Folytatódnak a véres harcok, újabb fontos ukrán bázisokat semmisítettek meg az oroszok

Események

conflict Horizontal
Ukrán BMP Bahmut környékén
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 402. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
07:58
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

08:09
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. március 31-én az ukrán-magyar határszakaszon 5709 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4186 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. március 31-én 43 ember, köztük 14 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:22
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Óriáshitel Ukrajnának

A Nemzetközi Valutaalap 12,6 milliárd font értékű pénzügyi csomagot hagyott jóvá Ukrajna számára – írja a Reuters. A végrehajtó testület beleegyezett, hogy a finanszírozást négy évre osztja fel, hogy megfeleljen Ukrajna igényeinek az orosz invázió elleni védekezésben.

A kölcsön Ukrajna legnagyobb kölcsöne a tavalyi orosz invázió óta, és az első nagyobb csomag, amelyet az IMF jóváhagyott egy aktív konfliktusban érintett országnak.

09:05
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Az ukránok kibírják ezt a háborút

"Az ukránok kibírják ezt a háborút. Megszabadítjuk földünket és népünket az orosz rabszolgaságtól. És lesz egy nap, amikor a világ hallani fogja, hogy Ukrajna számára helyreállt az igazságszolgáltatás" - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

09:49
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország egy hónapra az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöke lett

Április 1-jétől Oroszország egy hónapra az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöke lett, a várakozásoknak megfelelően Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elnököl majd a Biztonsági Tanácsban egy sor ülésen - írja a RIA Novosztyi.

A Biztonsági Tanács nem tervez hivatalos üléseket Ukrajnával kapcsolatban áprilisra. Valószínű azonban, hogy az ukrán kérdésekkel foglalkozó találkozókat továbbra is megtartják.
Április 6. körül várhatóan informális ülést tart az ENSZ BT, ahol megvitatják a gyermekek különleges katonai műveleti övezetből való evakuálását.

Szergej Lavrov várhatóan a hónap vége felé érkezik New Yorkba. Amikor legutóbb az ENSZ-központban járt (2022 szeptemberében), a küldöttség az utolsó pillanatban kapott csak vízumot.

10:35
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Erre kéri Spanyolország a kínai elnököt

Pedro Sánchez, Spanyolország miniszterelnöke arra biztatta Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy beszéljen Volodimir Zelenszkijjel, és első kézből ismerje meg Ukrajna békeképletét, hogy segítsen véget vetni az orosz inváziónak. Sanchez kínai látogatása során elmondta, hogy tájékoztatta Hszit arról, hogy Spanyolország támogatja az ukrán elnök javaslatait, beleértve azt a követelést, hogy visszaállítsák Ukrajna területét a Krím 2014-es annektálása előtti állapotba. Hszi a „hidegháborús mentalitás" megszüntetésére és az Oroszország elleni „szélsőséges" szankciók enyhítésére szólított fel.

11:17
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán bázisokat semmisítettek meg az orosz fegyveresek

Az orosz fegyveres erők "Dél" csoportjának támadó egységei Donyeck irányában, Marjinka térségében romboltak le két ukrán erődítményt - mondta Ivan Bigma, a csoport sajtóközpontjának vezetője a RIA Novosztyinak. "

A csata során az ellenség legalább 15 embert veszített" - mondta. Az orosz harcosok akcióit tankok és páncélosok támogatták.

Marjinka Donyeck külvárosa. Ez az egyik olyan pont, ahonnan Donyecket rendszeresen tüzérségi lövedékekkel lövik az ukránok.

12:06
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország provokációtól tart

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta, hogy intenzívebb tárgyalásokat folytatott Oroszországgal a nukleáris fegyverek fehéroroszországi telepítéséről, azt állítva, hogy a szomszédos Lengyelország a megtámadását tervezi. Fehéroroszország különleges erők kontingensét telepítette Ukrajnával közös déli határára, „hogy megakadályozza a provokációkat" – tette hozzá.

12:49
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok vezető tábornoka szerint idén nem valószínű az ukrajnai győzelem

Mark Milley vezérkari főnök a Defense One-nak adott interjújában elmondta, hogy Ukrajna valószínűleg nem fogja még az idén kiűzni az orosz csapatokat a területéről.

13:43
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán erők 70 orosz támadást vertek vissza

Az orosz csapatok a jelentések szerint a Donyecki területen lévő Lyman, Bakhmut, Avdiivka és Marinka felé irányuló offenzívák végrehajtására összpontosítják erőfeszítéseiket. Az ukrán erők március 31-én több mint 70 orosz támadást vertek vissza ezeken az irányokon - közölte reggeli frissítésében az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

14:32
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Megkezdődött a tavaszi hadkötelezettség Oroszországban

Oroszországban április 1-jén, szombaton megkezdődött a tavaszi hadkötelezettség az ország fegyveres erőiben, ami július 15-ig tart. Vlagyimir Putyin elnök megfelelő rendeletét a hivatalos jogi információs portálon tették közzé.

A dokumentum szövege szerint a katonai szolgálatról és a katonai szolgálatról szóló szövetségi törvény értelmében 147 000 embert terveznek küldeni a hadseregbe.

Emellett az államfői rendelet szabályozza azon katonák, tengerészek, őrmesterek és művezetők szolgálatból való elbocsátását, akiknek a sorkatonai szolgálati ideje lejár.

15:08
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán csapatmozgások Zaporizzsjánál

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) nagyszámú katonát gyűjtöttek össze Zaporozsje térségében, hogy átkeljenek a Dnyeperen. Ezt április 1-jén, szombaton jelentette be Vlagyimir Rogov " Oroszországgal vagyunk " mozgalom elnöke , írja a RIA Novosztyi

15:46
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán fegyveres erők nyolc lövedéket lőttek ki Donyeck Petrovszkij kerületére

A tájékoztatás szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) április 1-jén, szombaton  nyolc lövedéket lőttek Donyeck Petrovszkij kerületére.

16:31
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Shoigu bejelentette, hogy többszörösen növeli a fegyverek gyártását a csapatok számára

A közös orosz csapatcsoport számára többszörösére növelték a hagyományos és nagy pontosságú fegyverek gyártását – mondta Szergej Sojgu orosz honvédelmi miniszter az orosz csapatok (haderő) közös csoportjának főhadiszállásán - írja a RIA Novosztyi.

A katonai osztály vezetője a csoportosulás főhadiszállásán megbeszélést tartott a csapatok lőszerrel való ellátásának kérdéseiről, valamint a jelenlegi helyzetről szóló beszámolókat is meghallgatott - jegyezte meg az orosz védelmi minisztérium.

A termelési kapacitások bővülése és a munkatermelékenység növekedése miatt többszörösére nőtt az általuk a csapatok támogatására gyártott termékek száma. Hagyományos és nagy pontosságú fegyverfajtákról egyaránt beszélünk. Mindez lehetővé teszi, hogy teljesítsük a a legfelsőbb parancsnok által meghatározott feladatokat a különleges katonai művelet végrehajtásának tervével összhangban" - mondta Shoigu, akinek szavait a védelmi minisztérium idézi.

17:10
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez Oroszország új stratégiája

Vlagyimir Putyin aláírta az új orosz külpolitikai stratégiát, amelynek célja a nyugati "dominancia" visszaszorítása, valamint Kína és India kulcsfontosságú partnerként való meghatározása a jövőre nézve - írja a The Guardian.

Az új dokumentum bebetonozza az Oroszország és a Nyugat közötti mély, hidegháborús jellegű szakítást Moszkva ukrajnai offenzívája miatt. A stratégiai dokumentum szerint:

Az Orosz Föderáció prioritásként kívánja kezelni az Egyesült Államok és más barátságtalan országok világpolitikai dominanciája maradványainak felszámolását.

A Kreml honlapján közzétett 42 oldalas dokumentum szerint Oroszország célja, hogy "megteremtse a feltételeket ahhoz, hogy bármely állam elutasítsa a neokolonialista és hegemón célokat". Oroszország kiemelte a Kínával és Indiával való kapcsolatokat, és hangsúlyozta "az eurázsiai kontinensen található baráti, szuverén globális hatalmi és fejlődési központokkal való kapcsolatok és koordináció elmélyítésének" fontosságát.

17:38
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ezek az orosz veszteségek Ukrajna szerint

Oroszország 2022. február 24. óta 173 990 katonát vesztett Ukrajnában. Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint Oroszország emellett 3616 harckocsit, 6981 páncélozott harcjárművet, 5528 járművet és üzemanyagtartályt, 2683 tüzérségi rendszert, 527 többszörös rakétakilövő rendszert, 279 légvédelmi rendszert, 306 repülőgépet, 291 helikoptert vesztett.

17:52
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Hatalmas csapást mértek az oroszok az ukránokra Krasznolimannál

Az elmúlt nap folyamán a középső orosz haderőcsoport az Ukrán Fegyveres Erők száz harcosát semmisítette meg Krasznoliman irányában - írja a Lenta.

Az ügynökség szerint az orosz katonák tüzérséggel, nehéz lángszóró rendszerekkel és repülőgépekkel támadták meg az ukrán fegyveres erők állásait. A támadásokat a Luhanszki Népköztársasághoz tartozó Chervonaya Dibrova és a Donyecki Népköztársaság Terny települései közelében mérték az ukrán egységekre.

18:07
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 8 ukrajnai régiót támadott meg

Az orosz erők az elmúlt 24 órában Ukrajna nyolc régióját támadták meg, legalább öt ember meghalt és tíz megsebesült a regionális kormányzók április 1-jei jelentése szerint.

18:21
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Drága radarokat veszített Moszkva

Oroszország elvesztett legalább hat Zoopark-1M rakétaelhárító radart - közölte a brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési jelentésében.

18:36
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Kijev lengyel páncélosokat rendelt

Kijev 100 Rosomak páncélozott szállítójárművet kért Varsótól – mondta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök újságíróknak.

Tegnap megrendelést kaptam 100 rosomakra Denys Shmyhal ukrán miniszterelnöktől " – mondta.

Morawiecki szerint a páncélozott szállítókocsikat a Lengyelországnak juttatott uniós pénzekből, valamint azokból az amerikai forrásokból fizetik majd, amelyeket Kijev kap.

18:57
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz lövészek megsemmisítették egy amerikai radart Herszon közelében

Az éjszakai órákban orosz tüzérek megsemmisítettek egy, az Egyesült Államokban gyártott ukrán mobil ellenütemező radarállomást (RLS) a Herszon melletti Sztanyiszlav település környékén– mondta a helyzetet ismerő forrás RIA Novosztyinak.

19:26
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

160 tankot kap Ukrajna

A német védelmi miniszter bejelentette, hogy a NATO-országok összesen 160 tankot küldenek Ukrajnába. Két zászlóalj Leopard-2 harckocsit és négy zászlóalj Leopard-1 harckocsit- mondta a védelmi miniszter.

20:12
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 100 páncélozott harckocsit vesz

Ukrajna 100 darab lengyel gyártmányú, Rosomak típusú harckocsik beszerzését tervezi. A vásárlást amerikai és uniós forrásokból fogják finanszírozni - írta Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

21:08
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Észak-Korea megvádolta Ukrajnát

Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, Kim Jo-dzsong azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy atomfegyverek beszerzésére törekszik - jelentette a KCNA állami média.

Vlagyimir Putyin múlt hetén jelentette be, hogy taktikai atomfegyverek állomásoztatását tervezi Fehéroroszországban Válaszul az ukrán elnöki hivatal honlapjára egy nyilvános petíciót került fel, amiben azt javasolják, hogy Ukrajna is atomfegyvereket helyezzen el saját határain belül.

21:40
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Támadás érte a civil infrastrutúrát

Az orosz hadsereg két rakétatámadást indított a Donyecki területen található Avdijivka ellen, jelentős károkat okozva az infrastruktúrában - közölte Andrij Jermak, az elnöki hivatal vezetője.

22:48
április 01, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország felpörgette a fegyvergyártást

Oroszországban jelentősen nőtt a fegyvergyártás volumene - nyilatkozta Szergej Sojgu, az ország védelmi minisztere.

Sojgu azt mondta:

A termelési kapacitások bővítésére és a termelékenység javítására tett lépéseink lehetővé tették, hogy jelentősen növeljük a hadseregnek szánt fegyverek - köztük a hagyományos és a nagy pontosságú fegyverek gyártását.

08:16
április 02, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.