Zelenszkij zsoldosokat toboroz

Események

Oroszország, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, aknavető, katona, ukrán katona
Ukrainian soldiers from the 68th brigade fire a mortar launcher at a position along the front line in Donetsk region on December 9, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Ihor Tkachov / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 290. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
07:14
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT TALÁLJA!

07:19
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Heves harcok Bakhmutnál

Az oroszok a kelet-ukrajnai Donyeck térségében a teljes frontvonalat lőtték - közölte a régió kormányzója, Pavlo Kirilenko. A leghevesebb harcok Bakhmut és Avdivka városok közelében voltak - mondta, hozzátéve, hogy az orosz csapatok megpróbáltak előrenyomulni Lyman közelében is, amelyet novemberben foglaltak vissza az ukrán erők.

07:24
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz rakétavetők a zaporizzsjai atomerőműnél

Az Energoatom közlése szerint az oroszok Grad típusú többszörös rakétavetőket helyeztek el a hat atomreaktor egyikének közelében, ami felveti annak a lehetőségét, hogy Európa legnagyobb atomerőművét ukrán területre irányuló tüzérségi támaszpontként használják. 

07:44
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6200 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5029 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 226 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

08:43
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Romba dőlt iskolák

Az orosz rakétatámadások több mint 390 oktatási létesítményt rongáltak meg vagy semmisítettek meg szeptember elseje óta – mondta Szerhij Skarlet ukrán oktatási miniszter. A háború kezdete óta az országban több mint 2800 iskola rongálódott, vagy semmisült meg – közölte a miniszter.

09:06
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz rakétacsapás a Szumi régióra

Az oroszok a Szumi régió határ mentei településeit támadják, ezek egyikében rakétacsapás érte Velykopysarivska községet, ahol az infrastruktúra sérült – jelentette be a régió kormányzója.

09:40
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában

Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint az oroszok az ország keleti részében támadtak tizenhárom települést, de ezeket az ukránok visszaverték. A vezérkar a tegnapi adatokat illetően azt közölte, hogy az oroszok öt rakétatámadást, mintegy 20 légicsapást és több mint 80 többszörös rakétavetővel végrehajtott támadást indítottak Ukrajna ellen.

Az ukrán hadsereg ugyanebben az időszakban négy orosz ellenőrzési pontot és öt olyan területet támadtak, ahol orosz csapatok, fegyverek és katonai felszerelések koncentrálódtak - tette hozzá a vezérkar.

10:04
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb 275 millió dollár katonai segítséget küld az Egyesült Államok Ukrajnának

Az Egyesült Államok újabb 275 millió dollár értékű katonai segítséget nyújt Ukrajnának - közölte az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint pénteken.

A bejelentés szerint Anthony Blinken külügyminiszter az elnöktől kapott felhatalmazás alapján 275 millió dollárnyi (mintegy ezermilliárd forint) katonai eszközt tesz elérhetővé az amerikai készletekből Ukrajna számára. A szállítmányban légvédelmi eszközök, lőszerek és egyéb, a hadszíntéren felhasználható hadi eszközök szerepelnek, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni magát.

10:32
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Sebesültek az orosz támadás után

A donyecki régióban tegnap oroszok négy civilt sebesítettek meg – jelentette Pavlo Kirilienkó kormányzó. Két ember Bakhmutban, egy Avdivkában és egy Kosztyantyinivkában sebesült meg.

11:00
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Az USA szerint Oroszország és Irán a teljes körű védelmi partnerség felé halad

A Fehér Ház azt állítja, hogy Oroszország és Irán teljes körű védelmi partnerséget alakít ki, hogy segítse Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban. A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby szerint Oroszország ismét Irántól várja, hogy drónokkal és felszíni-felszíni rakétákkal lássa el az orosz hadsereget.

Oroszország példátlan szintű katonai és technikai támogatást nyújt Iránnak, amely kapcsolatukat teljes értékű védelmi partnerséggé alakítja át. Oroszország igyekszik együttműködni Iránnal olyan területeken, mint a fegyverfejlesztés és a kereskedelem. Ennek az együttműködésnek a részeként aggódunk amiatt, hogy Oroszország fejlett katonai alkatrészeket kíván Iránnak biztosítani." - mondta Kirby.

11:31
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna azt állítja, hogy lelőtt 10 "kamikaze" drónt

Az ukrán légierő azt állítja, hogy tegnap este 10 iráni gyártmányú Shahed-136 és Shahed-131 típusú drónt lőtt le Herszon, Mikolajiv és Odessza megyék felett.

11:59
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva kitiltott 200 kanadai tisztviselőt

Moszkva bejelentette, hogy válaszul Ottawa hasonló szankcióira 200 kanadai tisztviselőnek megtiltja a belépést Oroszországba. Az Agence France-Presse jelentése szerint többek között Jean-Yves Duclos egészségügyi miniszter és Victor Dodig, a Canadian Imperial Bank of Commerce vezetője is a célpontok között van.

Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy a lépés válasz az orosz tisztviselők elleni "személyes szankciókra".

12:25
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Odesszában nincs áram

Az orosz drónok éjszakai támadása következtében az egész Odessza régióban nincs áram. Emellett kritikus infrastruktúrát és lakóépületeket rongáltak meg az orosz fegyverek.

12:54
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz lövedékek 4 embert sebesítettek meg a Dnyipropetrovszki területen lévő Nikopolban

Valentyin Reznyicsenko, a Dnyipropetrovszki terület kormányzója közölte, hogy a régió Nikopol és Marganec községeit az éjszaka folyamán nehéztüzérséggel lőtték.

Hozzátette, hogy Nikopolban 11 épület megrongálódott. Egy óvoda, közigazgatási és irodaépületek, egy autómosó, több autó, egy gázvezeték és villanyvezetékek sérültek meg - mondta Reznyicsenko.

13:23
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország közölte az ENSZ-szel, hogy engedélyezi az Ukrajnából érkező gabona tranzitját

Fehéroroszország pénteken közölte az ENSZ-szel, hogy előfeltételek nélkül engedélyezi az Ukrajnából származó gabona tranzitját a területén keresztül litván kikötőkből történő exportra - közölte az ENSZ szóvivője.

Fehéroroszország júniusban közölte, hogy átengedné az ukrán gabonát az országon keresztül a balti-tengeri kikötőkbe, ha Fehéroroszország engedélyt kap arra, hogy a kikötőkből is szállítson árut. Ukrajna nem értett egyet a javaslattal.

Jurij Ambrazevics fehérorosz külügyminiszter-helyettes pénteken New Yorkban találkozott Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral, hogy közölje vele: nincsenek előfeltételei az ukrán gabona tranzitjának - közölte Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő.

13:50
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai engedély

A The Times beszámolója szerint a Pentagon zöld utat adott Ukrajnának az Oroszországon belüli dróncsapásokra.

14:18
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán hadsereg közlése szerint az orosz katonai veszteségek az orosz-ukrán háború kezdete óta elérték a 93760 főt.

A tájékoztatás szerint a harcokban eddig többek között megsemmisült 2940 orosz tank, 281 repülő és 264 helikopter is.

14:52
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Durva harcok Kelet-Ukrajnában

Az ukrán vezérkar közlése szerint a hadsereg 13 kelet-ukrajnai település közelében visszaverte az orosz erők támadási kísérleteit - írja a Kyiv Independent.

Ukrajna szerint elmúlt 24 órában az orosz hadsereg öt rakétacsapást, mintegy 20 légicsapást és több mint 80 rakéta-sorozatvetőből indított támadást különböző célpontok ellen az országban.

Az ukrán erők ugyanebben az időszakban öt csapást mértek olyan területetre ahol orosz csapatok, fegyverek és katonai felszerelések koncentrálódtak - tette hozzá a vezérkar.

15:26
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Herszon régiót több tüzérségi csapás érte

A dél-ukrajnai Herszon régiót intenzív orosz ágyúzás érte az elmúlt nap folyamán, a támadásokban két civil halt meg és nyolc megsebesült - közölte Jaroszlav Janusevics kormányzó december 10-én kora reggel.

Egy Telegram-üzenetben Janusevics hozzátette, hogy az orosz hadsereg tegnap 51 alkalommal lőtte a régiót tüzérséggel, rakétavetőkkel és aknavetőkkel - írja a Kyiv Independent.

16:04
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Irán valószínűleg továbbra is fegyverekkel fogja támogatni Oroszországot

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos legfrissebb jelentése szerint az iráni támogatás mértéke az orosz hadseregnek "valószínűleg növekedni fog" az elkövetkező hónapokban.

Oroszország többféle fegyvert próbál beszerezni Irántól, köztük több száz ballisztikus rakétát - közölte a minisztérium a hírszerzési tájékoztatójában.

Cserébe Oroszország nagy valószínűséggel példátlan szintű katonai és technikai támogatást fog nyújtani Iránnak, ami szorosabbá fűzi a két ország kapcsolatait.

16:36
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Odessza áram nélkül maradt egy orosz dróntámadás után

Odessza fekete-tengeri ukrán kikötőváros szinte teljesen áram nélkül maradt az éjszakai orosz dróntámadás után - jelentették szombaton az ukrán hatóságok.

Jelenleg a város áram nélkül van - írta az ukrán elnöki hivatal egyik tanácsadója, Kirilo Timosenko a Telegramon.

Hozzátette, hogy az alapvető infrastruktúráknak, köztük a kórházaknak és a szülészeteknek van áramellátása.

Oroszország szombatra virradó éjjel drónokkal támadta a várost, a csapások következtében a város körzetében szinte valamennyi településen szünetel az áramellátás - mondta Makszin Marcsenko, az odesszai régió kormányzója. Hozzátette, hogy az ukrán légvédelem lelőtt két drónt.

Kijev pénteken hangsúlyozta, hogy Ukrajna háború sújtotta déli régiói, köztük Odessza szenvedi a legsúlyosabb áramkimaradásokat.

Csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy folytatják a támadásokat az ukrán energiahálózat ellen. Odessza kikötőváros az ukránok és az oroszok kedvelt üdülőhelye volt a február 24-én indult orosz támadások előtt.

17:11
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszbarát propagandát terjesztő diakónust fogtak el Ukrajnában

Az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat közölte, hogy leleplezett egy diakónust az egyik zaporizzsjai ortodox templomban tartott razzia során.

A vád szerint az illető oroszbarát propagandát terjesztett.

17:49
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Németország nem hajlandó Patriot légvédelmi rendszereket adni Ukrajnának

Tobias Lindner, a német külügyi tárca vezető tisztségviselője szerint Németország nem fog Patriot légvédelmi rendszereket küldeni Ukrajnának.

LIndner szerint a Patriot rendszerek a NATO kollektív védelmi rendszerének részét képezik.

18:15
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az orosz erők lerombolták a kelet-ukrajnai Bahmut városát

Az orosz erők lerombolták a kelet-ukrajnai Bahmut városát - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miközben az ukrán hadsereg szombaton rakéta- és légicsapásokról számolt be az ország több részén.

Oroszország 9 és fél hónapja tartó ukrajnai háborújának legújabb csatái négy olyan tartományra összpontosulnak, amelyekről Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember végén jelentette ki, hogy országához csatolt. A harcok azt jelzik, hogy Oroszország küzd azért, hogy ellenőrzése alá vonja ezeket a régiókat, Ukrajna pedig kitartóan próbálja visszaszerezni őket.

Zelenszkij hozzátette, hogy a helyzet "még mindig nagyon nehéz" a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk tartományok több frontvárosában. A tartományok együttesen alkotják a Donyec-medencét, egy Oroszországgal határos, kiterjedt ipari régiót, amelyet Putyin a háború kezdetétől fogva a háború fókuszpontjaként jelölt meg, és ahol a Moszkva által támogatott szakadárok 2014 óta harcolnak.

"Bahmut, Szoledar, Marjinka, Kreminna. Hosszú idő óta nincs olyan lakóhely ezeken a területeken, amelyet ne rongáltak volna meg a lövedékek és a tűz" - mondta Zelenszkij esti videóbeszédében, azokat a városokat említve, amelyek ismét a célkeresztbe kerültek.

Az ukrán katonai vezérkar mintegy 20 légicsapásról és több mint 60 rakétatámadásról számolt be Ukrajna-szerte szombaton. A leghevesebb harcok Bahmut körzetben voltak, ahol több mint 20 lakott helység került tűz alá.

19:10
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Találat ért egy kórházat Herszonban

Orosz tüzérségi támadás ért egy szülészetet a dél-ukrajnai Herszon városában - közölte december 10-én Kijríl Timosenko, az ukrán elnöki hivatal vezetőhelyettese.

A tisztviselő szerint a támadásban senki sem sérült meg.

20:23
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna adatokat közölt az orosz háborús bűnökről

Az ukrán rendőrség közlése szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta 47 ezer háborús bűncselekményt követtek el Ukrajnában az orosz erők.

Ihor Klimenko, a rendőrség vezetője közölte, hogy ez a szám magában foglalja az orosz csapatok által elkövetett kínzásokat, nemi erőszakot és civilek meggyilkolását.

21:27
december 10, 2022
Vágólapra másolva!

Németország tovább támogatja Ukrajnát

Németország ukrajnai nagykövetsége bejelentette, hogy az ország 470 darab különböző teljesítményű áramfejlesztő generátort biztosít Ukrajnának 19,5 millió euró értékben.