Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 399. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
06:14
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:31
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok nem ad nukleáris adatokat Oroszországnak

Az Egyesült Államok nem cserél adatokat nukleáris haderejéről Oroszországgal – közölte a Fehér Ház szóvivője, válaszul Moszkva múlt hónapban hozott döntésére, miszerint felfüggeszti részvételét az Új START nukleáris fegyverekről szóló szerződésben.

A szerződés korlátozza az Egyesült Államok és Oroszország által bevethető stratégiai nukleáris robbanófejek számát.

"A nemzetközi jog értelmében az Egyesült Államoknak joga van arra, hogy arányos és visszafordítható ellenintézkedések megtételével válaszoljon az új START-szerződés Oroszország általi megsértésére, hogy rávegye Oroszországot, hogy visszatérjen kötelezettségei teljesítéséhez" - mondta a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

06:33
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Két civil áldozata van az ukrán ágyúzásnak

Az ukrán erők hétfőn este megöltek két civilt, amikor ágyúztak egy lakóházat az orosz kézen lévő keleti Donyeck városában – közölték az oroszok.

"Ukrán lövedék csapódott egy lakóházra a Kujbisev utca 246. szám alatt, sajnos két civil belehalt a sérüléseibe a megrongálódott épület romjai alatt" - közölte az oroszok által telepített rendőrség Donyeck régió Moszkva által ellenőrzött részén.

06:50
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 28-án az ukrán-magyar határszakaszon 4026 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3958 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 50 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást - közölte az ORFK

07:22
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

London Pekingtől várja a békét

A brit miniszterelnök arra sürgette Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy használja fel orosz kollégájára, Vlagyimir Putyinra gyakorolt ??befolyását a háború befejezésére. Azt javasolta, hogy Peking közvetlenül beszéljen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel minden békejavaslatról.

07:55
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Legalább százszor lőtték az oroszok Szumi megyét

Az orosz erők négy települést lőttek Szumi megyében március 28-án – jelentette a regionális katonai közigazgatás a Telegramon. Tüzérséggel és aknavetőkkel vették célba Bilopillija, Junakivka, Znob-Novhorodszke és Eszman községet. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint nem észleltek orosz támadócsoportokat az államhatár közelében.

08:33
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Kiéleződnek a harcok a zaporizzsjai atomerőmű közelében

Felélesedtek a harcok a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű közelében – közölte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője. Rafael Grossi arra figyelmeztetett, hogy ez tovább növeli a nukleáris baleset lehetőségét. Az AP-nek nyilatkozva azt mondta: "A harcok szintje megnövekedett. Egyre több a katona, a katonai jármű, és egyre több a katonai akció az üzem körül. A kollégáim naponta számolnak be támadásokról, a nehézfegyverzet zajáról. Ez a fenyegetettség gyakorlatilag állandó. Nagyon veszélyes és instabil a helyzet."

08:58
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország Minszk elleni szanciókat sürget

Vlagyimir Putyin a hétvégén bejelentette, hogy Fehéroroszország területén orosz taktikai nukleáris fegyvereket helyez el. Válaszul a lengyel kormányfő ragaszkodik ahhoz, hogy Minszknek további szankciókkal kelljen szembenéznie. Mateusz Morawiecki azt mondta: "Oroszországnak ez a lépése... az atomfegyverek fehéroroszországi telepítésének bejelentése minden bizonnyal további szankciók bejelentéséhez vezet, a szankciók mértéke sokkal szigorúbb lesz a Lukasenka-rezsim számára."

A fehérorosz külügyminisztérium megvédte a döntést. Közleményük szerint az ország kénytelen volt orosz nukleáris fegyvereket elhelyezni a NATO-országok "agresszív lépései" miatt. Azt állították, hogy a katonai szövetség tagjai Fehéroroszország saját biztonságát fenyegették – jelentette az orosz állami tulajdonú TASZSZ hírügynökség.

09:04
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Washington nem lát nukleáris veszélyt

Az Egyesült Államok nem lát arra utaló jeleket, hogy Vlagyimir Putyin közelebb kerülne a taktikai nukleáris fegyverek alkalmazásához az Ukrajna elleni háborújában.

09:38
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az ukránok célja Bahmutnál

Ukrajna célja, hogy kimerítse az orosz készleteket és súlyos veszteségeket okozzon a Bahmut elfoglalására törekvő orosz erőknek – közölte az ukrán szárazföldi erők parancsnoka egy katonákhoz intézett videóban.

10:02
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Avdijivkát eltörlik a Föld színéről

Ukrajna frontvárosát, Avdijivkát „eltörlik a Föld színéről" az erősödő orosz lövöldözés közepette – állítja egy helyi tisztségviselő. Az orosz erők az utóbbi időben fokozatosan megerősödtek Avdijivka környékén, és az ukrán hadsereg a múlt héten azt mondta, hogy a város „második Bahmut" lesz.
Oroszország 10. harckocsiezredét megviselte az Avdijivka elleni támadás, és valószínűleg elveszítette tankainak nagy részét, miközben megpróbálta körülvenni a várost délről – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma legújabb hírszerzési jelentésében.

10:33
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az időjárás sem kíméli az ukrán energiaellátást

Rendkívüli áramszüneteket vezettek be Ukrajna-szerte a rossz időjárás – és a frontvonalon végrehajtott orosz csapások miatt. Az elmúlt hetekben egyre kevesebb áramkimaradás volt Ukrajna-szerte, amit a tisztségviselők az áramellátás visszaállításáért folytatott küzdelem győzelmeként értékeltek.
A hálózatüzemeltető Ukrenergo most azt közölte, hogy a viharok, a szél, a hó és az eső Nyugat-Ukrajna hét régiójában és Odessza környékén okozott áramszüneteket. Az északkeleti Harkov régióban, a délkeleti Zaporizzsjában és a déli Herszonban azonban a közelmúlt ágyúzásai miatt sérültek meg az áramelosztó hálózatok. Szintén a harcok miatt károkat szenvedett hálózat problémái miatt korlátozzák az áramfogyasztást a középső Zsitomir régióban.

11:11
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Elrettentő hadgyakorlatba kezdtek az oroszok

Oroszország Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétarendszerekkel és több ezer katonával kezdett hadgyakorlatot - jelentette be az orosz védelmi minisztérium szerdán.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már korábban ismertette azt a törekvését, hogy a Topol rakétarendszert felváltó Jarsz rakétarendszerek Oroszország "legyőzhetetlen fegyverzetének" és a szárazföldről indítható nukleáris arzenáljának egyik fő részévé váljanak.
"Több mint 3000 katona és mintegy 300 hadfelszerelés része a hadgyakorlatnak" - közölte a moszkvai védelmi tárca a Telegram-csatornáján közzétett közleményében.
A gyakorlat keretében ellenőrzik az omszki és a novoszibirszki rakétabázist. (MTI)

11:36
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Rishi Sunak: Nem baj, hogy megcsappant a lőszerkészletünk

A brit kormányzat egy kétéves programban, 2 milliárd font elkülönítésével tervezi feltölteni az ukrajnai háború miatt megcsappant lőszerkészletét és megerősíteni az ellátási láncokat. Rishi Sunak miniszterelnök az összeg nagyságát kritizáló felvetésre a magas rangú parlamenti képviselők összekötő bizottságának azt mondta: „Nem feltétlenül látom negatívumnak, hogy a saját készleteinket lebontottuk, mert ha belegondolunk, mire valók ezek a fegyverek: gyengíteni és elrettenteni - elsősorban - az orosz agressziót. Pontosan erre használták őket, csak épp az ukránok."

12:50
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Kanada 1,7 milliárd dolláros kölcsönt ad Ukrajnának

Kanada a következő költségvetési évben 2,4 milliárd kanadai dollár (1,7 milliárd amerikai dollár) kölcsönt nyújt Ukrajnának, hogy segítse az ország pénzügyeit. Az intézkedést a legutóbbi szövetségi költségvetés határozza meg, amelyet Chrystia Freeland pénzügyminiszter március 28-án terjesztett a parlament elé. Az Ukrajnának nyújtott új hitelt a Nemzetközi Valutaalapon keresztül osztják szét.

A CBC jelentése szerint Kanada korábbi, Ukrajnának nyújtott fiskális támogatásaira épít, amelyek célja az Oroszország teljes körű inváziója által okozott gazdasági pusztítás ellensúlyozása.

Ukrajna eddig 5,4 milliárd kanadai dollár (csaknem 4 milliárd amerikai dollár) segélyben részesült, ennek ötöde katonai segély – mind közvetlen adományokból, mind az ukrán hadsereg számára vásárolt felszerelésekből.

13:39
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij meghívta a kínai elnököt

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő egy szerdai interjúban bejelentette, hogy ukrajnai látogatásra hívta meg Hszi Csin-ping kínai elnököt.

"Felkészültünk a látogatására" - mondta Zelenszkij az AP amerikai hírügynökségnek. "Beszélni akarok vele. (...) De az egész elmúlt egy évben, több mint egy év óta nem volt vele kapcsolatom" - tette hozzá.
Az AP értesülése szerint Zelenszkij már elküldte a meghívást Hszi Csin-pingnek.

Kína az elmúlt hónapban nyilvánosságra hozott egy 12 pontos béketervet "az ukrajnai válság politikai megoldásáról". A kínai elnök múlt heti moszkvai látogatásán az ukrajnai háborúról is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de az eszmecseréről kiadott közlemények nem mutattak előrelépést a háború lezárásával kapcsolatban. A kínai javaslatok között szerepelt a háborús helyzet enyhítésére és esetleges fegyverszünetre való felhívás. (MTI)

14:02
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Veszteséges a McDonald's helyén létrejött orosz gyorsétterem

Komoly veszteséggel zárta a tavalyi évet az Oroszországot elhagyó McDonald's helyén létrejött orosz gyorsétterem, a Vkuszno - i tocska üzemeltetője.

A Sistema 11,3 milliárd rubel (52,5 milliárd forint) veszteséget jelentett 2022-ről, míg a bevétele 2,3 százalékkal, 73,5 milliárd rubelre csökkent orosz számviteli szabvány szerint - közölte a cég szerdán. A Sistema 2021-ben még több mint 2 milliárd rubel adózott eredménnyel zárt. A tavalyi adatokat befolyásolta, hogy a Sistema alá tartozó éttermek tavaly március közepétől júniusig nem működtek, a kibővített hálózat újranyitása fokozatosan történt szeptember végéig. (MTI)

14:45
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Melitopolt lőtték az ukránok

Az ukrán erők az orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai Melitopolt lőtték, ami miatt a városban megszűnt az áramszolgáltatás. Ivan Fedorov polgármestere a Telegramon azt írta, több robbanás történt a városban.

15:17
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Új célok az orosz kiberháborúban

Oroszország kiberháborúja Ukrajna ellen nagyrészt kudarcot vallott, Moszkva egyre inkább Kijev európai szövetségeseit veszi célba – vélekednek amerikai és francia elemzők. A francia Thales védelmi cég szerdán egy jelentésében azt állította, hogy Oroszország Lengyelországot, az északi és a balti országokat támadja, amelyek célja a megosztás és a háborúellenes üzenetek terjesztése.

15:56
március 29, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai-brit számok az orosz veszteségekről

Több mint 220 000 orosz katonát öltek meg vagy sebesítettek meg azóta, hogy az orosz csapatok több mint egy évvel ezelőtt megtámadták Ukrajnát - közölte Ben Wallace brit védelmi miniszter a legfrissebb amerikai értékelésre hivatkozva.

06:29
március 30, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.