Szilveszteri vacsora lencsével, malaccal

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Korhelyleves gazdagon

Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt tarja, 10 dkg füstölt szalonna, 1fej vöröshagyma, 2 dl vörösbor, 4 pár virsli vagy egy szál vékony házi kolbász, só, pirospaprika, egész bors, babérlevél, 1 evőkanál liszt, 2 dl tejföl.

A szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, és megpirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a kockára vágott füstölt tarját. A tűzről levéve elkeverjük benne a pirospaprikát, felöntjük a vörösborral, és hozzáadjuk a fűszereket. Visszatesszük a tűzre, beletesszük a savanyú káposztát, és felengedjük annyi vízzel, hogy jól ellepje. Egy-másfél óráig főzzük lassú tűzön. A virslit vagy kolbászt karikára vágjuk, és hozzáadjuk a leveshez. Végül tejfölös habarással jól kiforraljuk.

Szilveszteri spicces báránycomb

Hozzávalók: 1 báránycomb (kb. 1,8 kg), 5 szál újhagyma, 1 marék fokhagyma, 4 db babérlevél, 2 szál új zeller, kevés liszt, olaj, 3 evőkanál zsír, só, őrölt bors, fél liter sör.

Kérjük meg a hentest, hogy vágja rövidebre a combcsontot. Otthon éles késsel szépen megformázzuk a csontot, megmossuk, leszárítjuk, fokhagymaszeletekkel tűzdeljük. Sózzuk, borsozzuk, az olajon lassú tűzön elősütjük. Fél óra múlva a zöldekből ágyat készítünk neki, a sör felét és a zsír felét alátéve lassú tűzön megsütjük. Közben a maradék sörrel és zsírral locsolgatjuk, hogy szép fényes legyen. Ha megsült, a sütőlevet leszűrjük, liszttel besűrítve kiforraljuk, mártásos csészsében adjuk az asztalra. A húst éles késsel a csontról lefejtjük, és a csontra szépen visszahelyezve tesszük a zöldekkel együtt a tálra.

Ropogós malacsült egészben sütve

Hozzávalók: 3 kg-os malac, 8 g majoránna, 12 dkg zsír, 15 dkg füstölt szalonna, 3 dl világos sör, só.

Erre a célra a 3-4 hetes, ún. szopós malac a legmegfelelőbb. A malacot szükség szerint leperzseljük, majd bő vízben kívül-belül alaposan tisztára mossuk, és ruhával szárazra itatjuk. Belülről megsózzuk, meghintjük majoránnával, majd a belsejébe egy tiszta fadarabot, vagy üres üvegpaplackot teszünk, amely a malacot a sütéshez kitámasztja, megakadályozva, hogy a hőhatásra alakot változtasson. (A szájat a sütés idejére kitámasztjuk, tálalásnál citromot tehetünk bele.) Ezután hideg zsírral az egész külső felületét bekenjük. A füleket és a farkát papírral becsavarjuk, hogy meg ne égjen. Nem túl forró sütőbe tesszük, és gyakorta kenegetjük egy villára szúrt, kockásan bevagdalt füstölt szalonnadarabbal, amelyet minden kenegetés előtt sörbe mártunk. A sütéskor a malac bőrén esetleg képződő hólyagokat villával felszúrjuk. Egy 3-3,5 kg-os malac sütési ideje 2-2,5 óra. Amikor megsült, a malacot vágódeszkára helyezzük, a fejét eltávolítjuk, majd hosszában kettévágjuk, és megfelelő darabokra szeleteljük. Párolt káposztával, burgonyával, siklósi olaszrizlinggel tálaljuk.
Ha nem akarunk egész malaccal bajlódni, vásárolhatunk bőrős malachúst a legtöbb hentesnél. A felszeletet húst kevés zsírban, sörrel kenegetve süssük meg, fűszerezzük fokhagymával, köménnyel, sóval.

Mustáros lencsesaláta

Hozzávalók: 30 dkg lencse, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db alma, pikáns mustár, citromlé, salátaolaj, tárkonyecet, fehérbors, só.

A hagymát megtisztítjuk, az almát meghámozzuk és mindkettőt vékonyra szeletelve beáztatjuk citromlébe. A megmosott, korábban beáztatott lencsét enyhén sós vízben megfőzzük, majd lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. Salátástálba tesszük, hozzákeverünk két evőkanál salátaolajat, két evőkanál tárkonyecetet és egy evőkanál mustárt. Hozzáadjuk az almát és a hagymát, sózzuk, borsozzuk. Hűtőben hagyjuk állni egy pár órát, hogy az ízek jól összeérjenek.

Macskajajra való ételek

Egyszerű korhelyleves-változatok meggyötört gyomrú ünnepelőknek?

Savanyú tojásleves

Barna rántást készítünk, föleresztjük húslével (lehet kockából is), babérlevéllel, gerezdekre vágott citrommal, pici ecettel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk. A végén tojásokat ütünk a forrásban lévő levesbe.

Savanyú káposztaleves füstölt hússal

A kimosott savanyú káposztát gyengén pirított hagymán pároljuk, majd vízzel feleresztve készre főzzük. A kiáztatott füstölt húst külön megfőzzük, ha kész, a káposztát a füstölt lével feleresztve, darabokra aprított füstölt hússal kiegészítve tálalhatjuk. Tejfölös habarással vagy könnyű rántással sűríthetjük.

Korhelyek halászleve

Elkészítjük a halászlé-alaplevet, majd filézett halszeleteket helyezünk bele. Babérlevéllel, gerezdekre vágott citrommal ízesítjük, majd készre főzzük. Tejfölös habarással is készíthetjük.

H. A.

Ajánló:

A CNN cikkéből megismerhetik a különféle évvégi étkezési babonák történetét

Korábban:

Cikkünkből megtudhatják, milyen segítségekre számíthatnak macskajaj esetén.