Bergeni halfasírt

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Hozzávalók:
50dkg fehér húsú halfilé, 2 db tojás, 2dl tej, 1 csokor friss kaporlevél, 2 evőkanál liszt, só, darált bors, 3 evőkanál vaj a sütéshez
Szószhoz: egy-egy negyed darab, színes kaliforniai paprika, 1 dl tejszín, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál vaj, fél csokornyi metélőhagyma, 1 evőkanál liszt, 1.5 dl tej, só, kevéske darált bors

Elkészítése:
Vágjuk kis darabokra a halhúst, és vágás közben kezünkkel győződjünk meg arról, hogy valóban szálkamentes. Ha esetleg érezzük a szálkák szúrós tapintását, akkor éles késsel vágjuk ki azokat.

Tegyük a kis darabokra felvágott halhúst egy konyhai gyorsvágó gépbe, üssük hozzá a tojásokat, kanalazzuk rá a lisztet, fűszerezzük be az összevágott kaporlevéllel, a kevéske darált borssal, és ízesítsük sóval. Öntsük rá a tejet, majd kapcsoljuk be e gépet, és aprítsuk össze. Vigyázzunk, ne vágjuk túl sokáig, mert akkor túl finomra pépesít - elég ha az alapanyagok szépen szétzúzódnak.

Forrás: [origo]


Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi vajat egy nagy serpenyőben, majd vizes kézzel formázzunk a húspépből lapos korongokat. Tegyük a serpenyőbe, és közepes lángon mindkét oldalát süssük pár percig.

A szószhoz forrósítsuk fel a vajat egy nagy serpenyőbe, majd tegyük bele az apró kockákra felvágott színes kaliforniai paprikákat. Kis lángon süssük két percig, utána szórjuk rá a lisztet. Keverjük jól össze, és kis adagokban, állandóan kevergetve öntsük fel a tejjel. Öntsük hozzá a tejszínt, majd ízesítsük sóval, citromlével, összevágott metélőhagymával, és fűszerezzük kevéske darált borssal, majd jól forraljuk ki. A szósznak selymesen folyósnak kell lennie - ha szükséges hígítsuk tejjel.

Tálaljuk a kisült halpogácsákat párolt brokkoli rózsákkal, majd a tetejére kanalazzunk a színes szószból.
A halfasírthoz használhatunk még friss metélőhagymát, petrezselymet vagy akár újhagymát.