Érdemes velünk kukoricázni

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A kukoricának rengeteg fajtája van, és pallérozott konyhaművészek ezeket mind ismerik, és más-más alkotásukhoz használják fel őket. Legízletesebb a nálunk is közismert csemegekukorica, de mi is becsüljük a pattogatni valót és a lisztkukoricát is. Más kukoricákat takarmányozásra, illetve olajgyártásra használnak fel. A kukoricaolaj az egyik legértékesebb főzéshez használt zsiradék.
Mi most a csemegekukorica konyhában történő felhasználásának néhány módozatait mutatjuk be, reméljük, kedvet kapnak a receptek elkészítéséhez.

Csirke krémleves kukoricával

Hozzávalók: 15 dkg kukorica, 30 dkg csirkemellfilé, 10 dkg burgonya, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, só, bors ízlés szerint

Forrás: Magyar KonyhaA burgonyát, a hagymát és a sárgarépát megpucoljuk. A hagymát finomra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a karikákra vágott sárgarépát, a kockákra vágott csirkemell kétharmad részét és a felszeletelt burgonyát. Együtt addig pirítjuk, míg a hús el nem veszti nyers hús színét, ekkor felengedjük vízzel, beízesítjük sóval, borssal és addig főzzük, míg a zöldségek és a hús meg nem puhul. A levest turmixgépbe öntjük és pépesre turmixoljuk, majd visszaöntjük a fazékba, és felforraljuk. A forrásban lévő levesben puhára főzzük a maradék, kockára vágott csirkehúst és a kukoricát. Forrón tálaljuk vajas-fokhagymás pirítóssal.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1800 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Bátaapáti Zöldveltelini 2001


Olasz kagylótészta kukoricával és sonkával

Hozzávalók: 4 evőkanál olívaolaj, 1 szál póréhagyma, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt sonka, 40 dkg kukorica, 1 csokor petrezselyem, 1 csomag olasz kagyló tészta, 10 dkg parmezán sajt

Forrás: Magyar KonyhaA tésztát forró sós vízben kifőzzük, leszűrjük és félretesszük. Közben az olívaolajon megfonnyasztjuk a karikákra vágott póréhagymát a fokhagymával együtt, majd tovább pirítjuk a kukoricával. Végső fázisban hozzákeverjük a vékony csíkokra vágott sonkát, kicsit pirítjuk még, majd megszórjuk petrezselyemmel és összekeverjük a tésztával, ha igényli, megsózzuk. Tálaláskor a tetejét megszórjuk reszelt parmezán sajttal.

Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 1840 kJ/440 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Balatonboglári Sauvignon Blanc 2002