Újból hódít a babydoll

Vágólapra másolva!
Az 50 évvel ezelőtt divatba jött babydoll ma újból hódít, ám 2006-ban már nem csak hálóingként, hanem alkalmi ruhaként is funkcionál.
Vágólapra másolva!

A Baby Doll eredetileg egy film címe volt, amelyben Caroll Baker - aki ezért az alakításáért Oscar-díjat kapott - egy Dorothy nevű lányt játszott, akit az apja bár hozzáadott egy gyapottermelőhöz, az érintkezést a lány 20 éves koráig megtiltotta. S, hogy mindenki érezze, egyáltalán nem viccel, gyermekét a gyerekszobába költöztette át. A filmet hirdető plakáton a lányka egy lenge, rövid hálóingben volt látható, amint a kiságyban fekve az ujját szopja.

A Time magazin annak idején ezt a filmet minden idők "legközönségesebb" mozijának nevezte, ám hamar kultuszfilm lett belőle, Carroll Baker hálóinge pedig bekerült a divat történetébe: megszületett a "babydoll".

A film sikere után a ruhadarab megjelent a kor leghíresebb díváin: Marilyn Monroe-tól kezdve Gina Lollobrigidáig, mindenki hordta, így a ravaszul ártatlan holmi egy új szexszimbólum lett. Idővel az egyre agresszívebb szexis fehérneműk háttérbe szorították, de most újra megjelent a kifutókon.

A divatdiktátorok szerint a babydoll a közönségesség nélküli érzékiséget hirdeti, így nem csak a hálószobában, hanem alkalmakra is felvehető. Dior kollekciójában a testszínű csipkékkel díszített, az angol Riberirónál viszont ciklámen színű változata is megtalálható, de létezik gyöngyökkel, hímzéssel, vagy nyomott mintával ellátott változata is.