A másik anya teje

Vágólapra másolva!
Néhányan semmi kivetnivalót nem találnak abban, ha a sajátjuk mellett időnként más nők gyermekét is megszoptatják. Modern szoptatós dajkák - egészségügyi hatások és érzelmi akadályok.
Vágólapra másolva!

"Néhány évvel ezelőtt egy tauntoni tanár, Jessica Wintrip éppen az egyéves gyermekét szoptatta, amikor barátnője meglehetősen sovány, három hónapos kisfiára nézve önkéntelenül kicsúszott a száján a kérdés: 'Akarod, hogy megszoptassam?'.

"Ahogy kimondtam, megbántam' - idézi fel a kínos jelenetet Wintrip, Viv Groskop Guardian-ben megjelent cikkében. 'Legszívesebben azonnal visszaszívtam volna. De a barátnőm, ahelyett, hogy megsértődött volna, kifejezetten hálás volt. Három hónapig szoptattam a kisfiát, naponta háromszor. És mindketten jobban éreztük magunkat tőle. Én azért, mert segíthettem, a barátnőm pedig azért, mert nem kellett tápszert adnia a kicsinek."

"Amíg a fejlődő országokban teljesen elfogadott más gyermekét szoptatni, nálunk, Nyugaton igen furcsának tartják ezt az emberek. De azt igazán nem értem, hogy miért" - írja Groskop. "Az anyatejet kiváltó tápszereket csak az 1900-as évek elején hozták forgalomba. Előtte a szoptatós dajkák táplálták a gyerekeket, különösen ha az anya megbetegedett vagy éppen valami miatt nem tudta saját maga szoptatni a gyerekét. Teljesen természetes volt, hogy valaki más táplálja a kisbabát."

Az elmúlt három generáció a dajkaság intézményét teljesen kiirtotta a köztudatból - ugyanakkor angolszász nyelvterületen egy új fogalom jelent meg a kisgyerekes szülők körében. A "nem hivatalos" szoptatósdajkaságot cross-nursingnek (azaz keresztszoptatásnak) nevezik. Lehet, hogy senki nem dicsekszik vele, de bizonyos kisgyerekes anyák között teljesen elfogadott, hogy időnként mások kisbabáját is megszoptassák, különösen, ha az édesanya éppen nincs elérhető közelségben.

A szoptatós dajkaság akkor is természetesnek tűnhet, amikor az anya például kórházba kerül. Egy Sarah nevű nő elmesélte Groskopnak, hogy a helyi baba-mama klub egyik tagja autóbalesetet szenvedett, és hosszú ideig kórházba kényszerült. "Ott volt a három hónapos kisbabája, és ez a nő eszméletlenül feküdt egy kórházi ágyon" - mondta Sarah az újságírónak. "A férje lépett kapcsolatba velünk, azt kérte, adományozzunk tejet a kisbabának. De az első nő, aki bement hozzájuk a kórházba, úgy gondolta, miért fejné le külön a tejet, ha ugyanúgy meg is szoptathatja a kisbabát."

Összezavart babák

A Magyarországon is működő La Leche Liga egyik angol nyelvű cikke a cross-nursing veszélyeire hívja fel a figyelmet. A cikk írója, Judy Minami szerint a Liga nem bátorítja az anyákat erre, és nem is ajánlja a kereszt-táplálást, mint lehetséges alternatívát, mert az egészségügyi kockázatok mellett (pl. könnyebb átadni fertőzéseket, vírusokat) lelki rizikói is lehetnek. A dajkaságot vállaló anyának talán nem lesz elegendő teje a saját kisbabájának ugyanazon a napon. A Liga szerint a szoptatás körülményei a csecsemőt is befolyásolhatják, hiszen az édesanyjánál mást szokott meg, így lehet, hogy nehezebben megy neki a szopás, ez pedig összezavarhatja és frusztrálhatja a gyereket.

Forrás:
La Leche International



"Először nagyon furcsa volt, de utána átéreztem a helyzet intimitását" - mondja Sarah, aki heteken keresztül szoptatta egy másik asszony csecsemőjét. "Természetes volt, hogy megetessem, Egy éhes kisbabáról volt szó, akit nem hagyhattam cserben. Anyatejre és babusgatásra volt szüksége, én pedig mindkettővel elláthattam."