Próbáld ki a sportot személyi edzővel!

Vágólapra másolva!
A hagyományos sportok bármelyikénél nagy szerepe van az edző-tanítvány kapcsolatnak. Nemcsak a sportoló jó fizikai adottságai számítanak, legalább annyit ér egy megfelelő szaktudású ember, aki ezek teljes kibontakoztatására képes. Nincs ez másként a fitnesz és a wellness esetében sem, bár ha itt edző-tanítvány kapcsolatról és ennek előnyeiről gondolkodunk, speciális területen járunk.
Vágólapra másolva!

A "hagyományos" sportokban is van olyan, aki szabadideje kellemes és hasznos eltöltésére erőlteti magát napról napra, és van olyan, aki középszinten versenyez, vagy életének fő céljául tűzi ki a legrangosabb versenyen való eredményes részvételt. Ez utóbbi kategória gyakoribb, ha pl. úszásról, birkózásról, vízilabdáról beszélünk. Ezzel ellentétben fitneszterembe - annak jellegéből adódóan - az emberek nem azért járnak, hogy részt vegyenek e sportág versenyein - bár ilyenek is szép számmal akadnak -, hanem hogy a napi fárasztó munka előtt vagy után karbantartsák testüket, óvják egészségüket, hasonló érdeklődésű emberek körében jól érezzék magukat. Ráadásul edzéseik időpontját ők maguk határozzák meg egy személyi edzővel, így nincsenek megkötve.

A legtöbb sportban már gyermekkortól részt kell venni az edzéseken. A fitnesz - állóképesség-fejlesztő, erősítő edzés - óriási előnye, hogy bármilyen életkorban el lehet kezdeni, csupán fel kell keresnünk egy megfelelően felszerelt edzőtermet, és máris sportolhatunk.
Így viszont az a kemény munka kerül veszélybe, ami nem kerülhető meg az edző által irányított munkában. Az ember, ha csak magától végzi a gyakorlatokat, ráadásul saját kútfőből, hajlamos a lazsálásra, túlontúl kíméli önmagát, és így nem ér el megfelelő eredményt. Vagy éppen ellenkezőleg, túlhajszolja magát, és ez sérülésekhez, kiégettséghez vezethet. Ezt küszöböli ki, ha a fitneszben, súlyzós edzésben is személyi edző irányítja munkáját. Persze ez nem azt jelenti, hogy kevésbé érzi magát szabadnak, halálra fogják dolgoztatni.

Forrás: fitt.infoA jó személyi edző arra épít, hogy tanítványa egyáltalán mit akar elérni, figyelembe veszi esetleges sérüléseit, életkorát, adottságait, sportmúltját, edzettségét. Nem beszélve a hozzáértésről, ami ugyanolyan fontos e területen, mint bárhol máshol. Ha - mondjuk - vezető nélkül kellene megtanulnunk kézilabdázni, éppoly kevéssé fejlődnénk, mintha csak magunktól súlyzóznánk. Ha egyedül edzünk, megvan az esélye a húzódásoknak, különböző sérüléseknek. Egy megfelelően felkészült személyi edzővel mindez elkerülhető, nem beszélve arról a jó érzésről, hogy valaki számon tartja fejlődésünk irányát és ütemét, inspirálóan hat, ha vár ránk valaki az edzőteremben, aki csak nekünk szenteli idejét.