A hajfestékeket ismét daganatos betegséggel hozták kapcsolatba

Vágólapra másolva!
Azok a nők, akik huszonöt vagy több éve festik a hajukat, nagyobb eséllyel kaphatják meg a non-Hodgkin-limfóma nevű nyirokrendszeri rákos megbetegedést, jelentették be amerikai orvoskutatók az amerikai járványtani szaklapban.
Vágólapra másolva!

Felmérésük során 1300 nő hajfestési szokásait vizsgálták. Abban reménykednek, hogy a kutatás segít magyarázatot találni a nyirokrendszeri rákos megbetegedések számának misztikus gyors növekedésére. Rájöttek, hogy azok a nők, akik az 1980-as évek előtt kezdték el festeni hajukat, egyharmaddal nagyobb eséllyel kaphatják meg a betegséget, és a sötétebb festékeket használóknak kétszer akkora az esélyük arra, hogy a betegség kialakul. - "Azoknál a nőknél figyeltünk meg leginkább a megbetegedéseket, akik 25 vagy több éve festik a hajukat sötét permanens színezővel" - mondta el Tongzhang Zheng, a Yale Egyetem professzora.

A non-Hodgkin-limfóma betegség előfordulása az 1970-es évek közepétől kezdve megduplázódott Amerikában, szakemberek szerint ehhez sok köze van annak, hogy egyre több vegyi anyaggal találkozik az ember élete során. A férfi és női betegek száma között nincs nagy különbség.

A Yale Egyetem kutatói arra is figyeltek, hogy az 1980-as évek utáni hajfestékek milyen hatással voltak az emberi szervezetre. Azt találták, hogy azoknál, akik a nyolcvanas évek után kezdték festeni a hajukat, nem fordultak elő megbetegedések olyan nagy számban. Ennek oka valószínűleg az, hogy a hajfestékek alapanyagai változtak, kevésbé veszélyes alapanyagokat tartalmaztak. A 80-as évek után a legtöbb rákkeltő anyagot eltávolították a festékekből, de ezek mértéke változhat attól függően, hogy a hajfesték hosszan tartó festést, színezést, sötét vagy világosító festést ígér.