Túrós palacsinta eperszósszal

Vágólapra másolva!
Szakácsunk, Kaldeneker György ma egy hagyományos desszert modernizált, különösen ízletes változatát mutatja be.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
12 db kisütött palacsinta, 50 dkg tehéntúró, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom lereszelt héja és kifacsart leve, 3 evőkanál méz, 70 dkg eper, 3 evőkanál porcukor

A palacsintához: 35 dkg liszt, 4 tojás, 1 evőkanál porcukor, 6 dl tej, 1 csipetnyi só, olaj a sütéshez

Elkészítése:
Egy keverőtálba üssük bele az egész tojásokat, adjuk hozzá a tejet, a sót és a porcukrot. Habverővel, állandó kevergetés mellett fokozatosan adagoljuk hozzá az átszitált lisztet. Ügyeljünk, hogy ne legyen csomós. Ha a palacsintatésztát túl sűrűnek találjuk, szódavízzel hígíthatjuk.

Palacsintasütőben hevítsük fel az olajat, öntsünk bele a tésztából annyit, hogy szép vékonyra el tudjuk teríteni, majd süssünk belőle palacsintát. Egy kevés reszelt citromhéjat keverhetünk is a tésztába.

A töltelékhez tegyük a túrót egy tálba - finomabb lesz, ha előtte egy finomlyukú szitán átnyomjuk -, adjuk hozzá a lereszelt citromhéjat, mézet és a vaníliás cukrot. Jól dolgozzuk össze, majd töltsük meg vele a palacsintákat.

Forrás: Kaldeneker György receptjei


Az eperöntethez mossuk meg az eperszemeket, egy maréknyit tegyünk félre belőle. A maradékot tegyük egy tálba, csorgassuk meg citromlével, szórjuk meg porcukorral, majd kézi mixerrel pürésítsük.

Passzírozzuk át finomlyukú szitán, hogy a magok ne kerüljenek a mártásba. Az átpasszírozott szószba keverjük a félbevágott és félretett eperszemeket.

Tálaláskor hajtsuk félkör alakba a megtöltött palacsintákat, két darabot tegyünk egymással szembe, közepébe kanalazzunk az eperszószból. Tetejét szórjuk meg porcukorral, és díszítsük friss mentaággal.