Illatozó morzsák

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Bécsi császármorzsa, ahogy Ferenc József szerette

Hozzávalók: 12 dkg liszt, 5 db tojás, 12 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 5 dl tejszín, 8 dkg vaj,
szilvareszt: 25 dkg szilva, 8 dkg cukor, citromhéj

Keverőtálba tesszük a lisztet, hozzáöntjük a tojások sárgáját, 8 dkg cukorral, mazsolával és durvára tört mandulával ízesítjük, majd a tejszínt hozzáöntve jól összekeverjük. Végül hozzákeverjük a megmaradt cukorral felvert tojáshabot. Tepsiben felolvasztjuk a vajat, beleöntjük az elkészített tésztamasszát, és közepesen meleg sütőben megsütjük, majd villával apróra szaggatjuk.
A kimagozott szilvát cukorral és citromhéjjal ízesített 2 dl vízben puhára főzzük, és melegen az elkészült morzsa mellé tálaljuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 2343 kJ/560 kcal

Daramorzsa

Hozzávalók: 15 dkg zsír, 10 dkg cukor, 4 db tojás, 5 dl tej, 30 dkg búzadara, citromhéj, só

A fele mennyiségű zsírt a fele cukorral, a tojások sárgájával, csepp sóval simára keverjük. Hozzáöntjük a tejet, beletesszük a darát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Kb. 25-30 percig állni hagyjuk, hogy a dara a tejben megfelelően megduzzadhasson, majd lazán belekeverjük a megmaradt cukorral felvert tojásfehérjét. A zsír másik felét tepsibe téve felolvasztjuk, beleöntjük a darát, és mérsékelten meleg sütőben megsütjük.
Amikor megsült, villával apróbb darabokra szaggatjuk, és meghintjük porcukorral.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 2070 kJ/500 kcal

Öntött kiflimorzsa

Hozzávalók: 6 dl tej, 12 dkg vaj, 4 db tojás, 15 dkg cukor, 5 dkg mazsola, 10 db kifli, 8 dkg liszt, 5 dkg vaníliás porcukor, citromhéj

A langyos tejbe belekeverünk 5 dkg olvasztott vajat, a tojássárgákat, 10 dkg cukrot, a mazsolát, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Beletesszük a karikára vágott kiflit, és egy kissé megáztatjuk, ügyelve arra, hogy ne ázzanak szét. Hozzákeverjük a lisztet, végül a megmaradt cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét. A tepsiben felolvasztott vajba öntjük, és többszöri forgatás mellett készre sütjük. Vaníliás porcukorral meghintve, hígított gyümölcsízzel tálaljuk.

Elkészítési: 50 perc
Egy adag: 2170 kJ/520 kcal

Császármorzsa

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 4 dl tej, 4 db tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj, 10 dkg zsír, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaníliás porcukor, citromhéj, só

A lisztet lassan beleszórjuk a tejbe, és simára keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a fele mennyiségű cukrot. Csipetnyi sóval és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Végül belekeverjük az olvasztott vajat és a megmaradt cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
Egy tepsibe tesszük a zsírt, és a sütőbe téve felhevítjük. Ehhez beleöntjük az elkészített tésztaanyagot, és mérsékelt sütőben világosra sütjük. Amikor megsült, a tepsiből kiöntjük, apróra vagdaljuk, hozzákeverjük az áztatott mazsolát. Tálaláshoz vaníliás porcukorral megszórjuk, és sűrű málnaszörppel vagy hígított gyümölcslekvárral adjuk asztalra.

Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 2020 kJ/480 kcal

Ajánlat
Meggyes császármorzsa - diétás recept
Karottás császármorzsa
Az osztrák konyha

Kipróbálna néhány más receptet is?
Házi tészták, sütemények
Sütemények és egyéb édességek