeget.

12:01
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Elkezdődtek a béketárgyalások Isztambulban

Mind Ukrajnának, mind Oroszországnak "jogos aggodalmai" vannak - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök a háborúban álló országok tárgyalódelegációinak isztambuli tárgyalása előtt, felszólítva a feleket arra, hogy "vessenek véget ennek a tragédiának".

Lehetséges olyan megoldást találni, amely elfogadható a nemzetközi közösség számára – mondta a török államfő, hozzátéve, hogy a konfliktus elhúzódása senkinek nem áll érdekében. 

Erdogan köszöntője után a delegációk azonnal megkezdték a tárgyalásokat.

12:14
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz drónok semmisítettek meg egy üzemanyagbázist

Légi indítású orosz manőverező robotrepülőgépek megsemmisítettek egy nagy üzemanyagbázist a nyugat-ukrajnai Rivne megyében - jelentette be Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a kedd délelőtti hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint a csapást hétfő este hajtották végre Klevan község közelében. Mint mondta, a bázisról a Kijev külvárosaiban használt ukrán haditechnikai eszközöknek szállítottak üzemanyagot.Konasenkov szerint az orosz légierő az éjszaka folyamán 68 ukrán katonai célpontot, a légvédelem pedig három drónt semmisített meg. Összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 123 repülőgépet, 311 drónt, 1738 harckocsit és páncélozott járművet, valamint 181 rakéta-sorozatvetőt veszített.

12:18
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Mintegy tízezren érkeztek hétfőn Ukrajnából

Magyarország területére hétfőn az ukrán-magyar határszakaszon 5156 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 4741-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

Mintegy tízezren érkeztek hétfőn Ukrajnából Forrás: Nagy Boglárka

A beléptetettek közül a rendőrség 1142 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik a rendelkezésre álló idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - tájékoztatott az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt közölte kedden a Police.hu oldalon, hogy az ukrajnai háború elől

hétfőn 1140 ember, köztük 415 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba - tették hozzá.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 73 ember, köztük 49 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - tudatták.

A BRFK 31 ukrán tolmáccsal kötött megbízási szerződést, és saját állományából is biztosít tolmácsot.

12:23
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Két civil halt meg az ágyúzás miatt Donyeckben

Két civil meghalt, 29 pedig megsebesült az elmúlt nap ukrán tüzérségi támadások következtében - mondta Eduard Baszurin ezredes, a donyecki "népi milícia" parancsnokhelyettese a Rosszija 24 hírtelevíziónak.

Mint mondta, a "népköztársaság" területét több mint 250 belövés érte Grad rakéta-sorozatvetőkből valamint 152, 122, 120 milliméteres aknavetőkből.

12:28
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok állítják, ukrán nacionalisták halálra kínoztak embereket Mariupolban

A "nacionalistáktól megszabadított" mariupoli házak pincéjében az orosz katonák megkínzott civilek holttesteire bukkantak - jelentette be Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője Moszkvában hétfő éjjel. A tábornok szerint az áldozatok bőrébe neonáci jelképeket és horogkeresztet vágtak bele.

A korábban több mint 400 ezer lakosú Mariupol védelme az Azov nacionalista ezred feladata volt. Az orosz hadsereg és a donyecki milícia hétfő este egybehangzóan arról számolt be, hogy meghiúsult egy ukrán helikopteres akció, amelynek célja az alegység parancsnokainak kimentése volt.

Orosz híradások szerint a városnak az orosz támogatottságú szakadár "népi milícia" ellenőrzése alá vont részében a lakosok elpanaszolták, hogy az Azov-ezred fegyveresei a csaknem egyhónapos ostrom alatt válogatás nélkül mindenkire lőttek és semmilyen segítséget sem adtak a civileknek.

Mizincev szerint Harkivban három ember meghalt, és több mint tízen megsebesültek, amikor "nacionalisták" hétfőn tűz alá vették az élelemért és vízért sorban álló lakosokat. Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke vizsgálatot rendelt el egy, az interneten közzétett videofelvétel ügyében, amelyen ukrán "nacionalisták" ütlegelnek, majd megölnek egy hátrakötött kezű orosz hadifoglyot.

Hasonló eljárást kezdeményezett egy, a moszkvai partriarkátushoz tartozó ortodox pap ügyében, akit egy felvétel tanúsága szerint a liturgiáról hurcoltak el erőszakkal ukrán fegyveresek Cserkaszi megyében.

12:38
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Adminisztratív épületet ért találat Mikolajivban

Rakétatámadás ért egy adminisztratív épületet Mikolajivban - írja az AFP a város polgármesterének közlése alapján. 

Vitalij Kim szerint az épületben lévők többsége ki tutodtt menekülni a támadás előtt, de több civil és katona is bentragadt.

13:21
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Abramovich is ott van az isztambuli béketárgyalásokon

Roman Abramovich is részt vesz az orosz-ukrán béketárgyalásokon Isztambulban - írja a Sky News. A Chelsea tulajdonosa a tárgyalásokról készült felvételeken is látható.

Több forrás szerint a milliárdos

mind két delegáció oldalán feltűnt.

A SkyNews emlékeztet: a Kreml korábban azt mondta, hogy Abramovich részt vett a béketárgyalások korai szakaszában.

13:27
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

620 orosz kémet lepleztek le az ukránok

620, Európa-szerte tevékenykedő orosz kémet leplezett le Ukrajna - írja a The Telegraph. Az nem derült ki, hogy az ukrán hatóságok hogyan jutottak hozzá a listához, de a Bellingcat nevű oknyomozó újságírók csoport szerint ezt korábbi szivárogtatás alapján állították össze.

A tisztviselők azzal vádolják a listán szereplő személyeket, hogy "különböző bűncselekményekben vettek részt". A listán az érintettek neve, telefonszáma, útlevele és még az ivási szokásaik is szerepelnek.

13:37
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Információs pontot nyitott az ombudsman hivatala a BOK csarnokban is

Az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek közvetlen támogatására kedden a BOK Sportcsarnokban is információs pontot nyitott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

A hivatal kedden azt közölte, hogy Záhony és Beregsurány mellett immár a kormány által létesített humanitárius tranzitponton is segítik az ügyintézésben, jogi tanácsadásban a hozzájuk fordulókat az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézményének munkatársai, akik egyúttal Budapesten is közreműködnek a humanitárius segítségnyújtásban.

Mint írták, az Ukrajnából menekülő emberekkel való még hatékonyabb kapcsolattartás érdekében a többi között debreceni és miskolci területi irodájukon keresztül is segítséget nyújtanak a hozzájuk fordulók számára.

14:18
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

250-300 menekültet fogad a Harmat utcai Idegenrendészet

Naponta 250-300, az ukrajnai háború elől menekülő ember keresi fel az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF) fővárosi, Harmat utcai ügyfélszolgálati irodáját, amelyet kizárólag menedékes kérelmezők ügyintézése céljából működtetnek - mondta az OIF budapesti és Pest megyei regionális igazgatóságának vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Rózsa Mónika közölte: az idegenrendészeti főigazgatóság a kezdetektől segíti és tájékoztatja a háború elől menekülőket, a X. kerületi, Harmat utcai ügyfélszolgálati irodát pedig március 11. óta kifejezetten a menedékes kérelmezőknek tartják fenn. Hétköznap, hétvégén és munkaszüneti napokon is reggel 8 órától várják őket, hosszított nyitvatartással.

Az orosz-ukrán háború elől Ukrajnából menekülők fogadására létesített humanitárius tranzitpont a budapesti BOK csarnokban 2022. március 29-én Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A háború kitörésétől kedd reggelig országosan 8574 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztráltak, ebből 3500-at az elmúlt egy héten nyújtottak be - ismertette.

15:01
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Három halottja van a mikolajevi igazgatási központ elleni támadásnak

Három halálos áldozata van MIkolajevben a regionális igazgatási épület ellen elkövettet támadásnak - írja a Sky News az ukrán hatóságok közlése alapján. Eddig 18 embert sikerült kimenteni a romok alól.

A közösségi médiában megjelent képek alapján, a többemeletes épület jelentős kérokat szenvedett.

Egyes feltételezések szerint

a támadásnak a helyi kormányzó, Vitalij Kim lehetett a célpontja,

de ő akkor pont nem tartózkodott az épületben.

15:28
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Sojgu: Az orosz hadsereg Donbaszra koncentrálhat

Az ukrán hadsereg meggyengült, így Oroszország most a Donbasz "felszabadítására" koncentrálhat - írta a Kyev Independent Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter mai bejelentésére hivatkozva

15:58
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Már hét halottja van a mikolajevi orosz támadásnak

Legalább heten meghaltak, 22-en megsebesültek a az orosz légitámadásban, írta a Kyev Independent.

16:13
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Emberiesség elleni bűntett Mariupol megtámadása Zelenszkij szerint

- fogalmazott az ukrán elnök, azt állítva, hogy az orosz hadsereg szándékosan lakóházakat bombáz a hetek óta ostrom alatt lévő kikötővárosban.

A támadások brutalitása borzalmasabb annál is, mint amit a második világháborúban láttunk

- mondta az ukrán elnök.

Zelenszkij elmondta, hogy hét ember meghalt és huszonkettő megsebesült kedden a dél-ukrajnai Mikolajiv városában, ahol a regionális önkormányzat székhelyének kilencemeletes épületét érte orosz rakétacsapás.

Szétlőtt mariupoli lakóház Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Stringer

Az elnök állítása szerint Mikolajivban nem voltak katonai célpontok, az ott élő emberek nem jelentettek fenyegetést Oroszországra, mégis az orosz erők célpontjává váltak.

16:43
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

17 200 orosz katona halt meg Ukrajnában

Az ukrán védelmi minisztérium mai összegzése alapján 17 200 orosz katonát öltek meg Ukrajnában, emellett lelőttek 127 repülőgépet, 129 helikoptert, kilőttek 597 tankot, 73 üzemanyag-szállítót és 71 drónt is. Az orosz veszteségek között van hét hajó, de 1710 páncélozott csapatszállító is.

17:16
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Biztonsági garanciákkal lehet Ukrajna semleges

Elfogadná a semleges státust Ukrajna és nem csatlakozna a NATO-hoz, katonai támaszpontot sem fogadna a területén, biztonsági garanciák mellett - írta a BBC.

A lehetséges garanciavállalók között van Lengyelország, Izrael, Törökország és Kanada is. A javaslatok tartalmaznak egy 15 éves konzultációs időszakot az elcsatolt Krím státuszáról, és csak teljes tűzszünet esetén lépne hatályba.

A tárgyalók szerint mindez elegendő, hogy indokolt legyen egy találkozó Zelenszkij és Putyin között, de még várják Oroszország válaszát.

17:29
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Lőszereket vesz a honvédség

Hadilőszerek széles választékát szerzi be a Magyar Honvédség a Rheinmetall cégcsoporttól - jelentette be Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos.

A szerződés teljesítése 2023-ban kezdődik, 2031-ig tart, és kulcsszerepet játszik benne a német hadiipari vállalat többségi tulajdonában lévő, Várpalotán létesülő lőszergyár.

Az együttműködés részeként közepes kaliberű, harminc milliméteres lőszerek választéka érkezik a Rheinmetall zalaegerszegi üzemében 2023-tól előállítandó Lynx gyalogsági harcjárművek számára, 120 milliméteres lőszerek a Leopard 2 harckocsikhoz, valamint 155 milliméteres tüzérségi lövedékek, hajítótöltetek és gyújtók a PzH 2000 önjáró lövegekbe.

A megrendelés részét képezik a 40 milliméteres Rosy és a 76 milliméteres Maske ködgránátvetők töltetei, valamint 12,7 és 7,62 milliméteres, kis kaliberű lőszerek is - ismertették.

17:47
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Békeszerződést előlegezhet meg az orosz visszavonulás Kijevtől és Csernyihivtől - videó

Az orosz védelmi-miniszterhelyettes szerint Moszkva úgy döntött, hogy alapvetően csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv irányában annak érdekében, hogy növelje a kölcsönös bizalmat

az Ukrajnával kötendő békeszerződés megkötéséről és aláírásáról szóló jövőbeli tárgyalásokhoz.

17:48
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

A szankciók ellenére hat európai uniós tagállam fegyvereket adott el Oroszországnak az elmúlt években

Dacára annak, hogy Oroszország ellen európai uniós fegyverembargó van életben 2015 óta, néhány uniós tagállam mégis úgy határozott, hogy fegyvereket ad el Moszkvának.
EZEN ÁLLAMOK KÖZÖTT VANNAK OLYANOK IS, AMELYEK MOST FELTŰNŐEN ELLENSÉGESEN VISZONYULNAK MOSZKVÁHOZ, ILLETVE KIFEJEZETTEN BARÁTSÁGOSAN KIJEVHEZ.

A Kontra közzétette a rész- és a végösszegeket hat uniós tagország tekintetében, vagyis 2015 és 2020 között ennyiért adtak el fegyvert Oroszországnak:

• Franciaország: 152 000 000 euró
• Olaszország: 22 476 600 euró
• Csehország: 14 254 703 euró
• Bulgária: 16 535 366 euró
• Németország: 121 797 134 euró
• Ausztria: 18 523 987 euró
• Összesen: 350 000 000 euró

18:16
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Mátrai Márta: Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása mellett

Magyarország továbbra is kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, európai uniós és NATO-szövetségeseivel együtt elítéli Oroszország katonai fellépését - mondta Mátrai Márta, a magyar Országgyűlés háznagya kedden a szlovéniai Brdo pri Kranjuban, az Európai Unió Parlamenti Elnökeinek Konferenciáján.

A háznagy Kövér László, az Országgyűlés elnöke megbízásából vett részt a kétnapos konferencián, mert a házelnök a vasárnapi választásokhoz kapcsolódó elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni az eseményen. A magyar Országgyűlés háznagya az MTI-nek elmondta: a találkozón két témakör volt napirenden. Elsőként arról cseréltek eszmét, hogy a parlamentek hogyan kezelik a vészhelyzeteket, így a pandémia miatti különleges jogrendi helyzetet.

A téma fókusza azonban megváltozott, és a legtöbb felszólaló az ukrajnai háború mint a demokratikus értékek elleni alapvető támadásról beszélt" - fogalmazott. A második napirend az Európai Unióról mint a stabilitás, a biztonság és jólét garantálójáról szólt a régióban, és azon túl - mondta Mátrai Márta, hozzátéve, hogy a témában online módon bejelentkezett Ruszlan Stefancsuk, az ukrán parlament elnöke is, aki beszámolt az ukrajnai helyzetről. Valamennyien biztosítottuk szolidaritásunkról Ukrajnát és elítéltük az orosz agressziót" - húzta alá. A Fidesz országgyűlési képviselője arról is beszámolt: tételesen és tényszerűen tájékoztatta a konferenciát, hogy Magyarország minden lehetséges fórumon kiáll Ukrajna mellett, és minden humanitárius, politikai és gazdasági segítséget megad az országnak.Mindenkinek világossá tettem: mint minden NATO-tagállamnak, így Magyarországnak is alapvető célja a béke és a területén elő emberek biztonságának védelme, ezért ebből a háborúból Magyarországnak ki kell maradnia" - szögezte le.Szavai szerint fontosnak tartotta elmondani azt is, amit az Országgyűlés március 10-én elfogadott határozatában is kijelentett: Magyarország nem küld katonákat, nem szállít kétoldalú alapon fegyvereket, és nem járul hozzá ahhoz sem, hogy a magyar-ukrán határon keresztül az élet kioltására alkalmas fegyverek szállítására kerüljön sor.Ugyancsak sokszor éri vád Budapestet az orosz energiafüggőséggel kapcsolatban - mondta, hozzátéve: ezért elmondta, hogy az energiaszankciók kérdésében Magyarország az EU több más tagországához hasonlóan az Oroszországtól való azonnali energiafüggetlenséget nem tartja megvalósíthatónak. A konferencia margóján kétoldalú megbeszélésre is sor került. Belga kezdeményezésre Stéphanie D'Hose szenátusi elnökkel és Eliane Tillieux képviselőházi elnökkel a spanyol-belga-magyar EU-elnökségi trióra való felkészülésről. Magyarország 2024 őszén lesz az Európai Unió Tanácsának elnöke, aminek kormányzati és parlamenti feladatai lesznek. Ezek konkrét előkészítése a választások után kezdődhet meg - közölte a háznagy. Az esemény végén zárónyilatkozatot is elfogadtak, amelyben a magyar módosítók nagy részét tekintetbe vették.

18:46
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb polgármestert raboltak el a herszoni régióban

Hola Prystan polgármesterét is elrabolhatták az oroszok - írta a Kyev Independent az ukrán főügyészségre hivatkozva.

19:16
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

A lengyel kormány betiltaná az orosz szénimportot

A lengyel kormány elfogadta az orosz szén importjának betiltásáról szóló törvénytervezetet - közölte kedden a kabinet szóvivője.

Nem szeretnénk, ha folytatódhatna a szén behozatala Oroszországból, bár tisztában vagyunk azzal, hogy van benne némi kockázat, mert az Európai Unió eddig nem hagyta jóvá az ilyen jellegű intézkedéseket - közölte Piotr Muller kormányszóvivő Varsóban újságírókkal kedden.

19:27
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Francia vészforgatókönyv gázhiány esetén

A francia kormány egy olyan rendeleten dolgozik, amelynek előírásai abban az esetben lépnek életbe, ha az oroszországi gázellátás bármely okból akadozna, s ez meghiúsítaná a 2022/2023-as télre szükséges tartalékok képzését. A dokumentum várhatóan jövő héten válik nyilvánossá, jelentette be a francia sajtónak Laurence Poirier-Dietz, a francia gázszolgáltató vállalat, a GRDF vezérigazgatója -írja a Ouest France.

A kidolgozás alatt álló rendelet lényege, hogy a franciaországi nagy gázfogyasztó cégek és intézmények részére – amelyeknek a száma hozzávetőleg ötezer – előre ütemezett módon és előre kihirdetett időpontban a GRDF nem szolgáltat majd gázt.

Az eljárás - az előzetes hírek szerint - nem vonatkozik majd sem a magánfogyasztókra, sem azokra a közintézményekre, amelyek közérdekű tevékenységet folytatnak, például iskolákra, közlekedési vállalatokra, egészségügyi intézményekre.

19:55
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz főtárgyaló: A katonai műveletek csökkentése nem tűzszünet

Oroszország ígérete, hogy csökkenti a katonai műveletek mértékét Kijev és Észak-Ukrajna környékén, nem jelent tűzszünetet - mondta Moszkva vezető tárgyalója az Ukrajnával folytatott tárgyalásokon.

Ez nem tűzszünet, de az a törekvésünk, hogy elérjük a konfliktus fokozatos csökkentését, legalább ezeken a frontokon  - mondta Vlagyimir Medinszkij a TASZSZ hírügynökségnek adott interjújában.

Mint ahogy azt az Origo is megírta, Oroszország azt ígérte, radikálisan csökkentik a katonai tevékenységet Kijevben és Csernyihivben.

20:36
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Az olasz kormány havi kilencszáz euróval segíti a menekült ukrán családokat

Egy évig tartó ideiglenes menekültstátuszban részesítik a háború miatt Ukrajnából érkezőket a kedden aláírt római kormányrendelet szerint. Matteo Salvini különbségtételt szorgalmazott menekültek és illegális bevándorlók között.

Mario Draghi miniszterelnök írta alá a törvényerejű rendeletet, amely átmeneti védelmet és segítséget biztosít mindazok számára, akik a háború február 24-i kirobbanása óta Ukrajnából érkeztek Olaszországba.

A menekültstátusz egy évig érvényes, de további kétszer, hat-hat hónapra meghosszabbítható.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ukrajnai menekültek egyéves tartózkodási engedélyt kapnak, amellyel bekerülnek az országos közegészségügyi ellátási rendszerbe, beléphetnek a munkaerőpiacra, valamint lehetőséget kapnak az oktatási intézményekbe történő beiratkozásra. A menekültstátusz előnyt jelent a családegyesítésben is.

A római kormány anyagi támogatást is biztosít: a befogadásban részt vevő olaszok naponta harminc eurót kapnak minden egyes ukrán állampolgár után az ellátási költségek fedezésére.

A saját erőből lakást bérlő ukránok havonta hatszáz eurót kérelmezhetnek, családonként legfeljebb kilencszáz eurót.

A forrásokat egyelőre a következő három hónapra biztosítják.

A belügyminisztérium adatai szerint több mint 75 ezer ukrajnai menekült érkezett, köztük több mint 38 ezer nő és több mint 29 ezer gyerek.

20:48
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Elképesztő drónfelvétel arról, hogy mi maradt a harcok után Trosztyanecből

Tobias Schneider, a Global Public Policy Institute kutatója szerint "elképesztőnek" tűnnek az orosz veszteségek az ukrajnai Trosztyanecben, a falu tele van megsemmisült orosz katonai járművekkel.

A stratégiai szempontból fontos település az elsők között volt, amit az ukrán erők visszafoglaltak, az orosz hadsereg többsége előző hét pénteken hagyta el a falut

- írja a Sky News.

Az alábbi videón látható, hogy mi maradt Trosztyanecből a harcok után:

20:57
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Blinken nem lát orosz részről elmozdulást

- jelentette ki kedden Marokkóban tartott sajtótájékoztatóján Antony Blinken amerikai külügyminiszter, miután előrehaladást jelentettek be az Isztambulban folytatott ukrán-orosz tárgyalásokon.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Forrás: MTI/EPA/REUTERS POOL/Yves Herman / Pool

- mondta az amerikai külügyminiszter. Hozzátette ugyanakkor: Washington támogatja, ha Ukrajna úgy látja, hogy előrelépés történt. A keddi isztambuli tárgyalások után Oroszország megígérte, hogy radikálisan csökkenti katonai tevékenységét Kijev és Csernyihiv térségében.

- tette hozzá Blinken, aki úgy vélte, hogy az ukránok a "szó szerint a fejükhöz szorított pisztollyal" tárgyalnak.

- állította Blinken, aki előzőleg hosszú tárgyalást folytatott marokkói vendéglátójával, Nászir Burita külügyminiszterrel.

Az amerikai külügyminiszter felszólította Oroszországot, hogy "azonnal vessen véget az agressziónak és vonja ki a csapatait" Ukrajnából.

21:15
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Elhúzódó recessziót okozna Európában az orosz energiahordozók importjának leállítása

A Berlini DIW gazdaságkutató intézet kalkulációi szerint a koronaválsághoz mérhető recessziót okozna és a GDP-növekedés mértékét hosszú ideig fékező hatással lenne a német és az európai gazdaságra az orosz energiahordozók importjának leállítása.

Oroszország ukrajnai hadműveletei miatt számos nyugati ország szankciókat léptetett életbe Oroszország, különösen a pénzügyi szektor ellen.

Az Európai Unió és Németország azonban még nem jutott dűlőre a szankciók, konkrétan az orosz energiahordozók importjára vonatkozó embargó kérdésében.A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

21:51
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Macron ma újra telefonon tárgyalt Putyinnal

Vlagyimir Putyin orosz elnök és francia kollégája, Emmanuel Macron ma telefonon tárgyalt az ukrajnai helyzetről.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

22:26
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Románia kálium-jodid tablettákat fog osztani a lakosságnak

Románia ingyenesen kálium-jodid tablettákat fog osztani a lakosságnak, hogy felkészüljenek egy esetleges nukleáris vészhelyzetre - közölte ma Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila a nukleáris incidens lehetőségét "nem valószínűnek", de "lehetségesnek" nevezte, elmondta, hogy a kormány a jövő héttől a háziorvosokon keresztül megkezdi a tabletták szétosztását - írja a Reuters.

22:27
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Szergej Sojgu: Ha a NATO Ukrajnának harci gépeket küld, megfelelő választ adunk

Mint azt megírtuk, az ukrajnai "különleges hadművelet" első szakaszának fő feladatait végrehajtották, az ukrán fegyveres erők harcképessége jelentősen csökkent, ami lehetővé teszi a fő célra, a Donyec-medence "felszabadítására" történő összpontosítást - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca keddi vezetői konferenciáján.

Mint mondta, a légteret az orosz haderő uralja, az ukrán légierő és a légvédelmi rendszer gyakorlatilag megsemmisült.

A védelmi miniszter kijelentette:

Sojgu arra figyelmeztetett, hogy

Vladimir Putyin és Szergej Sojgu

Forrás: AFP/Mikhail Klimentyev

Azt mondta, hogy az elmúlt két hét alatt mintegy hatszáz külföldi zsoldost semmisítettek meg ukrán területen, és további ötszáz elhagyta az országot. A miniszter megígérte, hogy

a tavasszal behívandó sorkatonákat nem fogják konfliktusövezetbe vezényelni.

22:29
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Menekülteket ellátó szervezeteket segít az élelmiszerbank

Tartós élelmiszerrel, bébiétellel, higiéniai termékekkel és édességgel is segíti az ukrajnai háború elől menekülőket elszállásoló karitatív szervezeteket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület.

Az élelmiszerbank közleményében azt írta: a termékekre pályázhat minden olyan, Magyarországon bejegyzett jogi személyiséggel rendelkező non-profit szervezet, amely legalább 30 menekült folyamatos lakhatását biztosítja, akár tranzit jelleggel is.

Az elbírálás során előnyt élveznek a legalább 50 menekültről gondoskodó szervezetek.

A pályázat benyújtása és elbírálása folyamatos, a kiválasztott szervezeteket e-mailben értesítik az aktuálisan rendelkezésre álló készletekről.

A pályázatról, a feltételekről bővebb információ található a www.elelmiszerbank.hu oldalon - olvasható a közleményben.

22:45
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán vezérkar megerősítette egyes orosz alakulatok kivonását Kijev és Csernyihiv térségéből

Az ukrán vezérkar kedd délutáni helyzetjelentésében megerősítette, hogy az orosz erők egyes alakulataikat elkezdték visszavonni Kijev és az ország északkeleti részében lévő Csernyihiv megyékből Fehéroroszországba.

Az orosz fél az ukrán küldöttséggel kedden Isztambulban tartott tárgyalása után jelentette be, hogy a bizalom erősítése céljából jelentősen csökkenti a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv térségében.

Az ukrán vezérkar hozzátette viszont azt is, hogy az orosz erőket az ország keleti részében, Harkiv és Donyeck irányában tovább erősítik.

Harkiv városát változatlanul blokád alatt tartják, az északkeleti országrészben fekvő Szumi környékéről pedig csapatokat vontak el, de Ukrajnán belül más területekre csoportosítják át azokat - írta jelentésében a vezérkar.

Az ukrán katonai vezetés arról is beszámolt, hogy Oroszország a csernobili atomerőmű körüli tiltott zónát szerinte lőszerszállításra és -felhalmozásra használja, valamint parancsnoki állomáshelyeket alakít ki az övezetben.Szintén a vezérkar adott hírt arról, hogy ukrán katonák újabb magas rangú orosz katonai vezetővel végeztek: a Harkiv térségében folyó harcok közben megölték Gyenyisz Kurilo ezredest, a 200. gépesített lövészdandár parancsnokát.

Mikola Melnicsuk, a nyugat-ukrajnai Hmelnyickij megyeszékhely város polgármestere közben az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint arról tájékoztatott, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek a régióban, Sztarokosztjantyiniv településen lévő légi bázisra, megsemmisítve az ottani üzemanyag- és kenőanyag-készleteket.

A polgármester információi szerint a támadás következtében személyi sérülés nem történt. A repülőtér ellen korábban már két támadás volt: a nyílt háború kezdetének másnapján öt rakétát lőttek ki rá az orosz erők, majd március 6-ra virradó éjjel újabb rakétacsapást mértek rá, ez utóbbiban hárman sérültek meg - emlékeztetett a hírportál.

22:53
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Tizenkettőre nőtt a mikolajivi megyei tanács épületére mért orosz támadás áldozatainak száma

A mikolajivi megyei tanács épületének romjai alól már 12 holttestet emeltek ki, és a kimentett sérültek száma 33-ra nőtt - közölte kedd este az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

A dél-ukrajnai megyeszékhelyen a reggeli órákban csapódott be orosz lövedék a kilencemeletes hivatali épületbe, amely a robbanás következtében szinte teljesen összeomlott.

23:19
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

A belgák egynegyede igen rossz ötletnek tartja, hogy országa fegyvert szállítson Ukrajnának

A belgák egynegyede "igen rossz ötletnek" tartja, hogy országa fegyvert szállítson Ukrajnának - derül ki abból a felmérésből, amelyet a Le Soir című belga napilap készíttetett. A lap felmérését a The Brussels Times hírportálja is idézte.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

00:51
március 29, 2022
Vágólapra másolva!

Meghosszabbítják a szükségállapotot Csehországban

Két hónappal,

május végéig meghosszabbíthatják a szükségállapotot Csehországban, amelyet március 4-én egy hónapra azért hirdetett ki a kormány, hogy felgyorsítsa és egyszerűbbé tegye az ukrán menekültek befogadását.

Petr Fiala jobbközép kormányának kérését a szükségállapot meghosszabbítására kedden este több, mint kilencórás vita után hagyta jóvá a képviselőház.

A szükségállapot meghosszabbítását a kormánykoalíció öt pártja támogatta, míg a két ellenzéki párt ellene szavazott. A parlamenti vitában a miniszterelnök megismételte korábbi kijelentését, miszerint az intézkedés a cseh lakosságot semmi módon nem érinti.

Orbán Viktor magyar (b) és Petr Fiala cseh miniszterelnök (j) Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

- jelentette ki Petr Fiala.

A kormányfő közlése szerint eddig több mint 300 ezer ukrán menekült érkezett Csehországba, ahol már a háború előtt is több mint 150 ezer ukrán állampolgár élt és dolgozott.

A hatóságok valószínűsítik, hogy számos hozzátartozójuk ezért a háború elől Csehországban keres majd menedéket. Petr Fiala többször is leszögezte, hogy

az ukránok számára Csehország célország.

A parlamenti alsóház ugyanakkor határozatban felszólította a kormányt, hogy mihamarabb dolgozzon ki részletes stratégiai tervet az ukrán menekültek betagozódására a cseh társadalomba. A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap kedden azt írta, hogy egy ukrajnai felmérés szerint akár 800 ezer ukrán is érkezhet hosszabb távon Csehországba.

02:14
március 30, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna nem vonja vissza harcoló csapatait

Az orosz hadseregnek továbbra is megvan a lehetősége a háború folytatására, ezért nem csökkentjük védekezési erőfeszítéseinket

- tette hozzá Volodimir Zelenskij. Az ukrán elnök, bár optimista a törökországi tárgyalásokkal kapcsolatban, azonban óvatosságra figyelmeztetett.