Tormás krumplileves

Vágólapra másolva!
Kaldeneker György szakács hétről hétre különleges finomságokat ajánl oldalainkon. Ezen a héten tormával készült ételek receptjeit mutatja be.
Vágólapra másolva!

A tormát különösen ajánljuk a téli, megfázásos időszakban. Az ugyanis kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A tormában lévő izothiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.
Ha érezzük, hogy jön a megfázás, menjünk el egy szusibárba, és ne féljünk wasabit rendelni; ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és biztosak lehetünk hatásosságában. Ha mégis inkább otthon maradnánk, együnk ecetes reszelt tormával készült ételeket.

Tormás krumplileves

Egy fazékban forrósítsunk fel egy evőkanál margarint, tegyünk bele megmosott és összekockázott póréhagymát, pároljuk pár percig. Öntsük fel zöldségalaplével vagy vízzel, és pár zöldségleveskockát dobjunk bele. Adjuk még hozzá a megtisztított, feldarabolt burgonyát és tejszínt. Fűszerezzük őrölt fehér borssal, sóval. Főzzük legalább 15 percig. Ha a burgonya megpuhult, merűlőmixerrel pürésítsük, majd két-három evőkanál tejszínes tormakrémmel dúsítsuk.

Ezt a levest elkészíthetjűk burgonya-cékla változatban is. Ilyenkor a pürésítés után apró kockára vágott főtt céklát és tormakrémet keverjünk a levesbe.