Bazsalikomos és gyömbéres eperlekvár

Vágólapra másolva!
A héten különleges nyár eleji lekvárok receptjeit mutatja be szakácsunk, Kaldeneker György. Érdemes kipróbálni olyan lekvárokat is eltenni, ami picit eltér a hagyományostól. Télen így bele tudunk kóstolni a nyár ízébe, és el tudunk kalandozni a fűszerek csodálatos világába is.
Vágólapra másolva!

Bazsalikomos eperlekvár

Hozzávalók: 1,2 kg eper, 500 g zselírozó cukor, 2 citrom, 8 szál bazsalikom

A megtisztított epreket mossuk meg jól, majd csepegtessük le egy szűrőedényben. Tegyük egy lábasba, majd keverjük össze a zselírozó cukorral. Állandó kevergetés mellett kezdjük el főzni, forrástól számított 3 perc múlva reszeljük bele a citromok héját, majd pár perc elteltével tegyük bele a csíkokra vágott bazsalikomlevelet is. Egyet forraljunk még rajta, majd tisztára mosott üvegekbe töltsük a forrásban lévő lekvárt. Azonnal zárjuk le, majd pár percre állítsuk fejre. Szárazdunsztban hűtsük ki.


Gyömbéres eperlekvár

Hozzávalók: 1,5 kg eper, 0,5 kg zselírozó cukor, 100 g friss gyömbér

A megtisztított epret keverjük össze a zselírozó cukorral, és a reszelt friss gyömbérrel. Hagyjuk állni egy kicsit, majd főzzük 5 percig.
Tisztára mosott befőttesüvegekbe szedjük a még forrásban levő lekvárt, jól zárjuk le a fedelét, és fordítsuk fejre öt percig. Szárazdunsztban hűtsük ki.