Medián: Nőtt a nemmel szavazók aránya

Vágólapra másolva!
Kis mértékben emelkedett az elmúlt héten a népszavazási hajlandóság - állítja a HVG megbízásából készített legfrissebb Medián-kutatás. Az adatok szerint a nemmel voksolók aktivizálták magukat, igaz, ez nem veszélyezteti a három kérdésre igennel szavazók várhatóan kétmilliósnál nagyobb táborát.
Vágólapra másolva!

A kampány véghajrájában valamelyest növekedett a népszavazási részvételi hajlandóság a legújabb Medián közvélemény-kutatás szerint, amelyet a HVG megbízásából készítettek. A részvételüket biztosra mondók aránya 46-ről 47, a valószínűleg szavazóké 23-ről 25 százalékra emelkedett.

Igaz, ez a változás valójában nem nagyon érintheti a szavazás eredményességét, hiszen az utóbbi hetekben a nemmel voksolók körében nőtt a biztos szavazók száma. Márpedig ez a tábor kisebbségben van a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj eltörlését támogató, igennel szavazókkal szemben. A fő kérdés természetesen az, hogy meglesz-e az eredményességhez szükséges bő két millió igen szavazat.

Az igen támogatói nemcsak sokkal többen vannak, de - az emelkedés ellenére - még mindig jóval aktívabbak is. Így a végső elszámolásnál akár 80 százalékos fölénybe is kerülhetnek az igenek mind a három kérdésben - állítja a közvélemény-kutató.

A Medián szerint az "igen oldal" magukat biztosnak mondó szavazói a teljes lakosság 39-40 százalékát teszik ki. Bár a korábbi tapasztalatok alapján valószínűleg végül kevesebben mennek majd el szavazni, mint ahányan azt biztosra mondják, ha az utóbbiak kétharmada valóban részt is vesz a szavazáson, akkor a referendum mindhárom kérdésben eredményes lehet.

Hiába növekedik tehát kis mértékben az ellenoldal, a Medián szerint jelenleg az összes választó mindössze 8-9 százaléka mondja azt, hogy biztosan elmenne és nemmel szavazna a népszavazáson.