Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 515. napjáról.

04:18
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

19:52
Orosz szóvivő: Az orosz hadsereg csapást mért Odessza térségében lévő létesítményekre

Az orosz hadsereg vasárnapra virradóra újabb csapásokat mért Odessza térségében lévő olyan létesítményekre, ahol Oroszország elleni terrorcselekményekre készültek vízi drónok segítségével - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

"Ma éjjel az Oroszországi Föderáció fegyveres erői tengeri, illetve légi indítású - nagy hatótávolságú - precíziós fegyverekkel csoportos légicsapást mértek olyan létesítményekre, ahol terrorcselekményeket készítettek elő az Oroszországi Föderáció ellen vízi drónok segítségével, illetve olyan helyszínekre mértek csapást Odessza térségében, ahol ezeket gyártják. A megsemmisített objektumokban külföldi zsoldosok is voltak. A kijelölt célpontok mindegyikét elpusztították" - ismertette Konasenkov.

18:59
Putyin: Kudarcot vallott az ukrán ellentámadás

Megbukott az orosz erők Ukrajnából való kiszorítására június elején indított ukrán ellentámadás - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával vasárnap Szentpéterváron folytatott megbeszélése során.

"Nincs ellentámadás" - mondta Lukasenka a TASZSZ orosz hírügynökség szerint, de Putyin félbeszakította, és azt mondta, hogy "van, de kudarcot vallott".

Putyin és Lukasenka először találkozott azóta, hogy csaknem egy hónapja a Wagner orosz katonai magánvállalat zendülést hajtott végre, amelynek befejezésében a fehérorosz vezető közvetítő szerepet játszott.

A szentpétervári eszmecsere során Putyin azt mondta, hogy a két vezető "másfél, két napot" fog szentelni a kétoldalú megbeszéléseknek. A napirenden "a térség biztonsága" szerepel - hangoztatta.

17:50
Az ukrán védelmi tanács titkára megtorlást helyezett kilátásba az Odessza elleni orosz támadásokra

Az Odesszát és térségét érő orosz támadások fő célja, hogy Ukrajnát teljesen elvágják a Fekete-tengertől, ezáltal akadályozzák meg a gabonaszállításokat, erre pedig Ukrajna megfelelő válaszlépést fog tenni - jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára vasárnap a Facebookon.

"Az Odesszát és a térségét érő orosz rakétatámadások fő célja Ukrajnának a Fekete-tengertől való teljes elszigetelése, továbbá megfélemlítéssel igyekeznek megakadályozni és semlegesíteni a gabonafolyosó működésének helyreállítására irányuló nemzetközi erőfeszítéseket. A Kreml terve az, hogy éhínséget okozzon és gerjessze a migrációt az afrikai országokból" - fogalmazott Danyilov.

Kijelentette: biztos abban, hogy az oroszok rá akarják kényszeríteni a Nyugatot az orosz ammóniaexport helyreállítására és a szankciók egy részének feloldására.

17:00
Minszk ellenőrzi a Wagnert

Alekszandr Lukasenka fehérorosz vezető azt állította, hogy Minszk "ellenőrzi" Wagner-csoport harcosait, és arra korlátozza őket, hogy az ország központjában maradjanak.

A Wagner fehéroroszországi jelenléte felzaklatta az EU- és NATO-tag Lengyelországot, amely megerősítette határát - írja az AFP.

Putyin és Lukasenko ma ismét azzal vádolta Varsót, hogy területi ambíciói vannak Ukrajnát és Fehéroroszországot tekintve.

16:32
Rekordszámú külföldi felszerelést semmisítettek meg az oroszok

Az elmúlt 24 órában rekordszámú külföldi felszerelést semmisítettek meg az orosz katonák a különleges katonai művelet során - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök fehérorosz kollégájával, Alekszandr Lukasenkával folytatott találkozóján Sztrelnában.

Putyin megjegyezte, hogy az orosz csapatok még soha nem semmisítettek meg ennyi külföldi felszerelést egy nap alatt.

Lukasenka elmondta, hogy egy ütközetben több mint 15 darab német Leopard harckocsit és több mint 20 darab amerikai gyártmányú Bradley gyalogsági harcjárművet semmisítettek meg.

Putyin szerint a külföldi zsoldosok körében is jelentős veszteségek keletkeztek. Szerinte az ukrán fegyveres erők offenzívája kudarcba fulladt.

15:50
Oroszország tagadja, hogy megtámadta volna az odesszai katedrálist

Oroszország tagadta, hogy támadást követett volna el az ukrajnai Odessza város székesegyháza ellen, és Ukrajnát okolja.

Az odesszai színeváltozás székesegyháza súlyosan megsérült egy légicsapásban, amelyben legalább egy ember meghalt és 19 ember megsebesült az éjszaka folyamán.
Oroszország azonban most kiadott közleményében azt állítja, hogy Ukrajna nyilatkozata, miszerint a katedrálist egy nagy pontosságú fegyver megrongálta, "nem felel meg a valóságnak".
Azt mondták, hogy olyan létesítményeket vettek célba, amelyek "terrorcselekményeket készítettek elő az Orosz Föderáció ellen" - és "biztonságos távolságban helyezkedtek el a Színeváltozás-székesegyháztól".

"A kijevi rezsim katonai és terrorista infrastrukturális létesítményei ellen precíziós fegyverekkel történő csapások tervezése gondosan ellenőrzött és több csatornán keresztül megerősített információk alapján történik, tudatosan kizárva a polgári létesítményeket, valamint a kulturális és történelmi örökség helyszíneit" - közölte Oroszország.

"Az odesszai színeváltozás székesegyházáról a helyi lakosok által közzétett felvételek szerint a pusztulás legvalószínűbb oka egy ukrán légvédelmi irányított rakéta lezuhanása volt, a légvédelmi rendszerek üzemeltetőinek inkompetens fellépése következtében, amelyet az AFU (Ukrán Fegyveres Erők) szándékosan Odeszába helyez el."

15:10
Az USA továbbra sem küld Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákat

Nem változott az Egyesült Államok politikája azzal kapcsolatban, hogy biztosítsanak-e nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának, annak ellenére, hogy a kongresszusi képviselők és a kijevi kormány egyre nagyobb nyomást gyakorolt – írja a Washington post.

Az amerikai védelmi és adminisztrációs tisztviselők azt mondták a lapnak, hogy hónapok óta nem folyt érdemi vita a kérdésről. Az USA azonban beleegyezett abba, hogy Ukrajnát kazettás bombákkal látja el. Ukrajna egyenként 1,5 millió dollár értékű, két tonnás rakétákat szeretne, amelyek akár 190 mérföld távolságban lévő célpontokat is eltalálhatnak a frontvonalak mögötti orosz bázisokra.

Joe Biden amerikai elnök májusban azt mondta, hogy az ATACMS, a hadsereg taktikai rakétarendszerének rendelkezésre bocsátásának lehetősége „még mindig tervben van".

14:36
Oroszország Herszonnál mért csapást

Az orosz erők megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) állásait a Dnyeper jobb partján, Herszon közelében, egy telepítési pontot Pridnyiprovszkoje közelében, illetve nyolc járművet, két 120 mm-es aknavetőt és 46 ukrán katonát - közölte vasárnap újságírókkal a régió készenléti szolgálatainak képviselője.

14:09
Az oroszok ismét Nikopolt lövik

Nikopol kormányzója szerint orosz támadás érte a várost. Személyi sérülés nem történt, de a támadás megrongálta a lakóépületeket és az infrastruktúrát. A Dnyipropetrovszk megyében található város az oroszok által megszállt területek túloldalán fekszik, és gyakran kerül ágyúzás alá.

13:38
Ukrajna új fegyvert vet be

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) új, termobarikus aknákat kezdett bevetni a harctéren, de az orosz hadsereg már rájött, hogyan védekezzen ellenük. Írja a RIA Novosztyi.

Az ukrán hadsereg finomítja egyes lőszereit, továbbfejlesztett ledobórendszerrel szereli fel azokat, vagyis amikor a lőszer ledobják, az a földbe szúródik és rögzül. A lőszer hátsó részén olyan berendezéseket helyeznek el, amelyek reagálnak a mozgásra, gépek vagy egy személy közeledésére, és ekkor működésbe lép.

13:00
Ezért támadja Oroszország Odesszát

Oroszország azóta indít kitartó támadásokat Odessza ellen, hogy Moszkva hétfőn felmondta a gabona egyezményt.

Odessza a gabonaexport kulcsfontosságú csomópontja.

Ezen a héten a korábbi orosz támadások megbénították az odesszai és a közeli Csornomorszk gabonaexport létesítmények jelentős részét, és 60 000 tonna gabonát semmisítettek meg az ukrán mezőgazdasági minisztérium szerint.

Putyin megígérte, hogy

megtorolja Kijevnek az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő kulcsfontosságú Kercsi híd elleni támadást, amelyet a Kreml 2014-ben illegálisan annektált.

12:39
Ukrajna új, saját légvédelmi rendszert tesztel

Ukrajna kifejlesztette és jelenleg teszteli saját közepes hatótávolságú légvédelmi rendszereit, ami meglehetősen sikeres – mondta Jehor Cserniev, a Verhovna Rada tisztviselője. Elmondása szerint az ukrán gyártmányú és ukrán tervezésű légvédelmi rendszerek hasonlóak a Hawk légvédelmi fegyverekhez, bár nem helyettesítik a nagyobb hatótávolságú Patriot rakétákat.

12:02
Eltűnt az egyik ukrán sorozóparancsnok

Az odesszai sorozóközpont egykori vezetőjét, Jevhen Boriszovot tiltott gazdagodással és a katonai szolgálat rendjének megsértésével gyanúsítják – közölte Volodimir Zelenszkij a Telegramon.
Az ukrán elnök azután rendelt el vizsgálatot, hogy az Ukrajinszka Pravda ukrán internetes újság nyomozást indított Borisov ügyében. A lap arról számolt be, hogy a tisztviselő családja összesen 4,5 millió dollár értékben szerzett ingatlanokat és luxusautókat Spanyolországban, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát.
Boriszov először azt mondta, hogy a családjának nincs vagyona Spanyolországban. Ám miután bemutatták neki a helyi nyilvántartásban szereplő adatokat, azt állította, hogy felesége üzleti tevékenységet folytat az országban, amihez nincs köze.
Az egy hónapja lezárult belső vizsgálat nem talált jogsértést, Boriszovot mégis felfüggesztették, és már az Állami Nyomozó Iroda indított ellene vizsgálatot. Jelenleg nem tudni, hol van.

11:37
Már működik a Leopard harckocsik javítóközpontja

Elkészült és üzembe helyezték az Ukrajnában használt német Leopard 2 harckocsik délnyugat-lengyelországi javítóközpontját, amelyet Boris Pistorius német védelmi miniszter szorgalmazott - közölte lengyel kollégája, Mariusz Blaszczak.

A politikus a közösségi médiában azt írta:

A gliwicében lévő javítóközpont üzemel! Az első két Leopard már meg is érkezett a Bumar üzembe Ukrajnából. 

11:01
A svéd kormány 522 millió eurót ígér Ukrajna helyreállítására

A svéd kormány 522,6 millió eurót (581 millió dollárt) ígért Ukrajna fellendítésére – jelentette be az ukrán gazdasági minisztérium. Svédország pénzeszközeit infrastruktúra-újjáépítésre, zöld fejlesztésre, vállalkozói szellemre, kereskedelemre, aknamentesítésre és médiakezdeményezésekre fordítják.

10:28
14 orosz drónt lőtt le az ukrán légvédelem

Az ukrán légvédelmi egységek öt orosz harci és kilenc felderítő drónt lőttek le az elmúlt 24 órában – jelentette az Euromaidan Press a légierőre hivatkozva.

10:01
Telefonon beszélt Stoltenberg és Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral a Fekete-tengeri gabona-kezdeményezés fenntartásáról, valamint a vilniusi NATO-csúcstalálkozó során elért megállapodásokról és „Ukrajna NATO-ba való integrációjával kapcsolatos további lépésekről".

09:38
Röviden beszélt a varsói orosz nagykövet

A lengyel külügyminiszter-helyettes, Pawel Jablonski kijelentette, hogy a lengyelországi orosz nagykövettel folytatott megbeszélése – miután beidézték, mert Vlagyimir Putyin azt állította, hogy Lengyelországnak területi ambíciói vannak Nyugat-Ukrajnában – „nagyon rövid volt".

08:52
Kiderült, miért állították le a forgalmat a kercsi hídon

Egy krími lőszerraktár elleni dróntámadás arra késztette az orosz hatóságokat, hogy 5 kilométeres körzetben mindenkit evakuáljanak, és rövid időre leállítsák a közúti forgalmat a megszállt félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi hídon szombaton – közölte a Moszkvába telepített regionális kormányzó.

12