Brutális támadást hajtanak végre az oroszok, nagy bajban van Ukrajna

war army conflict Horizontal orosz ukrán háború
Egy Flakpanzer Gepard néven ismert német gyártmányú önjáró légelhárító odesszai hadgyakorlaton
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 604. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
06:05
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:23
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Telefonon beszélt Biden és Zelenszkij

Telefonon egyeztetett csütörtökön az amerikai és az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában számolt be a beszélgetésről, nyilvánosan is megköszönve az amerikai elnök, a kongresszus pártjai és az egész amerikai nép támogatását.

Azt  mondta, Ukrajna gyorsabb felszabadítása érdekében újabb ATACMS-szállítmányokra számíthat Washingtontól, és jövőre is megmarad az Ukrajnát támogató amerikai fegyverzetei-pénzügyi csomag.

06:33
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök megnézte az újjáépítést

A kijevi régióban tett munkalátogatást Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök olyan területeket keresett fel, amelyeket a háború első szakaszában érintett az orosz megszállás és újjáépítésre szorultak. Járt felújítás alatt álló lakótelepen, és olyan sorházi lakásokat is megnézett, amelyeket teljesen megsemmisült házak helyére húztak fel külföldi segítséggel.

Azt mondta: sokmindent kell még újjáépíteni, helyreállítani, hogy egyetlen rom se maradjon Ukrajnában.

07:39
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

105 milliárd dolláros segélycsomag

Joe Biden amerikai elnök az Ovális Irodából sugárzott televíziós beszédében azt mondta, hogy a világtörténelem fordulóponthoz ért, és bejelentette, hogy sürgős finanszírozási kérelmet fog küldeni a Kongresszusnak Ukrajna és Izrael támogatására, ami "nemzedékeken át kifizetődik az amerikai biztonság számára".

Biden bejelentését árnyalja, hogy a képviselőháznak jelenleg nincs vezetője, és nem hagyhat jóvá semmilyen kiadást. Vannak olyan republikánus képviselők, akik elutasítják az ukrajnai és az izraeli támogatás összekapcsolását, de a demokraták sem egységesek a finanszírozás kérdésében.

08:02
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 19-én az ukrán-magyar határszakaszon 5367 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5413 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 77 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

08:35
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Mire menne a 105 milliárd dollár?

A CBS News úgy tudja, hogy a Joe Biden által bejelentett 105 milliárdos segélycsomagot a következő módon osztanák szét: 60 milliárd dollár jutna Ukrajnának és az Egyesült Államok katonai eszközeinek feltöltésére, 14 milliárd Izraelnek, 10 milliárd humanitárius célokra, 7 milliárd az indo-csendes-óceáni térségre, beleértve Tajvant és 14 milliárd dollár az Egyesült Államok határbiztonságára.

09:08
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 400 métert haladt előre

Ukrajna azt állította, hogy kismértékű, 400 méteres haladás ért el Verbove délnyugati részén, a Zaporizzsja régióban. Olekszandr Sztupun katonai szóvivő szerint a déli előrenyomulás továbbra is nehéz az orosz aknamezők és az erősen megerősített védelem miatt.

09:35
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Közös európai segélyezést szorgalmaz a német kancellár

Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy az EU-nak a jövőben is közösen kell pénzügyileg támogatnia Ukrajnát. "Egyértelmű álláspontunk van: ezt a segélyt Ukrajnának, az ország pénzügyi stabilitásához, európaiként közösen kell biztosítanunk" - mondta Scholz a képviselőknek, hozzátéve, hogy "ezt nem lehet pótlólagos forrásokkal megoldani".

10:11
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Elfogadták az ukrán költségvetést

Az ukrán parlament jóváhagyta a 2024-es költségvetést, amely növeli a hadsereg és a honvédelem finanszírozását. Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormány jövő évi prioritásai között szerepel a védelemre és biztonságra szánt források felhalmozása, valamint a lakosság szociális juttatásai, „hogy közelebb hozzuk Ukrajna győzelmét".

10:49
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Fokozott NATO-jelenlét

A NATO fokozza a járőrözést a Balti-tengeren, miután a közelmúltban károkat fedeztek fel a tenger alatti infrastruktúrában. „A megnövelt intézkedések közé tartoznak a további megfigyelő és felderítő repülések. A területre négy NATO-aknavadászból álló flottát is küldenek" – áll a katonai szervezet közleményében.

11:16
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán kamikaze drón támadott Brjanszkban

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) kamikaze drónnal támadtak meg egy üzemanyagtartályt a Brjanszki régióban. Erről a Shot Telegram csatorna számolt be. A támadást követően nem volt erős robbanás.

12:01
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanások történtek Herszonban

Robbanások történtek Herszon régióban. Számolt be Alekszandr Prokudin, az ukrán regionális katonai közigazgatás (OVA) Telegram csatornáján.

Elmondása szerint a robbanások következtében Herszonban és Berislavban adminisztratív épületek sérültek meg.

Ezt megelőzően a Nikolaev régióban és az ukrajnai Krivij Rih városában robbantásokat jelentettek. 

12:42
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország 11 ukrán támadást vert vissza

Az orosz hadsereg 11 támadást veri vissza Kupjanszknál. Számolt be a RIA Novosztyi a nyugati csoport sajtóközpontjának vezetőjére, Szergej Zibinszkijre hivatkozva.

A katonai vezető megjegyezte, hogy az ukrán csapatok összes vesztesége elérte a 70 katonát, valamint egy harckocsit is veszítettek, egy M113-as páncélozott szállítójárművet és három pilóta nélküli légijárművet (UAV).

Korábban arról számoltak be, hogy a Központi Katonai Körzet (CMD) katonái a tüzérség segítségével megsemmisítették az Ukrán Fegyveres Erők egy harckocsiját Krasznolimanszk irányában.

13:27
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy ukrán tank Donyecknél

A „Dél" orosz csapatok Donyeck irányában az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 50 katonáját és egy tankját semmisítették meg. Számolt be a csoport sajtóközpontjának vezetője, Vadim Asztafjev a TASS-nak.
A harc során hét tarack is megsemmisült Alekszandro-Shultinóban és Antonovkában. Ezenkívül a csoport visszaverte az Ukrán Fegyveres Erők támadását Kurdyumovka térségében.

14:18
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA az Ukrajnának nyújtott segélyeket saját készleteinek feltöltésére használja fel

Az Ukrajnának szánt új segélycsomag felét az Egyesült Államok saját fegyvertárának feltöltésére használja fel – írja a Reuters .

60-ból 30 milliárd dollárt az amerikai hadsereg katonai raktárainak modernizálására és feltöltésére fordítanak.Joe Biden amerikai elnök összesen több mint 100 milliárd dollárt kér az amerikai Kongresszustól. Ebből 60 milliárdot Ukrajnának szánnak, 14 milliárdot Izrael kap, 10 milliárdot humanitárius akciókra szánnak, 7 milliárdot az indo-csendes-óceáni térség kap, a fennmaradó összeget, pedig Egyesült Államok határainak védelmére kívánják fordítani.

15:08
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Kilenc ukrán megyét támadtak az orosz katonák

Az orosz erők kilenc ukrán megye ellen indítottak támadást az elmúlt nap során, legalább egy ember meghalt, és 13-an megsebesültek – írja a Kyiv Independent.

16:10
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ember meghalt egy Herszont ért támadásban

Egy nő meghalt egy Beryszlav ellen indított orosz légicsapásban – közölte Herszon régió kormányzója.

Olekszandr Prokudin elmondta, hogy az orosz erők irányított bombákat használtak és négy légelhárító ágyút lőttek ki a városra. A támadás során egy 80 éves nő súlyosan megsérült.

16:41
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Iskander rakétákkal és drónokkal támadott Oroszország

Az orosz erők Iskander-K szárnyas rakétákat vetettek be egy polgári objektum ellen Mikolajivban, és iráni kamikaze Shahed drónokat indítottak Dél-Ukrajna felé, amelyek többségét a légvédelem megsemmisítette.

17:54
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA rendszeresen küld ATACMS rakétákat Ukrajnának

Ukrajna rendszeresen kap az Egyesült Államoktól nagy hatótávolságú ATACMS rakétákat – közölte ma az ország külügyminisztere.

18:36
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok az északi katonai körzetet támadták

Október 14. és október 20. között az orosz csapatok négy csoportos csapást mértek különböző célpontok az északi katonai körzet övezetében – számolt be az orosz védelmi minisztérium.
A csapások célpontjai rakéta- és tüzérségi fegyverek, üzemanyagok és kenőanyagok raktárai, fegyvereket és katonai felszereléseket gyártó vállalatok műhelyei, valamint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) katonai személyzetének bevetési pontjai voltak.

19:26
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Heves harcok folytak a Dnyeper bal partján

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) sikertelenül próbálták megvetni a lábukat a Dnyeper folyó szigetein és bal partján, az orosz hadsereg meghiúsította az ukrán fegyveres erők terveit – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

A védelmi osztály szerint az Orosz Fegyveres Erők egy héten belül több tucat ukrán katonát megsemmisítettek, miközben megpróbáltak átkelni a vízen és elfoglalni egy hídfőt.

Az ukrán fegyveres erők legfeljebb 345 katonát, 11 tüzérségi ágyút, 48 csónakot és 38 járművet veszítettek"

– összegezte az egyhetes harcok eredményeit a Honvédelmi Minisztérium.

20:22
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország Mig-29-eseket semmisített meg

A nap folyamán a légvédelmi rendszerek hét ukrán Mig-29-es repülőgépet lőttek le – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

Nem határozták meg, hogy pontosan hol találták el az ellenséges gépeket.

Alig egy hét alatt az orosz katonai személyzet 12 repülőgépet semmisített meg, amelyek közül 10 Mig-29-es, kettő pedig Szu-25-ös volt.

Ezen kívül sikerült eltalálni az ukrán légierő két Mi-8-as helikopterét is. A hét folyamán 314 ukrán drónt is megsemmisítettek, és hat JDAM irányított bombát fogtak el.

21:27
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok Harkiv megyét ágyúzták

Az orosz erők több lakott terület ellen támadást intéztek péntekre virradóan a kelet-ukrajnai Harkiv megyében, aminek következtében az eddigi információk szerint két helyi lakos sérült meg – közölte Oleh Szinyehubov, a régió kormányzója a Facebookon.

A tisztségviselő tájékoztatása szerint az orosz erők rakétatámadást intéztek egy falu ellen Kupjanszk környékén. A becsapódásnál a környező üzletekben károk keletkeztek, de senki sem sérült meg.

Az ukrán vezérkar pénteki harctéri helyzetjelentésében arról tájékoztatott, hogy az orosz erők előző nap hat irányban támadtak Kelet-Ukrajnában, csak Kupjanszk irányában az ukrán csapatok több mint negyven támadást vertek vissza, és mindössze 24 óra alatt kilencven összecsapás volt a fronton.

22:35
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Itt az újabb brüsszeli szankció

Az orosz gyémántok importja bekerül az Oroszország elleni 12. uniós szankciócsomagba – jelentette az EUObserver portál egy forrásra hivatkozva.

A G7-országok az Európai Bizottsággal és Belgiummal közösen kidolgoztak egy mechanizmust az orosz gyémántok importjának betiltására és egy protokollt azok nyomon követésére. Az új szankciócsomagról szóló tárgyalásokon szóba kerül a befagyasztott orosz vagyon Ukrajna finanszírozására történő felhasználása is.

A felek megvizsgálják Litvánia és Lengyelország azon javaslatait is, amelyek az orosz informatikai szolgáltatásokra, a cseppfolyósított földgázra, az uránra és az acélra vonatkozó korlátozások bevezetésére, valamint a Roszatomnak a szankciós listákra való felvételére irányulnak.

23:33
október 20, 2023
Vágólapra másolva!

Elfogytak az Ukrajnának szánt források

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának (NSC) stratégiai kommunikációért felelős koordinátora, John Kirby megerősítette az amerikai fél elégedetlenségét az ukrán ellentámadás ütemével kapcsolatban.

A Fehér Ház szóvivője emlékeztetett arra, hogy maga Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mondta, hogy az ellentámadás "nem halad olyan gyorsan, mint ahogyan azt mi szeretnénk".

Kirby ugyanakkor kijelentette, hogy az amerikai hatóságok nem kívánnak állást foglalni a kérdésben. Szerinte az amerikai kormányzat nem fogja átvenni az ukrán katonai műveletet irányító "díványtábornok" szerepét. Az ellentámadás előrehaladását maguknak az ukrán hatóságoknak kell mérniük – mondta.