Súlyos rakétatámadás Odesszában, Fehéroroszország atomfegyvereket is bevethet

Események

Ukrajna, ellentámadás, háború, Oroszország, sorozatvető, katona, Grad, Donyeck
Ukrainian servicemen of the 10th Mountain Assault Brigade "Edelweiss" fire a rocket from a BM-21 'Grad' multiple rocket launcher towards Russian positions, near Bakhmut in the Donetsk region on June 13, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Anatolii Stepanov / AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 476. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül36 bejegyzés
06:32
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:38
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij a szülővárosára kilőtt rakétákról beszélt

A tegnapi, Krivij Rih városát érő rakétatámadásban az oroszok olyan rakétát használtak, amiben több mint 50 külföldön gyártott alkatrész volt - közölte Volodimir Zelenszkij elnök.

A támadásban 11 ember halt meg, 39-en megsebesültek.

06:42
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Nyolc települést lőttek az oroszok a Szumi régióban

Az oroszok tegnap nyolc települést lőttek Szumi területen, összesen több mint 101 robbanást regisztráltak a területen. A támadásokban hét ember halt meg - jelentette a helyi katonai vezetés.

07:21
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint 9 ezer menekülő jött tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5481 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 4291 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 11 ember, köztük 8 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

08:18
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Katasztrofális ukrán veszteségek

Putyin szerint az ukrán veszteségek a konfliktus során közel "katasztrofálisak", az ellentámadás egyetlen területen sem volt sikeres.  "Ez egy masszív ellentámadás, olyan stratégiai tartalékok felhasználásával, amelyeket erre a feladatra készítettek fel" - mondta Putyin. "Ők több mint 160, mi 54 harckocsit vesztettünk" - mondta katonai bloggereknek és újságíróknak. (The Guardian)

09:28
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Odesszát rakétatámadás érte

Három ember meghalt és legalább 13 megsebesült a dél-ukrajnai Odessza városát kedd reggel ért orosz rakétatámadásban - közölték az ukrán erők.

A légvédelem két Kalibr rakétát lőtt le, de a hatóságok szerint a támadás polgári infrastruktúrát, köztük egy üzleti központot, egy oktatási intézményt, egy lakótelepet, éttermeket és üzleteket célzott meg.

A támadás során egy kiskereskedelmi lánc raktárát is eltalálták, ami miatt tűz ütött ki.

A romok eltakarítása folyamatban van, és továbbra is keresik a romok alatt rekedt embereket.

10:09
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők az összes ukrán katonai állást megsemmisítették Belgorod területén

A Nyugati Katonai Körzet tüzérségi egységei ágyúkkal végrehajtott helyszíni csapásokkal megsemmisítették a Belgorodi régióban a lakott területeket lövő ukrán tüzérségi állásokat. Erről az orosz védelmi minisztériumban számoltak be újságíróknak.

Mint a tüzér megjegyezte, az orosz határ mentén lévő szakaszok állásait semmisítik meg.

10:46
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok minden Zaporizzsja irányába tett előrenyomulási kísérlete kudarcot vallott

Az orosz csapatok visszaverték az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) minden kísérletét, hogy Zaporizzsja irányában előrenyomuljanak, az ellenség hatalmas veszteségeket szenvedett. Erről az orosz védelmi minisztérium számolt be.

"Az AFU hatalmas veszteségeket szenved. Mégis, újra és újra úgy döntenek, hogy értelmetlen támadást indítanak. Harcosaink megakadályozzák őket abban, hogy egy ágyúlövésnél közelebb jöjjenek" - áll a védelmi minisztérium közleményében.

11:27
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország habozás nélkül beveti atomfegyvereit, ha arra szükség lesz

Fehéroroszország megkezdte a taktikai nukleáris fegyverek átvételét Oroszországtól - jelentette ki az ország elnöke az orosz állami televízióban.

Kedden fehéroroszország elnöke úgy nyilatkozott, hogy "minden készen áll" az orosz atomfegyverek telepítésére, hozzátette, hogy "mindössze néhány napba telhet, hogy megkapjuk, amit kértünk, sőt, még egy kicsit többet is".

Később az orosz állami televízió egyik műsorvezetőjének kérdésére, hogy Fehéroroszország már megkapta-e a fegyverek egy részét, Lukasenko szemérmesen így válaszolt: "Nem az összeset, apránként".

Lukasenko később úgy nyilatkozott, hogy ezek a fegyverek háromszor erősebbek, mint a Hirosima és Nagaszaki városokra 1945-ben ledobott atombombák.

Későbbi médiaszereplésen az orosz tévében kijelentette azt is, hogy konzultál Putyinnal, mielőtt bármelyik fegyvert bevetné.

11:51
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának napi hírszerzési tájékoztatója az Ukrán helyzetről

Az elmúlt két hétben megnövekedett az orosz taktikai harci légi bevetések száma, különösen Dél-Ukrajna felett. Ez szinte bizonyosan a válasz volt az ukrán támadó műveletek fokozódásáról szóló jelentésekre, mivel az Orosz Légierő (VKS) légitámadásokkal próbálja támogatni a szárazföldi csapatokat.

12:31
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz támadás ért két donyecki települést kora reggel

A Suspilne, az ukrán állami műsorszolgáltató jelentése szerint Kramatorszkban legalább öt ház megsemmisült, és további 20 megrongálódott, míg Kosztyantyinivkában két ház semmisült meg és 55 megrongálódott. Idézi a lap Pavlo Kijrilenko regionális kormányzót.

Kijrilenko elmondása szerint a támadás helyi idő szerint hajnali 5 órakor (BST 3 óra) történt.

Bombatölcsér romos házak előtt, Kramatorszkban 2023. június 14-én, miután orosz rakétatámadás érte a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, stratégiai jelentőségű várost Forrás: MTI/EPA/Jevhen Honcsarenko
13:01
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Medvegyev egy demilitarizált övezet kialakításáról beszélt

Dmitrij Medvegyev az Oroszországi Biztonsági Tanács alelnöke a táviratban kijelentette, hogy Oroszországnak demilitarizált övezetet kell létrehoznia nyugatra az ukrán Lviv városáig.

13:40
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Dánia kész augusztusban megkezdeni az ukrán pilóták kiképzését az F-16-osokon

A dán kormány közel áll ahhoz, hogy döntést hozzon az ukrán F-16-os pilóták kiképzéséről. Ez valószínűleg augusztusban kezdődhet meg - jelentette kedden a Ritsaus irodaügynökség.

Bár maga a döntés hivatalosan még nem született meg, június 15-én, az Egyesült Államok vezette ukrán védelmi kapcsolattartó csoport ülésén Troels Lund Poulsen dán védelmi miniszter bejelentette, hogy országa hajlandó rendelkezésre bocsátani létesítményeit az ukrán pilóták kiképzéséhez. "Arra számítok, hogy a nyár folyamán minden formális keret adott lesz ahhoz, hogy augusztusban megkezdhessük a kiképzést" - magyarázta. - Szeretnék várni a részletek felfedésével, amíg nem vagyunk teljesen felkészültek. De nem titok, hogy nyitottak vagyunk arra, hogy dán területet biztosítsunk az ilyen képzéshez.

14:20
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz helikopterek csapást mértek ukrán állásokra Kupjanszk irányában

Az orosz fegyveres erők (Fegyveres Erők) nyugati csoportjának Ka-52-es és Mi-28-as helikopterei nyolc csapást mért az ukrán csapatok állásaira Kupjanszk irányában. Erről Szergej Zybinszkij, a Zapad-csoport sajtóközpontjának vezetője számolt be június 14-én.

14:50
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország egy új, minden időjárási feltételnek ellenálló drónt fejlesztett ki

A Centre for Comprehensive Unmanned Solutions (CCSD) egy megnövelt teherbírású, minden időjárási viszonyokra alkalmas Ultimatum nevű FPV drónt (first-person view). Közölte a központ főigazgatója, Dmitrij Kuzjakin szerdán, június 14-én.

"Termékünk a legmostohább időjárási körülmények között is képes működni. Nincs olyan szél- vagy vízáramlás a bolygón, amely az Ultimatumot le tudná dönteni, kivéve, ha a drón egy vízesés alá kerül" - mondta Kuzjakin a TASZSZ-nek.

Megjegyezte, hogy ez a tulajdonság nagyon fontos a hadsereg munkája szempontjából, mivel az ellenség nem számít arra, hogy "viharos szélben és jégeső idején" bármi is odarepülne hozzájuk a levegőben.

Emellett Kuzjakin szerint az Ultimatum meglehetősen alacsony hőmérsékleten is képes működni, hangsúlyozva, hogy a drón még -29 Celsius-fokon is működőképes volt. Az igazgató nem közölt adatokat az eszköz teherbírásáról, de leszögezte, hogy "könnyedén hordoz téglákat is".

(...) "Az Ultimatumot az elkövetkező napokban küldik harci használatra a különleges műveleti övezetbe" – zárta Kuzjakin.

15:47
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA újabb katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának

Az USA 325 millió dollár értékű új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának. A segélycsomag különösen a nemzeti fejlett légvédelmi rakétarendszerekhez (NASAMS) való lőszert tartalmazott; légvédelmi komplexumok Stinger; lőszerek HIMARS-okhoz, tüzérségi lövedékek; Bradley gyalogsági harcjármű; Javelin páncéltörő komplexek.

16:15
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna az Orosz határvidéket ágyúzza

A belgorodi régió Glushkovszkij körzetének határ menti településeire június 14-én, szerda reggel ismét lövéseket adtak le az Ukrán Fegyveres Erők (APU). Ezt Vjacseszlav Gladkov, az orosz régió vezetője jelentette be Telegram csatornájában.

A belgorodi régiót rendszeresen ágyúzzák. Gladkov szerint június 11-én több mint 30 különböző típusú lőszert lőttek ki Ukrajnából. Az ukrán fegyveres erők június 12-én lőttek a Krasznojaruzsszkij járásban található Vjazovoe falu határában.

 

16:58
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Franciaország szerint Oroszország meghamisította a Külügyminisztérium honlapját az Ukrajnának nyújtott segítség gyengítése érdekében

Catherine Colonna francia külügyminiszter azt állítja, hogy a köztársasági minisztérium honlapját az orosz hatóságok hamisították - írja a The Wall Street Journal (WSJ) .
Állítólag a hamisított oldal közleményt adott ki az ukrajnai harcokat támogató "biztonsági adóról".
Emellett francia médiawebhelyeket is hamisítottak – a Le Parisien, a Le Figaro, a Le Monde és a 20 Minutes. Mamis oldalakat jelentettek Izraelben is: a The Times of Israel szerint a Mako.co.il portálról van szó.

17:29
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg Leopárdot és Bradleyt fogott el

A Vostok csoport katonai állománya Zaporozsje irányában német gyártmányú Leopard 2 harckocsikat és amerikai Bradley gyalogsági harcjárműveket (IFV) foglalt le. Erről az orosz védelmi minisztérium számolt be.

A pentagon szerint a járművek megsemmisítéséről nem érkezett megerősítés.

18:10
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Gyásznapot rendeltek el Krivij Rihben

Gyásznapot tartanak Krivij Rih városában, ahol 12-re emelkedett a tegnapi orosz rakétatámadás áldozatainak száma.

Oleksandr Vilkul város polgármestere elmondta, hogy egy 67 éves férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett, az éjszaka folyamán a kórházban halt meg.

Egyike volt annak a 25 embernek, aki megsérült az ötemeletes lakóházat és egy kiskereskedelmi raktárt megsemmisítő robbantásokban.

Az égő lakótömbből kimentett 12 lakó között egy három hónapos baba is volt.

18:39
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

A légvédelmi erők 3 Kalibr és 9 Shahed cirkálórakétát semmisítettek meg éjszaka

A légierő jelentése szerint 2023. június 14-én éjjel az orosz megszállók légi és tengeri cirkálórakétákkal, valamint kamikaze támadó drónokkal rakétatámadást indítottak Ukrajna katonai és infrastrukturális létesítményei ellen. Hozzátették a légvédelem az összes rakétát lelőtte.

19:11
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin intézkedéseket rendel el az UAV-k közös légtérbe való integrálására

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott arra, hogy szeptember 1-jéig átfogó intézkedéseket kell hozni a pilóta nélküli légi járművek (UAV) az ország közös légterébe való integrálására. A vonatkozó dokumentumot a Kreml honlapján tették közzé.

A pilóta nélküli légi rendszerek biztonságos üzemeltetése érdekében hozzanak átfogó intézkedéseket a járművek közös légtérbe való integrálása érdekében

- áll az utasításban.

Emellett a légi közlekedésszervezés digitális átalakítását is figyelembe veszik a karbantartás, a navigáció, a leszállás, a felügyelet, a kommunikációs rendszerek területén, valamint az UAV-k jogellenes használatának megakadályozását.

19:45
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Drámai változás a nukleáris fegyverkezés megakadályozásában

Jelenleg két diktátor kezében vannak a nukleáris fegyverek Európában, ez drámai változásokat fog okozni az atomfegyverek terjedésének megakadályozása szempontjából - mondta az Egyesült Királyság ukrajnai nagykövete.

Vadym Prystaiko szerint Fehéroroszország megszegte a Budapesti Memorandumot, amelynek értelmében Ukrajna és Fehéroroszország lemondott a szovjet korszakból származó atomfegyverekről, cserébe Oroszország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság biztonsági garanciáiért.

20:16
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás Melitopolban

Robbanás történt egy kulcsfontosságú orosz logisztikai útvonalon a megszállt Melitopol közelében, a Zaporizzsjai területen, öt tehervagon és 50 méternyi vasúti pálya megsemmisült - közölte Ivan Fedorov száműzött polgármester.

20:50
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Hivatalosan is megkezdődött az ukrán ellentámadás

Bár az ukrán ellentámadás még csak az elején tart, úgy tűnik, hogy a támadás két fő tengelye a Dnyipro folyótól a Zaporizzsjai területen át a Donyecki terület nyugati részéig húzódó déli frontvonalon van. A frissen felszabadított településeken zászlókat tűznek ki az ukrán katonák.

Az első jelentések június 5-én érkeztek, amikor orosz források ukrán támadásokról számoltak be Novodonetske falu környékén. Június 8-án újabb ukrán előrenyomulási kísérletet jelentettek nyugatabbra, Orikhiv város közelében.

Június 12-én este Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes megerősítette e falvak és három másik, más szektorokban lévő falu felszabadítását, aki összesen 6,5 kilométeres előrenyomulásról számolt be a térségben.

21:18
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Légvédelmi eszközöket kap Ukrajna

Litvánia Nagy-Britanniával, Norvégiával, Hollandiával, Dániával, Svédországgal és Izlanddal együtt 107,5 millió euró értékben vásárol légvédelmi eszközöket Ukrajnának.

21:41
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

A "Wagner" zsoldosok nem szerződnek az orosz védelmi minisztériummal

Amikor elkezdtünk részt venni ebben a háborúban, senki sem mondta, hogy kötelességünk szerződést kötni a védelmi minisztériummal. A Wagner PMC harcosai közül senki sem hajlandó visszatérni a szégyen útjára. És ezért senki sem fog szerződést kötni

- idézi sajtószolgálata Prigozsin megjegyzéseit.

22:12
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna még mindig az ellentámadás elején jár, mondja a NATO-főnök

Ukrajna még mindig az ellentámadás korai szakaszában van - mondta a NATO főtitkára.
A nagy érdeklődéssel várt hadművelet hivatalosan a múlt hét végén kezdődött, a csapatok intenzív harcokba keveredtek a frontvonal mentén.

Jens Stoltenberg egy sajtótájékoztatón elmondta:

Nem tudjuk, hogy ez fordulópont lesz-e a háborúban... minél több sikert ér el Ukrajna, annál erősebb lesz a kezük a tárgyalóasztalnál.Arra is felszólította a 31 tagú katonai szövetséget, hogy tegyen többet a lőszerek és a felszerelések egységesítése érdekében.

Tavaly ősz óta dolgozunk azon, hogyan lehetne felpörgetni a védelmi gyártást. A szabványosítás a NATO egyik alapvető feladata... többet kell tennünk

- tette hozzá.

22:39
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz parlament támogatja a bűnözők toborzását

Az orosz parlament alsóháza elfogadta az elítéltek orosz hadseregbe való felvételét lehetővé tevő terveket.

Olyan bűnözők jelentkezhetnének, akik nem követtek el szexuális bűncselekményt, hazaárulást, terrorizmus köthető bűnöket.

Azok, akik aláírják a szerződést, mentesülnének a büntetőjogi felelősségre vonás alól, ha teljesítik a szerződésüket, vagy ha harci kitüntetést kapnak.

23:03
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

37 légicsapás az elmúlt 24 órában

Az orosz erők 37 légicsapást és 32 rakétatámadást indítottak az elmúlt 24 órában - jelentette a vezérkar június 14-én.

23:30
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandia radart vásárol Ukrajnának

A holland védelmi minisztérium négy VERA-EG radarrendszert vásárol Ukrajnának összesen 150 millió euró értékben - közölte Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter.

23:54
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Vízhiány Ukrajnában

A Dnyipropetrovszki terület Nikopolszkij és Krivorizkij járásaiban élő több mint egymillió embernek vízhiánnyal kell szembenéznie, miután Oroszország június 6-án lerombolta a Kakhovka gátat - közölte Mykola Lukascsuk, a dnyipropetrovszki regionális tanács vezetője.

00:48
június 14, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok továbbra is Donyecket lövik

Az ukrán katonák szerda este újabb 11 NATO-kaliberű, 155 milliméteres lövedéket lőttek ki Donyeck régióiba - írja a RIA Novosztyi.

02:00
június 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna egész területén légiriadót rendeltek el

Újra légiriadót hirdettek Ukrajna egész területén. 23.41-kor szólalt meg a sziréna Kijevben, majd néhány perccel később az ország minden régiójában - írja a RIA Novosztyi.

02:31
június 15, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás hallatszott Luhanszk központjában

A robbanás hangja Luganszk központjában hallatszott – írja a RIA Novosztyi tudósítója.
Jelenleg nincs pontos információ a hang eredetéről.

06:24
június 15, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.