Edzés közben is figyelj a gerincedre!

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A felegyenesedett tartás számos előnnyel járt a homo sapiens számára, hiszen felszabadultak a mellső végtagok, lehetővé téve a fogást és a kezekkel való munkát. Az evolúció során természetesen a gerinc is átalakult: megvastagodott az ágyéki területen, ahol legnagyobb a terhelés és az igénybevétel, a kettős S alakú görbületű vázon pedig jobban oszlik el a terhelés és a nyomás, valamint nagyobb az ellenálló képessége.

Ez az evolúciós folyamat egyes szakemberek szerint még mindig tart, erre vezethető vissza, hogy a statisztikák szerint minden ötödik ember hátfájásban szenved. Az öregedés természetes folyamatának hatására mindannyian számíthatunk előbb-utóbb valamilyen gerincproblémára, fájdalomra. Az okok részben a genetikai örökségre, másrészt a helytelen életmódra vezethetők vissza. Az ülőmunka, a rendszeres és megfelelő mozgás hiánya, a túlsúly, a rossz tartás mind előidézői lehetnek a hátproblémáknak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a túlzásba vitt vagy nem megfelelően végzett sportolás is visszafordíthatatlan folyamatokat idézhet elő. A fitnesz és a testépítés csak egy ésszerűen, szakszerűen és személyre szabottan összeállított edzésterv segítségével szolgálja az egészségmegőrzést.

A gerincet ért károsodások két súlyossági fokra oszthatók. Az elsődleges elváltozások az izmokat és a szalagokat érintik, a csontozat ekkor még épp. Klasszikus vészjelzés a hát alsó részén rendszeresen jelentkező fájdalom, melyeket gyakran súlyos izomgyulladások kísérnek. A folytatódó helytelen mozgások hatására az elsődleges elváltozások másodlagossá súlyosbodnak. Ezen a ponton sajnos már késő változtatni. A csontozatot és az ízületeket ért sérülések esetén sokszor elkerülhetetlen a sebészi beavatkozás (például porckorongsérv esetén).

Gerincvédő torna lépésről-lépésrehttp://www.konzilium.hu/csontrit/konzil/torna.htmA torna célja a gerincet védő és terhelhetőségét növelő izomfűzű kialakítása, melyet a rövidült izmok nyújtásával, a gyengült izmok erősítésével és a testtartást korrigáló gyakorlatokkal lehet elérni. A hát védelméérthttp://www.catmanor.com/moonbeam/back/A helyes testtartással, az egyes mozgásformák helyes kivitelezésével ismerkedhetnek meg az oldalon.100 jó ötlet gerincpanaszokkal küszködőknekhttp://www.partnerlink.hu/cgi-bin/clickthru.cgi?id=6762237376676573006467767123647369797784737270677263&page=http://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/start.cgi/apps_fokusz/display/index.html?termek.id=57068&tag=1Könyvajánlat

Kerülendő minden olyan mozdulat vagy gyakorlat, mely közvetve vagy közvetlenül terheli a gerincet: guggolások tárcsás súlyzóval vagy géppel; kitörések tárcsás súlyzóval, kézi súlyzóval; lábgépezés hajlított háttal. Közvetlenül terhelnek a rázkódások, ugrálások, a törzsdöntés előre tárcsás súlyzóval szörnyű következményekkel járhat, a padon végzett teljes felüléskor szintén óriási a csípő terhelése.

Ezen gyakorlatok mindegyike helyettesíthető olyanokkal, melyeknek hasonló a hatékonyságuk, de úgy fejlesztik az izomzatot, hogy közben a csontozat nem károsul. A legideálisabb gyakorlatokat és ezek várható élettani hatását egy alapos, egyéni sajátosságokat figyelembe vevő "vizsgálat" tudja kijelölni. Ezért az edzőtermi munkát csak megfelelő felkészültségű edzővel, oktatóval vagy személyi trénerrel való megbeszélés után ajánlott elkezdeni.

Ne feledjük, hogy a másodlagos károsodások kialakulásához olykor hosszú évek hibás gyakorlatai, rosszul végzett edzései kellenek. Mindez könnyen elkerülhető, ha a gerincet nem terhelő gyakorlatokkal igyekszünk testünket tökéletesre varázsolni.