Fehéroroszországba telepítenek atomfegyvereket az oroszok, folytatódnak a véres harcok Ukrajnában

Események

Bahmut, Ukrajna, Oroszország, háború, orosz-ukrán háború. bunker, katona
Bahmut, 2023. március 24. Ukrán katona célra tart fegyverével az orosz erőkkel folytatott harcok során a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 24-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják. MTI/AP/Libkos
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 396. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül32 bejegyzés
08:17
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

08:21
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai jelentés az orosz atomfegyverekről

Az amerikai védelmi minisztérium szerint nincs jele annak, hogy Oroszország atomfegyverek bevetésére készülne, miután a Kreml bejelentette, hogy taktikai atomfegyverek telepítését tervezik Fehéroroszországban.

08:25
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ötezer zsoldos kapott kegyelmet

Több mint ötezer volt bűnöző kapott kegyelmet, miután lejárt az Ukrajna elleni orosz Wagner zsoldoscsoportban a szerződésük - közölte szombaton Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója. A Wagner-csoport, amelyet eredetileg az orosz fegyveres erők harcedzett veteránjai alkottak, sokkal hangsúlyosabb szerepet vállalt az ukrajnai háborúban, miután az orosz hadsereg tavaly megalázó vereségek sorozatát szenvedte el - jelentette a Reuters.

08:41
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5849 fő, a a román-magyar határszakaszon belépők közül 5814 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 43 ember, köztük 24 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

09:39
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ellenőrzés a zaporizzsjai atomerőműben

Az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének vezetője a jövő héten ellátogat az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműbe, hogy felmérje a biztonsági helyzetet - közölte a NAÜ. Rafael Grossi egy nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az orosz fennhatóság alatt álló erőműben a nukleáris biztonság és a nukleáris védelem egyaránt hiányos.

10:25
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Civilek fecseghetik ki az ukrán offenzíva részleteit

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes a Facebookon arra szólította fel az ukránokat, hogy ne beszéljenek nyíltan az ország közelgő offenzívájának részleteiről. "Ne írjanak posztokat ebben a témában, és egyáltalán ne vitassák meg nyilvánosan a hadsereg katonai terveit, egyetlen stratégiai tervünk van,az összes területünk felszabadítása. Ami pedig a részleteket illeti - az egyszerűen katonai titok" - írta Maliar.

11:12
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz taktikai atomfegyverek Fehéroroszországban

Oroszország megállapodást kötött a szomszédos Fehéroroszországgal taktikai atomfegyverek telepítéséről a területén - idézte Vlagyimir Putyin orosz elnököt szombaton a TASZSZ hírügynökség. Egy ilyen lépés nem sértené a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló egyezményeket - mondta Putyin, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok nukleáris fegyvereket állomásoztatott európai szövetségesei területén.

11:21
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Nincs arra utaló jel, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket fog bevetni

Az amerikai védelmi minisztérium szerint nincs arra utaló jel, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne. A Pentagon ezt azután közölte, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Moszkva taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszország területére.

"Láttuk a jelentéseket az orosz lépésről, és továbbra is nagy figyelemmel követjük az ügyet" - fogalmaztak a védelmi tárca közleményében. Hozzátették: nem indokolja semmi, hogy Washington változtasson a saját stratégiai nukleáris álláspontján. Hangsúlyozták azt is, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a NATO által biztosított kollektív védelem mellett.

11:46
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Légitámadások, rakétacsapások Ukrajnában

Az oroszok 34 légi és 4 rakétacsapást mértek Ukrajnára tegnap, ezen kívül több mint 70 támadást hajtottak végre az MLRS-ekből (rakéta-sorozatvető) - jelentette az ukrán vezérkar.

12:06
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

A Fehéroroszországba telepített atomfegyverek egy válaszreakció a NATO provokációira

Oroszország azzal, hogy taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszország területére, a NATO provokációit akarja ezzel ellensúlyozni. Tehát ez Oroszország válasza a NATO provokációjára - mondta a RIA Novosztyinak Kirill Koktysh, az orosz külügyminisztérium MGIMO politika elméleti docense.

Putyin kifejtette, hogy Oroszország nem adja át nukleáris fegyvereit Fehéroroszországnak, hanem azt teszi, amit az Egyesült Államok már évtizedek óta tesz. Elmondta, hogy július 1-jén befejeződik a taktikai atomfegyverek tárolására szolgáló létesítmény építése Fehéroroszországban.

„Egyértelmű, hogy ha nem lett volna a Nyugat részéről az eszkaláció, ha nem koncentrált volna a NATO fegyveres erőket Fehéroroszország határainál, mindenekelőtt Lengyelországban, és végül, és ez a legfontosabb, ha nem lett volna a brit provokáció – amikor Nagybritannia Ukrajnának uránmaggal ellátott lövedékeket szállított - akkor nem lett volna szükség orosz atomfegyverek telepítésére Fehéroroszországban" - mondja Kirill Koktysh, a politikatudományok doktora.

12:35
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Több tucat dróntámadás ukrajnai célpontok ellen

A brit védelmi minisztérium szerint a hónap eleje óta az oroszok legalább 71 iráni tervezésű, Shahed drónt vetett be ukrajnai célpontok ellen. A közlemény szerint ezeket valószínűleg krasznodari, valamint brjanszki területről indítják.

12:57
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Donyecknél 70 ukrán katona adta meg magát

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) mintegy 70 katonája az elmúlt két hétben letette a fegyvert és megadta magát az orosz erőknek Donyecki területén. Ezt vasárnap jelentette be a TASS-nak a térség hatalmi struktúráinak képviselője.

13:23
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ausztria letartóztatná Putyint

Ausztriának a római statútum tagjaként végre kell hajtania a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsait - közölte az osztrák igazságügyi minisztérium az Ukrinformnak arra a kérdésére, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfőt letartóztatják-e látogatása esetén.

13:37
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az Ukrán Fegyveres Erők Herszon régióban lőttek településeket

Vasárnap este az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 46 lövedéket lőttek ki hat település polgári infrastruktúrájára a Herszon régióban, a Dnyeper bal partján. Ezt jelentették a régió katasztrófavédelmi szolgálat újságíróinak.

14:20
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin tagadja, hogy az orosz-kínai együttműködés veszélyt jelentene nyugatnak

Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozta, hogy az Orosz Föderáció és Kína közötti együttműködés "nem katonai szövetség".

"Nem kötünk katonai szövetséget Kínával. Igen, a haditechnikai együttműködés terén is van együttműködésünk, nem titkoljuk, de átlátható, nincs semmi titok" - mondta Putyin.

14:35
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország megkezdte az iráni drónok „rendszeres utánpótlását"

Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország megkezdte az iráni drónok „rendszeres utánpótlását". Márciusban Oroszország legalább 71 támadást intézett Ukrajna ellen iráni gyártmányú Shahed kamikaze drónokkal, miután február végén kéthetes szünetet tartott a dróntámadásokban – közölte a brit védelmi minisztérium.

14:52
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Herszon területén támadott

Oroszország 24 órán belül 49 alkalommal támadta a herszoni terület ukrán ellenőrzésű részeit, 210 nehéztüzérségi lövedéket lőttek ki a területen - jelentette Oleksandr Prokudin kormányzó március 26-án.

15:27
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz katonák vették át az irányítást az artemovszki AZOM üzem felett

Az orosz erők vasárnap, március 26-án teljes mértékben ellenőrzésük alá vonták az Artemovszki Fémfeldolgozó Üzem (AZOM) műhelyeit.

Az üzem teljes területe a Wagner ellenőrzése alatt áll - jelentette a RIA Novosztyi tudósítója.
Az üzemet megrohamozó erők azt állítják, hogy a gyár műhelyeiben több bombabunker is van.
A roham során az orosz katonák több ukrán katonát megöltek, köztük egy tisztet is.

16:11
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma bejelentette az Ukrán Fegyveres Erők kupjanszki irányú áthelyezésének megszüntetését

Az orosz csapatok megakadályozták az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tartalékainak kupjanszki irányú áthelyezését, és az ukrán egységek rotációját az előretolt állásokban. Erről Szergej Zibinszkij, a nyugati csoport sajtóközpontjának vezetője számolt be a TASS-nak.

Zibinszkij hozzátette, hogy a Tor légvédelmi rakétarendszer orosz legénysége megsemmisítette az ukrán Fury drónt Nyizsnyaja Duvanka térségében.

16:34
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszul beszélő, mozgósított ukrán katonákat szándékosan "mészárlásba hajtják"

A kijevi rezsim szándékosan mozgósít embereket Ukrajna oroszajkú régióiból a front legnehezebb részeire - mondták a RIA Novosztyinak a Marinka melletti harcokban részt vevő orosz katonák. Megerősítésként megmutatták a halott ukrán katonák útleveleit és katonai igazolványait.

Egy orosz katona szerint:
"Ez arra utal, hogy az ukrán álhatóságok a főként orosz ajkú, ortodox lakosságot a mi orosz ajkú lakosságunk ellen hajszolják, hogy lemészárolják azokat. Így próbálnak egymás ellen uszítani minket".

A katonák hangsúlyozták, hogy az ukrán vezetést önös célok vezérelhetik azzal, hogy nem tájékoztatják a halottak családjait arról, hogy hozzátartozójukat megölték. Cserébe a vezetés készpénzt kap a halottakért.

17:14
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Németország "megfélemlítési kísérletet" lát a fehéroroszországi atomfegyverek telepítéséről szóló orosz döntésben

A német kormány "a nukleáris megfélemlítés újabb kísérletének" tartja orosz elnök döntését, miszerint Oroszország taktikai atomfegyvereit Fehéroroszországba telepíti.

A minisztérium bírálta Moszkva ilyen jellegű terveit. "Putyin elnök összehasonlítása a NATO közös atomfegyverhasználatával félrevezető, és nem igazolja az Oroszország által bejelentett lépést" - közölte a külügyminisztérium. A lapnak elmondták, hogy a fehérorosz hatóságok állítólag nemzetközi szinten többször elmondták, hogy az országban nincsenek nukleáris fegyverek.

Mikhajlo Podoljak ukrán elnöki asszisztens szintén azzal vádolta Vlagyimir Putyint , hogy megsértette a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződést, és "ijesztgetési" taktikához folyamodott.

17:38
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna naponta akár 200 katonát is elveszít az Artemivszkért folytatott harcokban

Az ukrán fegyveres erők (AFU) naponta 100-200 katonát veszítenek az Artemivszkért (ukrán nevén: Bahmut) folyó harcokban. Erről a The Sunday Times című brit lap számolt be vasárnap.

A kiadvány szerint az ukrán fél súlyos veszteségei arra kényszeríthetik Kijevet, hogy végül feladja Artemivszket. Nyugati elemzők szerint az ukrán fegyveres erőknek választaniuk kell majd, hogy mindenáron megtartják-e a várost, vagy visszavonulnak Szlovjanszk és Kramatorszk felé, ahol már megerősített állásokat készítettek elő egy újabb orosz offenzíva megakadályozására.

18:13
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 400 ezer új katonát tervez toborozni az Ukrajna elleni háborúra

A Bloomberg szerint az orosz hatóságok úgy döntöttek, hogy lemondanak egy tavaszi ukrajnai offenzíváról, és az ukrán erők hamarosan meginduló ellentámadásának megakadályozására összpontosítanak.

Oroszországnak nincs elég katonája egy offenzívához, ezért a hatóságok úgy döntöttek, hogy szerződéses katonák toborzására összpontosítanak A tervek szerint mintegy 400 ezer embert toboroznak - írják a Bloomberg forrásai.

Az Associated Press szerint „A hirdetések készpénzes bónuszokat és csábító előnyöket ígérnek " – írták.

A Kreml tagadja, hogy toborzásokat terveznének.

18:29
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Észak-Macedónia 12 Mi-24-es helikoptert küldhet Ukrajnába

Észak-Macedónia 12 Mi-24-es helikoptert küldhet Ukrajnába. Slavjanka Petrovska észak-macedón védelmi miniszter szerint a döntés nem érinti az ország hadseregét, mivel a „modernizációs tervek szerint a felszerelés már a használatának végén jár".

18:55
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Egy tengeri aknarobbanás épületeket rongált meg Odesa megyében

Az odesai városi tanács szerint március 26-án egy tengeri akna robbant, amely néhány part menti létesítményt eltalált Odesa megyében. A hatóságok szerint a robbanás több épületet is megrongált, de nem történtek áldozatok.

19:20
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin: Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget, és senkit sem fenyeget, a Nyugat viszont új, globális tengelyeket alakít ki - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorának nyilatkozva,

"Van közöttünk haditechnikai együttműködés (Kínával), nem titkoljuk. Minden átlátható, nincs ebben semmi titok. Katonai együttműködés is van közöttünk, gyakorlatokat tartunk. (...) Mindezt folytatjuk, minden átlátható, de ez nem katonai szövetség" - mondta Putyin.

Az orosz elnök, meg nem nevezett nyugati elemzőkre és politológusokra hivatkozva kifogásolta, hogy a Nyugat ezzel szemben "új tengelyeket épít", hasonlóan ahhoz, ahogy azt "Németország és Olaszország fasiszta rezsimje, illetve a militarista Japán" tette a 30-as években.

Nehezményezte a "globális NATO" létrehozására irányuló törekvéseket, amelybe Új-Zélandot, Ausztráliát és Dél-Koreát is be akarják vonni. Emlékeztetett rá, hogy az év elején brit-japán megállapodás jött létre a katonai együttműködésről.

19:54
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán drón okozott robbanást Tula megyében

Lezuhant egy robbanóanyagot szállító, ukrán 141-es drón az oroszországi Tula megyében lévő Kirejevszkben - közölték a rendvédelmi szervek a TASZSZ orosz hírügynökséggel.

A Tulától mintegy 30 kilométerre délkeletre történt incidensben három civil könnyebben megsérült, és három többemeletes lakóházban, valamint néhány gazdasági épületben is károk keletkeztek.

A helyszínen a hatóságok vizsgálatot folytatnak.

Március során már két hasonló eset történt az Ukrajnával nem határos régióban, amelyben több hadiipari vállalat működik.

20:39
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország támogatni fogja Kína tervét, ha megállapodásra jut Ukrajnával

Ha Hszi Csin-ping kínai elnök megvitatja Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az ukrajnai konfliktussal és a béketárgyalásokkal kapcsolatos kérdéseket, Törökország támogatni fogja a kínai béketervet - jelentette ki Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő.

21:20
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin szerint Nyugat titokban szállít fegyvereket Ukrajnának

A Nyugat titokban fegyvereket szállít Ukrajnának, de az orosz hadsereg megpróbálja megsemmisíteni azokat a szállítás során – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. Hozzátette, hogy az ukrán haditechnikai eszközöket éjszaka szállítják.

Egy nappal korábban az orosz vezető a Kijevbe irányuló nyugati fegyverszállítások miatt is felszólalt.

Rámutatott, hogy Oroszország tisztában van a Nyugat azon terveivel, hogy nagy mennyiségben szállít fegyvereket Ukrajnának, és felhívta a figyelmet arra, hogy a fegyverek Kijevbe pumpálása a konfliktus elhúzódását célozza.

22:02
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Politikai elemző szerint félrevezetési kísérlet Zelenszkij kijelentése a lövedékek hiányáról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentése, miszerint a lövedékek hiánya miatt nem lehet ellentámadást indítani, félrevezetési kísérlet. Nyilatkozott Igor Nikulin katonai szakértő március 26-án az Izvesztyija című lapnak.

"Az ellentámadást elsősorban az időjárás nehezíti, mert sok helyen a sár miatt nehéz a nyugati harckocsiknak mozogni."

Nikulin rámutatott, hogy Zelenszkij információs háborút folytat, amelynek célja, hogy forrásokat szerezzen a nyugati országoktól.

22:31
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán támadás érte Liszicsanszk városát

Megrongálódott egy kórház épülete Liszicsanszkban, a Luhanszki Népköztársaság területén, miután az ukrán hadsereg ágyúzta a várost - írja az iz.ru.

"A kórház épületét közvetlen találat érte, a lövedék áthatolt a tetőn. Ez egy polgári épület, itt nincs katonaság" - áll a helyi önkormányzat közleményben.

A környező lakások ablakai betörtek és egy gázvezeték is megsérült.

22:50
március 26, 2023
Vágólapra másolva!

Josep Borrell: Az EU kész új szankciókat kiszabni Fehéroroszországra, ha Minszk orosz atomfegyvereket fogad

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő vasárnapi Twitter-bejegyzésében leszögezte: az Európai Unió (EU) kész új szankciókat bevezetni Fehéroroszországgal szemben, amennyiben a minszki vezetés elfogadja orosz atomfegyverek elhelyezését az országa területén.

Az orosz atomfegyverek állomásoztatása Fehéroroszországban a feszültség felelőtlen fokozásához vezet és fenyegetést jelenthet az európai biztonságra nézve. Fehéroroszország ezt még mindig megakadályozhatja, ez az ő választása. Az EU készen áll arra, hogy szükség esetén további szankciókkal válaszoljon - hívta fel a figyelmet Borrell.

A főképviselő arra reagált, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat este bejelentette az állami televízióban: Moszkva megállapodást kötött Fehéroroszországgal arról, hogy taktikai atomfegyvereket fog állomásoztatni a szomszédos ország területén.