Európában egyre többen már a háború utáni időket tervezik

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal WAR AND CONFLICT WAR ARMY UKRAINE orosz ukrán háború
Tüzelés közben egy ukrán 2S3 Akatsiya önjáró tarack a kelet-ukrajnai frontvonal közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 282. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül37 bejegyzés
04:59
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:23
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

50 ukrán hadifogoly térhetett haza

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében bejelentette, hogy egy fogolycserének köszönhetően újabb 50 ukrán katona, köztük négy tiszt került haza az orosz fogságból. A háború kezdete óta már több mint 1300 ukránt sikerült fogolycserével kiszabadítani.

05:31
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Szellemi függetlenség

Az ukrán elnök szerint még az orosz terror és a teljes körű háború sem győzött meg egyes ukránokat arról, hogy érdemes legyőzni az orosz birodalmi törekvések támogatását, ezért olyan körülményeket akarnak teremteni, ahol egyetlen, az agresszor államtól függő szereplőnek sem lesz lehetősége manipulálni az ukránokat és belülről gyengíteni Ukrajnát.

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács utasította a kormányt, hogy terjesszen elő olyan törvénytervezetet, amely ellehetetleníti az Orosz Föderáció befolyási központjaihoz kötődő vallási szervezetek ukrajnai működését. Növelni akarják az Állami Etnopolitikai és Lelkiismereti Szolgálat hatáskörét, a  nemzetbiztonsági szerveknek pedig fokozottabban kell figyelniük az orosz különleges szolgálatok felforgató tevékenységének azonosítására az ukrajnai vallási környezetben.

05:56
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Teljes áramszünetre készülnek Kijevben

A Sky News információi szerint az ukrán főváros lakóit arra kérték, hogy gyűjtsenek vizet, élelmiszert és meleg ruhát arra az esetre, ha az orosz légicsapások teljes áramszünetet okoznának. Vitalij Klicsko polgármester arra figyelmeztetett, hogy a fagypont alatti hőmérséklet miatt az otthonok gyorsan kihűlhetnek egy tartós áramszünet és a távhőellátás teljes hiánya esetén. Klicsko azt mondta, hogy az embereknek meg kell fontolniuk, hogy ideiglenesen elköltöznek és Kijev külvárosában élő barátoknál vagy rokonoknál szállnak meg.

A városban 430 úgynevezett "Legyőzhetetlenségi pont" működik, ahol fűtött helyiségben aggregátorok biztosítanak áramot a telefonok töltéséhez, de Klicsko szerint ez kevés a 3,5 millió lakosú város számára. „Még 500 sem segítene, 5000 is kevés lenne" – mondta.

06:20
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin 10 napos háborút tervezett

Egy brit védelmi és biztonsági agytröszt - elfogott orosz dokumentumok alapján - felfedte Moszkva Ukrajnára vonatkozó inváziós tervének részleteit. Putyin azt tervezte, hogy 10 napon belül elfoglalja, ez év augusztusára pedig annektálja is Ukrajnát – közölte a Royal United Services Institute for Defense and Security Studies (RUSI).

A brit hadsereghez köthető agytröszt szerint az orosz tisztviselőknek csak egy kis csoportja volt tisztában a teljes tervekkel. Még az orosz hadseregen belüli egységek helyettes vezetői sem tudtak a megszállási tervről napokkal az invázió kezdete előtt, a taktikai katonai egységek pedig csak órákkal azelőtt kaptak parancsot.

A dokumentumokból az is kiderült, hogy Oroszország az ukrán erőművek, repülőterek, vízkészletek, a jegybank és a parlament elfoglalását tervezte – és az orosz különleges szolgálatok feladata lett volna az ukrán vezetés meggyilkolása. Azt feltételezték, hogy az ukrán kormány tisztviselői "vagy elmenekülnek, vagy elfogják őket az invázió sebessége miatt" - mondta a RUSI.

Az ukrán hírszerző közösség úgy véli továbbá, hogy Oroszország azt tervezte, hogy fehérorosz légideszant egységeket használ a rivnei és a hmelnickij atomerőművek elfoglalására. Az inváziós terv állítólag részletezte az ukrán atomerőművek elfoglalását, hogy megvédjék az orosz csapatokat, megszerezzék az irányítást az ország energiarendszere felett, és potenciálisan zsarolják az európai országokat a sugárszennyezés kockázatával.

Oroszország azt tervezte, hogy az inváziót "masszív rakéta- és légicsapással" indítja ukrán katonai célpontok ellen - közölte a RUSI. Moszkva nem akarta célba venni az olyan kritikus infrastruktúrákat, mint az erőművek és a vasutak, mert ezek kulcsfontosságúak az ország megszállása szempontjából.

Az orosz kémelhárítás listákat állított össze néhány ukránról. Négy kategóriába sorolták őket: akiket meg kellene ölni, akik elnyomásra és megfélemlítésre szorulnak, valamint a semlegesek, akiket együttműködésre kell ösztönözni, és azok, akik egyébként is készek az együttműködésre.

Oroszország állítólag a regionális kormányzók és a helyi hatóságok kényszerű együttműködését is tervezte, és az FSZB-t bízták meg a helyi tisztviselők elfogásával. Idővel azt tervezték, hogy tanárokat és más tisztviselőket hoznak Oroszországból, hogy megkezdjék az "ukránok átnevelését".

06:50
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna szerint orosz csapatok vonulnak ki a zaporizzsjai frontról

Ukrajna hadserege szerint az orosz erők több városból kivonulnak Zaporizzsja déli részén. Azt is közölték, hogy Moszkva evakuálni készül a régióból az oroszok által telepített tisztségviselőket.

Az orosz egységek elhagyják Mihajlivka, Polohi és Inzenerne városokat, amelyek délre találhatók Zaporizzsjától – közölte az ukrán vezérkar.

Független források egyelőre nem erősítették meg az ukrán állításokat.

07:03
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 1-jén az ukrán-magyar határszakaszon 5302 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5837 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 175 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 1-jén 27 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:31
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

13 ezer ukrán katona halálát ismerték el

Legfeljebb 13 ezer ukrán katonát öltek meg az orosz invázió kezdete óta – közölte Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója. Ritka, hogy Ukrajna adatokat az áldozatok számáról. Podoljak adatait az ország hadserege nem erősítette meg.

A múlt hónapban a legrangosabb amerikai tábornok, Mark Milley azt mondta, hogy a háború kezdete óta körülbelül 100 000 orosz és 100 000 ukrán katona halt meg vagy sebesült meg.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője szerdai videóbeszédében 100 ezer halott ukrán katonáról beszélt. Az EB szóvivője azonban később tisztázta, hogy ez tévedés volt, és az adat a halottakra és a sebesültekre együttesen vonatkozik.

A 24-es ukrán tévének nyilatkozva Podoljak azt mondta, "hivatalos értékeléseink vannak a vezérkartól, ezek 10 000 és 12 500-13 000 halott között mozognak". Hozzátette: a megölt civilek száma "jelentős" lehet. Azt is felvetette, hogy az invázió február 24-i kezdete óta 100 000 orosz katona meghalt, és további 100 000-150 000 megsebesült, eltűnt, vagy nem tudott visszatérni a harcba.

A BBC orosz szolgálata megállapította, hogy február 24. óta legalább 9311 bármilyen rangú orosz katona halt meg, a valódi halálos áldozatok száma pedig meghaladhatja a 18.600-at.

07:57
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság „háborúban áll" Oroszországgal

A brit fegyveres erők egykori vezetője azt mondta, hogy az Egyesült Királyság "valamilyen háborúban áll" Oroszországgal – bár nem olyanban, amelyet a legtöbben felismernének. Lord Houghton, aki 2013 és 2016 között a védelmi vezérkar főnökeként szolgált, azzal érvelt, hogy széles körű stratégiai konfliktus van Oroszország és az Egyesült Királyság, valamint szövetségesei között. Azt mondta, hogy ez magában foglalja a kiber-, energia-, élelmiszer-, és gazdasági szankciók mellett a félretájékoztatás, a politikai merénylet, a terrorizmus és más területeken alkalmazott taktikákat.

A volt katonai főnök szerint Putyin még mindig azt hiszi, hogy nyerhet, vagy legalább megteremtheti a körülményeket egy előnyös békéhez. Lord Houghton azt is mondta, hogy az ukrajnai háború a fő oka a jelenlegi megélhetési válságnak.

08:30
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Biden kész beszélni Putyinnal

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, kész beszélni Vlagyimir Putyin orosz vezetővel, ha az érdeklődést mutat az ukrajnai háború befejezése iránt.

Biden "betegnek" minősítette Oroszország ukrajnai fellépését, és azt mondta, hogy nem tervezi azonnal felvenni a kapcsolatot Putyinnal.

Az amerikai elnök közös sajtótájékoztatón beszélt Emmanuel Macron francia elnökkel, akivel ígéretet tettek arra, hogy igazságot szolgáltatnak Ukrajnának. Elhatározták, hogy felelősségre vonják Oroszországot az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök miatt. Ebbe beletartoznának mind a rendes orosz katonák, mind a meghatalmazottak, például a Wagner-csoport állítólagos bűncselekményei.

08:51
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Scholz már a háború utáni időket tervezi

Olaf Scholz német kancellár azt javasolja, hogy az orosz-ukrán konfliktus befejezése után Európának vissza kellene térnie a háború előtti „békerendhez" Oroszországgal, és meg kell oldania "a közös biztonság minden kérdését". Scholz szeretné helyreállítani a hidegháború alatt és után megkötött biztonsági intézkedéseket. A Berlini Biztonsági Konferencián azt mondta, hogy kapcsolatba lehet lépni Oroszországgal olyan ügyekben, mint a fegyverzetellenőrzés és a rakétatelepítés. Ennek az az alapja, hogy Oroszország leállítja a szomszédai elleni agressziót.

09:08
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kijev szerint a BP "vérpénzt" kap a háborúból

A British Petroleum, a világ egyik legnagyobb olaj- és gázvállalata "vérpénzt" kap az oroszországi befektetései révén - figyelmeztetett Ukrajna elnökének egyik vezető tanácsadója. Oleg Usztenko szerint a BP több százmillió fontra jogosult a Rosznyeft orosz energiaóriásban lévő részesedése miatt. A BP azt közölte, hogy többé nem kap nyereséget a Rosznyeftytől.

Az orosz energiacégek az országot sújtó szankciók ellenére is nagy nyereségre tettek szert idén, mert az inváziót követő szankciók megemelték az olaj és a gáz árát a világpiacon.

A BP 19,75%-os részesedéssel rendelkezik a Rosznyeftyben. A konfliktus első napjaiban a társaság bejelentette, hogy megszabadul ettől a részesedéstől, lemondott két helyéről a Rosznyefty igazgatótanácsában, és a befektetés értékét leírta számláira. A BP azonban továbbra is a Rosznyefty részvényese. A bennfentesek azzal érvelnek, hogy az értékesítés folyamata megkezdődött, de a politikai helyzet miatt korántsem egyszerű.

09:30
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz rakéták csapódtak be Herszonban

Orosz rakéták érték el Herszon különböző városrészeit, és ismét megszakították az áramellátást a városban. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint Herszon körülbelül kétharmadában volt áram csütörtök este. Néhány lakó a vasútállomáson vagy a kormány által támogatott sátraknál gyűlt össze, amelyek fűtést, ételt, italt és áramot biztosítottak a mobiltelefonok töltéséhez

09:53
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

60 dolláros árplafon

Az EU-tagok előzetesen 60 dolláros hordónkénti árplafonban állapodtak meg az orosz nyersolajjal kapcsolatban – közölték diplomaták. Európa hétfőtől embargót kezd az orosz nyersolajszállítmányokra, így az árplafon a Moszkva által tengeri úton a világ kikötőibe exportált olajra vonatkozik.

Lengyelországnak még meg kell adnia a végső jóváhagyást, Észtország pedig nyomás alatt áll, hogy hagyjon fel azzal a fenyegetéssel, hogy megvétózza a felső határt, amely szerinte túl magas ahhoz, hogy hatással legyen az orosz hadigépezetre.

10:42
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kína nem ad fegyvereket Oroszországnak

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtöki pekingi látogatásán sürgette Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy használja ki országa befolyását Oroszországra az ukrajnai háború miatt.

Sürgettem Hszi elnököt, ahogy az áprilisi EU-Kína csúcstalálkozón is tettük, hogy használja fel Oroszországra gyakorolt ??befolyását az ENSZ alapokmányának tiszteletben tartására

– mondta Michel. Hszi elnök világossá tette, hogy Kína nem ad fegyvereket Oroszországnak, és a nukleáris fenyegetés elfogadhatatlan – tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

11:13
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Még korai a Patriot rendszerről dönteni

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg szerint még túl korai lenne ítéletet hozni a Lengyelország és Németország közötti tárgyalásokról a Patriot légvédelmi rendszerek Németországból Ukrajnába küldéséről. „Mindannyian egyetértünk abban, hogy sürgősen meg kell segíteni Ukrajnát, beleértve a légvédelmi rendszereket" – mondta Stoltenberg az Olaf Scholz német kancellárral tartott közös sajtótájékoztatón.

11:32
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Spanyolország fokozta a biztonsági készültséget

Spanyolország fokozott biztonságot rendelt el a kormányzati épületeknél és a nagykövetségeknél, miután levélbombákat és gyújtószerkezeteket találtak, köztük egyet, amely szerdán robbant fel Ukrajna madridi nagykövetségén, és egy másikat, amelyet csütörtökön az Egyesült Államok nagykövetségén észleltek.

Robbanóeszközöket küldtek a miniszterelnöknek, a védelmi minisztériumnak, a Kijevnek adományozott rakétavetőket gyártó cégnek és a spanyol főváros melletti katonai légibázisnak is.

11:57
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Nincs egyetértés Horvátországban az ukrajnai katonák kiképzésével kapcsolatban

A horvát kormány részt venne a közös uniós katonai segítségnyújtásban, az ellenzék szerint viszont ezzel veszélybe sodorja a kabinet az országot, sőt az egésszel csak az otthoni gondokról terelik el a figyelmet. Zoran Milanovic államfő és az ellenzék nem támogatja az ukrán katonák kiképzésre vonatkozó kormányjavaslatot. A parlament is megosztott a kérdésben, így kétséges, hogy meglesz-e a 101 képviselő szavazata a döntés elfogadásához az ukrán katonák kiképzésével kapcsolatosan.

12:25
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Németország további hét Gepard harckocsit küld Ukrajnának

Németország tavasszal hét, korábban selejtezésre szánt Gepard harckocsit kíván Ukrajnának szállítani, kiegészítve ezzel a 30 darab légvédelmi harckocsit, amelyeket már most is az orosz hadsereg elleni harcban használnak - jelentette pénteken a Spiegel magazin.

A németországi kormány azt is reméli, hogy a további tankokkal együtt több lőszert is küld a gepárdok számára - jelentették.

A lőszerellátás a Gepardok számára problémásnak bizonyult, mivel Svájc, amely lőszerkészletekkel rendelkezik, semleges státuszára hivatkozva nem hajlandó szállítani.

12:56
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Megsemmisült az ukrán energetikai infrastruktúra 40 százaléka

Oroszország a rakétatámadásokkal tönkretette az ukrán energiarendszer 40 százalékát - áll a magántulajdonban lévő DTEK energetikai szolgáltató vállalat közleményében.

13:26
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

2023-ig meg kell állapodni a zaporizzsjai atomerőműről a NAÜ szerint

Az év végéig létre kell hozni a zaporizzsjai atomerőmű körüli védőövezetet - közölte az ENSZ nukleáris felügyelő szerve.

Európa legnagyobb atomerőműve, a konfliktus során végig nagy aggodalomra adott okot, mivel a közelben többször is csapások érték a létesítményt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közölte, hogy reméli, még ebben a hónapban megállapodásra jut Oroszországgal és Ukrajnával egy védelmi övezet létrehozásáról Zaporizzsjában.

13:50
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Új orosz szoftver a HIMARS-ok ellen

Az Orosz Fegyveres Erők (AF) légvédelmi egységei olyan szoftvert kaptak, amellyel könnyedén le tudják lőni a High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) többszörös kilövésű rakétarendszerű (MLRS) rakétákat. Erről a RIA Novosztyi számol be , utalva a légvédelmi egység egyik parancsnokának nyilatkozatára.

14:10
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Állatszemeket tartalmazó "véres csomagokat" kapnak az ukrán nagykövetségek

Több ukrán külképviseletre állatszemeket tartalmazó "véres csomagokat" küldtek - állítja Kijev a spanyol "levélbombák" esete után - közölte a Sky News.

A "jellegzetes színű" folyadékkal átitatott csomagokat Kijev magyarországi, hollandiai, lengyelországi, horvátországi és olaszországi nagykövetségeire küldték. A nápolyi és a krakkói főkonzulátusra is érkeztek a csomagokból.

A héten több levélbomba-gyanús küldeményt is találtak Spanyolországban, többek között a spanyol miniszterelnöki hivatalban, az ukrán nagykövetségen és egy Ukrajnának szállító fegyvergyártó cégnél.

Egyelőre nem világos, hogy az incidensek kapcsolatban állnak-e egymással, de úgy tűnik, hogy két Spanyolországba küldött levél ugyanattól a feladótól származik - mivel a csomagoláson azonos e-mail címet találtak.

14:28
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán becslések

Ezek Oroszország harci veszteségeinek tájékoztató jellegű becslései december 2-án, az Ukrán Fegyveres Erők szerint.

14:53
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok tárgyalnának

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a tárgyalásokra "Moszkva érdekeinek biztosítása érdekében" - közölte ma a Kreml.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban azt mondta, hogy a tárgyalásokhoz nehéz közös alapot találni, mivel az USA nem ismeri el az Oroszország által sajátjának vallott ukrajnai "új területeket".

A Kreml közölte: Céljaink elérése érdekében Putyin nyitott a tárgyalásokra minden féllel. A legelőnyösebb út a céljaink diplomáciai úton való elérése"

15:20
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Három halottja van a Herszon régiót ért orosz tüzérségi támadásoknak

Három ember meghalt és hét megsebesült a dél-ukrajnai Herszon régiót ért orosz tüzérségi támadásban az elmúlt 24 órában - közölte pénteken a régió kormányzója.

Jaroszlav Janusevics kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy az orosz csapatok 42 alkalommal bombázták Herszon városát és a régió más részeit ebben az időszakban.

15:45
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Scholz telefonon beszélt Putyinnal

Olaf Scholz német kancellár felszólította Vlagyimir Putyint, hogy mielőbb találjon diplomáciai megoldást az ukrajnai konfliktusra, "beleértve az orosz csapatok kivonását" - hozta nyilvánosságra Scholz szóvivője egy írásbeli nyilatkozatban.

A kancellár különösen elítélte az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat, és hangsúlyozta Németország eltökélt szándékát, hogy támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni védelmi képességének biztosításában" - tette hozzá a szóvivő.

A két vezető egy órán át beszélt egymással telefonon.

16:12
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Biztonsági kockázatot jelentenek az Ukrajnából származó fegyverek

A nigériai elnök egy konferencián aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai háborúhoz hasonló módon az ukrajnai háborúból is kezdenek a fegyverek beszűrődni a Száhel-övezet térségébe, ami állítása szerint veszélyezteti a kollektív békét és a biztonságot a régióban - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Sajnálatos módon a Száhel-övezetben kialakult helyzet mellett az Ukrajnában dühöngő háború a fegyverek és harcosok fő forrásaként szolgál, amelyek megerősítik a terroristák sorait a Csád-tó térségében. A líbiai háború végrehajtásához beszerzett fegyverek és lőszerek jelentős része a Csád-tó régiójába és a Száhel-övezet más részeire kerül. Most pedig az Ukrajna és Oroszország közti háborúhoz használt fegyverek szintén kezdenek beszivárogni a régióba" – állította a Nigéria elnöke.

16:29
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna így számol

Ukrajna 13 ezer katonát is veszített az Oroszország elleni, közel 10 hónapja tartó háború kezdete óta - közölte Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó.

Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök főtanácsadója csütörtökön azt mondta, hogy a szám 10-13 ezer között van.

Ez annak a fényében érdekes, hogy a minap Ursula von der Leyen egy videót tett közzé, amiben azt mondta, hogy legalább 20 ezer civil és több mint 100 ezer ukrán katona vesztette életét. A videót gyorsan törölték és egy cenzúrázott beszédet töltöttek vissza a hivatalos Twitter oldalára.

16:40
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanás hallatszott Dnyiproban

Hangos robbanás hangját hallották Dnyipróban december 2-án délután - jelentette a A The Kyiv Independent újságírója.

A robbanás után megszólalt a légiriadó. A helyi Telegram-csatornák fotókat osztottak meg a városban felszálló füstről

16:59
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

ENSZ vizsgálat a megölt orosz katonák ügyében

Az ukrajnai eseményeket vizsgáló ENSZ -bizottság vezetője , Eric Mese közölte, hogy a szervezet megvizsgálja az orosz hadifoglyok kivégzéséről készült videókat. Ezt az ukrajnai eseményeket vizsgáló ENSZ független nemzetközi vizsgálóbizottságának sajtótájékoztatóján nyilatkozta.

17:11
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Az EU pénzbírságot és börtönbüntetést javasol az oroszországi szankciók megszegéséért

Az Európai Bizottság által előterjesztett javaslatok szerint az Oroszország elleni uniós szankciókat megszegő vállalatokra világméretű forgalmuk legalább 5%-ának megfelelő pénzbírság vár.

A terv, amelyet az Európai Parlamentnek és az EU 27 tagállamának jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba léphessen, azt is tartalmazza, hogy az uniós szankciókat megszegő személyek legalább ötéves börtönbüntetésre számíthatnak - írja a Reuters.

17:31
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz előrenyomulás Donyeckben

Az orosz fegyveres erők a donyecki irányú offenzíva során felszabadították Kurdyumovka falut december 1-jén – közölte a orosz védelmi minisztérium.

Donyeckben, Orekhovatka közelében megsemmisítettek egy amerikai HIMARS rakétarendszert lőszerrel és legénységgel. Ugyancsak ezen a napon 50 orosz katona szabadult a fogságból. Herszon régióban tovább folytatódik a védelmi vonalak építése - írják a közleményben.

17:41
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Részleges orosz evakuálás

Az oroszok által Ukrajna déli részén, a Herszon régióban telepített hatóságok közölték, hogy megkezdik néhány mozgáskorlátozott ember evakuálását az oroszok által megszállt Kakhovka városából, a Dnyeper keleti partján.

Az evakuálást szombaton kezdik meg - közölték pénteken egy Telegram-üzenetben.

17:53
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok egy transzformátorállomásra mértek csapást

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tüzérséggel csaptak le a zaporozsjei régióban található Tokmak város transzformátorállomására. Ezt Jevgenyij Balickij, a régió megbízott kormányzója jelentette be Telegram-csatornáján - írja a Lenta.

21:16
december 02, 2022
Vágólapra másolva!

Spanyolország amerikai légvédelmi rakétarendszereket adott Ukrajnának

A spanyol kormány átadta Ukrajnának a megígért Hawk típusú amerikai légvédelmi rakétarendszerek közül az első néhányat - jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken a Telegramon. A közlemény szerint Reznyikov a dél-ukrajnai Odesszában fogadta Margarita Robles spanyol védelmi minisztert, akivel együtt látogatást tett a sebesült ukrán katonákat ápoló egyik kórházban.Spanyolország támogatja Ukrajnát, a humanitárius és biztonsági segítségnyújtás folytatódik. Több harcosunkat Spanyolországban képezik ki, és Madrid már átadta nekünk az első Hawk rendszereket- mondta Reznyikov. A Hawk légvédelmi rendszert az Egyesült Államokban fejlesztették ki, közepes hatótávolságú, repülőgépek megsemmisítésére, későbbi módosításaiban pedig rakéták elfogására is használják.

07:11
december 03, 2022
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.