Folytatódnak a véres harcok, az ukránok egyre kétségbeesettebbek

Események

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, ágyú, tüzérség, Donbasz, howitzer
Ukrainian servicemen fire at Russian positions with a 105mm howitzer in the region of Donbas, on March 13, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Aris Messinis / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 384. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
05:07
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

05:12
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Mégsem kapja meg a finn vadászgépeket Ukrajna

Senki sem ígérte, hogy finn vadászgépeket kap Ukrajna - jelentette ki Sanna Marin finn kormányfő. A finn miniszterelenök a jelek szerint módosíthatott korábbi álláspontján, múlt pénteken Kijevben is utalt arra, hogy Ukrajna megkaphatja az F-18-as Hornet vadászgépeiket, Finnország ugyanis új, modernebb vadászgépeket szerez be.

05:21
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Moszkva jóváhagyta az ukrán gabonaexport újraindítását

Moszkva beleegyezett az ukrajnai gabonaexport újraindításában, de csak 60 napos időtartamra, azaz az előző megállapodás időtartamának felére - írta a The Guardian Szergej Versinyin orosz külügyminiszter-helyettesre hivatkozva.

05:38
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Működés közben a rettegett orosz fegyver - fotó

Oroszoroszág tegnap ismét bevetette a TOSZ-1 Szolncepjok - Perzselő napfény nevű termobárikus rakéta-sorozatvetőjét (MTI)

Az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatának 2023. március 13-án közreadott felvételén egy TOSZ-1 Szolncepjok („Perzselő napfény”) termobárikus rakéta-sorozatvető ukrán célpontot lő egy meg nem nevezett ukrajnai helyszínen Forrás: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium sajtószolgálata/-
07:01
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint nyolcezer menekülő érkezett tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 4324 fő, a  román-magyar határszakaszon belépők közül 4007 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 61 ember, köztük 26 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

08:41
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcok Bahmutban

Heves harcok dúlnak a kelet-ukrajnai Bahmut központjának ellenőrzéséért - közölték a konfliktus mindkét oldaláról érkező erők, miközben az oroszországi háború leghosszabb és legvéresebb csatájában egyre több az áldozat.

Oroszország február elején fokozta erőfeszítéseit Bahmut elfoglalására, miután hónapok óta heves harcok folytak a város körül, és azóta behatolt a város külvárosaiba. Az ukrán erők jelenleg északról, keletről és délről érkező támadásokat hárítanak. Az egyetlen kivezető útjuk nyugatra orosz tüzérségi tűz alatt áll.

09:10
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők előnyre tettek szert Ukrajna több részén

Az Institute for The Study of War (ISW) legfrissebb elemzése szerint az orosz erők előnyre tettek szert Ukrajna több részén. Kupjanszktól északkeletre az orosz erők 17 kilométerre, Sziversztől keletre pedig 7 kilométerre látszottak előrenyomulni. Az ISW szerint azonban az orosz erőknek nem sikerült befejezniük a Bakhmut körüli forduló mozgást, annak ellenére, hogy további előrenyomulások történtek a térségben.

09:42
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán védelmi erők több mint 100 támadást vertek vissza

Az orosz erők öt rakétacsapást mértek polgári infrastruktúrára Szumi és Donyeckben, amelyek halálos áldozatokat és sebesülteket követeltek a civilek körében. Az orosz légierő 35 légicsapást és 76 rakétatámadást hajtott végre.

Bár a hadműveleti környezet "nem változott jelentősen", Kupjanszk és Liman közelében az orosz erők támadásokat indítanak az ukrán védelem ellen. Az ukrán erők 10 légicsapást hajtottak végre az orosz erők ellen, és tüzérséggel öt koncentrációs területet, valamint három lőszerraktárt és négy kommunikációs rendszert találtak el.

10:01
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők jelentős veszteségeket szenvedtek a háború kezdete óta

Az ukrán erők jelentős veszteségeket szenvedtek a háború kezdete óta, miközben nyugati tisztviselők megkérdőjelezték, hogy bölcs dolog volt-e január óta tartani Bahmut -ot írja a The Washington Post.

A The Washing Post a hadsereg szolgáló tagjaival és az amerikai és európai nyugati kormányok meg nem nevezett tisztviselőivel beszélgetve arról számolt be, hogy Ukrajna akár 120 ezer halottat és sebesültet is elszenvedhetett a konfliktus során, míg az orosz oldalon 200 ezer lehet ez a szám - bár állítása szerint Ukrajna még a leghűségesebb szövetségesei előtt is titokban tartja a veszteségekről szóló jelentéseket.

A jelentés szerint a nyugati kiképzési programok nem készítik fel elég gyorsan a katonákat, és az elmúlt kilenc hónap során kiképzésben részesült fiatalabb hivatalnokok közül sokan már elestek a harcokban. A jelentés azt is állítja, hogy az ukrán biztonsági szolgálatok bezártak egy táviratcsoportot, amely arról tájékoztatta tagjait, hogy a hatóságok hol osztogatnak behívókat.

10:46
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Több civil is meghalt a hétfői támadásokban

Az ukrán elnöki hivatal hétfőn közölte, hogy az elmúlt 24 órában négy civil meghalt és 11-en megsebesültek.

A déli Mikolajivi régióban öt ember, köztük egy hét éves gyerek meghalt hétfő reggel, amikor az oroszok Kutsurub falut lőtték.

Egy civil meghalt Avdijivkában, ahol egy iskolaépületet romboltak le, Kosztantyinivka falu orosz ágyúzása során pedig öten megsebesültek - közölte az ukrán elnöki hivatal.

Az északi Szumi régióban lévő Znob-Novhorodszket szintén ágyúlövések érték, ahol egy ember meghalt, négy másik pedig megsebesült.

11:11
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

700 orosz katona halt meg 24 óra alatt az ukrán erők szerint

Az ukrán védelmi minisztérium legújabb frissítésében arról számol be, hogy

az elmúlt 24 órában az ukrán erők több mint 700 orosz katonát öltek meg.

Emellett a jelentés szerint 10 harckocsit, 15 páncélozott harcjárművet, 16 tüzérségi eszközt és 11 drónt semmisítettek meg.

11:36
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Elfogató parancsot adhatnak ki orosz katonák ellen

A nemzetközi büntetőbíróság ügyésze hivatalosan is megnyit két háborús bűnökkel kapcsolatos ügyet, és elfogatóparancsot ad ki több olyan orosz ellen, akiket felelősnek tartanak az ukrán gyermekek tömeges elrablásáért és az ukrán polgári infrastruktúra elleni támadásokért.

Karim Khan ügyész arra fogja kérni az előzetes döntéshozókat, hogy az eddig összegyűjtött bizonyítékok alapján hagyják jóvá a letartóztatási parancsokat. Ha ez sikerül, ez lenne az első alkalom, hogy az ICC elfogatóparancsot ad ki az ukrajnai orosz invázióval kapcsolatban.

12:06
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország egy nap alatt öt rakétatámadást és 35 légicsapást hajtott végre

A harctéren az orosz erők fegyverek egész sorával indítottak támadást Ukrajna ellen.

Az oroszok az elmúlt nap folyamán öt rakétatámadást, 35 légicsapást és 76 támadást indítottak nehézrakéta-salvadó rendszerekkel - közölte kedd kora reggel az ukrán hadsereg.

Szumi és Donyeck régiókban polgári infrastruktúrát értek a támadások - közölték.

Ukrajna hét település elleni támadást is visszavert a Bakhmut térségében - tette hozzá a hadsereg.

12:32
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán erők nyolc egységnyi orosz felszerelést semmisítettek meg

Natalija Humenyuk, Ukrajna déli védelmi erőinek közös koordinációs sajtóközpontjának vezetője azt állította, hogy az elmúlt nap folyamán az ukrán erők nyolc egységnyi felszerelést semmisítettek meg és 14 orosz katonát öltek meg a Dnyeper folyó deltájának szigetein.

Suspilne jelentése szerint a televízióban azt mondta, hogy az orosz hadsereg megfigyelőpontokat próbált telepíteni rájuk, hogy lássák, mire készülnek a folyó északi partján lévő védelmi erők.

12:58
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt, három megsebesült Kramatorszk ágyúzásában

Volodimir Zelenszkij a Telegram-csatornáján megerősítette, hogy a Donyecki területen lévő Kramatorszk ma reggeli ágyúzásában egy ember meghalt, három pedig megsebesült. Az ukrán elnök szerint:

„Kramatorszknál egy orosz rakéta csapódott be a városközpontba. Hat magas épület megrongálódott. Legalább három ember megsérült. Egy ember meghalt. Részvétem a családnak! A mentési munkálatok még tartanak."

„A gonosz állam továbbra is harcol a civil lakosság ellen. Elpusztítja az életet és nem hagy semmi emberit. Minden olyan csapás, amely ártatlan életet vesz el, törvényes és igazságos ítéletet kell hogy maga után vonjon. Ez minden bizonnyal így lesz."

13:32
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok átvették az ellenőrzést egy fontos bahmuti üzem egy része felett

Orosz egységek ellenőrzésük alá vonták a bahmuti színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) egyik telephelyét - közölte a RIA Novosztyi egy helyszíni forrás alapján.

Előző nap az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Szirszkij nehéznek minősítette a bahmuti helyzetet. Megjegyezte, hogy az orosz hadsereg több irányból is előrenyomul, veszélyezteti az ukrán védelmet, és a város központi kerületei felé halad.

14:14
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev álláspontja nem segíti elő a békét az oroszok szerint

Oroszország céljait a kijevi hatóságok jelenlegi álláspontja miatt csak katonai eszközökkel lehet elérni - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője március 14-én újságíróknak.

A Kreml pozitívan értékeli azon országok erőfeszítéseit, amelyek "már most is jelentős erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy békés irányba tereljék ezt a konfliktust", de ez most nem lehetséges, Oroszországnak előbb meg kell valósítania terveit - tette hozzá az orosz elnöki szóvivő.

Dmitrij Belik, az Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja március 13-án az Izvesztyija című lapnak azt mondta, hogy olyan körülmények között, amikor a Nyugat folyamatosan fegyvereket pumpál Ukrajnába, Kijev pedig demonstrálja, hogy a konfliktus folytatására összpontosít, a német politikusok által hangoztatott tézisek a tárgyalásokról nemcsak abszurdnak, hanem szemtelennek is tűnnek.

Ezzel Wolfgang Ischinger, a müncheni biztonsági konferencia volt vezetőjének szavaira reagált, aki szerint az ukrajnai békefolyamat már régen elindult. A képviselő szerint Ischinger javaslata, miszerint a tárgyalásokba Berlin, Washington, Párizs és London is bekapcsolódjon, "különösen sok kérdést" vet fel.

14:44
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Megrázó felvételek a bahmuti harcokról

Robbantások, lerombolt város – döbbenetes felvételek kerültek fel a közösségi oldalakra Bahmutról.


A felvételek hitelessége nem igazolható.

15:23
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkijt nem érdeklik a katonák, tovább harcol Bahmutért

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitart amellett, hogy erőinek meg kell nyernie a kelet-ukrajnai Donyeckben lévő Bahmutért vívott csatát, miután kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnának kell-e még több embert és erőforrást fordítania az ostromlott donyecki város védelmére.

Mint mindig, ma is kapcsolatban voltam a parancsnokainkkal, a hírszerző [tisztekkel]. Nagyon nehéz a helyzet keleten - nagyon fájdalmas - mondta Zelenszkij esti beszédében hozzátéve, hogy "meg kell semmisítenünk az ellenség katonai erejét - és meg is fogjuk semmisíteni" – mondta.

Mint mondta az olyan kisebb-nagyobb települések, mint Bilohorivka és Avdijivka vagy Bahmut és Vuhledar védelme meghatározhatja, milyen lesz Ukrajna jövője.

16:20
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Növeli a fegyvergyártás volumenét Oroszország

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter elrendelte a nagy pontosságú lőszerek gyártásának megduplázását - közölte a védelmi minisztérium a Telegram-csatornáján.

A miniszter munkamegbeszélést tartott a taktikai rakétafegyvereket gyártó vállalat, a TMAW vezetőségével és az illetékes katonai hatóságokkal.

A miniszter megtekintette az állami védelmi megrendelés teljesítését, és megmutatták neki a technológiai folyamatot és a gyártósorokat, valamint a legújabb fegyvereket, amelyeket már sorozatgyártásba helyeztek.

17:21
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország hajlandó lenne MIG vadászgépeket küldeni Ukrajnának

Lengyelország miniszterelnöke, Mateusz Morawiecki kijelentette, hogy országa az elkövetkező négy-hat hétben képes lenne MIG vadászgépeket szállítani Ukrajnának.

Az Ukrajnának fegyvereket szállító nyugati országok eddig elutasították a vadászgépek küldését. Korábban Lengyelország azt közölte, hogy hajlandó lenne harci gépeket küldeni Ukrajnának, de csak több más országgal együtt - írja a The Guardian.

17:52
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Kijevben nem erősítették meg a gabonamegállapodás meghosszabbítását

Az ukrán szakminisztériumok nem erősítették meg azt az orosz bejelentést, amely szerint hatvan nappal meghosszabbították a gabonamegállapodást - írta kedden az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A hírportál szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy "jóakaratú gesztusként" meghosszabbították a megállapodást.

Moszkva egyúttal nehezményezte, hogy a gabonakezdeményezés keretében nem oldották fel az orosz mezőgazdasági termékek exportjára vonatkozó korlátozásokat, beleértve az orosz ammónia Odessza-Toljatti ammóniavezetéken keresztüli tranzitját sem.

Az ukrán infrastrukturális tárca és a külügyminisztérium képviselői viszont hivatalosan nem erősítették meg a gabonamegállapodás meghosszabbítását.

18:47
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők csapást mértek Kramatorszk központjára

Az orosz erők kedden rakétacsapást mértek a Donyeck megyei stratégiai jelentőségű Kramatorszk város központjára, a támadás következtében egy helyi lakos meghalt, és legalább hárman megsérültek - közölte Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A tisztségviselő hozzátette, hogy az előzetes információk szerint hat többszintes lakóház rongálódott meg.

A főügyészi hivatal később azt közölte, hogy egy orosz rakéta becsapódott az egyik többszintes lakóházba, a romok alól négy sérültet hoztak ki, egyikük azonban a kórházban meghalt. Még folytatják a kutatást túlélők után a romok alatt - tette hozzá a főügyészség.

19:44
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétatámadás

Az orosz hadsereg repülőről indított rakétatámadást az ukrajnai Odessza régió ellen - közölte az ukrán parancsnokság ma kora délután -írja a The Guardian.

Közölték, hogy az orosz rakétákat a tenger felett lelőtték, de a törmelékek megrongáltak egy óvodát és több házat a tengerpart közelében. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

20:27
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz harci gépek elfogtak és megsemmisítettek egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett

Két Szu-27 típusú orosz harci repülőgép elfogott egy Reaper típusú amerikai megfigyelő drónt a Fekete-tenger felett, és egyikük megütötte a drón légcsavarját, ami miatt a pilóta nélküli repülőgép a tengerbe zuhant és megsemmisült - közölte kedden az amerikai hadsereg.

MQ-9-esünk rutinműveletet végzett nemzetközi légtérben, amikor egy orosz repülőgép elfogta és eltalálta, ami miatt a drón lezuhant és odaveszett - tudatta közleményében James Hecker, az amerikai légierő térségbeli műveletekért felelős tábornoka. Hozzátette: a felelőtlen eljárás kis híján mindkét légi jármű vesztét okozta.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője "veszélyesnek, szakszerűtlennek és meggondolatlannak" nevezte az elfogást, amelyre elmondása szerint volt már ugyan példa, arra azonban nem, hogy egy ilyen incidensben egy amerikai légi jármű megsemmisüljön.

"Ebben a tekintetben egyedi esetről van szó" - mondta.

21:21
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Litvánia ismét meghosszabbította az orosz és fehérorosz határon a szükségállapotot

A litván parlament az ukrajnai háborúra és az illegális migrációra hivatkozva kedden május 2-ig meghosszabbította az Oroszországgal és Fehéroroszországgal közös határ térségében fennálló szükségállapotot.

A parlament a litván kormány korábbi döntését hagyta jóvá. A szükségállapotot az ukrajnai háború tavaly február 24-i kezdete után rendelték el.

A NATO-tag Litvánia határos az Oroszországhoz tartozó, de attól területileg elkülönült Kalinyingrádi területtel és Fehéroroszországgal. A két másik, szintén NATO-tag balti állammal, Észtországgal és Lettországgal együtt Vilnius is hevesen bírálja az orosz beavatkozást.

21:51
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Oroszország a háborúban a létéért küzd

Oroszország az ukrajnai háborúban a létéért küzd - jelentette ki kedden Vlagyimir Putyin a szibériai Ulan-Ude helikoptergyárában munkásokkal találkozva.

Míg a Nyugat geopolitikai pozícióit akarja javítani, Oroszország saját államiságának fennmaradásáért harcol - fogalmazott az orosz elnök.

"2014 után elkezdték egyszerűen fizikailag kiiktatni azokat, akik az Oroszországgal fenntartott normális kapcsolatok fejlesztéséért szálltak síkra" - jelentette ki Putyin Kijevre utalva.

Az orosz elnök szerint Oroszország évtizedeken át próbált jó kapcsolatokat kiépíteni Ukrajnával.

"A helyzet 2014-ben alapvetően megváltozott, amikor az ukránok nyugati segítséggel államcsínyt hajtottak végre" - állapította meg.

Nyolc éven át töprengett a Donyec-medencei konfliktus békés megoldásán, Oroszországot azonban "az orránál fogva vezették" - fogalmazott. Egységre hívott fel, és meggyőződését fejezte ki, hogy a háború orosz győzelemmel fog véget érni.

22:35
március 14, 2023
Vágólapra másolva!

Meghívták az orosz válogatottat az első közép-ázsiai labdarúgó-bajnokságra

Az orosz labdarúgó-válogatott meghívást kapott az első alkalommal kiírt, júniusi közép-ázsiai bajnokságra.

A nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA) szövetség rendezvényeiről az ukrajnai háború miatt kitiltott oroszok mellett további hét csapat, a tádzsik, az üzbég, a türkmén, a kirgiz, az afgán, az iráni és egy később megnevezendő ország szerepel majd a regionális tornán.

A mérkőzéseket a kirgiz fővárosban, Biskekben és az üzbég fővárosban, Taskentben rendezik.

A tádzsik szövetség jelezte, az oroszok már elfogadták a meghívást, ugyanakkor az orosz fél egyelőre azt közölte, hogy "megbeszélést folytatnak a válogatott részvételéről és a szereplés feltételeiről."