Az ukránok újra a szövetségeseiket támadják

Események

conflict war Horizontal orosz ukrán háború
Zseblámpák fényénél várakozó utasok egy odesszai buszmegállóban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 293. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül35 bejegyzés
05:04
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:17
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna ismét a G7 csúcson

Ukrajna idén már ötödször vesz részt a gazdaságilag legfeljettebb országok vezetőinek csúcstalálkozóján. A G7-ek előtt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felvázolta a 2023-as ukrán terveket, egyben ürgette a partnerországokat, hogy továbbra is segítsék országát. 

"Nagyon fontos, hogy az államunk támogatásának minden eleme megmaradjon, és ne veszítsen lendületéből. Ugyanilyen fontos új lépéseket tenni, amelyek megelőzik az orosz terrort" - mondta az ukrán államfő.

05:27
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Két konferencia is kezdődik Ukrajnáról

Az ukrán kormányfő, az elnök felesége és több ukrán diplomata is Franciaországban van, hogy részt vegyenek az ország túléléséről és újjáépítéséről szóló konferenciákon. Szóba kerül majd, hogy a francia erők – mind az állam, mind a vállalkozások, a francia közösségek – hogyan tudják támogatni az Ukrajna helyreállítását célzó konkrét projekteket akár az energetikai szektor, a vállalkozások vagy épp az egészségügyi ellátás területén.

05:55
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Hárman haltak meg aknamentesítés közben

Az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat három tűzszerész munkatársa halt meg a donyecki régióban aknamentesítés közben, az orvosok még két kollégájuk életéért küzdenek - jelentette be éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint a robbanás a Kramatorszk járásbeli Kostyantynivkában történt, az orosz taposóaknákkal, háromhuzalos aknákkal és fel nem robbant lövedékekkel leginkább szennyezett ukrán területen.

Február 24. óta csak az Állami Sürgősségi Szolgálat munkatársai több mint 300 ezer, a rendőrség technikusai több mint 180 ezer robbanó tárgyat távolítottak el, miközben az aknamentesítést más állami szolgálatok és a hadsereg is végzi.

"A globális képességek maximumát kell összegyűjtenünk az orosz aknaterror mielőbbi leküzdésére. Köszönettel tartozom az Állami Sürgősségi Szolgálat, a rendőrség és a katonaság minden hősies technikusának, akik aknamentesítést végeznek. Minden hatástalanított orosz akna, minden megsemmisített lövedék, minden észlelt és hatástalanított háromhuzalos akna embereink életét menti meg" - mondta az ukrán elnök.

06:27
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Kijevnek sürgősen szüksége van 1 milliárd dollárra

Ukrajna miniszterelnöke azt mondta, országának egymilliárd dollárra van szüksége elektromos hálózatának és fűtési rendszerének helyreállításához. Denisz Smihal a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ülésén elhangzott beszédében azt mondta, hogy az elmúlt hetekben végrehajtott orosz légitámadások az ország kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeinek felét megrongálták.

"A fő prioritás most a túlélés szakasza - a kritikus infrastruktúra és az energiaszektor gyors helyreállítása, hogy átvészeljük a telet" - mondta az ukrán kormányfő.

Az energiaszektor és a központi fűtési szektor legsürgősebb helyreállítási feladatainak becsült költsége 500-500 millió dollár.

Oroszország október óta szinte minden héten intézett rakéta- és dróntámadásokat Ukrajna energetikai létesítményei és más helyszínek ellen. A támadások nyomán ukránok milliói maradtak áram és fűtés nélkül és kénytelenek együtt élni a vészhelyzeti áramszünetekkel. A hétvégén csak Odesszában 1,5 millió embernél szakadt meg az áramszolgáltatás. Ideiglenesen a kikötőt is leállították.

06:50
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Patriot rakétákat kérnek az ukránok

Ukrajna felszólította a nyugati szövetségeseit, hogy szállítsanak Patriot rakétaütegeket és más modern légvédelmi rendszereket. A régóta hangoztatott ukrán kérést ezúttal Denisz Smihal miniszterelnök ismételte el a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) ülésén.

07:15
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. december 12-én az ukrán-magyar határszakaszon 3863 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3061 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 136 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. 

Az ukrajnai háború elől 2022. december 12-én 65 ember, köztük 20 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:47
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Békecsúcsot és nagy hatótávú fegyvereket akar Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra buzdította a G7-csoport vezetőit, hogy támogassák azt az elképzelését, hogy télen egy különleges globális békecsúcsot hívnak össze. Zelenszkij ezen kívül további 2 milliárd köbméter földgázért, valamint nagy hatótávolságú fegyverekért, modern harckocsikért, tüzérségi egységekért és lövedékekért fordult a G7-országokhoz.

08:05
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrán elnök: Az ellenség felkészül, bármikor lecsaphat

Minden orosz támadás után teljes erőnkkel azon dolgozunk, hogy visszaállítsuk az energetikai rendszer működését, mennyire csak lehetséges. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Ukrajnába minél több felszerelést vigyünk, ami kompenzálni tudja a rakétatalálatok okozta károkat - mondta Zelenszkij. De mindannyiunknak tisztában kell lennünk azzal, hogy Oroszország nem adta fel a taktikáját - folytatta.
Minden szinten fel kell készülnünk minden ellenséges szándékra. És mindent megteszünk azért, hogy átvészeljük ezt a telet - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök.

08:25
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Segélyszállítmányok Amerikából

Körülbelül 13 millió dollár értékű elektromos berendezéseket szállítottak az Egyesült Államokból Ukrajnába. A segélycsomag része Washington azon törekvésének, hogy növelje Kijev energia-ellenálló képességét. Oroszország közelmúltbeli támadásai miatt több millió ember maradt sötétben és fűtés nélkül a nulla fok alatti hőmérséklet közepette. Moszkva "szándékosan próbálja halálra fagyasztani az ukránokat a tél beköszöntével" - mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő. A héten várhatóan további két repülőgépnyi felszerelés indul az Egyesült Államokból.

08:57
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

A Donyeck több mint fele orosz kézen van

Egy magas rangú moszkvai tisztviselő azt állította, hogy a kelet-ukrajnai donyecki régió több mint 50%-a orosz ellenőrzés alatt áll. Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság egyike annak a négy ukrajnai régiónak, amelyet Moszkva sajátjának nyilvánított szeptemberben az Ukrajna és szövetségesei által jogszerűtlennek tartott népszavazást követően.
Mivel az elmúlt hetekben heves harcok dúltak a térségben, Donyeck orosz és ukrán ellenőrzés alatt álló részei nem tisztázottak.
Oroszország azt állította, hogy fokozatosan javítja pozícióit a régióban, és az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma hétfőn azt mondta, hogy valószínűleg még mélyebb előrelépéseket tervez, de kétségbe vonja, hogy ez sikerül.

09:37
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az EU jóváhagyta az Ukrajnának szánt támogatást

Az Európai Unió Tanácsa megállapodásra jutott arról a jogalkotási csomagról, amely lehetővé fogja tenni az EU számára, hogy 2023-ban 18 milliárd euró összegű pénzügyi segítséget nyújtson Ukrajna számára hitelfelvétel segítségével - tájékoztatott az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét beöltő Csehország unió mellé rendelt állandó képviselete Twitter-oldalán kedd hajnalban.

A tanácsi tájékoztatás szerint a támogatási csomag strukturális megoldást szolgáltat Ukrajna 2023-as finanszírozási szükségleteinek fedezésére.

A hitel az Európai Bizottság javaslata szerint az alapvető közszolgáltatások biztosítására, például iskolák, kórházak működtetésére vagy a kitelepítettek lakhatásának megoldására, a makrogazdasági stabilitás megőrzésére és az Oroszország által elpusztított létfontosságú infrastruktúra helyreállítására fordítható. A hitelösszeg az Ukrajna számára havonta szükséges 3-4 milliárd euró mintegy felét biztosítja 2023 folyamán.

10:12
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház megpróbálja kiszabadítani Paul Whelant

A Fehér Ház közölte, hogy magas rangú amerikai tisztviselők ezen a héten orosz kollégáikkal tárgyalnak, hogy megvitassák az Oroszországban bebörtönzött amerikai tengerészgyalogos, Paul Whelan ügyét. Az Egyesült Államoknak korábban nem sikerült rávennie Oroszországot, hogy Whelant is vonják be a megállapodásba, amely Brittney Griner szabadon bocsátását eredményezte Viktor Bout elítélt orosz fegyverkereskedő elengedéséért cserébe.
A helyzetet ismerő forrás szerint Oroszország el akarja érni Vadim Kraszikov, egy gyilkosságért Németországban életfogytiglani börtönbüntetését töltő orosz férfi szabadságát.Paul Whelant 2018. december 28-án tartóztatták le egy moszkvai hotelszobában. Moszkvai tisztviselők azt állítják, hogy egy számítógépes memóriakártya volt nála, amely az orosz ügynökök listáját tartalmazza.

10:50
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb 3-5 csapáshullámra számítanak

Az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője arra figyelmeztetett, hogy Oroszországnak elegendő rakétája van ahhoz, hogy újabb három-öt csapáshullámot indítson az ország ellen. Vadim Szkibitszkij azt is állította, hogy Oroszország régi ukrán rakétákat használ Kijev ellen, és felvázolta azt a négy általános irányt, ahonnan Oroszország rakétákat indít Ukrajnába.

11:19
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai tisztviselők Oroszországról

Egy magas rangú amerikai tisztviselő azt mondta, Oroszország már 40 éves lőszereket is használ, amelyek meghibásodásának aránya magas. A névtelenül nyilatkozó tisztviselő hétfőn azt mondta: "Oroszország 2023 elejére kimerítené lőszerkészleteit, ha nem kap utánpótlást külföldi beszállítóktól vagy nem nyúl a régebbi készletekhez."

Vlagyimir Putyin orosz elnök novemberben kijelentette, hogy az orosz hadsereg által használt fegyvereket modernizálni kell.

A háború során a nyugati szövetségesek számos fegyvert adtak át Kijevnek katonai segítségként. Csak a múlt hónapban az Egyesült Államok további 400 millió dolláros katonai segélyt engedélyezett Ukrajnának, beleértve a fegyvereket, lőszereket és légvédelmi felszereléseket.

11:50
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Terítéken a gázársapka

Az európai uniós országok energiaügyi minisztereinek kedden kell dönteniük arról, hogy készek-e megállapodni egy uniós szintű gázársapkáról - közölte Jozef Sikela cseh ipari miniszter.

Ez most már tisztán a minisztereken múlik, hogy megmutassák, készen állnak-e a megállapodásra vagy sem" - mondta Sikela, amikor megérkezett az uniós energiaügyi miniszterek brüsszeli találkozójára, ahol az árplafonról kívánnak megállapodni.

12:27
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország előre be nem jelentett ellenőrzést indított csapatai harckészültségéről

A tevékenységek átfogó jellegűek lesznek, a csapatoknak a lehető leghamarabb a kijelölt területekre kell vonulniuk, műszaki felszerelésüket és védelmüket kell megszervezniük, valamint hídátkelőket kell létesíteniük a Neman és a Berezina folyókon" - közölte a fehérorosz védelmi minisztérium.

Hozzátették, hogy a katonai felszereléseket és a személyi állományt át fogják szállítani, és korlátozni fogják a közlekedést bizonyos közutakon.

13:03
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg Limanszkij, Zaporozsje, Artyomovszkij és Avdejevszkij irányában indult támadásba

Oroszország a Limanszkij, Artyomovszkij, Avdejevszkij és Zaporozsjei irányokban összpontosítja az offenzívát. A többi helyen az orosz fegyveres erők vagy védekeznek, vagy védekezésre készülnek, megerősítik pozícióikat.

Az orosz csapatok támadó hadműveleteket hajtottak végre több település területén: Novoszelovszkoje, Sztelmakhovka, Novoegorovka, Makeevka, Krasznopopovka és Belogorovka az LPR-ben; Verhnekamenskoje, Szoledar, Jakovlevka, Bakhmutskoje, Bakhmut, Kleshcheevka, Kurdyumovka, Majorsk, Avdeevka és Marinka a DPR-ben.

Herszon irányában az orosz csapatok parancsnoksága különálló egységeket váltogat.

A nap folyamán az orosz fegyveres erők hét rakétacsapást mértek, amelyek közül öt a Konsztantyinovkában lévő infrastruktúrát találta el, valamint 79 lövedéket lőttek ki az MLRS-ekből.

Továbbra is fennáll a kritikus infrastruktúra elleni rakétacsapások veszélye Ukrajna-szerte - derül ki az Ukrajna Fegyveres Erőinek vezérkarának jelentéséből.

13:34
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Hollandia egy ukrajnai különleges bíróságnak akar otthont adni

Wopke Hoekstra holland külügyminiszter Hágát javasolta egy ukrajnai "agresszióval foglalkozó bíróság" helyszínéül. Az Európai Bizottság november végén javasolta egy ukrajnai törvényszék létrehozását az ENSZ égisze alatt. Franciaország arról számolt be, hogy Európában már folyik a munka ebben a kérdésben.

13:56
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok szerint Klintsy városát lőtték az ukránok

Alekszandr Bogomaz, Oroszország déli Brjanszki területének kormányzója Ukrajnát okolta a támadásért, és azt mondta, hogy nincsenek se áldozatok, se károk.

Az orosz fegyveres erők légvédelmi rendszereinek munkája eredményeként a rakéta megsemmisült, egyes részei egy ipari övezet területét találták el" - mondta.

A közelben van egy orosz katonai bázis, amelyet feltehetően még júniusban talált el egy ukrán rakéta. Klintsyben mintegy 60 ezer ember él.

14:29
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország és Kína év végi tárgyalásokat tart

Vlagyimir Putyin ugyan nem tartja meg szokásos év végi beszédét, de kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel folytatott megbeszéléseken összegzi majd az évet.

Egy diplomáciai forrás a Vedomosztyi című orosz lapnak elmondta, hogy az orosz és a kínai vezető december végi beszélgetésre készül. A hírportál szerint a megbeszélésre valószínűleg nem személyesen, hanem videokonferencián kerül sor.

A hírek szerint a páros várhatóan megvitatja az év során történteket, valamint a legalább a következő öt évre vonatkozó politikákat. Idén már kétszer, februárban és szeptemberben tartottak személyes megbeszélést az államfők.

14:49
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz válasz Zelenszkij békeajánlatára

Oroszország elutasította az ukrán elnök állítólagos háromlépcsős békejavaslatát. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Ukrajnának el kell fogadnia az új "realitásokat", köztük azt, hogy Oroszország ukrán területeket foglalt el.

15:08
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadó Ukrajna-szerte

Ukrajna egész területéről, köztük a fővárosból, Kijevből is légiriadót jelentettek.

Az embereket arra kérik, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

15:32
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

A britek újabb pusztító fegyvereket adnának az ukránoknak

Ben Wallace brit védelmi miniszter tegnap a brit parlamentben kijelentette, hogy ha Oroszország továbbra is polgári területeket céloz, akkor nyitottak lesznek arra, hogy nagy hatótávolságú rakétákat küldjünek Ukrajnába.

Wallace elmondta, hogy továbbra is vizsgálja a Kijevnek történő esetleges fegyverszállítás lehetőségét, hozzátéve, hogy Nagy-Britannia rendelkezik nagy hatótávolságú fegyverekkel, és ezeket biztosíthatja Ukrajnának.

15:54
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Megállapodás a Zaporizzsjai atomerőműről

Emmanuel Macron francia elnök kedden közölte, hogy megállapodás született a nehézfegyverek eltávolításáról az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműből, és hogy tárgyalások folynak az ennek körülményeiről.

Sikerült megvédeni Csernobilt, és a célunk Zaporizzsja védelme. Az elkövetkező hetek döntő fontosságúak lesznek" - mondta Macron, aki egy nemzetközi konferenciára érkezett, amelyet Franciaország rendez Párizsban, hogy sürgős segítséget nyújtson Ukrajnának a téli fagyos időjárás átvészeléséhez, miközben az orosz erők országszerte a polgári infrastruktúrát veszik célba - jelentette a Reuters.

16:19
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna lassan kifogy az orosz gyártású légvédelmi rendszerekből

Fogynak az ukrán légvédelem gerincét adó S-300-as és Buk lőszerei és alkatrészei - számolt be minderről a Financial Times.

Az újság szerint Kijev problémája, hogy az Orosz Föderációban gyártott S-300-ashoz vagy Buk-hoz lehetetlen további lőszer beszerzése, és a világpiacon további elérhető készletek felkutatása is nehéz feladatnak bizonyult. Ugyanakkor Oroszország még mindig nagy arzenállal rendelkezik ballisztikus rakétákból – jegyzi meg az újság.

Financial Times hozzátette, hogy Kijev 30 Gepard légvédelmi önjáró löveget, valamint több modern IRIS-T légvédelmi rendszert és NASAMS légvédelmi rendszert kapott a Nyugattól. Eközben Jurij Ignat, az ukrán légierő parancsnokságának képviselője megjegyezte, hogy az országnak "több száz" ilyen fegyverre van szüksége a készletek kimerülése miatt.

16:38
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz sajtó: Az orosz hatóságok döntöttek az olajár-plafonra adott válaszról

Az orosz hatóságok döntöttek az orosz olaj árplafonjára adott válasz formájáról. A mechanizmust leíró elnöki rendelettervezetet elfogadták - jelentette a Vedomosti belső forrásokra hivatkozva.

A dokumentum a korlátozásokhoz csatlakozott országok szállításának megtagadását irányozza elő. Ennek értelmében tilos olajat eladni, ha a szerződésben olyan országot jelölnek meg, amely kedvezményezettként csatlakozott a plafonhoz. Ugyancsak nem exportálható nyersanyag, ha a szerződésben feltételként plafont határoznak meg, vagy a plafonnal megegyező referenciaárakat határoznak meg.

A rendelet feljogosítja az esetleges tranzakciós tilalmak megkerülésére is (kormányzati engedéllyel). A rendelet nem vonatkozik a december 5. előtt keletkezett kapcsolatokra. A dokumentum az aláírástól 2023. július 1-ig lesz érvényes, meghosszabbítási lehetőséggel.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin elnök szóvivője elmondta , hogy a válaszlehetőségek előkészítése és megvitatása folyamatban van, de a választott módszer később válik ismertté.

17:05
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Az év eleje óta 123 terrorista bűncselekményt akadályoztak meg Oroszországban

2022 eleje óta 123 terrorbűncselekményt sikerült megakadályozni Oroszországban, köztük 64 terrortámadást. Erről december 13-án számoltak be az Országos Terrorellenes Bizottságnál (NAC). Ugyancsak ebben az időszakban a rendfenntartók 68 titkos terrorista sejt tevékenységét fojtották el az országban - jelentette az Izvestija.

Ez összefügg az ukrán különleges szolgálatok titkosszolgálataival és felforgató tevékenységével, amelyet az Egyesült Államok vezette nyugati országok támogatásával hajtanak végre , valamint a nemzetközi terrorszervezetek támogatóinak titkos sejteket létrehozó és terrorista bűncselekmények elkövetésére tett kísérleteivel" – fejtették ki a NAC és a Szövetségi Műveleti Főparancsnokság (FOS) közös ülésén.

A megbeszélésen azt is bejelentették, hogy az idei év eleje óta több mint 400 ukrán nacionalistát és háborús bűncselekményt elkövető személyt vettek őrizetbe az Orosz Föderációban, miközben ellenőrző pontokon próbálták átlépni az államhatárt. A határőrök valamivel több mint 1000 terrorista tevékenységet folytató személy belépését is megakadályozták.

17:20
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb brit szankciók

Az Egyesült Királyság újabb szankciócsomagot jelentett be az ukrán városok elleni rakétacsapásokban érintett orosz katonai parancsnokok, valamint a Kremlnek drónok gyártásában és szállításában részt vevő iráni üzletemberek ellen.

17:37
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Német támogatás

Németország további 50 millió eurós téli segélyt hagy jóvá Kijev számára, miután Oroszország rakétatámadást intézett Ukrajna energetikai infrastruktúrája ellen - közölte Annalena Baerbock német külügyminiszter.

Baerbock elmondta, hogy Berlin azon dolgozik, hogy karácsonykor generátorokat, takarókat és fűtőanyagot szállítson Ukrajnának, mivel az oroszok által az energetikai létesítmények ellen intézett támadások miatt az ország számos részén áramhiány lépett fel.

"Nem hagyjuk", hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megtörje az ukrán népet - mondta újságíróknak egy párizsi konferencián.

17:54
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország új külügyminisztert és a légierő vezetőt nevezett ki

Miközben az ország katonai tevékenységet folytat, Fehéroroszország új külügyminisztert és a légierő főnökét nevezte ki.

Szergej Aleinik lett az ország külügyminisztere Vlagyimir Makej múlt hónapban bekövetkezett halála után - jelentette a Belta állami hírügynökség.

Aleinik korábban a külügyminiszter első helyettese volt.

Andrej Lukjanovicsot a fehérorosz légierő és légvédelmi egységek vezetőjévé léptették elő.

18:43
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

FSZB: Több száz ukrán nacionalistát és háborús bűnöst fogtak el idén a határon

Több mint négyszáz ukrán nacionalistát és háborús bűnöst vettek őrizetbe a határon 2022-ben az orosz biztonsági szolgálatok - jelentette be Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a Nemzeti Terrorellenes Bizottság és a Szövetségi Operatív Törzs keddi moszkvai együttes ülésén.

Elmondta, hogy az év folyamán 1026, terrorista tevékenységben részt vevő személy oroszországi beutazását sikerült megakadályozni. Tájékoztatott, hogy az ország határ menti régióiban jelentősen megnőtt a "terrorista megnyilvánulások" száma, ami egyfelől az ukrán különleges szolgálatok felforgató tevékenységével, másfelől pedig a nemzetközi terrorszervezetek titkos sejtjeinek létrehozására irányuló kísérletekkel függ össze.

Elmondása szerint Oroszországban idén 64 terrortámadást akadályoztak meg, és nemzetközi terrorszervezetek 68 titkos sejtjének tevékenységét számolták fel.

Bortnyikov szerint a hadműveleti területekkel határos vidékeken megnőtt az ukrán és nyugati szolgálatok felderítési és felforgató tevékenysége. Közölte, hogy több mint 3500 olyan internetes forrást blokkoltak, amelyek hamis információkat terjesztettek az Ukrajna ellen indított "különleges műveletről" és az orosz fegyveres erők tevékenységéről.

19:16
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország harckészültség-ellenőrzést tart déli katonai egységeinél

Fehéroroszország előre be nem jelentett harckészültség-ellenőrzésbe kezdett déli katonai egységeinél Aljakszandr Lukasenka elnök, a fegyveres erők főparancsnoka utasítására - közölte kedden a védelmi minisztérium sajtóosztálya.

Aljakszandr Volfovics, a fehérorosz Biztonsági Tanács titkára a védelmi minisztérium által közzétett videoüzenetben arról beszélt, hogy ilyen ellenőrzéseket gyakorlatilag minden műveleti parancsnokságon végre fognak hajtani, de elsősorban azoknál, amelyeknek a helyzet elmérgesedése esetében elsőként kellene reagálniuk "a fehérorosz határon vagy az ország belsejében".

Valerij Revenka, a védelmi tárca nemzetközi katonai együttműködésért felelős részlegének vezetője hangsúlyozta, hogy a harckészültség-ellenőrzés pusztán védelmi jellegű.

21:12
december 13, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz külügy: Moszkva a nagykövetségi létszám maximálását javasolta Washingtonnak

Moszkva azt javasolta Washingtonnak, hogy szabjanak felső határt a nagykövetségi alkalmazottak létszámának - közölte Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes újságírókkal kedden Moszkvában.

A helyettes tárcavezető szerint a kérdés a pénteki isztambuli orosz-amerikai konzultációkon vetődött fel, amelyeken a nagykövetségek működésének normalizálásáról és a kétoldalú kapcsolatok zavarainak enyhítéséről folytattak technikai jellegű eszmecserét. A diplomata hangsúlyozta: a találkozó nem jelenti azt, hogy Moszkva újrakezdi a párbeszédet Washingtonnal a főbb témákról.

Rjabkov azt mondta, hogy az orosz javaslat értelmében a felek a felső határ megállapítása után maguk határoznák meg, hogy melyik külképviseleti helyszínen hány emberre van szükségük. Közölte, hogy Washington erre még nem válaszolt.

Rjabkov a találkozót hasznosnak, az eszmecserét gyakorlatiasnak nevezte, hozzátéve, hogy kisebb jelentőségű kérdésekről beszéltek, és az előrelépés minimális volt. Mint mondta, a felek a főbb kérdésekben nem jutottak előre a diplomáciai képviseletek munkájával, a vízumkiadással és a diplomaták rotációjával kapcsolatban, ugyanakkor egyöntetűleg tervezik az ilyen jellegű kapcsolatok folytatását 2023-ban, igaz határidőről, időpontokról, sőt, még helyszínről sem állapodtak meg.

05:17
december 14, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.