Április sztárja a kucsmagomba

Vágólapra másolva!
A legkorábban megjelenő tavaszi gomba a kucsmagomba, és a legjobb ízűek közé sorolják. Amikor elkészítjük, arra kell ügyelnünk, hogy nagyon törékeny, ennek ellenére folyóvízzel alaposan mossuk ki a mélyedésekben esetleg meggyűlő homokszemeket. A tönkről leválasztott süveg jókora ürege szinte kínálja magát, hogy megtöltsük.
Vágólapra másolva!

A kucsmagomba a tömlős gombákhoz tartozik, sajátos formáját a süvegjét alkotó sok-sok csészeszerűen behorpadt gödör alkotja. Kucsmája a barna különböző árnyalatait mutatja, tönkje világos, csont fehér színű. Többféle kucsmagombát ismerünk, mindegyik ehető. Legkedveltebb a nagyobb tömegű (10-15 dkg-os) ízletes kucsmagomba és a jóval kisebb süvegű (gyűszű nagyságú) cseh kucsmagomba, ám hozzáértő ínyencek gyűjtik a fattyú-, a hegyes- és a széles tönkű kucsmagombát is.

Kucsmagomba-rizottó

Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 80 dkg cseh kucsmagomba, 40 dkg rizs, 1-1 db piros, sárga, zöld kaliforniai paprika, 1 evőkanál szójaszósz, 1 fej fokhagyma, 1 szál póréhagyma, 1 csomó petrezselyem, só, bors, 15 dkg füstölt sajt

Forrás: Magyar Konyha


A gombát alaposan megmossuk, a tönkjét karikára vágjuk, a kalapját egészben hagyjuk. A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paprikákat apró kockára vágjuk, a fokhagymát és a póréhagymát karikára. A rizst olajon üvegesre pirítjuk, hozzákeverjük az előkészített zöldségeket, majd rövid ideig tovább pirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a szójaszószt. Felengedjük vízzel, mely a rizs mennyiségének 1,7-szerese, és fedő alatt készre pároljuk. A kész rizottóhoz tálalás előtt hozzákeverjük a finomra vágott petrezselymet és a kockára vágott füstölt sajtot.

Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 1890 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Mőcsényi Chardonnay 2002

Karalábélevélbe tekert füstölt csülök kucsmagombadresszinggel

Hozzávalók: 1 db kisebb füstölt csülök, 20 dkg kucsmagomba (a töltésre nem alkalmasakat használjuk), 1 fej lila hagyma, 3 db karalábé levele, 2 evőkanál vörösborecet, 1 db paradicsom, 2 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, cukor ízlés szerint, 1 teáskanál szódabikarbóna

Forrás: Magyar Konyha


A csülköt vízben puhára főzzük. Forrásban lévő szódabikarbónás vízben a karalábéleveleket leforrázzuk. A főtt csülköt formázzuk, becsomagoljuk a karalábélevekkel, ha kell, zsineggel átkötjük. Pár órára a hűtőbe tesszük.
A lilahagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd mindkettőt finomra vágjuk. A gombát folyó vízben alaposan megmossuk, majd apróra vágjuk. Olívaolajon a lila hagymát és a fokhagymát kevés cukorral megfonnyasztjuk, rádobjuk a felaprított gombát, sózzuk, borsozzuk, tovább pirítjuk. A végén felengedjük vörösborecettel és egy kicsit összepároljuk, majd kihűtjük.
A levélköntösben lévő csülköt felszeleteljük, és a hideg gombás dresszinggel tálaljuk.

Elkészítési idő: 80 perc
Egy adag: 3070 kJ/730 kcal
Ajánlott ital: száraz rosé - Szekszárdi Merlot Rosé 2003

Fetakrémmel töltött kucsmagomba

Hozzávalók: 8 db közepes méretű kucsmagomba, 30 dkg fetasajt, 10 dkg vaj, 2 evőkanál mustárcsíra, 4 db paradicsom, pirítós

Forrás: Magyar Konyha


A gombákat alaposan megmossuk, hogy ne legyenek földesek, majd sós vízben 5 percig főzzük és kihűtjük. A feta sajtot villával összetörjük, eldolgozzuk a vajjal, végül belekeverjük a mustárcsírát. A kész krémet betöltjük a gomba belsejébe, hűtőbe rakjuk néhány órára vagy egy éjszakára.
A töltött gombát felszeleteljük, minden szeletet egy-egy karika paradicsommal és pirítóssal fogyasszunk.

Elkészítési idő: 25 perc + hűtés
Egy adag: 1350 kJ/310 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Sauvignon Blanc 2003